素年姊妹店,menu比素年更refreshing,無burger、無意粉,換來detox感覺既沙律、壽司、烏冬、咖喱,色彩繽紛,胃口大增。仲要用本地食材,更加要大力支持。小店座位不多,純白簡約,亦有露天草地位置,環境氣氛chill級舒服。𖥸 𖥸 𖥸𖠇煙燻辣味牛油果火龍果壽司 $128差唔多每台都叫,醬汁可選辣味或者薑黃柚子醬。分量十足,有5大件壽司。紅色火龍果,超級驚喜ꔛ .ᐟ‪‪.ᐟ𖠇田園牛油果三文魚藍莓酸種貝果全日早餐$148平時不太好bagel,這個藍莓酸種bagel一試愛上,仍有微溫,外脆煙靭,不會硬硬的𖠇夏日戀人(巴西莓、藍莓、火龍果、香蕉)$68無添加糖,口感豐富,清甜

𖥸 𖥸 𖥸

𖠇煙燻辣味牛油果火龍果壽司 $128

𖠇田園牛油果三文魚藍莓酸種貝果全日早餐$148

𖠇夏日戀人(巴西莓、藍莓、火龍果、香蕉)$68
無添加糖,口感豐富,清甜
2024-03-29
  • 夏日三文魚芒果壽司
  • Bagel
2024-04-01 324 瀏覽
本來對素食冇咩興趣,但見到menu有keto options就黎試下👀呢間wanaka位於灣仔藍屋,主打本地有機菜,店外有一片小草地,放左一d田園風餐檯,室內位置不多,有個非常打卡able既窗邊位置😌今次同朋友揀左其中一款有keto option既台式藥膳蕎麥麵,同埋all day breakfast試試,all day breakfast 非常精緻,除左有牛油果,三文魚,新鮮水果等等,仲有一份酸種Bagel🥯,台式藥膳既當歸香氣撲鼻,配搭本地有機白菜,蟲草花同養顏桃膠,望住窗外既藍屋景觀,一邊嘆住咖啡,非常愜意☕️不過以我認知蕎麥麵並不是keto選擇,有興趣既生酮朋友要斟酌選擇😊如果keto option可以轉用烘乾蒟蒻麵我諗會更加夾藥膳湯底😋

第一間餐廳係Wanaka! 佢係素年姊妹店,喺2023年上年7月新開業,環境簡約,重點係有採用本地食材🌟:▫️煙燻辣味牛油果火龍果壽司 $128個醬都幾辣味,怕辣嘅話,記得走辣🥵▫️田園牛油果三文魚藍莓酸種貝果全日早餐 $148 [推薦👑]藍莓酸種貝果好煙靭,同埋有用本地蕃茄!🥤超級蛋白質果昔 $68係可可同香蕉嘅香味,最重要係高蛋白質!🍰 開心果卷蛋糕 $68 (來自純素甜品店moono )平時我最唔鍾意純素蛋糕,好多時都會有陣椰子油嘅味道。但呢個開心果卷蛋糕慕絲配開心果,味道好濃郁,白朱古力裝飾都唔係一般嘅假甜!可惜moono 即將結業,多謝你個生日蛋糕!

▫️煙燻辣味牛油果火龍果壽司 $128
個醬都幾辣味,怕辣嘅話,記得走辣🥵

藍莓酸種貝果好煙靭,同埋有用本地蕃茄!

🥤超級蛋白質果昔 $68
係可可同香蕉嘅香味,最重要係高蛋白質!

