2024-04-18 360 瀏覽
黎到寶琳新開業2個月左右的蝦魂拉麵轉門店,朋友食過黎後,極力推薦我地晚上諗唔到食咩,不妨過黎食下,因拉麵店的湯底是自家熬製,保證會有一試難忘的感覺。🦐🍜😋✨ 蝦紅湯拉麵($108),湯底由多底的蝦特製而成,包裝龍蝦、虎蝦、阿根廷紅蝦、日本櫻花蝦共同煮超過4小時,湯底的色澤偏橙色,撈上秘製的蝦油醬,味道極鮮甜,每一啖都滿載住濃濃的蝦鮮味。每一隻鮮蝦都很新鮮又彈牙,木耳絲好爽口,整個拉麵製作得非常出色。🍜🦐😄🫶🏻✨ 雞白湯拉麵($88),湯底的味道帶有甜味。湯底的材料是用全雞、雞腳、雞翼煮約6小時。再用天然昆布及鰹魚混合雞湯裡,令雞湯的味道更加提鮮,還有加入了柚子皮,湯底的味道很清新,未食拉麵先飲啖湯已經感到很真材實料了。拉麵的做配料很豐富,粒粒脹卜卜的飛魚籽、塊塊薄身鬆軟的豚肉、肥美的廣島蠔肉和軟心滑溜的溏心蛋。料多又抵食。🍜🐥✨ 雞湯浸蘿蔔,雞湯是拉麵的濃湯,白蘿蔔很鮮甜又浸得好入味。🤤✨ 自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子($40),原隻的紅蝦再配上大量嘅櫻花蝦,令賣相很吸引。餃子包住蝦和雞肉,餡料豐富又有層次。店員建議不要點上醬油,品嚐餃子的原味道。🥟🦐

蝦紅湯拉麵

雞白湯拉麵