2024-04-02 54 瀏覽
餐廳裝潢以黑膠唱片及木系傢俱的搭配,營造出休閑中帶時尚的感覺。除了以黑膠唱片為主要擺設,還播放著讓人沉浸於不同年代的經典音樂。以「朝啡夕酒」模式經營,白天是咖啡店,晚上搖身一變成為雞尾酒酒吧牛肝菌忌廉湯💰$88湯濃郁適中,入口隨即散發牛肝菌的香味,面層的牛肝菌蓉不需要多,少量已能打散到整個湯品都充滿牛肝菌香黑松露薯條💰$138巴馬臣芝士、黑松露醬比起大眾餐廳主要使用奶油調製而成的黑松露醬,這裡的黑松露醬更精華,黑松露香氣、味道更集中,芝士狂粉亦可沾下巴馬臣芝士碎,黑松露x芝士更美味可口手工芝士烤雞卷(四件) 💰$288煙肉、馬鈴薯蓉、意大利黃瓜、蒜香奶油汁一客四件的雞卷,每件都水準卓越,令人回味無窮;外表煎至香脆香口,內裡則是肉質結實的雞肉,口感滿分💯伴碟的馬鈴薯蓉亦十分出色,牛油香氣令人垂涎欲滴,不完全是泥狀,薯蓉帶有顆粒薯仔,令口感更豐富酸奶油烤美國豬柳💰$278開心果、蒜蓉、車厘茄、蘋果蓉豬柳烹調至軟腍,面層灑上我最愛的開心果果仁碎,搭配旁邊一剎酸酸甜甜的蘋果蓉作點綴,去越食越開胃Mocktail 法式伯爵茶香朱古力💰$98 調酒師以功架十足的純熟技巧在調酒,為坐在吧枱上的食客送

牛肝菌忌廉湯💰$88
牛肝菌忌廉湯

黑松露薯條💰$138
巴馬臣芝士、黑松露醬
黑松露薯條

手工芝士烤雞卷(四件) 💰$288
煙肉、馬鈴薯蓉、意大利黃瓜、蒜香奶油汁

酸奶油烤美國豬柳💰$278
開心果、蒜蓉、車厘茄、蘋果蓉

Mocktail
法式伯爵茶香朱古力💰$98
調酒師以功架十足的純熟技巧在調酒,為坐在吧枱上的食客送上精湛表演,我亦不知不覺沉浸於調酒師精心炮製的這杯飲料,凍朱古力加上
法式伯爵茶香朱古力

2024-03-07
牛肝菌忌廉湯
黑松露薯條
法式伯爵茶香朱古力
💁🏻‍♀️以前間唔中就會去奧運站附近一間駐場live Band嘅餐廳食lunch🍽️,佢哋最近喺銅鑼灣開咗間姊妹店💃,以黑膠碟為主題🎙️,裝修同氛圍都好有格調,好適合同朋友chill 下!🥗🥪佢哋嘅餐牌選擇比較精簡,眼見每枱都會order廚師推介菜式🧑‍🍳,我哋都唔例外😇🥓🥗PARMA HAM MIXED GREEN SALAD $188極具份量嘅巴馬火腿沙律 都幾大盤,可以3-4 個女仔分都足夠!欣賞Parma Ham 份量多,而且加入無花果、蜜柑、琥珀核桃,增加口感之餘又可以加份甜味!🍟TRUFFLE FRIES $138小食之中經常order嘅黑松露薯條😋😋巴馬臣芝士配黑松露醬好惹味!🐥🧀BAKED CHEESE & BACON CHICKEN ROLL $288主菜我哋揀咗手工芝士烤雞卷,雞卷裏面讓入煙肉,薯蓉,再配埋蒜香奶油汁,Creamy濃郁!雞卷內用上脂肪較多嘅雞肉,質感亦都好特別,唔似食緊普通雞肉。🧁Tiramisu $138Mascarpone 比較較高,所以質感好柔滑,係我鍾意嘅口味!☕️🫖Lychee Black Tea $68荔枝紅茶店會好細心會為我地加熱水,茶包嘅濃郁
🍟TRUFFLE FRIES $138
小食之中經常order嘅黑松露薯條😋😋
巴馬臣芝士配黑松露醬好惹味!
🧁Tiramisu $138