🍰 開心果卷蛋糕 $68 (來自純素甜品店moono )
田園牛油果三文魚藍莓酸種貝果全日早餐
煙燻辣味牛油果火龍果壽司
2024-02-19
生日
田園牛油果三文魚藍莓酸種貝果全日早餐
煙燻辣味牛油果火龍果壽司
食素嘅朋友有多一個選擇啦🥰位於灣仔藍屋嘅Wanaka係素年嘅姊妹店🌿主打本地農夫嘅蔬果👨🏻‍🌾1. 煙燻辣味牛油果金柚壽司 $128賣相有心思而且份量絕不吝嗇!😆每件壽司都好大舊,包住紅蘿蔔絲、牛蒡、紫椰菜、蘿蔔漬,淋上自家製嘅辣蛋黃醬,加上秋葵、沙律菜、鷹咀豆脆脆、甜椒,仲有半個牛油果🥑真係滿滿嘅營養🥰2. 夏日三文魚芒果壽司 $128壽司嘅餡料一樣,配搭素三文魚同埋酸酸甜甜嘅芒果,食落好開胃😝配料都有秋葵、沙律菜、紫蘿蔔、蘆筍、紫菜碎,仲有靈魂醬汁千島醬!好滿足啊~😍3. 夏日戀人(巴西莓、藍莓、火龍果、香蕉)$68首先要讚一讚呢度嘅飲品係原汁原味🥹飲得出冇添加糖,只有水果嘅果糖🫐🍌口感綿密之餘又好順滑✨4. 抗氧化能量果昔(抹茶、香蕉、核桃、燕麥奶)$68香蕉為呢杯奶昔增添濃稠嘅口感同天然甜味,仲有抹茶嘅微甘添🍵

1. 煙燻辣味牛油果金柚壽司 $128

2. 夏日三文魚芒果壽司 $128

3. 夏日戀人(巴西莓、藍莓、火龍果、香蕉)$68

4. 抗氧化能量果昔(抹茶、香蕉、核桃、燕麥奶)$68

香蕉為呢杯奶昔增添濃稠嘅口感同天然甜味,仲有抹茶嘅微甘添🍵

2024-02-16 368 瀏覽
坐落喺藍屋,有户內户外座位,感覺係幾悠閒,户外座位會有9折,但要用即棄環保餐具。主打純素、本地有機菜,原來係Years嘅姊妹店。*四川麻辣野菌豆乾意粉 $108意粉硬度啱啱好,炒得乾身但唔會太dry,麻辣辣得好惹味,配野菌、豆乾、有機本地菜脯、羽衣甘藍,好有港式味道又好夾。印度香料番茄咖喱碗 $128椰香味、印度香料味好香又唔辣,扁豆索汁又夠腍。底部有硬豆腐,面頭有茄子蓉、薯仔、西蘭花,點咖喱好索汁。彼得包烘到焦脆,索汁包薯仔好有feel!夏日戀人 $68有巴西莓、藍莓、火龍果、香蕉,香蕉味最重。但比起smoothie,更加似果汁,質地好稀偏水。
四川麻辣野菌豆乾意粉 $108
四川麻辣野菌豆乾意粉

