2024-06-09 83 views
要係港島東搵到好抵食既滷水好似都唔易🙂‍↔️不過早幾日我係北角買餸經過見到有一間叫做《一品滷水專門店》既滷水鋪🤪唔單止選擇多又抵食,老闆態度好又熱情,店舖乾淨企理,我就決定買返去加餸喇🌟🥢滷水鴨舌 $60/4両佢地既鴨舌好肥美皮滑,色澤油亮光滑又好夠味,Gavin媽食唔停口😋🥢滷水雞蛋 $6/隻整得好入味既滷蛋,蛋味味好正!$6一隻好抵!🥢滷水豆腐 $10/件係經典既滷水菜式,豆腐炸至金黃色又質地保留綿滑,豆腐墊哂滷水汁,性價比高🥢滷水豬耳 $20/隻 ; $50/3隻好大份而且彈牙有嚼勁又爽脆,非常入味🥢滷水豬腸 $28/條 ; $54/2條滷得入味之餘煮得柔軟又不膩,店定已預先清空豬腸既中心位置,所以保證乾淨又食得放心🥢滷水豬腳仔 $30/隻豬腳大大件肥瘦岩岩好,咬感仲好爽口彈牙,沾埋滷水汁一齊食超香口!🌟店家仲奉送特調滷水汁同埋酸汁,今次食完之後連Gavin婆婆都讚不絕口,係咁問我幾時再買黎加餸:)滷水係隨住時間越滷就會越香醇越香,而店鋪使用既滷水已經祖傳三代,絕對係陳年秘方滷水🥰值得支持❗港島區既朋友記得試下喇😚📍一品滷水專門店地址:北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖𝐖

🥢滷水鴨舌 $60/4両

🥢滷水雞蛋 $6/隻
整得好入味既滷蛋,蛋味味好正!$6一隻好抵!

🥢滷水豆腐 $10/件

🥢滷水豬耳 $20/隻 ; $50/3隻
好大份而且彈牙有嚼勁又爽脆,非常入味

🥢滷水豬腸 $28/條 ; $54/2條

🥢滷水豬腳仔 $30/隻

📍一品滷水專門店
地址:北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖

𝐖𝐄𝐋𝐂𝐎𝐌𝐄 𝐓𝐎 𝐅𝐎𝐋𝐋𝐎𝐖 𝐔𝐒(. ❛ ᴗ ❛.)
🌟Gavin同媽咪一齊帶你周圍食 周圍玩🌟
2024-05-16
  • 滷水鴨舌
  • 滷水豬手
  • 滷水豬腸
2024-06-04 23 views
作為南方菜系中最不可獲取的組成部分,鹵水是其中最不可忽略的,作為中西方美食高度聚集的地區,香港也不乏品質上乘的鹵水店。 這家位於北角的「一品鹵水專門店」便是其中的一個非常出名的代表~離地鐵站「炮臺山」非常近,很遠就能看到店裡掛著的各種鹵水,還沒聞到味道就已經被誘人的外表給饞的不行! 他們家的滷味非常出名,其中又以鹵水鹅最為出名! 🪿皇牌鹵水鹅肉質特別的嫩,鹅肉和皮吃起來都特別綿軟,微微的調味恰到好處,不愧是看店之寶! 🐔 鹵水雞他們家的鹵水雞也很有特色,吃起來感覺很好,湯汁入味,配上他們家的招牌鹵水豆腐,真的超級棒! 他們家還有各種其它的鹵水,鹵水大腸,豬手,鹅掌還有口水雞,味道都特別好,有附近的朋友有機會一定要去試一試哦!
2024-06-04 37 views
今日去北角斬料,就搵咗依間又好食,又抵食嘅滷水專門店😆😆店舖不大,只做外賣,但係食品非常乾淨,而且新鮮,將所有食材排晒喺一個玻璃板後,方便揀款之餘,又唔會整污糟,而且望到佢每一款都好想食☺️☺️➡️半隻滷水鴨首先要讚一讚啲刀工,真係切得非常好,不但唔會太大嚿或者斬到碎晒,每一嚿都好平均,亦都唔會黐骨,方便食用。另外味道方面,滷水味非常出,不是靠汁而提升味道,而係已經將鴨老得非常入味。😋另外肉質方面,食落去亦都非常新鮮,唔會話擺咗好耐而變得肉質好實,咬落去亦都非常之juicy ☺️鴨亦都唔會太過肥和油,可以講話係皮薄餡靚👍🏻🍗由於每樣都好想食,所以不同款都買咗少少➡️滷水鵝腸 唔會話入邊太過肥而變得咬落去淡淡都係脂肪,脂肪比例適中,食落去不失鵝腸味又不會太油膩➡️滷水鵝腎亦是滷得非常之入味,咬落去有爽口嘅感覺,真係食過返尋味➡️紅腸、滷水蛋這一款我認為叫食滷水係必叫嘅食材,所以兩款都嗌咗少少,亦如常一樣咁好食☺️店舖另外亦有不同飯類,因為真係所有食材望落去都非常吸引👍🏻😃整體嚟講依間滷水外賣店係我必定會再去斬料嘅店舖,因為除咗味道吸引、外貌得體,而且價錢亦非常合理,真是一間非常親民的舖頭。此外,店舖員工