☕️🫖Lychee Black Tea $68
荔枝紅茶
店會好細心會為我地加熱水,茶包嘅濃郁程度可以沖三杯都仲得😂,感覺好似抵咗!
2024-03-24
今次我地黎左呢間以黑膠碟唱片風格既酒吧類西餐廳食飯,餐廳格局好有feel,燈光暗得黎又有獨立照住客人餐枱,有bar枱坐或者普通座位,餐廳入面都播住黑膠唱片既歌,環境可以話係一流🎼黑松露薯條($138)筒薯條係新鮮即炸,送上黎既時候熱辣辣,食落都好脆,本身薯條已經有黑松露係面,另外仲有鋪滿芝士粉既黑松露醬,又幾夠特別🍟燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)($368)呢件牛扒本身都係件靚牛,我地揀左7成熟既熟透度,而廚師處理得岩岩好,牛扒裡面仲有少少紅色,正係我地想要既7成熟,雖然間間餐廳都有得揀幾熟,但未必個個都煮得咁靚,又鎖住肉汁,食落啖啖都好滿足,仲有日本南瓜,薑黃花椰菜,法邊豆做伴碟,另外有個法式伯那西醬點牛扒都好食🥩😋深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉($218)我本身好鐘意食明太子意粉,熟我既都知我多數都叫呢款,今次都唔例外,意粉既蟹肉份量都算多,醬汁creamy好食,仲有蟹籽同法邊豆令到意粉更豐富🍝Tiramisu($138)黎到甜品環節,晚市有兩款甜品,我地叫左tiramisu,食落好有層次感,有好香咖啡味,餅底做得軟綿綿,食埋甜品岩岩好🍰Sante by 壞特?te ($148)飲

黑松露薯條($138)

燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)($368)

深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉($218)

Tiramisu($138)

Sante by 壞特?te ($148)
飲品叫左杯signature cocktail,white rose tea infustion,呢個section有3杯選擇,我飲既呢杯有陣茶香同果香,酒味唔算好重,鐘意果酒既話呢杯就岩飲🍸

呢間餐廳我覺得環境好好,用餐時間有限1.5小時,不過絕對夠食既,想黎食既最好book定位,因為我平日過黎食飯飯都要等位,店員服務都好好,識自動加水,都埋舉手就好快搵到人幫👏🏻
2024-03-26
🦪蒜香白酒煮青口$188青口🦪大隻肥美鮮甜😝,白酒汁煮得唔錯味道濃帶蒜香,仲有兩塊包🍞點白酒汁食🍖美式香烤豬肋骨 $318 大舊豬肋骨😍,兩個人份量,估唔到咁稔,豬肋骨嫩滑易咬骨肉易分啖啖肉,配上甜醬汁同埋面頭灑滿芝麻,帶芝麻香,田園沙律伴碟🥙,沙律加左黑醋酸甜開胃解油膩😆🦀深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 $218卡邦尼扁意粉Creamy彈牙掛汁,帶有奶油香,入面仲有啖啖蟹肉🦀,蟹香加上明太子同蘆荀,口感豐富👍🪻天山雪菊薰衣草茶 $68薰衣草花香味突出🪻,清新飲落好舒服,入面仲加左天山雪菊.☕迷迭香茅薑茶$68入面有香茅﹑迷迭香同乾薑粒,薑味重養生之選🫚,估唔到飲完店員仲會主動加熱水👍🏻✨餐廳以黑膠唱片為主題,擺滿黑膠唱片裝飾💿,間中仲會有DJ駐場,燈光昏暗有氣氛,系慶祝聚會chill 下既好地方.
🦪蒜香白酒煮青口$188
🍖美式香烤豬肋骨 $318
🦀深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉 $218
🪻天山雪菊薰衣草茶 $68
薰衣草花香味突出🪻,清新飲落好舒服,入面仲加左天山雪菊