印度香料番茄咖喱碗 $128
印度香料番茄咖喱碗

夏日戀人 $68
2024-02-04
10 分鐘 (外賣自取)
四川麻辣野菌豆乾意粉
2024-01-16 440 瀏覽
✨可可藍莓香蕉果昔碗🥣✨購自: Wanaka(灣仔藍屋)價錢:$68推薦度:7.5/10-🤍最近迷上乳酪碗嘅我 今日嚟到位於灣仔藍屋嘅隱世日光Cafe☕️呢個果昔碗使用咗有機朱古力🍫健康得嚟為果昔帶來豐富嘅味道 👅仲有香蕉🍌藍莓🫐同火龍果 含有豐富嘅纖維同抗氧化物 對皮膚好🌟裏面加入咗核桃 椰子片 奇亞籽 食落口感豐富又飽肚 整體口感濃稠得嚟唔會太甜 鍾意佢入口冰涼嘅感覺 如果朱古力味可以重少少就會更好👍🏻-✨超級蛋白質果昔✨價錢:$68推薦度:7/10-呢款飲品入邊有辣木籽 可可 香蕉同燕麥奶 香蕉味好突出 帶嚟絲滑嘅口感 朱古力味淡咗少少🤏不過入口冰涼 飲落唔會有渣 口感順滑 飲得出佢係無添加糖 所以味道唔太甜
✨可可藍莓香蕉果昔碗🥣✨
購自: Wanaka(灣仔藍屋)
價錢:$68
可可藍莓香蕉果昔碗
超級蛋白質果昔
可可藍莓香蕉果昔碗
2023-12-09 441 瀏覽
呢度地點唔大,但氣氛係100%滿分,有如置身於一個充滿幸福感同舒適嘅小天地,就算唔係著名大店,都係一個獨特嘅小店。首先,台式鹽水荳乾係真係驚喜。佢哋用嘅有機本地沙葛杞子麵,唔同料理元素組合得恰到好處,麵條唔會過軟過硬,啱啱好。我呢次真係係食後有啲幸福感,可能係因為呢啲食材同調味讓我感受到一種家的溫馨。就算店內唔大,只有7-8張枱,但啲位都坐得啱啱好,唔會感到擠迫。個人覺得呢種小店環境,反而能夠更專注地享受食物,同埋有一種親切感,唔會有大店嘅陌生感。呢間小店係一個細緻入微、彷彿走入家中廚房嘅地方。如果你想要享受一頓充滿家的味道、感覺像係朋友屋企嘅體驗。
2023-11-26
  • 台式鹽水荳乾有機本地沙葛杞子麵
2023-11-28 426 瀏覽
藍屋保留了不少歷史和文化,cafe 的進駐也帶旺了藍屋,是個很好的概念𖠿 𖤣𖤥 Wanaka 是素年的姊妹店,vegan 朋友一定知道吧~ 新店糅合了日系風格,可以吃到日式輕餐點𖥸夏日三文魚芒果壽司 $128有機本地秋葵,蘆筍,青瓜,牛蒡,甘荀,蘿蔔漬,紫椰菜及自家製千島醬汁配搭而成的壽司不論口感或味道也極豐富,還送日本茶,推薦𖥸焦糖焙茶朱古力撻 $68焦香味濃,size 也剛好~撻皮是薄的,香脆~下次要試日本南高梅酒柚子撻,到店時恰巧售完了店舖不是很大,大約只有三處可坐,但食物及氛圍感也很不錯,邊看著窗外的彩燈。. 是素食朋友的另一個選擇~過年還能來拍彩燈湊熱鬧˘ ꒳ ˘𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩Shop front High chair

𖥸夏日三文魚芒果壽司 $128

𖥸焦糖焙茶朱古力撻 $68
焦糖焙茶朱古力撻

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
Shop front
High chair
【🧅素友仔🍅揾食🌱】🇭🇰 香港素食餐廳 🌿 Vegan Restaurant in HK 🇭🇰🍴【Wanaka】🌿 位於灣仔藍屋的「Wanaka」是「素年」的姊妹店。同樣是無蛋奶的純素餐廳,而且所有食物均不含五辛。主要提供是西式和日式的fusion菜。提供無麩質、生酮和生機素食選項。🌱是寵物友善餐廳🐶🐱A nice and chill vegan cafe located in Wan Chai, Hong Kong Island. Sister branch of the vegan cafe "Years". It offers mostly western style dishes with some Japanese fusion dishes.Gluten-free, keto and raw vegan options available. All food & drinks are dairy / egg / allium-free. 🌱It is also a Pet-Friendly cafe restaurant 🐶🐱🔸印度香料番茄咖喱碗 配有機本地西蘭花拼彼得包🥘
【🧅素友仔🍅揾食🌱】
🍴【Wanaka】🌿

🔸印度香料番茄咖喱碗 配有機本地西蘭花拼彼得包🥘🫓
Tofu Makhani Bowl with Local Organic Broccoli & Pita Bread🔸
薯仔,茄子,豆腐,扁豆,自家製酸忌廉
tomato, dal, potato, eggplant, tofu, homemade sour cream