➡️半隻滷水鴨

🍗由於每樣都好想食,所以不同款都買咗少少
➡️滷水鵝腸

➡️滷水鵝腎
亦是滷得非常之入味,咬落去有爽口嘅感覺,真係食過返尋味

➡️紅腸、滷水蛋

店舖另外亦有不同飯類,因為真係所有食材望落去都非常吸引👍🏻

😃整體嚟講依間滷水外賣店係我必定會再去斬料嘅店舖,因為除咗味道吸引、外貌得體,而且價錢亦非常合理,真是一間非常親民的舖頭。此外,店舖員工亦都非常之好,不但熱情款待,而且亦禮貌至上,令我買起上嚟更加開心😁😁

2024-06-02 34 views
今日打風去開北角做嘢,見到有一間鹵水鵝專門店,竟然喺呢啲橫風橫雨嘅日子都要排隊買嘢,一於試一試佢🪿鹵水鵝舖頭主打嘅招牌菜鹵水鵝果然係名不虛傳,鵝皮油脂豐富,鵝肉軟嫩入味,配上充滿香料味嘅鹵水,令人不禁食完一口再一口😋🪿鹵水鴨翼鴨翼嘅烹調時間啱啱好,咬得入之餘唔會太爛佢同鹵水鵝一樣都非常之入味,如果鍾意輪骨嘅一定唔可以錯過🪿鹵水鴨腎呢個鴨腎,烹煮嘅時間掌握得非常之好咬得入仲要有啲爽口,裏面夾雜住鹵水嘅鮮香,令人垂涎三尺🪿鹵水鴨舌鴨舌應該都好多人鍾意食,呢一個絕對都係睇電視聽歌休閒嘅時候好選擇👍價錢亦都唔係好貴,大約100蚊左右就有一斤鹵水鵝
今日打風去開北角做嘢,
見到有一間鹵水鵝專門店,
竟然喺呢啲橫風橫雨嘅日子都要排隊買嘢,
一於試一試佢

🪿鹵水鵝
舖頭主打嘅招牌菜鹵水鵝果然係名不虛傳,
鵝皮油脂豐富,鵝肉軟嫩入味,
配上充滿香料味嘅鹵水,令人不禁食完一口再一口😋

🪿鹵水鴨翼
鴨翼嘅烹調時間啱啱好,咬得入之餘唔會太爛
佢同鹵水鵝一樣都非常之入味,如果鍾意輪骨嘅一定唔可以錯過

🪿鹵水鴨腎
呢個鴨腎,烹煮嘅時間掌握得非常之好
咬得入仲要有啲爽口,裏面夾雜住鹵水嘅鮮香,令人垂涎三尺

🪿鹵水鴨舌
鴨舌應該都好多人鍾意食,
呢一個絕對都係睇電視聽歌休閒嘅時候好選擇👍
價錢亦都唔係好貴,大約100蚊左右就有一斤鹵水鵝

2024-06-02 13 views
今晚本身買左餸煮飯點知男朋友突然話上想食飯 即刻落去買多d 野食 呢間滷水店之前係灣仔 搬左來北角咩款都有加餸一流招牌滷水鵝 $126/斤沒想過這個價錢可以買到這麼高質素的滷水。鵝肉非常入味,肉質柔軟。滷水豆腐 放盒最底吸收到醬汁,但又保持著彈性,唔會一夾就斷開。鵝掌($25/隻)肉質鮮美,有咬口,緊實彈牙。燻蹄($75/斤)豐富的膠原蛋白,juicy! 再搭配酸菜,提升了口感層次。酸甜鹹鮮並濟超好食!買的時候都見好多街坊排隊。下次試下沙薑雞飯($28) 或者四實飯套餐仲送紙包飲品😍😍📍地址:一品滷水專門店 (北角)北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖 #一品滷水 #北角美食 #香港美食 #滷水專門店 #北角外賣店推介

