餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
好耐之前起中環食過一次,印象唔錯估唔到幾年之內開咗唔少分店,今次二訪堅尼地城分店餃子款式有傳統嘅韭菜白菜椰菜豬肉餃,亦有新穎嘅松露、壽喜燒牛肉餃叫咗個雙拼湯餃子10隻 ($60)▶️ 雲耳椰菜豬肉餃最有口感嘅一款,入邊有超多切碎椰菜同雲耳咬落好清脆爽口😋味道亦係最鮮甜嘅不過呢款餃子可能今次煲耐咗,餃子皮比較易爛▶️ 韭菜豬肉餃韭菜份量超足,比豬肉比例多好多三款入邊最重味嘅一個👅惹味香口叫煎餃應該仲正▶️ 大白菜豬肉餃相對簡單,大白菜冇乜味道反而豬肉比例多🐷更能食出新鮮豬肉味▶️ 狀元九鼎湯叫湯餃嘅好處係可以品嚐埋呢度獨家自製嘅靚湯本身材料有粉葛、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、陳皮、蜜棗、排骨、鯪魚、鯽魚等 雖然冇晒渣,但飲得出粉葛同赤小豆味🥰清清地,健康而且功效多可以提升免疫力、溫腎益氣、滋潤腸道、養顏保健啱晒呢排天氣凍又多病菌嘅時候▶️ 上湯松茸時蔬簡單煲嘅菜心,翠綠新鮮,味道清淡好大條粗身,同塊面差唔多長😂鍾意呢度啲餃子皮薄多料,每口都好滿足🥟餃子皮未算煙靭但都ok用料新鮮,尤其豬肉,好juicy好腍,而且唔肥唔韌,無需額外加工調味👍🏻簡單點啲豉油、醋已經好好食🤤每台提供一大罐醃蘿蔔,可以自己任夾,
好耐之前起中環食過一次,印象唔錯
估唔到幾年之內開咗唔少分店,今次二訪堅尼地城分店
叫咗個雙拼湯餃子10隻 ($60)