🔹煙燻辣味牛油果火龍果壽司(轉薑黃柚子醬)🥑🍣
Spicy Smoky Chipotle Avocado Sushi Volcano (non-spicy option: turmeric yuzu mayo)🔹
本地有機紫蘇葉,印度薄餅,鷹咀豆脆脆,甜椒,蘿蔔漬,牛蒡,堅果,自家製薑黃柚子醬
local organic perilla leaf, papadum, chickpea, bell pepper, radish pickle, burdock, nuts, homemade turmeric yuzu mayo

☕️燕麥奶咖啡 │ Oat Milk Latte☕️

【Wanaka】
📍灣仔景星街8號地舖
📍G/F, 8 King Sing Street, Wan Chai
🚉港鐵灣仔站 A3 出口, 步行約6分鐘
🚉6-min walk from Exit A3, Wan Chai MTR Station

✨Follow this hashtag👇for more Veggies!
✨一齊跟👉

#wanchaicafe #灣仔美食 #灣仔純素 #灣仔素食
#香港素食 #純素 #蛋奶素 #純素餐廳 #香港素食餐廳 #素食菜單 #香港蔬食 #植物性飲食 #plantbasedfood #ヴィーガン #菜食主義 #食素救地球
#veganhk #hkvegan #hkveganfoodhk #veggierestaurant #vegetarianmenu #hongkongvegetarian #hkvegetarian #hkveggie #veggiefoodie #petfriendlycafehk #寵物友善餐廳
#hkveggie_friends #素友仔

印度香料番茄咖喱碗 配有機本地西蘭花拼彼得包
煙燻辣味牛油果火龍果壽司(轉薑黃柚子醬)
☕️燕麥奶咖啡 │ Oat Milk Latte☕️
2023-11-11
2023-10-25 210 瀏覽
今日同素食嘅同事去試新餐廳。餐廳附近環境好靚!有啲室外座位,依家呢個天氣嘅話就都幾舒服。如果唔係,其實鋪頭座位唔多,平日lunch 都坐到滿曬。叫左個「台灣鹽水豆乾翠玉瓜沙葛麵」,menu上唔知點解會標住為「生酮」,但明明似係有麵粉嘅麵。如果真係生酮,咁呢個麵真係好成功,好似真麵粉麵。豆乾好食,應該係落左沙薑粉調味。翠玉瓜清爽,應該係生嘅,當沙律食。本身以為食菜會唔夠飽,但呢度啲份量真係好足,食完之後飽到上心口。另外叫左個「超級蛋白質果昔」,本身唔知咩係moringa,唔知道會係咩味道,都頗為好奇。結果上桌其實我就只係嚐到可可粉、香蕉和燕麥奶味。不過係好清新,夠凍,唔會有渣,唔太甜,係好味的。
今日同素食嘅同事去試新餐廳。

