這家潮州滷水,家族傳承3代人,他的滷水膽是真正的極品💯。在灣仔老店已經常常幫襯,去年初公告結束營業,蠻失落的,我跟家人都好喜歡他家的口味。去年年尾終於擇址另開,落戶北角,不算遠👍。這天收工過來買滷水食品加餸,家人指定了,現在坐幾個站過來也還好,不過6點40幾分過到來,好多滷水都賣完了🥲,招牌滷水鵝當然不能幸免🥺,幸好其他食品質素也是有保證的👍。最後選了半隻沙薑雞,還有自選滷水拼盤,我讓師傅隨便幫我配搭,反正我甚麼都吃😋😋😋✴️沙薑雞 半隻沙薑味不算濃,不過還是有淡淡沙薑味滲出。肉質可以說是皮脆肉滑,連雞胸肉都不會柴,配上薑蓉一起吃,滿嘴咸香爽滑,非常出色。✴️自選滷水拼盤(豬大腸/鵝腎/滷水蛋/鵝肝/鴨舌)為甚麼這麽喜歡他們家?他的滷水膽是傳承幾代的配方,偏甜口,不會死咸,越食越香。每款都滷得非常入味,我特別喜歡他的鵝腎,入味得來,還非常爽脆。鵝肝應該是粉肝,非常粉嫩,有入口即溶感覺。鴨舌/滷蛋都滷得好入味,就豬大腸比較普通一點。差點忘記了,師傅每盒有加了一點他們自家制的酸菜🥬,實在是太好吃了🥰😋😋,清甜爽脆,配上他家的食物特別清新。可以單買。希望喜歡灣仔老店的,也快快過來,讓這麼好吃的滷

✴️沙薑雞 半隻
沙薑雞

✴️自選滷水拼盤(豬大腸/鵝腎/滷水蛋/鵝肝/鴨舌)
自選滷水拼盤

希望喜歡灣仔老店的,也快快過來,讓這麼好吃的滷水可以繼續傳承4、5……代。我們這些吃貨才可以繼續吃下去。

忘了說,店裏所以食品全日9折,好抵食。

沙薑雞
自選滷水拼盤
2024-09-04 538 views
收左工仲要煮飯真係同時間競賽⏱️⏱️斬料係個唔錯既選擇! 今晚食潮州滷水鵝 ! 專門店係英皇道大街! 舖面好企理光猛!所以收工時間都幾多人買👭👭👭👭🦆滷水鵝片配豆腐🧆潮洲鹹酸菜🍚靚仔白飯🥛豆漿將白飯加熱水煮成粥! 烚個菜就食得飯🤭🤭招牌滷水鵝片冇得輸! 片片厚薄適中!📸📸30年滷水果然滷水味香得黎而唔會太鹹!無骨啖啖肉!啖啖精華! 推介鵝片‼️真係好爽‼️墊底嘅豆腐吸收曬鵝油,滷水! 大大塊口感好嫩滑!👍🏻因為我同屋企人超超超鐘意食鹹酸菜! 甜甜酸酸!!配上一啖白粥! 潮州菜既味道屋企就食得到啦🤤🤤🧑🏻‍🍳舖頭老細好親切! 又靚仔! 又送滷水蛋我食!🤣北角街坊們快啲收藏看門口啦🧡🧡🧡
收左工仲要煮飯真係同時間競賽⏱️⏱️
斬料係個唔錯既選擇! 今晚食潮州滷水鵝 !
專門店係英皇道大街! 舖面好企理光猛!
所以收工時間都幾多人買👭👭👭👭

🦆滷水鵝片配豆腐
🧆潮洲鹹酸菜
🍚靚仔白飯
🥛豆漿

將白飯加熱水煮成粥! 烚個菜就食得飯🤭🤭
招牌滷水鵝片冇得輸! 片片厚薄適中!📸📸
30年滷水果然滷水味香得黎而唔會太鹹!
無骨啖啖肉!啖啖精華! 推介鵝片‼️真係好爽‼️
墊底嘅豆腐吸收曬鵝油,滷水! 大大塊口感好嫩滑!👍🏻
因為我同屋企人超超超鐘意食鹹酸菜! 甜甜酸酸!!
配上一啖白粥! 潮州菜既味道屋企就食得到啦🤤🤤

