生日月食好啲是常識吧,我同朋友心有靈犀,巧合地大家都揀咗位於銅鑼灣永光中心9樓嘅法日多國菜餐廳「GAIJIN」。我哋想食好耐,但始終偏貴,所以等過時過節食,好似心安理得啲😝。餐廳有提供套餐🍽,分兩種:Five Course Menu以及Dinner Menu。前者劃一價$728一位,後者則按主菜嘅價錢收費,由$298至$498不等。我哋兩款餐各要咗一份,咁就可以試多啲菜式。正式用餐前,先來一客餐包🥖,啱食嘅話仲可以添多一客。餐包有迷你牛角包同芝士軟包,🥐前者鬆化,後者就幾似英式鬆餅。伴旁嘅係忌廉芝士,軟滑味香。==========Five Course Menu($728)時令生蠔,店員介紹餐廳係採用近來大熱嘅日式令和怪物🦪。我冇食生蠔,但朋友話肉質肥美,而且搭配嘅青蘋果粒、檸檬爆珠同醃漬子薑蘿蔔粒,能夠進一步提升蠔嘅鮮味。紅蝦他他,他他嘅造型就如魚子醬一樣,放入個寶盒入面,感覺矜貴。🦐太平洋紅蝦肉非常鮮甜,兼且富有彈性,再配合埋醬油漬三文魚籽同蟹籽,爆漿效果在口中呈現。日式岩燒鮑魚,呢個鮑魚可以稱得上係數一數二好食🤤。鮑魚燒得剛好,肉質爽口。清酒牛油汁係精華所在,夠濃郁,惹味無比,而
餐包
正式用餐前,先來一客餐包🥖,啱食嘅話仲可以添多一客。餐包有迷你牛角包芝士軟包,🥐前者鬆化,後者就幾似英式鬆餅。伴旁嘅係忌廉芝士,軟滑味香。
==========
Five Course Menu($728)
時令生蠔
紅蝦他他
日式岩燒鮑魚
日式岩燒鮑魚,呢個鮑魚可以稱得上係數一數二好食🤤。鮑魚燒得剛好,肉質爽口。清酒牛油汁係精華所在,夠濃郁,惹味無比,而且面頭嘅紫蘇花係可食用,並散發出一種獨特嘅香氣。
日本刺身級銀鱈魚
日本刺身級銀鱈魚,🐟銀鱈魚不比鐵板燒即場煎嘅遜色,刺身級果然有返上下質素,魚肉嫩滑,而我亦好欣賞呢件魚夠厚肉。配菜方面仲有紐西蘭青口、意大利煙肉🥓同日本靈芝菇,青口幾大隻,而且亦有好多隻。醬汁採用青口忌廉汁,比一般白汁多一份海鮮鹹香味。
香橙朱古力炸彈
香橙朱古力炸彈甜品造型好可愛,係一個炸彈💣。朱古力外層包住香橙朱古力慕絲,橙味幾自然🍊,而底部就加咗爆炸糖,幾有心思。伴旁有一球細細嘅乳酪雪糕,酸酸甜甜,我鍾意。
==========
Dinner Menu
法式沙甸魚洋蔥撻
法式沙甸魚洋蔥撻,前菜三揀一,🧅洋蔥撻別具特色。撻皮有兩層,好似三文治咁將餡料夾住。沙甸魚味道相對冇咁突出,反而焦糖酥皮同炒焦糖洋蔥絲甜甜的,更令人眼前一亮。
法式蕃茄魚湯
法式蕃茄魚湯係是日餐湯,佢係法國馬賽嘅著名菜式。味道好特別,🍅蕃茄味特強,所以偏酸。魚味亦頗為明顯,不過難得一啲都唔腥,可能關落咗胡椒粉事。
澳洲M5和牛肉眼
澳洲M5和牛肉眼
澳洲M5和牛肉眼,🥩牛扒有成十安士,好大塊,廚師上菜時已預先切開,可分成六件。牛扒表面上可見到清晰嘅燒烤紋理,食落亦好重炭燒香。我哋嗌七成熟,但出到嚟稍為熟咗啲,幸好牛味濃郁,肉質並無變韌,肉汁亦無流失,唔使沾醬都已經好夠味。牛扒底部墊咗唔少牛油炒雜菇🍄,再索埋啲肉汁,份外滋味。
香蕉朱古力忌廉撻
香蕉朱古力忌廉撻甜品造型平實。即使店員唔介紹,齋聞浸味都聞得到香蕉香🍌。香蕉同朱古力互相配合,相映成趣,甜味適中,口感較慕絲厚實🍫;而邊邊撻位微脆就有啲似食緊餅乾。
總括嚟講,呢餐晚餐嘅食物質素非常出色😋,所採用嘅食材不俗,而廚師嘅烹調技巧亦都精湛。基本上無任何一樣菜式令人失望,呢度可媲美貴價Fine Dining。環境方面,🖤黑色系嘅裝修富有格調,俾人一種舒服放鬆嘅氣氛。題外話,大家記住喺網上訂枱,因為可享全單八五折優惠🌟!
2021-06-22
紅蝦他他