2023-10-24
2023-10-25 221 瀏覽
*純素🌱lunch at Wanaka🌱.勁開心終於可以食到純素🌱壽司🍣🥹🥹因為佢地方細細 等位都要時間🥲由其是lunch time🥲不過今次好運仔啊一黎到就有位😍食野先🫶🏻🫶🏻.🔸夏日三文魚🍣芒果🥭壽司🔸$128佢有哂咁多材料🫶🏻有機本地秋葵,蘆筍,青瓜,牛蒡,甘荀,蘿蔔瀆,紫椰菜,自家製千島醬汁食落口感真係好似三文魚🍣🤤酸酸甜甜好開胃🤤好好食😋叫一份真係飽到上心口系列🫣.🔹煙燻辣味牛油果🥑金柚壽司🍣🔹$128材料有以下🫶🏻有機本地秋葵,印度脆餅,鷹咀豆脆脆,甜椒,蘿萄漬,甘苟,紫椰菜-蘆街,自家製煙燻 辣蛋黄醬呢個比較特別😋微微辣味好惹味🤤比較喜歡辣既可以揀呢個🤣仲有脆餅做點綴打卡都靚😍
純素🌱lunch at Wanaka🌱
呢個比較特別😋微微辣味好惹味🤤
比較喜歡辣既可以揀呢個🤣
仲有脆餅做點綴打卡都靚😍
  • 夏日三文魚芒果壽司
-🦄 ᴡᴀɴᴀᴋᴀ @wanaka.hk ・🖤 心靈欲變成漆黑曼陀羅 妖艷暗香・🕊️ 對的時間 對的地方 尋找對的寄托⚡️ 側耳傾聽 竊竊私語 全て遙不可及・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🩵【 𝓘 𝓶𝓲𝓼𝓼 𝔂𝓸𝓾, 𝓦𝓪𝓷𝓪𝓴𝓪… 】・三訪這青蔥藍靛小天地 尋覓那甜絲絲的溫暖說真的我是很愛這小店 你們值得去發光發亮・🇹🇼 台式鹽水荳乾有機本地沙葛杞子麵 ʜᴋᴅ108🪼 ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌗🌑・這是很有台灣夜市感覺 清爽輕盈的素食料理謝謝店員答應我的要求 我先要求了多菜少麵然後感覺菜量變豐富了 麵量卻洽到好處剛好底層由多種蔬菜拼砌成 全都是既新鮮且爽脆個人很喜歡翠玉瓜麵條 微甜的翠玉瓜很水嫩跟真的麵條是大同小異 也有著異功同曲之妙還有是我日常較少接觸 卻令人感驚喜的荳乾同屬於豆腐家庭之一員 因含水量低變紮實了那種厚實感營造咀嚼感 而豆香比普通豆腐強本地有機沙葛爽嫩微脆 質感比想像中更輕盈可我最愛還是杏鮑菇們 吸引了醬汁日月精華那種微鹹鮨味洽到好處 好像令我愈吃愈開胃杞子麵是我首次嘗試的 是罕見地我愛的幼麵其質地是微軟中帶點韌 介乎意粉跟蒟蒻麵間澱粉感不重感覺很輕盈 卻給予你微
🦄 ᴡᴀɴᴀᴋᴀ @wanaka.hk

🖤 心靈欲變成漆黑曼陀羅 妖艷暗香

🕊️ 對的時間 對的地方 尋找對的寄托
⚡️ 側耳傾聽 竊竊私語 全て遙不可及

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

🩵【 𝓘 𝓶𝓲𝓼𝓼 𝔂𝓸𝓾, 𝓦𝓪𝓷𝓪𝓴𝓪… 】

三訪這青蔥藍靛小天地 尋覓那甜絲絲的溫暖

📍 ᴡᴀɴᴀᴋᴀ @wanaka.hk
👉🏻 灣仔景星街8號
2023-10-04
2023-10-06 196 瀏覽
來自素年姊妹店,第一間位於港島區 — 灣仔藍屋。主打新鮮蔬果,店舖環境唔大,有室內、外可選擇,平日中午時間去,受到不少附近打工仔午餐之選。配餐 +32 五指毛桃腰果太子蔘湯 大大碗,好多湯渣,冇落味精,人材實料煲$108 夏日三文魚芒果壽司上枱見到呢個色彩繽紛Total五舊大大足料壽司,有三文魚、芒果、秋葵、甘荀、蘿蔔漬、牛蒡等配料整成,口感豐富紥實,配上酸酸甜甜千島醬,旁邊更有零碎配料俾我地可以on top配自己鍾意嘅撈埋一齊食,入口清新而不膩,相當開胃,不經烹製新鮮蔬果係呢個配搭完全冇草青味,係有啲「生」感🙈$108 泰式飛天本地通菜長通粉先把以豆乳製成的素酸忌廉均勻地拌勻後,軟冧的通菜和雞脾菇配搭長通粉,配上乾辣椒和甜椒,整個味道鹹鹹辣辣,一啲都唔膩,非常開胃,長通粉質感彈牙,有驚喜比起素年,Wanaka係走保持原型食物,不會有素肉製成嘅煎炸菜式,主打生食蔬果,性價比高,份量對得住價錢,食完有飽腹感,會再訪!

