餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2021-09-01 381 瀏覽
我返工間唔時會去「餃掂」太子總店食晏,呢日去開西環尾買嘢,行經先知原來佢都喺呢區插咗旗⛳️。出面落緊雨,廢事行嚟行去就入去食個快飯吧。西環店裝修簡約,餐枱排列整齊,冷氣充足👍,整體感覺同太子總店好唔同,呢度似主力做街坊生意。唔同分店嘅餐牌都大同小異,餃子以外仲提供多種小食。定價方面,我認為係比市面上其他餃子店較高,但要食到飽人均消費一百蚊內搞得掂,所以都OK👌。至尊松茸豬肉餃($79/8隻煎餃),🥟餃子好大隻,外層煎至金黃色,微微脆。由於餃皮厚,所以肉餡唔易穿。豬肉餡夾雜住松茸,香味頗出,但略嫌少咗菜粒爽爽嘅口感。隨餃子奉送一碗狀元九鼎湯,冇落味精,口味偏清淡。重慶鮮肉雲吞($40/12隻),個人鍾意呢種小雲呑多過餃子,因為雲呑皮好滑溜,而且細細粒一啖食得哂。呢個大小讓人不知不覺間食咗好多粒,食上癮,四十蚊有一打好抵食。湯底有得揀辣度🌶,我哋要咗小辣,香麻多過辛辣,好惹味。四川涼麵($30),涼麵雖然無餸,但都好足料,花生粒鋪滿面。🍜麵條幼身,爽彈唔笠口,撈辣汁或麻醬食一樣得,得咗。小朋友先選擇,我就兩樣都要。蜜餞雞翼($24),雞翼幾正,外脆內嫩,早知嗌五隻啦🍗。蜜餞味道甜絲絲,甜度無
至尊松茸豬肉餃
重慶鮮肉雲吞
四川涼麵
蜜餞雞翼
蜜餞雞翼($24),雞翼幾正,外脆內嫩,早知嗌五隻啦🍗。蜜餞味道甜絲絲,甜度無蜜糖咁濃烈,咁樣嘅調味更易入口。
上湯松茸時蔬
上湯松茸時蔬($32),上湯油菜一碟,菜芯嫩綠💚,但碟菜嘅重點應該係上面幾片松茸,佢嘅香氣真係同普通菇唔同。
飲品方面,我哋要咗自家製山楂雪梨水($28/支)同埋蜂蜜檸檬薏米水($28/支),我並唔係第一次飲,而飲品嘅水準好穩定👍。兩款味道都好清潤,唔太甜,既好飲又健康。
題外話,每枱都放有一大甖醃漬蘿蔔,以供任食,但其實都食唔到幾多,哈哈。不過開餐前,先啪返一兩粒開胃都好吖🤤。
總括嚟講,簡簡單單餃掂又一餐,食物口味大眾化,餃子同麵食都係香港人經常食嘅菜式。餐廳嘅餃子有超過十款口味,但可惜唔係款款都可以雙併,如果彈性高啲就好嚕🙏🏻。
2021-07-19
重慶鮮肉雲吞