2024-01-27 572 瀏覽
「火腿pizza 」调味比较清淡,饼皮是发酵过的那种,上面的菌很香,火腿也不错,就是酱汁少了点,味道不够浓郁,份量很足 「脸颊肉阔蛋面 」脸颊肉很嫩很好吃,酱汁非常淡,适合直接吃,阔蛋面全粘在一块了,酱汁不够咸所以面没味道这家真的是好健康的调味,连我都觉得淡了 「雪芭 」涨价了20%,选了柠檬的还不错,玫瑰酒的不太好次,很单一的玫瑰酒味道,可能做成gelato会好点,这家gelato普遍比雪芭的好吃,配的彩迪卷就是菜迪卷的香精味,难吃「餐前面包」热热的不错,虽然是早餐剩下的这家比前年来味道变差了,不过环境不错人少,偶尔来吃个早午餐还行。
这家真的是好健康的调味,连我都觉得淡了
「餐前面包」热热的不错,虽然是早餐剩下的
火腿pizza
牛臉肉闊蛋面
热热的不错,虽然是早餐剩下的
2024-01-27
热热的不错,虽然是早餐剩下的
2023-12-18 628 瀏覽
意大利餐通常都係細細碟唔係好飽呀😁😁 但係數碼講呢一間就大大碟夾抵食❤️價錢又唔貴喎👍頭盤香脆蟹餅用芒果薑醬田園菜苗同椰子醬,當然就唔少得好多蟹肉喺裏面啦🦀切落去脆卜卜豐富嘅蟹肉喺個口裏面 "正"😋希拉塔軟芝士,有羅勒油、法國原始蕃茄、蕃茄果凍 當然梗係唔少得大大個希拉塔軟,Woo切開佢跟住撈埋啲蕃茄一齊食😋😋好好味呀😋咁嘅配搭簡直super💗凱撒沙律有羅文生菜、巴馬臣芝士、風乾嘅巴馬火腿 蒜蓉麵包👍呢個凱撒沙律啲菜好新鮮好正, 配埋芝士簡直係美妙享受呀😋😋當然仲有可以不停refill嘅軟淋淋熱辣辣嘅麵包配埋佢嘅橄欖油sources真係好好味yummy法式龍蝦濃湯🦞呢個龍蝦湯好creamy呀😋除咗creamy之外,仲有龍蝦喺裏面嘅好好飲呀💗💗法式洋蔥湯配芝士麵包多士 ,第一次飲洋蔥湯估唔到好好飲喎,仲有好多洋蔥喺裏面添😋😋配埋佢個脆卜卜嘅麵包簡直係絕配呀👍👍英國穀飼乾式熟成牛肉漢堡,用咗自家製辣蕃茄醬 、車打芝士、 醃製生菜, 脆卜卜嘅芝麻包包住咗咁多餡料同勁厚嘅漢堡牛肉扒,淡淡都咁juicy肉汁鮮嫩, 用刀差享受好perfect💗法式牛肝菌蘑菇燴意大利飯,好creamy嘅意大利飯最鍾意

香脆蟹餅

希拉塔軟芝士

凱撒沙律

法式龍蝦濃湯

法式洋蔥湯配芝士麵包多士

英國穀飼乾式熟成牛肉漢堡

法式牛肝菌蘑菇燴意大利飯,好creamy嘅意大利飯最鍾意就係食牛肝菌好惹味喎😋😋

法式牛肝菌蘑菇燴意大利飯

慢煮八爪魚pizza🍕pizza上面有番茄醬、水牛芝士 、紅蔥、蛋黃醬、意大利羊奶芝士,薄薄嘅pizza當然唔少得上面係有八爪魚片啦😋好好味呀💯

慢煮八爪魚pizza

甜品當然食佢哋嘅雪糕啦🍦🍨
valrhona朱古力配馬達加斯加雲呢拿同士多啤梨配港式奶茶,好creamy好回味呀💯💯

valrhona朱古力配馬達加斯加雲呢拿 及 士多啤梨配港式奶茶雪糕

Southside Bistro
英國穀飼乾式熟成牛肉漢堡
法式牛肝菌蘑菇燴意大利飯
慢煮八爪魚pizza
2023-10-02 999 瀏覽
數碼港不嬲都冇乜嘢食酒店入面有間西餐廳百零蚊嚟講算幾抵食可以叫做美食沙漠入面嘅一點明光每次食頭盤,咁啱個碟都會有呢啲酸酸甜甜嘅醬覺得有啲似百香果醬幾開胃清新而且用嚟裝飾嗰啲仲變到好可愛試咗一下佢個雞, 個皮都烤得幾乾脆唔會話油膩肉都正正常常唔鞋口另外值得一齊係佢哋個黑松露薯條個黑松露沙律醬幾好味如果叫午市套餐仲可以用優惠價加當日嘅限定甜品有指定嘅款式選擇我揀咗呢款熱情過風味嘅外表精緻而且作為最後一道菜好解膩
數碼港不嬲都冇乜嘢食
酒店入面有間西餐廳
百零蚊嚟講算幾抵食
可以叫做美食沙漠入面嘅一點明光
每次食頭盤,咁啱個碟都會有呢啲酸酸甜甜嘅醬
覺得有啲似百香果醬
幾開胃清新
而且用嚟裝飾嗰啲仲變到好可愛