🧑🏻‍🍳舖頭老細好親切! 又靚仔! 又送滷水蛋我食!🤣
北角街坊們快啲收藏看門口啦🧡🧡🧡
  • 鹹酸菜
  • 滷水鵝片
2024-08-28 523 views
今晚屋企有家庭聚會,阿媽驚唔夠食,於是同佢去咗斬料,離遠已經見到依間滷水外賣店大排長龍,睇嚟係得到街坊熱捧嘅,我哋都唔執輸排買一份啦!我哋要咗個秘製滷水鵝拼盤,有齊招牌滷水鵝、紅腸、鵝腎、鵝肝,鵝腸,豬耳、豆腐、雞蛋、豬大腸等等,幾乎塞滿成個飯盒,真係好有誠意😍招牌滷水鵝肉質鮮嫩,滷汁入味,咬落去好香濃😋紅腸就係另一個驚喜,外脆內嫩,配上滷水,簡直係絕配。再講講鵝腎,雖然有啲人可能唔太敢食,但我覺得佢嘅口感非常特別,爽口得嚟味道濃郁,真係值得一試。至於鵝肝,滑得嚟又香口,食落去真係好享受。鵝腸就更加好味,滷得剛剛好,咬落去有彈性,味道一流。另外,豬耳、豆腐、雞蛋同豬大腸都一樣好正,豆腐吸收咗滷汁,味道更加香濃,雞蛋好香,食落去真係好滿足。豬大腸就係另一個驚喜,咬落去有彈性,滷汁好入味。依份滷水鵝拼盤真係好抵食,無論係味道定係份量都令人滿意,絕對值得再回頭!如果你鍾意滷水,記得去試下!評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺一品滷水專門店北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖📍炮台山港鐵站A1出口6分鐘路程

評分:最高為5分
治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺

一品滷水專門店
北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖
📍炮台山港鐵站A1出口6分鐘路程
2024-08-25 312 views
📌北角今次想同大家介紹返一間三代傳承,位於北角既人氣滷水店 一 一品滷水專門店小店主打正宗潮洲滷水,同港式滷水吾同,潮洲滷水色澤比較深,但不死鹹,味道亦比較甘香🌟滷水併盤一盒有齊 豬手、紅腸、滷蛋、鵝腎、鴨舌、滷豬腸等等滷水最怕死鹹,而一品滷水出品,潮式滷水,滷得入味,色澤油亮,賣相幾好,味道甘香,食得出香料味📍一品滷水專門店地址 :北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖#北角 #一品滷水專門店 #撐小店 #北角揾食 #一品滷水 #潮式滷水 #平民食堂 #平民美食 #星星帶你食#其實有好多小店需要大家支持🙌🏻 #foodie #hkfood #hkfoodie #foodiehk
📌北角

🌟滷水併盤
一盒有齊 豬手、紅腸、滷蛋、鵝腎、鴨舌、滷豬腸等等

📍一品滷水專門店
地址 :北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖

#其實有好多小店需要大家支持🙌🏻

2024-08-07 384 views
天氣又濕又悶又熱。又通宵睇奧運!今晚都係唔好煮嘢食啦。買外賣返屋企啦。行過呢間舖頭見到一直都有街坊入去買嘢食,心諗街坊都揀得應該都唔差。而且好耐冇食過滷水野啦。見到佢門口有滷水鵝非常之吸引,所以就幫襯佢啦。而家買全日九折添,真係好抵呀!嗌咗個拼盤,拼盤就係因為心多嘅人,樣樣嘢都想食,所以啱晒我哋啦!一家幾口,拼盤每樣一塊兩塊係非常之好嘅選擇。而我同屋企人都係鵝肝迷,所以另外叫師傅再切多一兜先。之後見到佢嘅酸菜同埋菜脯亦都包裝得好靚,亦都好吸引,忍唔住買咗幾盒返屋企慢慢食,有陣時送下飯,送下麵,喺呢啲炎熱嘅天氣裏面真係一絕啊。等佢切緊嘅期間,見到啲剪報。原來呢間滷肉店已經有好多年歷史已經做到第三代,唔怪得知咁多街坊幫襯,而且老闆就係裏面嘅師傅。佢非常之Nice會解釋邊啲地方又會問你想食乜嘢部位。舖頭乾淨,企理,等外賣嘅時候都等得好舒服。拎到返屋企即刻打開嚟睇吓。原來滷水鵝片好腍,滷水味超香,而且唔係死鹹死實味係淡淡嘅滷水香味,而且係食到肉汁㗎。鵝肝點返滷水汁又香又滑送飯一流,另一吸引嘅地方就係鵝腸,好爽口。而且係索索聲,滷水物品一定係考功夫㗎啦,因為滷得太耐所有嘢都會霉晒,唔好食。而呢間
天氣又濕又悶又熱。
又通宵睇奧運!
今晚都係唔好煮嘢食啦。買外賣返屋企啦。

