2022-04-25 444 瀏覽
之前嚟享樂都淨係食佢啲bagel 其實佢仲有好多款包包都好吸引😎而且每一款都寫左介紹同有冇蛋奶成份 素食人士都啱食🌱.📌司康 $16/1 $28/2今次嚟到竟然比我見到齊味 忍唔到手買晒😈摸上手都幾油 聞落好香牛油味🧈記得一定要乖乖翻熱 外脆內鬆軟 仲會冇咁油膩🥰唔焗熱就比較油同埋鬆軟少少似乾身嘅磅蛋糕🍰📌紅莓合核司康個人最鍾意️呢款❤係最classic嘅scone 再加小紅莓乾同合核 豐富成個口感😎食落好似牛油曲奇 超濃牛油香 仲出奇地有燕麥香味🤣我會話好食過某啲酒店🏨📌蜜糖提子司康加左蜜糖食落好清甜 呢款係最濕潤嘅💦仲有啲提子乾🍇食落食係夠晒sweet✨📌咖啡朱古力司康如果驚油膩推介呢款👑超濃苦嘅咖啡味☕️再配埋朱古力粒粒🍫係mocha嘅感覺🤤不過呢款就最脆同乾身 似硬曲奇冇scone口感🙈📌小山園抺茶司康抺茶味未焗熱前會濃苦味重啲🍵焗熱之後就牛油味出啲🧈雖然話係小山園 但我略嫌個茶味唔夠回甘🥺📌伯爵茶司康伯爵茶味聞落好香 想食濃茶味啲就建議室溫食 茶味會苦澀啲😛焗後就會食到清新嘅香檸檬味🍋口感係咁多款最漿口嘅 可能因為茶粉?🤔📌北海道芝士司康係享樂首個鹹味scone 芝士味啱啱好 焗

📌司康 $16/1 $28/2

小山園抺茶司康

📌伯爵茶司康
伯爵茶司康

📌北海道芝士司康
係享樂首個鹹味scone 芝士味啱啱好 焗熱芝士味更濃🧀但個人都係鍾意甜味多啲😋
北海道芝士司康

📌明太子麻糬燒 $16
呢個combo真係好特別😍麻糬好大舊 好煙韌有咬口 口感有啲似年糕 偏硬身啲🤍明太子醬都好多 仲有埋啲芝士碎再焗 好惹味😋加埋個麻糬食味道啱啱好 唔會太鹹👍🏻個味又少少似芝士條 但係豐富版🤣包體係用咗米粉整 食落真係好鬆軟😋
明太子麻糬燒

📌伯爵茶合桃乳酪軟包 $32
軟包好鬆軟 帶微微伯爵茶味😚內餡原本以為係普通cream cheese🧀 點知佢係伯爵茶味 有驚喜☕️茶味好清香 味道酸酸甜甜 唔錯🤤包體仲撈左啲合桃碎 面頭都有唔少 仲有埋啲杏仁脆片😌增添左啲果仁香同口感🥰不過就略厭個餡有啲少 好多位都冇餡🥺
伯爵茶合桃乳酪軟包

📌湯種台灣大甲芋泥貝果 $18
之前食過口感比較似麵包😟但係今次好正喎 焗翻熱之後外皮好脆 包體仲好煙韌‼️不過個芋泥食落就偏甜左少少 不過係可接受🤏🏻個芋頭餡應該加咗啲淡忌廉?奶香味好濃🥛味道有啲似芋頭鮮奶/香芋雪糕🍦
湯種台灣大甲芋泥貝果

紅莓合核司康