☕迷迭香茅薑茶$68

• 深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉
2024-03-29 52 瀏覽
✨ 牛肝菌忌廉濃湯($88)飲落比較濃郁,加咗少少松露油更能帶出香味~✨ 香辣岩漿芝士雞塊($108)少少辣,雞塊幾香脆,加埋芝士相當邪惡 😈,瞬間清碟 😆。✨ 酸奶油烤美國豬柳($278)豬柳偏淡味不太肥,配埋蘋果蓉食落不會膩~✨ 深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉($218)醬汁偏濃味,明太子、蟹籽同埋蟹肉嘅份量多,可以拌勻全碟~🤤✨ Tiramisu($138)用杯裝幾得意,食落Espresso同酒味都偏淡,濃返啲就更好啦~✨ 法式伯爵茶香朱古力($98)係無酒精嘅Mocktail,濃郁嘅朱古力配上清香嘅伯爵茶,配搭起嚟好夾 🫶🏼。·位於大角咀嘅擁有Live House嘅餐廳Lost Star所開設嘅新分店,以黑膠為主題,店內放置咗不少黑膠唱片,夜晚仲有DJ駐場打碟,氣氛相當輕鬆~·🧾 需加一服務費💰 $1021
✨ 牛肝菌忌廉濃湯($88)
飲落比較濃郁,加咗少少松露油更能帶出香味~

✨ 香辣岩漿芝士雞塊($108)
少少辣,雞塊幾香脆,加埋芝士相當邪惡 😈,瞬間清碟 😆。

✨ 酸奶油烤美國豬柳($278)
豬柳偏淡味不太肥,配埋蘋果蓉食落不會膩~

✨ 深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉($218)
醬汁偏濃味,明太子、蟹籽同埋蟹肉嘅份量多,可以拌勻全碟~🤤

✨ Tiramisu($138)

✨ 法式伯爵茶香朱古力($98)

🧾 需加一服務費
💰 $1021
2024-03-28 50 瀏覽
微暗燈光,復古黑膠唱片主題,除左味覺仲有聽覺享受!👉🏻蒜香白酒煮青口 $188份量超多,新鮮青口,融合左蒜香同白酒風味,肉質鮮嫩多汁!👉🏻手工芝士烤雞卷 $288用煙肉包住雞肉同意大利黃瓜,帶點鹹香味,雞肉唔鞋,而薯蓉同蒜香奶油汁增添左綿密嘅口感!👉🏻酸奶油烤美國豬柳 $278非常有趣嘅配搭,豬柳上灑滿開心果,唔單止顏色靚,又好香脆!仲有車厘茄同蘋果蓉,食落好有層次感!👉🏻朱古力奶油撻 $58絲滑軟心黑朱古力配波本威士忌焦糖,撻皮酥脆,濃郁朱古力!👉🏻冰釀氣泡玫瑰花白茶 $98White Rose Lemonade ,酸爽又芬香,淡淡玫瑰香氣!
微暗燈光,復古黑膠唱片主題,除左味覺仲有聽覺享受!

👉🏻蒜香白酒煮青口 $188
份量超多,新鮮青口,融合左蒜香同白酒風味,肉質鮮嫩多汁!

👉🏻手工芝士烤雞卷 $288

👉🏻酸奶油烤美國豬柳 $278

👉🏻朱古力奶油撻 $58
絲滑軟心黑朱古力配波本威士忌焦糖,撻皮酥脆,濃郁朱古力!

👉🏻冰釀氣泡玫瑰花白茶 $98
2024-03-28 42 瀏覽
像穿越時空回到了那個黑膠唱片的黃金時代,Mercury Recalls 像是一個充滿復古情懷的空間。用復古黑膠唱片製成的特色牆,用頂級音樂配備,播放不同年代經典,音樂悠揚,樂散發著獨特的魅力 🍖 德國咸豬手 一道地道的德國咸豬手配上自家製的蜜糖芥末子醬,酥脆的外皮下是肉質鮮嫩多汁,芥末的微辣與蜜糖的甜味完美平衡🍯🦆 慢煮法國鴨腿 肉質柔嫩又充滿鴨肉的獨特香氣。搭配上無花果蜜柑合桃沙律,酸甜的果香與鴨肉的鹹香交織🍇🍝 慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉 香港餐廳少有的貓耳朵粉,真是必點!牛尾的慢煮讓肉質酥爛,蕃茄的酸甜恰到好處,與貓耳朵粉的Q彈口感相得益彰🐂🌺 冰釀氣泡法式伯爵花茶 清新爽口的夏日佳釀,伯爵茶的淡淡花香與氣泡的清新感,讓人即刻忘卻夏日的悶熱🍹來到甜品時間,不可錯過的是這熱情果紅桑子奶油撻。奶油撻的酥脆、紅桑子酸甜的紅桑子醬與熱情果酪在口中綻放🍓熱情果紅桑子奶油撻 新鮮的熱情果酪,鮮艷紅潤的紅桑子點綴其間,何等精緻!你兩者酸甜交織的滋味每一口都是對味蕾的獻禮🥧🍓🍏 接骨木花蘋果伯爵茶撻 用接骨木花釀製的蘋果片,捲成朵朵鮮花🌷 奶油撻的底蘊承載著接骨木花卡士達醬的細膩,伯爵茶果凍的層次感與