今晚本身買左餸煮飯
點知男朋友突然話上想食飯
即刻落去買多d 野食

呢間滷水店之前係灣仔
搬左來北角

咩款都有加餸一流

招牌滷水鵝 $126/斤

滷水豆腐
放盒最底吸收到醬汁,但又保持著彈性,唔會一夾就斷開。

鵝掌($25/隻)
肉質鮮美,有咬口,緊實彈牙。

燻蹄($75/斤)

套餐仲送紙包飲品😍😍

📍地址:一品滷水專門店 (北角)

2024-05-24
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event
  • 滷水鴨舌
  • 滷水鵝
🚶🏻出東區探親戚, 行經北角區搵滷水店加餸🥡店面光鮮, 做緊9️⃣折新張優惠價🎊價錢經濟實惠💰一品滷水專門店是祖傳三代的潮洲滷水👨🏻‍🍳舊址喺灣仔(前名:潮洲滷)新店由陳家繼續主理用祖傳30多年的陳年滷水配方👨🏻🌟主打多款滷水鵝片及其他滷水產品如鴨, 豬手, 豆腐等💞更是良心小店, 間中會有派飯活動回饋社區, 值得支持💪🏻🔸沙薑雞🐔 $78(隻) 5.5/10🙈滷水鵝售馨, 當日去到無緣一嘗😢老闆推介下試試沙薑雞🤔🐔成隻份量都好多, 連埋雞頭頸, 都好”贅”手🤣較似油雞, 沙薑味不太出🥴🔸滷水雞蛋🥚 $6(隻) 6/10🔸滷水中鵝翼🪿 $18(隻) 6/10味道唔會太鹹, 滷水味較淡做宵夜小食或餸酒, 不錯👌🏻
🚶🏻出東區探親戚, 行經北角區搵滷水店加餸🥡
店面光鮮, 做緊9️⃣折新張優惠價🎊
價錢經濟實惠💰

一品滷水專門店是祖傳三代的潮洲滷水👨🏻‍🍳
舊址喺灣仔(前名:潮洲滷)
新店由陳家繼續主理
用祖傳30多年的陳年滷水配方👨🏻
🌟主打多款滷水鵝片及其他滷水產品
如鴨, 豬手, 豆腐等
💞更是良心小店, 間中會有派飯活動
回饋社區, 值得支持💪🏻

🔸沙薑雞🐔 $78(隻) 5.5/10
🙈滷水鵝售馨, 當日去到無緣一嘗😢
老闆推介下試試沙薑雞🤔
🐔成隻份量都好多, 連埋雞頭頸, 都好”贅”手🤣
較似油雞, 沙薑味不太出🥴

🔸滷水雞蛋🥚 $6(隻) 6/10
🔸滷水中鵝翼🪿 $18(隻) 6/10
味道唔會太鹹, 滷水味較淡
做宵夜小食或餸酒, 不錯👌🏻
2024-05-28 23 views
前排收工送飯返屋企食 係北角電車路附近揀咗間滷水☺️ 佢除咗有淨滷水買 亦有得揀滷水雙餸飯 岩我唔想煮飯嘅人 欣賞佢啲包裝幾好 啲醬汁冇漏過🤤滷水雙餸飯 $50 (滷水鵝+$8)我揀咗滷水鵝拼鵝肝 多餸!鵝肉厚厚一大片 啖啖肉唔硬 肥瘦適中 滷水味唔會太鹹 可以帶起鵝肉香 仲有皮下個層脂肪😆 至於鵝肝 店舖好慷慨 起碼俾咗原隻大鵝肝 可能有2隻添鵝肝零腥味 口感粉粉的 撈埋滷水汁/ 酸汁 更正👍🏻 白飯上仲有兩件滷水豆腐 豆腐都滷得好入味 旁邊仲有啲酸菜添 成個飯食完好飽好滿足滷水墨魚 $60/ 4兩墨魚爽身切片 肉厚 滷水味同樣唔會過鹹 味道適中🦑 滷水鵝掌 $25鵝掌都好大隻 啲外表都滷得好上色 香香噴嘅🪿鍾意’輪’骨朋友一定啱 啲軟骨都好食餐牌

滷水雙餸飯 $50 (滷水鵝+$8)