而且好耐冇食過滷水野啦。
見到佢門口有滷水鵝非常之吸引,所以就幫襯佢啦。

而家買全日九折添,真係好抵呀!
而我同屋企人都係鵝肝迷,所以另外叫師傅再切多一兜先。

等佢切緊嘅期間,見到啲剪報。

舖頭乾淨,企理,等外賣嘅時候都等得好舒服。

而呢間滷水舖頭一定係有咁上下功夫先做到外邊滲入滷水味裏面香軟軟滑。連下便嘅滑豆腐都老到啱啱好。
一盒拼盤好快就食晒。好彩另外嗌咗盒鵝肝自私食。
所以呢間滷水店十分之推介。
2024-07-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2024-08-01 386 views
成日搭車經過北角見到有間滷水店都好想試下,今日去姑婆到食飯,一於就去斬料加餸先鋪頭乾淨企理仲好光猛,所有滷味都好整齊咁展示出嚟,而且店員超有禮貌,未食先加印象分我哋叫咗以下幾款:沙薑雞 (半隻)雞味香濃,入口肉汁滿滿,沙薑味稍為唔夠出,反而比較似油雞滷水鵝掌 大大隻鵝掌充滿陳香滷水味,鍾意噒骨嘅人啱晒滷水雞蛋 滷得夠入味之餘仲有好香蛋味滷水豆腐 超大件幼滑豆腐索晒滷水汁,又一伴飯之選紅腸(半條)正常發揮,半條切開份量都幾多

我哋叫咗以下幾款:
沙薑雞 (半隻)
雞味香濃,入口肉汁滿滿,沙薑味稍為唔夠出,反而比較似油雞

滷水鵝掌
大大隻鵝掌充滿陳香滷水味,鍾意噒骨嘅人啱晒

滷水雞蛋
滷得夠入味之餘仲有好香蛋味

滷水豆腐
超大件幼滑豆腐索晒滷水汁,又一伴飯之選

紅腸(半條)
正常發揮,半條切開份量都幾多

2024-07-31 456 views
今日因為有野做無食到晚飯到咗D八點幾九點嘅時間又唔想食一大餐好彩行行下見到有間滷味店舖面光鮮乾淨價錢仲非常合理(仲做緊特價)靈機一足不如斬返少少滷味返去同老公食宵夜慢慢歎啦!🤭🤭▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️呢間滷味店係皇都戲院附近光鮮企理原來新開無耐🆕老細好好人我入到去未諗到食咩佢細心介紹同埋問我有冇咩係必定想要多心嘅我揀左好幾樣佢就每樣都斬D(因為我講明係兩個人食)砌成一盒靚靚咁出嚟比我喇!見住師父好熟手👍🏻👍🏻好快就將我幾樣嘅選擇砌成一個靚靚拼盤再淋上滷水汁見到都已經餓了🥜🍖🥘🤤🤤🤤🍗🥩🍢🪿鵝片肉質好嫩而且唔會有一層勁厚油脂滷水汁味道夠香又唔會將肉味蓋過很值得一讚‼️🌟🫘滷水豆腐大大件又入晒味嘅滷水豆腐配飯真係一流🥚滷水蛋同老公每人半邊味道好香而且入味最愛食滷食蛋👅鴨舌份量超足又夠肉又香滷水味再配埋少少酸菜開胃又夾💯同老公仲要沖埋杯麵+埋啤酒檸檬茶真係好爽呀新開張各款食物仲有折扣優惠今晚呢個宵夜好難忘
今日因為有野做無食到晚飯
到咗D八點幾九點嘅時間又唔想食一大餐
好彩行行下
見到有間滷味店舖面光鮮乾淨
價錢仲非常合理(仲做緊特價)
靈機一足不如斬返少少滷味返去同老公食宵夜慢慢歎啦!🤭🤭