試咗一下佢個雞, 個皮都烤得幾乾脆唔會話油膩
肉都正正常常唔鞋口
另外值得一齊係佢哋個黑松露薯條
個黑松露沙律醬幾好味

如果叫午市套餐仲可以用優惠價
加當日嘅限定甜品
有指定嘅款式選擇
我揀咗呢款熱情過風味嘅
外表精緻而且作為最後一道菜好解膩

以前住在數碼港附近不時到 Le Meridien 食lunch這天重遊舊地發現原來位於四樓的餐廳經已全新裝修 一走進Southside Bistro 像是𣊬間進入渡假mode🏖舒適簡雅更是pet friendly好適合假日跟友人帶🐶 Chill下這次更試了 Southside Bistro X Paul Lafayet 的 Golden Summer Afternoon Tea ☀️Paul Lafayet的招牌法式焦糖燉蛋和馬卡龍當然是水準之作其餘每款精緻美點都很出色特別喜歡那個檸檬蛋白tart! 🍋 🍳真心推介😋
以前住在數碼港附近
其餘每款精緻美點都很出色
特別喜歡那個檸檬蛋白tart! 🍋 🍳
真心推介😋
2023-09-03 781 瀏覽
🇭🇰 #香港 #香港島 🇭🇰Southside Bistro(薄扶林)🍚 新加坡海南雞飯Singapore Hainan Chicken Rice味道不過不失略嫌雞肉份量比較少油飯做得十分出色👍🏻🦀 蟹肉包Crab Roll略嫌麵包細,食起上嚟有啲麻煩🥲味道不錯,蟹肉份量亦十分多♡ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ🚕 地址주소 : 薄扶林數碼港道100號香港數碼港艾美酒店4樓(폭푸람 사이버포트 로드 100호 홍콩 사이버포트 르 메리디앙 호텔 4층)ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ💰價錢 가격 :🍚 HKD$198 • 🦀 HKD$178ㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡㅡ♡🇭🇰 #홍콩 #홍콩섬 🇭🇰사우스사이드 비스트로 (폭푸람)🍚 싱가포르 하이난식 치킨 라이스🦀 크랩 롤
🇭🇰 #香港 #香港島 🇭🇰
Southside Bistro(薄扶林)

🍚 新加坡海南雞飯
Singapore Hainan Chicken Rice
味道不過不失
略嫌雞肉份量比較少
油飯做得十分出色👍🏻
🦀 蟹肉包
Crab Roll
略嫌麵包細,食起上嚟有啲麻煩🥲
味道不錯,蟹肉份量亦十分多

🚕 地址주소 :
薄扶林數碼港道100號香港數碼港艾美酒店4樓
💰價錢 가격 :
🍚 HKD$198 • 🦀 HKD$178

🇭🇰 #홍콩 #홍콩섬 🇭🇰
사우스사이드 비스트로 (폭푸람)
🍚 싱가포르 하이난식 치킨 라이스
🦀 크랩 롤
2023-05-29 1418 瀏覽
staycation包早餐 ,估唔到個環境係咁靚 ,早餐超豐富 ,酒店本身已經喺半山, 背山面海, 環境一流。 自助早餐非常豐富, 仲要喺泳池旁邊 ,真係燦爛嘅陽光, 蔚藍色嘅天空, 再加上清澈嘅池水 ,坐喺餐廳中間已經係賞心樂事。 星期一早上人不算多, 氣溫都係啱啱好, 非常舒服, 坐低飲杯咖啡 ,烘兩塊無花果麥包 ,先食新鮮生果 ,有波羅,蜜瓜, 蓮霧, 藍莓,紅莓 ,西瓜, 香蕉,蘋果,橙, 最特別嘅就係有啲酒煮生果。 煙三文魚,各式火腿,煙肉, 各款芝士 一應俱全, 年中式點心粉麵都有。 自助咖啡應有盡有, 仲有蛋 station , 炒蛋煎蛋烚蛋奄列都有, 我哋就叫咗素菜奄列, 煎得好靚, 加少少海鹽就已經美味無比。 honey鍾意食甜品 ,呢度早餐提供梳乎厘班戟 ,開心到飛起, 現叫現整, 加啲熱嘅糖漿, 仲有雪白軟滑嘅cream ,兩嚿脹卜卜嘅梳乎厘班戟, 好快就畀佢食曬。 佢話多咗呢個甜品, 本來八十分嘅早餐變咗一百分。 好似小朋友咁 ,呢度啲人都好斯文 ,食嘢好安靜, 服務一流 ,執嘢好快手, 保證人客食得舒舒服服 ,處身喺咁靚嘅環境入面, 出面綠樹林蔭, 藍天碧海