🍖 德國咸豬手

🦆 慢煮法國鴨腿

🍝 慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉

🌺 冰釀氣泡法式伯爵花茶

🍓熱情果紅桑子奶油撻

🍏 接骨木花蘋果伯爵茶撻
用接骨木花釀製的蘋果片,捲成朵朵鮮花🌷 奶油撻的底蘊承載著接骨木花卡士達醬的細膩,伯爵茶果凍的層次感與接骨木花蘋果片的清新,每一層都極盡優雅🍵🍎

不來這裡,怎能說你體驗過銅鑼灣的夜晚呢?🌙 讓這場黑膠唱片的美食交響曲陪伴你度過一個難忘的夜晚🎶🍴
  • 慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉
  • 熱情果紅桑子奶油撻
原來銅鑼灣有個咁正嘅地方,入面有專業嘅調酒師,可以同朋友坐低飲酒,指定日子仲有dj到場打碟。一路聽住歌一路摸酒杯底。可以選擇坐喺吧檯直接望住dj打碟,鍾意靜少少傾偈嘅亦都有好舒適嘅座位。最難得係啲食物好有質素,真係好啱同朋友聚會或者過嚟拍拖♥️餐牌上一般嘅cocktail ,high ball都有,另外有signature drink,有分兩大類別。French Earl grey茶底或者white roast tea茶底Santeby 壞特?te(名稱係來自一隻Album)white roast Tea加埋白桃嘅酒有rose tea 香味加埋桃酒,好易入口亦都好啱女仔飲。香腸拼盤台式豬肉腸,糯米腸,韓式雜肉腸,德國酸菜美國黑安格斯肉眼扒10安士七成熟係完全達標,做得好好。肉眼扒好夠牛味啲,仲要一啲渣都冇。法式伯那西醬係整個菜式既亮點,好似劃龍點睛一樣,將成塊牛扒嘅感覺都提升。 素肉菠菜闊條麵材料有仲蘑菇+瀑布芝士。本來擔心個意粉會好寡因為冇肉但係上到碟發個係好濃味,有瀑布芝士加埋蕃茄醬啱啱好中和咗,做到芝士嘅口感但係唔會太油膩。接骨木花蘋果伯爵茶撻上的嘅時候見到由蘋果造成嘅玫瑰花,非常

最難得係啲食物好有質素,真係好啱同朋友聚會或者過嚟拍拖♥️

Santeby 壞特?te(名稱係來自一隻Album)

white roast Tea加埋白桃嘅酒
有rose tea 香味加埋桃酒,好易入口亦都好啱女仔飲。

香腸拼盤
台式豬肉腸,糯米腸,韓式雜肉腸,德國酸菜

美國黑安格斯肉眼扒10安士

素肉菠菜闊條麵
材料有仲蘑菇+瀑布芝士。

接骨木花蘋果伯爵茶撻
上的嘅時候見到由蘋果造成嘅玫瑰花,非常亮麗,好適合打卡。食落去個撻中間都仲有蘋果嘅啫哩,帶出唔同層次嘅味道。呢個甜品為呢餐西餐劃上完美嘅句號
2024-03-28 46 瀏覽
❝𝐌𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐲 𝐑𝐞𝐜𝐚𝐥𝐥𝐬 𝐛𝐲 𝐋𝐨𝐬𝐭 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐬❞大角咀𝐋𝐨𝐬𝐭 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐬新分店✨以黑膠唱片為主題,店內佈滿經典黑膠碟及海報,更定期有駐場𝐃𝐉坐陣,由懷舊歌曲到近年新歌都會玩,非常有格調💽另一驚喜係週末竟然有𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭,相對同區餐廳算更抵食,加埋音樂成個𝐯𝐢𝐛𝐞𝐬都好好呢💯࿐🎏香芒魚柳北非小米沙律 $𝟏𝟒𝟖💫魚柳味道鮮甜,自身調味較淡,配上芒果粒及檸檬汁又幾夾,酸酸甜甜、冇咁單調,芒果份量頗多,撈埋北非小米沙律更易入口👅🦀軟殼蟹卡邦尼扁意粉 $𝟏𝟎𝟖💫意粉忌廉味濃郁,軟殼蟹炸得酥脆,調味稍為偏咸,配埋意粉一齊食啱啱好🥑炸牛油果條(𝟓件) +$𝟐𝟖💫炸漿偏薄、不油膩,香脆外皮加上軟滑牛油果,層次豐富🍦「雪糕」氣泡焙茶 $𝟔𝟖💫焙茶看似普通,但飲落真係有甜甜的雪糕味,好特別🤭🌹冰釀氣泡玫瑰花白茶 $𝟕𝟖淡淡玫瑰花香非常清新,加上𝐬𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠好啱夏天✨