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
呢間滷味店係皇都戲院附近
光鮮企理原來新開無耐🆕
老細好好人
我入到去未諗到食咩
佢細心介紹同埋問我有冇咩係必定想要
多心嘅我揀左好幾樣
佢就每樣都斬D(因為我講明係兩個人食)
砌成一盒靚靚咁出嚟比我喇!
見住師父好熟手👍🏻👍🏻

真係好爽呀
新開張各款食物仲有折扣優惠
今晚呢個宵夜好難忘
2024-07-29 391 views
我係好鍾意食滷水食物,而滷水最緊要係滷水汁要夠香,食物先好食。行過北角呢間一品滷水專門店,門口已經聞到好香,於是就決定試下。今次我叫左滷水拼盤,包括鵝肉、豬大腸、紅腸、雞蛋、鵝肝、魷魚、鴨舌、,雞贀、豆腐等。返到屋企即刻開黎食,滷水汁真係好香濃,而且每件食物都好新鮮,突別係雞蛋,非常入味,豬耳非常爽口,鵝肉亦非常鮮味仲有平時比較少食嘅我剛亦十分嫩滑,值得一試。最後,還有少許咸菜,薑蓉,同埋2包醋汁同鹵水汁惹味又開胃。

最後,還有少許咸菜,薑蓉,同埋2包醋汁同鹵水汁惹味又開胃。
2024-07-26 322 views
前幾日係北角做完野,想搵下食野今晚加餸,見到一間滷水店有少許人龍,又到做緊全日9折優惠,決定試一試。睇番介紹原來滷水膽已經歷三代傳承,傳統既潮洲滷水。滷水鵝片份量算唔少,肥瘦比例相當唔錯,有濃郁既滷水味加上有淡淡既香料香味,唔會一味死鹹,鵝片肉質鮮嫩,老闆有再俾滷水汁自行添加,十分細心。滷水豆腐鋪滿在鵝片底下,吸收到鵝油香味,豆腐軟熟得黎有口感,認真唔錯。滷水鵝腸鵝膠處理得十分乾淨,食落特別爽口,滿滿既鵝肉脂肪香味。

睇番介紹原來滷水膽已經歷三代傳承,傳統既潮洲滷水。

滷水鵝片

滷水豆腐

滷水鵝腸
鵝膠處理得十分乾淨,食落特別爽口,滿滿既鵝肉脂肪香味。
2024-07-26 332 views
天氣咁熱,5想入廚房煮野食攪到大污細汗,所以又嚟左~一品滷水專門店~買了滷水餸菜。上次食過少有乳鴿和美味嘅魷魚;今次除了嗌了💥必食💥嘅招牌滷水鵝外,還點了雞、豬腳、豬耳。💫 雞我鐘意呢度 d 雞比較乾身。我好怕 d 雞油淋淋 ~ 好似用油同隻雞沖涼咁,會令我好滯和使我消化不良。呢度果d 雞嘅油份不太多,食完亦不會覺滯。💫 豬腳豬腳大大隻,冇醒嗅味。滷水味濃,連骨頭都好入味💫豬耳豬耳也是大大塊嘅耳朵切出來,可想而知這頭豬原是很肥美的。伴滷味有滷水蛋半隻和紅腸。滷水蛋是正常發揮,而紅腸雖然色澤不太深,但其嘅肉質都高於一般嘅水準。最後,還有少許咸菜,微辣惹味又開胃。若喜歡食咸菜,可以獨立買一樽。

上次食過少有乳鴿和美味嘅魷魚;