好似小朋友咁 ,
呢度啲人都好斯文 ,食嘢好安靜, 服務一流 ,執嘢好快手, 保證人客食得舒舒服服 ,處身喺咁靚嘅環境入面, 出面綠樹林蔭, 藍天碧海, 幾種唔同嘅雀仔飛嚟飛去, 陪住我哋度過一個愉快嘅上午。
2023-04-17 1307 瀏覽
Weekend 跟朋友放狗的好去處南區一直都缺少pet friendly 既餐廳,次次到數碼港放狗都係幫襯商場餐廳為主。今次係第二次到訪Le Meridien 的餐廳,整體用餐體驗都很不錯。今次幫襯southside bistro,試左佢既Let the chef cook,當中sirloin 同seafood linguine 都好好味,分量好足。成個set menu 仲有幾款appetizer 同湯,全部都好好味,而且店員既服務都好好,好friendly,下次會再帶埋屋企人再黎食過。
Weekend 跟朋友放狗的好去處

2023-04-02
2023-04-08 885 瀏覽
生牛肉他他味道很好味,很得別。水牛芝士很滑味道很香濃,餐廳環境優美,坐位舒服,地方闊落乾淨。戶外環境也很舒適,優閒的好選擇。食物質素高,服務亦好貼身。有機會會再來!
2023-04-08
2023-04-08 737 瀏覽
第一次入呢間酒店餐廳食 A La Carte,便叫咗“廚師拍板”一餐,成餐由“Patite”, "Main Course"到“Dessert”都有類似Masterchef Finale般高水準,二人食呢餐都值得比呢個價格。
2023-04-05 688 瀏覽
帶了小狗黎數碼港同朋友興祝生日。原來咁抵食😌必叫Let the Chef Cook!4人食每人平均都係$500!龍蝦湯唔記得影,好好飲!好新鮮既龍蝦!又好夠熱又大碗😂個西冷牛好大件!牛味岩岩好同口感好軟好林!叫左medium rare 感覺又唔會血林林! 如果驚太生可以叫medium~佢仲好食過東涌Sheraton 個間好出名既牛扒~唔開名啦~Pizza 看似普通~食落軟熟味道又好好食!都必叫!食到好飽個時先知原來包左甜品!但我地另外叫左蛋糕~蛋糕(Milan & Green Tea Crumble Tart 都好好食!到最後食唔曬要打包返去食!唔係到食蛋糕都可以買返去興祝生日食!去數碼港必去食既西餐😍😍
帶了小狗黎數碼港同朋友興祝生日。
原來咁抵食😌
必叫Let the Chef Cook!
4人食每人平均都係$500!
龍蝦湯唔記得影,好好飲!好新鮮既龍蝦!又好夠熱又大碗😂
如果驚太生可以叫medium~
佢仲好食過東涌Sheraton 個間好出名既牛扒~
唔開名啦~
Pizza 看似普通~食落軟熟味道又好好食!
都必叫!
食到好飽個時先知原來包左甜品
到最後食唔曬要打包返去食!
唔係到食蛋糕都可以買返去興祝生日食!
去數碼港必去食既西餐😍😍

Beef  Tartare
Seafood  Linguini
Beef  Tartare
Seafood  Linguini
2023-03-20 515 瀏覽
放假日同家人到數碼港走一趟,到重開的艾美酒店4樓西餐廳食午餐,叫了一個早午套餐🙃非常豐富 ~前菜🐱 🔺三文魚牛油果多士/生雞蛋煙肉pizza ~沙律👍🏻 🔺雜菜沙律/泰式豬頸肉沙律 ~海龍王湯😋 ~主菜😘 🔺牛扒/烤春雞 ~甜品🤩 🔺自助式整體環境舒服😌服務態度好👍🏻午餐豐富出色❤️但價錢略貴

