星期六同朋友一行4人黎左呢間新餐廳Happy Hour。間餐廳有小小難搵,入口唔係咁明顯,其實喺係鴨巴甸街,PMQ斜對面。可能因為係星期六,又係新開既關係所以人流唔算太多。Happy Hour一杯酒都係 $40,可以㨂意大利啤酒、紅白酒、意大利氣泡酒prosecco等等,仲有一款意大利cocktail叫Negroni,好多選擇。仲包埋小食吧有芝士、橄㰖、cold cuts、蕃茄乾等小食送酒。全部都唔錯,有款係甜椒入面釀吞拿魚的小食都好食,同行朋友就覺得D cold cuts有小小油膩。另外仲有一D$60 一份既小食。我地4個人第一round叫左兩杯prosecco ,兩杯白酒,一碟Black Calamari,同平時D魷魚圈差唔多(但係黑色),唔會好粉,仲食到魷魚的鮮味,青檸新鮮,一D都唔馬虎。負責人 Filippo推薦 off-menu 的小食crostino with rocket pesto,係塊脆脆的多士上面有rocket醬、蛋同醃過的魚,鹹鹹地,送酒一流。性價比高之餘,又唔係週圍都有得食。朋友再開左枝三百幾元既白酒,我就叫多杯Negroni,個樣好靚,甜甜地,好易入口。小食就

佐酒小食芝士
佐酒小食cold cut
佐酒小食橄欖、蕃茄乾及甜椒釀吞拿魚

Black Calamari
crostino with rocket pesto

朋友再開左枝三百幾元既白酒,我就叫多杯Negroni,個樣好靚,甜甜地,好易入口。小食就再叫多三款:Parmigiana(焗茄子)、Vitello Tonnato、Roasted Pork

Negroni
Parmigiana(焗茄子)

Belly D皮好香脆,第一次食Vitello Tonnato,無諗過慢煮小牛肉配上用吞拿魚整成既醬係咁好食。
Roasted Pork Belly
Vitello Tonnato

不知不覺就係度坐到6點幾,過左一個好CHILL 的下午!朋友都不停話一定要再黎,下次試下佢D晚餐同甜品
2022-12-10
佐酒小食芝士
佐酒小食cold cut
佐酒小食橄欖、蕃茄乾及甜椒釀吞拿魚
Black Calamari
crostino with rocket pesto
Negroni
Parmigiana(焗茄子)
Roasted Pork Belly
  • Vitello Tonnato