配餐 +32 五指毛桃腰果太子蔘湯
大大碗,好多湯渣,冇落味精,人材實料煲

$108 夏日三文魚芒果壽司
上枱見到呢個色彩繽紛

$108 泰式飛天本地通菜長通粉

2023-09-14
好受年輕素友歡迎嘅素年,新開嘅分支 Wanaka 大家試過未呢?有次同朋友傾開話佢開始試食生,我就話下次帶你去 Wanaka 一齊試下,睇下你覺得好唔好食?🥑「純素假日」餐牌好簡約,只有六款主食揀,另一張係飲品同甜品餐牌,飲品以咖啡為主,甜品兩款都係撻,我麻麻地鍾意食撻就冇試。🧁朋友叫咗有機本地秋葵牛油果野莓沙律 $98,我就叫咗煙燻辣味牛油果金柚壽司 $128,加杯 dirty $42。😎朋友個沙律都分咗少少比我食,老實講我就唔太鍾意食沙律嘅,但我覺得都幾好食吖。朋友食完就冇咩特別意見。😝餐牌上話寫住 R 嘅先係生食,但我叫果款雖然冇 R 但都有好多材料都係生嘅,例如壽司包住嘅紅蘿蔔絲,不過變成壽司就感覺易接受啲。😉可能相片睇唔出,其實佢份量係超多,一件壽司一口食唔哂而佢總共有六件。我食緊果陣隔離枱又有個女仔叫咗,嚟到果陣佢哋都嘩嘩聲。所以其實細食嘅兩個人分都 ok。👌食食下我食到粒硬嘢,以為有嘢未煮熟,跟住我先留意到有好多粒圓形嘅果仁物體,我問店員係咩嚟嘅,原來係鷹嘴豆。我諗返我應該未食過硬嘅鷹嘴豆,咁即係:原來生嘅鷹嘴豆係硬嘅?🤔店舖冇我想像中咁大,座位唔多所以預咗要搭枱,仲坐得

有機本地秋葵牛油果野莓沙律

髒髒咖啡
店舖冇我想像中咁大,座位唔多所以預咗要搭枱,仲坐得幾近添。我對面兩個客人叫咗飛天通菜長通粉同貝果全日早餐,正所謂隔離飯香,我覺得個賣相都好吸引,尤其好想試個長通粉。🥹

同朋友傾開佢話其實食生可以自己整都唔難,佢之前都有整過,我覺得都係嘅,但如果好似呢度嘅菜式咁,咁多種蔬菜同生果樣樣都有啲,自己整就未必咁易,唔知大家又有咩睇法呢?😊

2023-09-10
有機本地秋葵牛油果野莓沙律
髒髒咖啡
2023-09-14 186 瀏覽
終於黎到試素年新店。呢排增加食生比例,但又唔想就咁食沙律,試下沙葛杞子麵。台式鹽水豆乾有機本地沙葛杞子麵$108如其名,有鹽水豆乾、生沙葛、杞子麵、仲有紅肉芭樂、翠肉瓜、沙律菜。份量多都幾澎湃。不過醬汁較淡,最好味係鹽水豆乾。希望醬汁可以再濃d就好喇🙏🏻朋友店了有機本地秋葵野莓沙律 $98翠肉瓜,甘筍,紫椰菜,堅果,果籽,自家製意大利無醋汁。材料其實同我個杞子麵都幾似。夏日三文魚芒果壽司$128材料包括有機本地秋葵、蘆筍、青瓜、牛蒡、甘筍、蘿蔔漬、紫椰菜,自家製千島汁。超豐富!份量超大!店舖面積很小,全店都是女顧客,好多個墟,都幾嘈因為好困聲。

台式鹽水豆乾有機本地沙葛杞子麵$108

朋友店了有機本地秋葵野莓沙律 $98

夏日三文魚芒果壽司$128

店舖面積很小,全店都是女顧客,好多個墟,都幾嘈因為好困聲。