▶️ 雲耳椰菜豬肉餃
最有口感嘅一款,入邊有超多切碎椰菜同雲耳
咬落好清脆爽口😋味道亦係最鮮甜嘅
不過呢款餃子可能今次煲耐咗,餃子皮比較易爛

▶️ 韭菜豬肉餃
韭菜份量超足,比豬肉比例多好多
三款入邊最重味嘅一個👅惹味香口
叫煎餃應該仲正
韭菜豬肉餃

▶️ 大白菜豬肉餃
相對簡單,大白菜冇乜味道
反而豬肉比例多🐷更能食出新鮮豬肉味
大白菜豬肉餃

▶️ 狀元九鼎湯
叫湯餃嘅好處係可以品嚐埋呢度獨家自製嘅靚湯
清清地,健康而且功效多
可以提升免疫力、溫腎益氣、滋潤腸道、養顏保健
啱晒呢排天氣凍又多病菌嘅時候

▶️ 上湯松茸時蔬
簡單煲嘅菜心,翠綠新鮮,味道清淡
好大條粗身,同塊面差唔多長😂
醃蘿蔔

簡單點啲豉油、醋已經好好食🤤

每台提供一大罐醃蘿蔔,可以自己任夾,醃蘿蔔酸甜,咬落超爽脆,配餃子食一流
餃子好食!同時亦係健康美味養生嘅選擇~
服務ok,全部都係姐姐,做嘢爽手有條理
堅尼地城呢間幾大間多位,坐得舒服
性價比唔錯,每隻大大粒夠飽滿,食晒10隻都有7-8成飽
難怪咁多人堂食或買外賣
韭菜豬肉餃
醃蘿蔔
2024-04-30 6 瀏覽
之前來吃過餃子,多款不同餡料的餃子,令人吃了流連忘返,今天過來想吃一些不同的食物,於是點了四川涼皮,看下是不是正宗地道的四川特色美食,嘗過之後真是好滿意,要給個大讚!四川涼皮入口涼涼,薄薄的涼皮好有韌性,花生碎、辣椒醬和少少醋撈住一起吃,好有花生香味和香辣味,麻麻辣辣,令人食指大動,點吃都唔厭!吃完涼皮再飲杯山楂雪梨水真是好解渴!
四川涼皮
吃完涼皮再飲杯山楂雪梨水真是好解渴!
2024-03-07 113 瀏覽
第一次幫襯這間食店係返工時候叫外賣,試過佢哋嘅香茜餃同韭菜餃,覺得不錯,然後經同事介紹,話到店裏食仲好食,而且有一大樽醃蘿蔔供應。於是找一次去店裏食,剛剛在下午茶時段,個餐牌上叫咗這款下午茶套餐,當時桌上看見一大大桶醃蘿蔔,夾了幾件吃味道不錯,第一次到店裏吃心裏滿是滿意。☺️於是再去一次,誰知那樽蘿蔔不見了?要問店員他們才把一小碟供應給我😔有天我再介紹媽媽去吃,誰知連一小碟都沒有,有點不甘心。😤昨天再去一次,有點如獲至寶的感覺,那樽醃蘿蔔又出現在我眼前,我又叫了那一套下午茶餐,吃得很是滿足。另一方面,佢嘅香茜餃、椰菜餃同埋韭菜餃味道都不錯的,而佢嘅下午茶時段的套餐也比較抵吃,叫埋杯嘢飲$50有餃子有手拍青瓜都算不錯。
2024-03-06
下午茶
  • 香茜餃
  • 醃蘿蔔
  • 椰菜豬肉餃
2024-02-19 110 瀏覽
白菜豬肉餃10隻($57)配上狀元九鼎湯,鯪魚沙葛湯底無味精,好清的感覺,好暖胃好好飲,餃子足料大大隻,也不鹹,十分滿足。菜單有好多選擇,有湯餃和煎餃,也可以雙拼,個人比較喜歡湯餃,因為個湯底真的高質👍🏻👍🏻重慶小雲吞($54 )18隻,很划算,可以選擇不辣,是木耳豬肉餡,都幾有口感!檯上有四川辣椒醬和菜脯辣椒醬,也可以出售,十分惹味!環境乾淨企里,侍應態度好好👍🏻位置就在堅尼地城地鐵出口附近,很方便。

檯上有四川辣椒醬和菜脯辣椒醬,也可以出售,十分惹味!

2024-01-16 136 瀏覽
平時間中都黎食呢間,味道都ok,又近公司但今日食果陣,咬左一啖,d豬肉係粉紅色食左一隻,諗住問下呀姐可唔可以幫手煮耐少少我未出聲,呀姐睇都冇睇已經話係熟既,話係標準既,計時煮既Hea我都唔係咁掛,覺得咁樣都幾差,已經唔係味道既問題,係食物安全既問題,食左生豬肉都唔知會唔會生蟲既硬住頭皮食左4隻,而家有d驚會唔會肚痛,會唔會生蟲,唉都係冇下次(我都驚我冤枉佢,但問左3個朋友,3個都話豬肉唔熟,唔知你地覺得熟唔熟呢?)
平時間中都黎食呢間,味道都ok,又近公司
但今日食果陣,咬左一啖,d豬肉係粉紅色
食左一隻,諗住問下呀姐可唔可以幫手煮耐少少
我未出聲,呀姐睇都冇睇已經話係熟既,話係標準既,計時煮既
【中規中矩沒什麼特別的餃子店】 點了一份煎餃,一份灼餃,一份湯餃,湯餃配上狀元九鼎湯。狀元九鼎湯偏淡,沒什麼味,不過魚味重,沒加什麼味精,應該頗健康的。餃子不算大,口感也沒什麼特別,正常好吃,但是沒什麼記憶點,也沒有很想再安可的感覺,中規中矩吧。 餃掂手工餃子雲吞專門店 (西環)西環堅尼地城士美菲路12號文光閣地下C號舖
【中規中矩沒什麼特別的餃子店】