🎏香芒魚柳北非小米沙律 $𝟏𝟒𝟖💫
香芒魚柳北非小米沙律
🦀軟殼蟹卡邦尼扁意粉 $𝟏𝟎𝟖💫
🥑炸牛油果條(𝟓件) +$𝟐𝟖💫
炸漿偏薄、不油膩,香脆外皮加上軟滑牛油果,層次豐富
炸牛油果條
🍦「雪糕」氣泡焙茶 $𝟔𝟖💫
焙茶看似普通,但飲落真係有甜甜的雪糕味,好特別🤭

🌹冰釀氣泡玫瑰花白茶 $𝟕𝟖
淡淡玫瑰花香非常清新,加上𝐬𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠好啱夏天
雪糕氣泡焙茶
2024-03-17
香芒魚柳北非小米沙律
炸牛油果條
雪糕氣泡焙茶
  • 冰釀氣泡玫瑰花白茶
2024-03-27 34 瀏覽
今日就同朋友去左Mercury Recalls by Lost Stars, 餐廳以黑膠唱片為主題, 牆身放滿黑膠唱片, 超有格調慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉蕃茄味濃郁, 牛尾煮到好腍身, 貓耳朵索滿醬汁, 彈牙煙韌Impossible素肉玉米片配酸忌廉&牛油果醬玉米片好薄身脆口, 撈埋純素肉同芝士幾惹味, 仲可以拉絲Make of gold 好濃郁嘅朱古力Mocktail, 後勁帶馥郁既伯爵茶香紫薯杏仁奶油撻賣相好靚, 紫薯泥香甜幼滑, 配撘杏仁奶油, 甜味適中

慢煮牛尾蕃茄貓耳朵粉
蕃茄味濃郁, 牛尾煮到好腍身, 貓耳朵索滿醬汁, 彈牙煙韌

Impossible素肉玉米片配酸忌廉&牛油果醬
玉米片好薄身脆口, 撈埋純素肉同芝士幾惹味, 仲可以拉絲

Make of gold
好濃郁嘅朱古力Mocktail, 後勁帶馥郁既伯爵茶香

紫薯杏仁奶油撻
賣相好靚, 紫薯泥香甜幼滑, 配撘杏仁奶油, 甜味適中
2024-03-26 32 瀏覽
位於銅鑼灣百德新街既<Mercury Recalls by Lost Stars>,相信每一個經過嘅人都會俾佢吸引到,餐廳以黑膠唱片為主題,裝修風格走型格路線😎 餐廳早上提供唔同種類嘅咖啡同午餐,晚上就成為品嚐雞尾酒及美食既餐廳🫶🏻餐廳音響嘅配備好強,採用150瓦Bose Professional DesignMax DM8S喇叭,將黑膠碟嘅特性發揮到極致,Music Lovers一定唔可以錯過🤩一邊享受音樂,一邊享用美食當然係好chill啦,我今日揀咗嘅食物,我覺得都唔錯,值得推介俾大家🫶🏻🌟Red Wine (Tenute Neirano Bonimur DOC2020 ,Nebbiolo)意大利紅酒,味道微酸,有點乾身,配火腿唔錯👍🌟Made of God (法式伯爵茶香朱古力)本身好想試下佢啲cocktail㗎,因為有茶嘅元素喺裏面,好特別。 可惜今日揸咗車,所以試下呢一杯伯爵茶香朱古力🥰 兩個味道好夾,朱古力都好濃,飲到尾有好多朱古力碎,好好味🤤🌟巴馬火腿沙律份量超多,蔬菜新鮮,個汁好味,不得不提係佢啲火腿都幾惹味,蜜柑同無花果都好甜👋🌟白酒忌廉煮虎蝦賣相好得呀😎 個汁好香濃