~前菜🐱
整體環境舒服😌服務態度好👍🏻
午餐豐富出色❤️但價錢略貴
2023-03-19
2023-03-14 408 瀏覽
餐廳感覺係舒服的,職員亞佳比d意見亦令食物提升左,三文魚扒及羊架不妨試下,比其他餐廳肉質滑,配羊架的花椒汁比平日用芥辣及薄荷有新鮮感。甜品睇得到佢地心思,味道唔會太甜,好啱口味,感謝!下次會帶埋狗仔一齊去
餐廳感覺係舒服的,職員亞佳
下次會帶埋狗仔一齊去
2022-09-13 2752 瀏覽
薄扶林。ⓝⓔⓦ。遠離煩囂。落地玻璃。環境開陽。四周圍繞綠色植物露天座位 #petfriendlyhk$198weekend lυncн set質素不錯與友人渡過了一個悠閒舒適的下午。´・ᴗ・` appeтιzer 法式龍蝦湯三文魚配熱情果醬´・ᴗ・` мaιn dιѕн 香草豬肉串燒配亞洲風味青醬泰國養殖蝦扁意粉、油封車厘茄配龍蝦汁´・ᴗ・` deѕѕerт紅黑朱古力慕絲法式雲呢拿焦糖布丁、法式杏仁蛋糕´・ᴗ・` tea/ coffee另外還點了白酒 (+$80)。´・ᴗ・`餐湯還附有熱烘烘的麵包,串燒略嫌有點乾,不過扁意粉的味道不錯,起初還怕不夠飽,吃罷甜品再加上一杯咖啡,對一般女士來說真的很飽啊!。´・ᴗ・`碎碎唸:環境真的很舒服,食物質素ok,服務也很好。這裏很適合和朋友輕鬆吃一個午餐。泊車也有很多優惠,特別適合駕車人啊!其中一個時般消費$100便可泊車5小時,太誇張了!。@diningcity_hong_kong apps內還有不少нong ĸong restaurant week 的餐廳選擇啊,期待嘗試其他餐廳呢。…………………. ………. …………………. ……….
薄扶林。ⓝⓔⓦ。遠離煩囂。
落地玻璃。環境開陽。
四周圍繞綠色植物
露天座位 #petfriendlyhk

$198weekend lυncн set質素不錯
與友人渡過了一個悠閒舒適的下午。

´・ᴗ・` appeтιzer
法式龍蝦湯
三文魚配熱情果醬

´・ᴗ・` мaιn dιѕн
香草豬肉串燒配亞洲風味青醬
泰國養殖蝦扁意粉、油封車厘茄配龍蝦汁

´・ᴗ・` deѕѕerт
紅黑朱古力慕絲
法式雲呢拿焦糖布丁、法式杏仁蛋糕

´・ᴗ・` tea/ coffee
另外還點了白酒 (+$80)

´・ᴗ・`

´・ᴗ・`碎碎唸:
環境真的很舒服,食物質素ok,服務也很好。
這裏很適合和朋友輕鬆吃一個午餐。
泊車也有很多優惠,特別適合駕車人啊!
其中一個時般消費$100便可泊車5小時,太誇張了!

…………………. ………. …………………. ……….
2022-08-04 2408 瀏覽
▫️最近呢間酒店翻新重開🏨 連埋餐廳都一齊重開埋🤩 環境清幽舒服,入到黎真係有種渡假feel🍃🫖 Afternoon Tea Set $568 for 2▫️感覺上tea set都係走清新健康路線😌 因為好多健康食材🥙▫️首先有原味同葡萄乾scones,不過睇相都見到,其中一個葡萄乾scones焗得唔太靚🫣 無左葡萄乾同個型唔靚,仲一度以為係第2隻味黎🫠 配上諾曼地農場牛油🧈 同玫瑰花瓣醬🌹 估唔到食落又幾清甜幾夾😍▫️鹹點有煙燻三文魚多士配紅菜頭乳酪、藜麥松露芝士球、蜂蜜芥末火腿玉米卷、青檸慢煮扇貝配薄荷椰子香茅泡沫🥥 感覺好fresh好得意🫧▫️甜點開心果千層酥,好酥脆好好食🫔 玫瑰朱古力千層蛋糕偏甜少少🍫有機藜麥粗麥蛋糕就唔係好識欣賞喇🫣、香檳野莓啫喱好有香檳味,食完有種消滯既感覺🥂 仲有芒果紅桑子慕絲蛋糕同玫瑰花杯子蛋糕,食完真係要捧住個肚走🤰🏻▫️餐飲跟2杯illy咖啡或茶,要左black coffe & cappuccino☕️▫️最特別係‼️ 今次呢個tea set係同法國護髮品牌Lenor Greyl crossover💈 每份tea set都會放2份護髮體驗套裝,包括洗髮乳同hair

▫️最特別係‼️ 今次呢個tea set係同法國護髮品牌Lenor Greyl crossover💈 每份tea set都會放2份護髮體驗套裝,包括洗髮乳同hair mask💆🏻‍♀️ 數量有限送完即止🤫