餃掂手工餃子雲吞專門店 (西環)
西環堅尼地城士美菲路12號文光閣地下C號舖

2023-08-23 373 瀏覽
今日再嚟食comfort food餃掂,又試左幾款正野,水準依舊高質👍🏻首先,**龍鳳松茸雙灼餃配狀元九鼎湯**嘅味道實在太正!雙灼餃嘅餡料鮮味十足,而且餃皮嘅厚薄剛剛好,食落去口感十分美妙,兩種松露味配合好鬼香。配上狀元九鼎湯,味道更加提升,湯底醇厚,再食餃子就更加滋味。第二款,**雙拼雲耳椰菜+芫茜湯餃**,真係令人驚喜。雲耳椰菜嘅清新同芫茜嘅香味,再配上湯餃,簡直係一種享受。**上湯松茸時蔬**就更加唔需要多講,清甜嘅湯底配上新鮮嘅時蔬,松茸嘅味道十分突出,帶出時蔬嘅鮮味。再嚟就係**龍鳳日本蛋(松露醬)**,呢個真係食物中嘅藝術品。日本蛋嘅口感滑嫩,配上松露醬,味道層次豐富😚最後,小食**蜜餞雞翼**。雞翼嘅皮烤得剛剛好,內裡嘅肉又嫩又多汁。蜜餞嘅甜味同雞肉嘅鮮味結合得剛剛好,每一口都令人滿足。

2023-08-19 277 瀏覽
有日想食吓新店,見過有人讚- 餃掂,於是便去看看,原來是下午茶時段,而且價錢都算抵,我們就入去試試!入到去,很光猛,坐得舒服,適合同家人或朋友一邊傾計、一邊食。忽然見到枱上有一瓶醃好的酸蘿蔔,更設有夾一個,(最適合悶熱的天氣,令人胃口大開!就好像西餐前菜一樣!)即時試了幾個,味道很有層次感!蘿蔔入口先是清、酸和甜,最後辣味來回於口中!不斷被引誘⋯⋯下午茶時段有四款選擇A: 餃子麵(3隻$38)B:雲吞麵(8隻$38)C:餃子套餐(可轉煎餃 +$5)灼餃子4選1 (6隻)韮菜豬肉餃白菜豬肉餃雲耳椰菜豬肉餃粟米豬肉餃+小食2選1回味手拍青瓜蔥味酸辣雲耳D:四川涼麵+蜜餞雞翼(3隻$42)以上套餐加配狀元九鼎湯+$8雪梨水+$8豆漿+$6可樂/維他檸檬茶+$5我們叫了A: 粟米豬肉餃子麵豆漿(凍)$44粟米脆口,豬肉新鮮C:雲耳椰菜豬肉餃(煎)回味手拍青瓜狀元九鼎湯$53新鮮熱辣脆香煎餃,雲耳爽口,椰菜和豬肉鮮嫩,即叫即煎,真的好好味。而回味手拍青瓜青瓜食落先是清新、淡淡咸味和蔴油的香,最後是辣,很有層次感。而状元九鼎湯最初無看過餐牌介紹,是職員推介,飲落很濃郁新鮮的老火湯,有點像粉葛湯,再

蘿蔔入口先是清、酸和甜,最後辣味來回於口中!不斷被引誘⋯⋯

下午茶時段有四款選擇

A: 餃子麵
(3隻$38)

B:雲吞麵
(8隻$38)

C:餃子套餐
(可轉煎餃 +$5)
灼餃子4選1 (6隻)
韮菜豬肉餃

豆漿(凍)
粟米脆口,豬肉新鮮

粟米餃子麵

凍豆漿

C:雲耳椰菜豬肉餃(煎)

雲耳椰菜煎餃

新鮮熱辣脆香煎餃,
雲耳爽口,椰菜和豬肉鮮嫩,
即叫即煎,
真的好好味。

而回味手拍青瓜

而状元九鼎湯
最初無看過餐牌介紹,
是職員推介,
飲落很濃郁新鮮的老火湯,
有點像粉葛湯,
再看餐牌原來是
由粉葛、順德活鯪魚、香山活鯽魚、
紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗和
鮮排骨,
九種主要材料熬製而成。

最適合夏天和剛剛食完煎和辣的食物,
下一下火,

煎餃真的好想再吃一次,
於是另外加叫一個元貝豬肉餃
$54(7隻)

元貝豬肉煎餃

即叫即煎的香脆感覺,
真的難以形容!
內有金菇,豬肉,而由唐芹帶出了少少乾元貝的鮮味!