意大利紅酒,味道微酸,有點乾身,配火腿唔錯👍

🌟Made of God (法式伯爵茶香朱古力)

🌟巴馬火腿沙律

🌟白酒忌廉煮虎蝦
賣相好得呀😎 個汁好香濃,配法包一流,仲有少少提子解油膩感,唔錯👍

🌟保雲酥三文魚柳
香脆嘅表面,裏面嘅三文魚好juicy嫰滑,配埋日式芥末汁,好開胃🤤

🌟黑松露牛肝菌意大利雲吞
必點菜式,真係做得好好嘅意大利雲吞,尤其個汁,超香濃,非常滿足😍

整體用餐體驗非常之好,啲歌又好聽😌 又有少少沉浸式嘅感覺😌 最緊要係啲嘢食好食😋 每一碟菜式嚟得唔急,令你可以慢慢享受美食,我相信呢間餐廳好快成為銅鑼灣嘅地標餐廳,絕對值得一試,真心推介🫶🏻
2024-03-24
2024-03-26 27 瀏覽
大角嘴 @loststarslivehouse 一直都係我top3 brunch最近殺入銅鑼灣開左新店#MercuryRecalls 🔈食物選擇都幾多 sharing plates揀左sausage platter仲有迷你炸豬手 豬不乎其名 一啲都唔迷你🐷Sausage platter有糯米腸 韓式辣腸 同台式腸德國酸菜墊底 減低油膩感 好有當年德國的味道🇩🇪炸豬手皮脆厚肉 肉質帶鹹香而嫩滑 一件接一件主菜芝士煙肉雞腿卷 剛剛熟 有水準 雞肉本身唔會好重調味主要靠芝士同煙肉鹹香整體係同大角咀一樣咁有水準 喺銅鑼灣鬧市就更加方便📍Mercury Recalls @mercury.recalls銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖🌎#iam銅鑼灣foodaholic
最近殺入銅鑼灣開左新店#MercuryRecalls 🔈

2024-02-23
  • 手工芝士烤雞卷
  • 迷你炸豬手
  • 香腸拼盤
💭經常係銅鑼灣百德新街行街,睇到呢間幾等別嘅西餐廳—Mercury Recalls✨餐廳主打黑膠唱片主題復古怖置 非常入型入格擺咗好多經典黑膠碟同海報餐廳會播放各個年代嘅音樂令人沈醉係餐廳嘅氣氛之中絕對係同朋友傾計聚會嘅好地方─═★:;*─═☆:;*─═★:;*─═☆:;*─═★:;*🔸蟹肉墨西哥式墨餅薄片好脆身好似薯片咁,成塊薄餅係舖滿牛油果醬,加上大量即拆蟹肉,非常鮮味同相當足料!🔸慢煮法國鴨腿好驚喜!鴨腿外皮煎得香脆,油香味重,好容易切開!肉質好嫩滑,沙律大大份😍配無花果、蜜柑同核桃,清新又開胃🔸深海紅蟹肉明太子卡邦尼意粉一上碟已經可以見到大量蟹籽同蟹肉,非常豐富意粉掛上好香濃嘅卡邦尼汁,鹹香味十足,蟹籽增加口感,好好味!🔸法式焦糖燉蛋飯後必叫甜品嘆一嘆,又甜又脆嘅焦糖外殼,濃郁嘅奶油蛋心😍好正🔸Rum high ballRum加可樂,非常易入口🍹

