偶然發現呢間寶藏意大利餐廳,今次去只係見到廚師同樓面兩個人,聽到隔離枱係因為打風而改期,樓面侍應亦會介紹嘢食,同你傾兩三句計,整體感覺好人性化。雖然環境唔係高級餐廳嘅氣氛,但嘢食好高質,價錢亦唔貴。*強烈建議叫套餐,加$150有餐湯、前菜、小食、甜品,份量比正常叫細啲,但係多好多嘢食可以試,好高質!*餐湯:椰菜花湯好滑好香,完全冇草青味,啖啖都係真材實料。紅蝦意式炸飯球,番茄龍蝦醬Risotto炸成脆球,外層脆脆,內𥚃係creamy意大利飯,口感豐富。切開係出晒煙、熱辣辣,入面包住蝦粒,配埋微酸番茄龍蝦醬汁,鮮味十足。烤牛骨髓,肉醬,西班牙手工麵包牛骨髓油香十足,滿滿牛脂配微酸肉醬,剛剛好平衡到油膩感。麵包烘到極脆,配醬好夾。芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋 $160單係外表已經好吸引,牛筋牛脷好大塊,牛筋好Q軟,牛脷夠腍、啖啖肉。雙槽粉煙韌,麻麻辣辣,非常香口,撈埋半熟溫泉蛋半熟,味道更加豐富。雞油菌忌廉菠菜意大利幼麵 $140手工幼麵意粉好煙韌,雞油菌帶杏仁味,比較濃菌味。忌廉汁比較淡味,應該先食呢個意粉再食牛筋牛脷意粉。檸檬汁椰菜沙律生椰菜切粗絲,拌檸檬汁、芝麻醬,味道偏淡,感覺
偶然發現呢間寶藏意大利餐廳,今次去只係見到廚師樓面兩個人,聽到隔離枱係因為打風而改期,樓面侍應亦會介紹嘢食,同你傾兩三句計,整體感覺好人性化。雖然環境唔係高級餐廳嘅氣氛,但嘢食好高質,價錢亦唔貴。
餐湯:椰菜花湯
好滑好香,完全冇草青味,啖啖都係真材實料。
椰菜花湯

芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋 $160
芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋

雞油菌忌廉菠菜意大利幼麵 $140
雞油菌忌廉菠菜意大利幼麵

檸檬汁椰菜沙律
生椰菜切粗絲,拌檸檬汁、芝麻醬,味道偏淡,感覺好raw。
檸檬汁椰菜沙律

黑松露奶油薯蓉
薯仔磨成薯蓉,保留咗細細薯粒嘅口感,黑松露、牛油香平衡得啱啱好。

開心果雪糕,牛角包雞蛋仔
雪糕食到開心果味,未算好濃,質地滑,溶得比較快,配熱布朗尼蛋糕唔錯。

PDS豆腐提拉米蘇
牛角包雞蛋仔as手指餅,少油膩少硬。豆腐cream豆味淡淡,順滑唔膩。兩者配搭上唔太夾,而且0提拉米蘇嘅元素。
PDS豆腐提拉米蘇
2023-10-16