希望下次再試其他口味啦

粟米餃子麵
凍豆漿
雲耳椰菜煎餃
元貝豬肉煎餃
2023-08-03 217 瀏覽
來到一家以餃子為主打的小店,品嚐了他們的煎元貝豬肉餃和至尊松茸豬肉餃。元貝豬肉餃以鮮嫩的元貝和多汁的豬肉為內餡,外皮則煎至金黃酥脆。當我咬下第一口時,感受到了內餡的豐富口感,元貝的鮮甜與豬肉的鮮美交融在一起,形成了絕妙的味道組合。餃子的外皮煎得恰到好處,既保持了韌性,又有一種香脆的口感。至尊松茸豬肉餃是這家店的招牌之一,餃子的內餡選用了上等的豬肉和新鮮的松茸,兩者的結合展現出令人驚艷的口感。松茸帶來了淡淡的木香和獨特的風味,與豬肉的鮮嫩相互輝映。餃子的皮薄而富有彈性,每一口都能感受到松茸的細膩風味。這家店的餃子都展現了店家對於食材選擇和烹飪工藝的用心,帶給一個令人愉悅的用餐體驗。

2023-07-10 152 瀏覽
餃掂手工餃子雲吞專門店位於西環,是一家非常受歡迎的餃子雲吞店。他們的手工餃子和雲吞以其獨特的味道和製作工藝而聞名。餃子皮薄而有嚼勁,內餡豐富多樣,每一口都能感受到新鮮食材的美味。這裡的雲吞餡料鮮嫩多汁,湯汁鮮美,絕對是一道令人垂涎的美食。無論是餃子還是雲吞,都展現了廚師們高超的手藝和對食材的用心選擇。特別推薦他們的招牌餃子和雲吞,絕對是店內的明星菜品。招牌餃子皮薄餡多,每一口都充滿了鮮美的香氣和口感。而招牌雲吞則是外皮薄滑,內餡鮮嫩豐富,搭配著清爽的湯汁,讓人回味無窮。