餐廳主打黑膠唱片主題
絕對係同朋友傾計聚會嘅好地方

🔸蟹肉墨西哥式墨餅

🔸慢煮法國鴨腿

🔸深海紅蟹肉明太子卡邦尼意粉
一上碟已經可以見到大量蟹籽同蟹肉,非常豐富

🔸法式焦糖燉蛋

🔸Rum high ball
Rum加可樂,非常易入口🍹

在熱鬧的銅鑼灣發現了這間隱世有格調的西餐廳, 被它內裡的裝潢和黑膠唱片主題吸引了入去, 燈光柔和, 播放著輕柔的英文歌, 很輕鬆自在, 和朋友傾計時也感到特別relax.🔸白酒忌廉煎虎蝦: 呢個汁加了洋蔥醉和杏仁碎, 所以好香好好味, 蝦已經去殼方便進食, 另外有白提子作伴, 這個菜式配搭得很好, 帶出清甜的感覺.🔸手工芝士烤雞卷: 看到餐牌上這碟很特別, 以人手去將雞件和芝士用煙肉包起, 入口好豐富, 我也不知道是雞皮的油脂還是芝士, 好creamy, 配以蒜香奶油汁作調味更有風味. 還有薯蓉, 蕃茄仔, 黃瓜作配菜, 吃完這個都有點飽了.🔸深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉: 本人十分喜款, 因為我偏好濃味的意粉, 而這個蟹肉好有海鮮鮮味, 蟹肉都幾豐富, 明太子份量都好多, 所以連帶它的明太子意粉醬汁都好濃厚海鮮的味道.🔸TIRAMISU: 入面層次分明, 好幼滑, 入口有香濃咖啡味之餘,又不會有苦澀味🔸熱情果紅桑子奶油撻: 好好味, 上層是熱情果酪, 味道好香好滑, 紅桑子醬在下層, 兩個配搭放入口好香甜但帶有少少酸酸地的, 清香得來又好甜蜜的感覺, 但不會好甜.🔸雪糕氣泡培茶: 呢
🔸雪糕氣泡培茶: 呢杯飲品好有驚喜, 一入口有種冰釀出來的口感, 有輕輕雪糕的味道, 而培茶本身好香濃, 所以配搭出來的味道好特別,好舒服, 尤其當你吃了很多食物的時候, 好一解口中的油膩感.
白酒忌廉煎虎蝦
深海紅蟹肉明太子卡邦尼扁意粉
熱情果紅桑子奶油撻
TIRAMISU
雪糕氣泡培茶
今次同男朋友嚟咗呢一間餐廳,之前已經同朋友食過一次,覺得幾好食,所以今次又嚟encore🤤呢度嘅座位雖然唔算好寬闊,但係都坐得幾舒服,仲有音樂聽吓好有feel🤗我哋都幾肚餓,所以叫咗都幾多嘢🤣首先叫咗個Impossible素肉玉米片 ($118)~呢個份量都唔少㗎,仲有牛油果醬同酸忌廉可以點~而且玉米片好香脆,啱哂鍾意香口嘅人😎之後係叫咗個上次食完好想再食嘅手工芝士烤雞卷 ($288)🤤呢個雞卷真係整得好出色,就算係雞胸都可以整到好滑,入面嘅芝士好香滑,配埋雞食係perfect match,旁邊嘅薯蓉都相當creamy😋之後我哋都叫咗個迷你德國鹹豬手 ($198)😗雖則話係迷你,但係我又唔覺得份量好少喎🤔啲豬手嘅皮超級脆,反而唔係全隻又可以過到口癮,又唔會太過飽😆另外我哋仲叫咗一個主食,黑松露牛肝菌意大利雲吞 ($188),啲汁超級creamy,仲有好多菇喺度~意大利雲吞個餡都有啲芝士味,幾唔錯😋最後當然唔少得甜品啦~叫咗個法式焦糖燉蛋 ($118)🤤呢個焦糖燉蛋的確係有微微酒味,但我欣賞佢唔會太甜,係一個好恰到好處嘅味道🙆🏻‍♀️我哋都嗌咗一杯嘢飲,白桃氣泡伯爵茶 ($88),就咁睇落

Impossible素肉玉米片

迷你德國鹹豬手

黑松露牛肝菌意大利雲吞

法式焦糖燉蛋

我哋都嗌咗一杯嘢飲,白桃氣泡伯爵茶 ($88),就咁睇落唔覺得佢好多氣,但原來飲啲氣泡都幾勁,桃同伯爵茶嘅味道好平衡😋
白桃氣泡伯爵茶

我覺得呢間餐廳環境唔錯,食物質素都高,仲有一個位抵讚嘅係會因應我哋進食速度而出餐,張枱又可以擺得哂,而食物又唔會吹到凍哂👍🏻另外店員都好努力幫我哋加水,食得相當開心😆
2024-03-10
Impossible素肉玉米片