今次除了嗌了💥必食💥嘅招牌滷水鵝外,還點了雞、豬腳、豬耳。

💫 雞

💫 豬腳
豬腳大大隻,冇醒嗅味。滷水味濃,連骨頭都好入味

💫豬耳
豬耳也是大大塊嘅耳朵切出來,可想而知這頭豬原是很肥美的。

伴滷味有滷水蛋半隻和紅腸。

2024-07-25 195 views
帶狗狗去北角美容行過附近間滷水,見啲食物都好企理乾淨,最重要係依家做緊優惠,所以就決定唔煮飯,斬啲滷水料返去做餸,咁我又可以懶懶地煮少餐。依間滷水專門店嘅滷水種類都真係好多,係我15/16嘅時候,老闆就好Nice咁介紹左幾款俾我,估唔到好有驚喜,性價比非常高。強烈推介佢個 招牌滷水鵝,鵝肉肥瘦適中軟嫩又夠入味,滷水汁個濃度又剛剛好,仲可以帶出鵝香味,惹味非常,所以成碟鵝片轉眼就俾我家兩位男仕搶空,睇佢地就知有幾好味啦!其他嘅滷水汁都一樣好出色,滷水豬耳夠爽口彈牙,滷水蛋就蛋香味濃,滷水紅腸都唔錯,仲有入味嘅滷水蛋。不過最令我驚喜就一定係滷水鴨舌,因為之前曾經食過一間令我怕左依個食物,但經老闆誠意推介下,我就試下,點知又真係令我改變。鴨舌夠入另味之餘仲好爽滑,完全唔會有硬實實嘅質感,完全令我食到停唔到口添。仲有每次去滷水料都一定食嘅潮州咸菜,依個我真心覺得係勁好味,醃得好入味之餘仲一啲都唔會好搶喉,應該都冇乜落味精,因為食完唔洗大量飲水。
2024-07-15
Type of Meal
Dinner
  • 招牌滷水鵝
2024-07-23 173 views
北角街坊推介嘅滷水店真係名不虛傳,平靚正,招牌滷水鵝特惠$100/斤!花心想乜都食的話,可以點$180的滷水鵝拼盤。我下午6點去到,諗住外賣今晚加餸,可惜剩返不多的滷水食物,證明好食多人買。幸好仲有滷水鵝片,我點了¼隻滷水鵝片,鴨舌,鵝翼,滷蛋,共$150。返屋企,未食飯已經被家人食了一半,好好味,靈魂滷水醬汁唔會過鹹。滷水鵝片切得好靚,唔會喍口。鴨舌同鵝翼好適合做零食,唔會肥膩,下次要買多啲嚟做宵夜。非常推薦的外賣滷水店,會再幫襯。

2024-07-19
$50 (Dinner)
2024-07-21 148 views
廣東人加餸一定係會買燒味,但係朋友係潮州人,佢介紹咗我去一間位於北角的「一品滷水專門店」外賣加餸,好有驚喜!店內食物價錢全部都係街坊價,眼見不少街坊排隊購買,舖頭亦好乾淨,衛生企理,食物亦排得整整齊齊,陣陣滷水香味,實在非常吸引!樣樣都想食,結果我都係唔諗啦,一於叫個滷水鵝拼盤!拼盤食品包括:招牌滷水鵝、鵝肝、鵝腎、豬耳、豬大腸、墨魚、豆腐、紅腸、雞蛋。現在9折優惠價$180,有齊咁多樣食物,完全滿足晒我呢啲選擇困難症嘅人!最緊要嘅係家人個個都讚好好味!每一款滷水食物都好入味,鵝肝簡直係爭住食!值得推介!

拼盤食品包括:

2024-07-09 143 views
一品滷水北角英皇道301至319號麗宮大廈地下5號舖(港鐵炮台山B出口,步行約6分鐘)屋企人好鍾意食滷水食品,今天行過炮台山見唔係太多人排隊,太約排咗10分鐘就可以買到喜歡的食品啦😋店內有好多滷水食物選擇;滷水雞、滷 水鵝、滷水鴨、乳鴿、豬手及很多滷水周邊食品。💥🎊👍於是就買咗以下食物,今晚加餸😋✅滷水乳鴿✅滷水蛋✅滷水豬腸✅紅腸✅滷水鴨舌✅豬手支持街坊小店👍店舖乾淨衛生👍👍食物醃得非常之入味👍香港購買有保證,充滿人情味🙏👏🎊💥
一品滷水
北角英皇道301至319號麗宮大廈地下5號舖
(港鐵炮台山B出口,步行約6分鐘)
✅滷水乳鴿
✅滷水蛋
✅滷水豬腸
✅紅腸
✅滷水鴨舌
✅豬手

2024-07-03 126 views
甘岩出開去北角見到呢間滷水鵝店好似幾正甘,甘就走左去買,潮州滷水鵝除左鵝肉之外,仲有好多其他部位都好正,有滷水鵝掌,滷水鵝翼等等鵝肝$45就有2個鵝肝切開一片片,鵝肝顏色好粉嫩,味道係我鐘意食既外面爽口入面軟綿綿,再加配特制咸酸菜,潮州特色小食好夾鵝肉揀左下裝,鵝肉肉質嫩滑juicy,肉既色澤鮮明,鵝脾好有咬口🍱餐廳:一品滷水專門店 (北角) 🏫地址:北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖

🍱餐廳:一品滷水專門店 (北角)
🏫地址:北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