2023-07-03
2023-07-06 145 瀏覽
夜晚過嚟幫襯呢間好耐冇食嘅餃子店,牆上嘅掛畫換了一些,店員阿姐依然笑容滿面,店內人氣亦不減。~對佢哋嘅湯餃情有獨鍾,叫咗粟米同埋大白菜各10隻,仲有龍鳳松茸雙灼餃等。粟米香香甜甜口感爽脆,大白菜就係清甜嘅感覺,嗰個甜味同粟米嘅甜有少少唔同,豬肉味就會相對重一啲。兩款餃都好高質,不過我最鍾意都係滿佈黑白松露嘅龍鳳松茸雙灼餃,畢竟價錢唔算好貴得來又帶點高級奢華感,坊間冇乜地方可以食到。~最近天氣好熱所以另外叫咗碟冰冰凍凍嘅四川涼麵,呢款涼麵勝在質感彈牙,辣醬加麻醬,仲有少少花生碎同埋青瓜絲,整個配搭口感豐富,而且真係好啱夏天食。~最後就係蜜餞雞翼,呢款雞翼係我心目中最鍾意嘅雞翼之一,除咗M記嘅脆香雞翼之外,幾乎無可匹敵,甜甜蜜蜜,再帶點醬油鹹香,令人一隻接着一隻停不下來。~~~🥢餃掂手工餃子雲吞專門店 📍西環士美非路12號文光閣地下C號舖

~~~
🥢餃掂手工餃子雲吞專門店
📍西環士美非路12號文光閣地下C號舖
2023-05-28 181 瀏覽
今日lunch 經過,走入去試吓,真係令人失望。食第一隻已經覺得不妙,再多兩隻真係頂唔順,同侍應講雲吞有臭味,佢態度好差,話無可能。本來不肯換,我話我食唔落。最後才肯換鉸子,
2023-05-25 1017 瀏覽
餃掂的西環分店自開張以來都是我家的其中一個飯堂,煎餃、湯餃甚至小食都很喜歡。桌上滿滿調味料,但其實他們的餃子就這樣已經好吃,都沒甚麼機會用。龍鳳松茸雙煎餃 $98 八隻要數鎮店之寶,非他們全港首創的龍鳳松茸餃莫屬,這也是吸引我來每次品嚐的餃子!黑白松露都是香味十足的食材,所以個人認為煎比湯餃更合適。煎餃即叫即煎上菜熱辣辣,每顆又大又飽滿,外皮煎得金黃,透著黑松露的顏色;夾起來乾爽,不滴油又不黏。(不點醋更好吃)中size一碟有黑、白松露鮮豬肉餃各四隻。一咬下去已感受到濃郁香味,滿滿的黑松露包裹著整顆爽口多汁的豬肉餡,份量十足,既香口又清甜。白松露的顏色跟外皮相近,可能難以看出來,不過一咬就知道那道特別清香的味道就是來自白松露醬。外脆內煙靭的餃子皮配合香濃的內餡,慢慢享受就對了。元貝豬肉湯餃 $63 十隻我覺得這款海產主題餃比較適合湯上,而且他們的湯底是"狀元九鼎湯",用了鯪魚、鯽魚、粉葛等食材如老火湯般煲,完全不加味精,有著清新輕怡的味道。湯餃同是皮薄爆餡,一咬開就有一絲絲乾瑤柱連金針菇及豬肉等塞好塞滿,味道鮮甜口感爽,跟魚湯底很合襯。黃金原味皮蛋 $28除了餃子他們還有小食及麵等選擇

龍鳳松茸雙煎餃 $98 八隻
龍鳳松茸雙煎餃

元貝豬肉湯餃 $63 十隻
元貝豬肉湯餃

黃金原味皮蛋 $28
除了餃子他們還有小食及麵等選擇。原來皮蛋也有金黃清澈的版本,晶瑩剔透的蛋黃尤如溏心蛋黃般;透明黃色的蛋白部分則好有咬口,有爽彈的感覺。
黃金原味皮蛋

蜜餞雞翼 $24 三隻
蜜餞跟蜜糖不同,但香甜的味道還是惹人喜歡。雞翼煮得夠入味,肉質軟嫩,不妨一試。

蜂蜜檸檬薏米水/自家製山楂雪梨水 $20
薏米水的調味剛好,酸甜適中,薏米也煲得軟糯易咬。山楂雪梨水則雪梨的味道比山楂重,味道清新,如果山楂味道再濃一些就更好。
蜂蜜檸檬薏米水/自家製山楂雪梨水

餃子的款式眾多,每款都皮薄餡靚份量十足,可湯可煎,不吃肉的又有素菜餃,每個食客都能找到自己最喜歡的味道。
2023-05-25
龍鳳松茸雙煎餃
元貝豬肉湯餃
黃金原味皮蛋
蜂蜜檸檬薏米水/自家製山楂雪梨水
2023-05-23 132 瀏覽
本人有啲餃子控,難得一次路過堅尼地城,唔知食咩好,又見到有餃子舖,就試下佢先。其實佢嘅素餃同松茸餃都想試,但有招牌魚湯做湯底嘅就係普通餃,今日又唔太肚餓,想試湯多啲,就叫個雙拼普通餃試左先,必叫嘅韮菜,加較少見嘅雲耳椰菜。餃子唔算大,中等size吧,足料,飽滿,皮簿,夠滑,味道係中規中矩,應有嘅味道。反而喜歡佢嘅菜脯辣醬,有辣味但又唔會蓋過餃子餡嘅味。至於魚湯呢,都好香濃,奶白色,不透底,我都飲晒了😅。可惜佢分店得太子同港島,唔知幾時先有機會再食第二次Lu😗。
至於魚湯呢,都好香濃,奶白色,不透底,我都飲晒了😅。
可惜佢分店得太子同港島,唔知幾時先有機會再食第二次Lu😗。
2023-05-22
2023-05-21 119 瀏覽
西環街坊既comfort food之一一定有呢間「餃掂」佢啲餃子都出名多款好味。今次專門嚟試吓佢既至尊松茸餃同龍鳳松茸雙灼餃,朋友食過話幾正!至尊松茸餃以新鮮的松茸作為配料,配以精緻的皮薄餡嫩,每一口都能感受到松茸的鮮香和餡料的豐富口感。烹調時間岩岩好,保持了餃子的彈性和鮮美的湯汁。龍鳳松茸雙灼餃係另一道必嚐美食,呢款餃子以兩種不同的餡料填充,一半是白松露,另一半則是黑松露,給人一種驚喜和多樣性的口感,松露味夠香夠突出😍除了餃子,餃掂仲提供其他精緻的小吃。黃金原味皮蛋有金黃濃香既蛋黃,帶有微妙的鹹香,非常開胃。上湯松茸時蔬以濃郁的上湯為基礎,加入新鮮的松茸和時令蔬菜,營養豐富且味道鮮美。每一口都能感受到蔬菜的清爽和松茸的香氣。最後,蜜餞雞翼有特製的蜜餞醬汁浸泡,然後再烤至金黃酥脆。雞翼的外皮酥脆,內部多汁,正😆