搭親巴士經過都會見到「田記魚蛋牛腩專門店」好多人幫襯,之前有次專登早一個站落車試試佢。估唔到又真係幾好食喎😳!自始,中午時份如果想食魚蛋粉加天氣許可,我都會同同事行遠少少嚟食晏。以粉麵舖嚟講,田記算係光光猛猛,乾淨企理。每枱除咗有調味醬油辣椒醬外,仲有提供紙巾,實在難得👍。我哋叫咗兩碗粉同一碗淨餸加一碟油菜,埋單都係一百蚊多啲,今時今日都唔算貴㗎喇😝。鮮蝦雲呑拼爽口牛丸麵($37),雙拼會以貴嗰碗做底價再加$6,雙拼係貴咗😖,但幸好呢度扣嘅份量唔會太誇張,拼完後雲呑同牛丸分別仲有四粒同三粒。牛丸好出色,牛味濃,口感又夠爽口;雲吞就正正常常,唔算特別大粒🥟。麵底我要咗幼麵,麵條無鹼水味,軟硬度適中,條條分明。金牌牛腩拼墨魚丸麵($38),🐮牛腩好入味,夠鹹,而且炆得夠淋。雖然冇鋪得好靚仔,但其實有好多件呢。反而墨丸就得兩粒🦑,有啲少,性價比低,但佢好搞笑,係似墨丸口感嘅魚蛋。麵底方面,同事要咗米線,估唔到用佢嚟代替河粉生麵都幾夾喎,我下次都試試先。淨魚三寶($31),三寶包括四粒魚蛋、三粒魚片頭同兩隻魚皮餃,店員話淨餸比起麵食多兩粒👀。魚蛋同魚片頭不愧為招牌,真係好好食,特別係魚蛋,嗰種
鮮蝦雲呑拼爽口牛丸麵
金牌牛腩拼墨魚丸麵
淨魚三寶
淨魚三寶($31),三寶包括四粒魚蛋、三粒魚片頭同兩隻魚皮餃,店員話淨餸比起麵食多兩粒👀。魚蛋同魚片頭不愧為招牌,真係好好食,特別係魚蛋,嗰種Q彈嘅質感不得了😂,唔通電影中形容可以用嚟做乒乓波,就係呢種?魚皮餃嘅皮比平日食開嘅大塊,但口感同樣煙韌。
腐乳通菜
腐乳通菜($8),餐廳做緊抗疫優惠,就係追加油菜,每碟只需8蚊💡,唔係唔嗌啊?通菜唔細碟,菜苗唔老,應該有揀過啊。另外,粉麵仲可加配飲品,豆漿$6支。
除咗堂食粉麵,餐廳喺門口仲設有雪櫃賣火鍋佐料。下次打邊爐嘅話🍲,我一定會嚟買魚蛋牛丸返去同屋企人烚下烚下。
總括嚟講,田記果然不負魚蛋專門店之名,每次食我都一樣咁滿意😋,我個人真係鍾意食呢類港式粉麵多過米線!題外話,店員哥仔好細心,我哋淨三寶嗰碗唔記得嗌走青,但佢見我哋兩碗麵都走咗,所以好醒目咁問係咪呢碗都走埋。
2021-03-22
淨魚三寶