滷水墨魚 $60/ 4兩
墨魚爽身切片 肉厚 滷水味同樣唔會過鹹 味道適中🦑

滷水鵝掌 $25

餐牌
TakeAway
自從食過一次就覺得呢間好高質唔單止價錢好親民抵食 而且老闆俾嘅份量十足 屋企人成日叫我買返嚟夜晚加餸😂滷味五花八門鵝片$100一斤 擺滿咗整個飯盒 好爆😍😍😍返到屋企一打開飯盒 香氣撲鼻而來!!!滷水拼盤仲正😄 鵝舌鵝翼呈金黃色鵝肝嫩滑多汁大腸滋味帶韌滷水豆腐吸滿滷水令人口水直流🤤自家製菜脯新鮮爽脆 味道香辣 口感豐富!!! 我屋企人鍾意夾嚟送粥做早餐🥣一品滷水專門店🍱北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖
自從食過一次就覺得呢間好高質
唔單止價錢好親民抵食
而且老闆俾嘅份量十足
屋企人成日叫我買返嚟夜晚加餸😂

滷味五花八門
鵝片$100一斤 擺滿咗整個飯盒 好爆😍😍😍
返到屋企一打開飯盒 香氣撲鼻而來!!!

滷水拼盤仲正😄 鵝舌鵝翼呈金黃色

自家製菜脯新鮮爽脆 味道香辣
口感豐富!!! 我屋企人鍾意夾嚟送粥做早餐🥣

一品滷水專門店🍱
北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖
今天要介紹呢間餐廳位於北角,是一家主打潮洲滷味既餐廳。呢間餐廳前身係祖傳三代的潮洲滷,搬到北角後改名為「一品滷味」。滷味沿用三十多年的陳年滷水,招牌菜有的滷水鵝、滷水鵝肝、滷水鵝腸和滷水鴨翼,呢D都係受歡迎的選擇!而家做緊優惠,全日做9折。老闆亦不定期會做慈善派飯,為社會出一分力。鹵水鵝肝 $25/個鵝肝好軟身,入口粉綿,鵝肝內層帶點粉嫩,鹵水味都有香濃香。滷水鵝片鵝片嫩滑切得厚身,滷水汁帶有微微甜味同滷水味。加埋鹵汁和蒜泥醋包裝得好,加餸一流。一品滷水專門店 北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖港鐵炮台山站 B 出口, 步行約6分鐘

鹵水鵝肝 $25/個
鵝肝好軟身,入口粉綿,鵝肝內層帶點粉嫩,鹵水味都有香濃香。

滷水鵝片

一品滷水專門店
港鐵炮台山站 B 出口, 步行約6分鐘
2024-05-24 10 views
一品滷水 30年老字號,佢地真係好多款都有,今次嗌左鵝腸、鵝腎、豬耳、豆腐、雞蛋💕仲加埋半隻鴨😆想食啖啖食又有鴨肉片食,鍾意鴨頭頸位嫩滑既又可以滿足到🌈滷水汁唔會過鹹過甜,真係啱啱好!食到滷水味,又保留食材原本的味道😋性格比真係好高!真係擠滿整個飯盒🥡 而家仲有照價9折 ❤️‍🔥我都係睇店內手寫字個張~方便😆一品滷水📍 北角英皇道307號地舖#一品滷水 #北角美食 #香港美食 #滷水專門店 #北角外賣店推介

一品滷水
📍 北角英皇道307號地舖

2024-05-17
TakeAway
$50 (Dinner)
  • 滷水豬耳
  • 滷水鴨肉
  • 滷水鵝腎
  • 滷水鵝腸
  • 滷水豆腐
  • 滷水雞蛋
2024-05-22 26 views
落電車沿途聽到「沙薑雞飯$28」今時今日仲有$28 一盒飯?真係無聽錯隔著樽窗仲擺放不同嘅滷水食材✨招牌滷水鵝脾 配 沙薑雞 飯有九折優惠之餘.仲有盒裝飲品送脾位啖啖肉 好嫩滑加埋蔥油一齊撈飯真係好正每樣嘢都想試吓揀咗幾款,拼砌咗盒滷水拼盤連屋企人都話好正.好入味.食到停唔到口▫️鵝腸▫️鵝腎▫️鴨舌▫️鵝翼 大大隻 切開方便進食▫️紅腸▫️滷水蛋味道唔會太鹹當小食 / 伴酒 都好適合以後唔想煮飯 / 諗唔到食咩嚟買幾款加餸就啱哂
落電車沿途聽到「沙薑雞飯$28」
今時今日仲有$28 一盒飯?
真係無聽錯

隔著樽窗仲擺放不同嘅滷水食材

✨招牌滷水鵝脾 配 沙薑雞 飯
有九折優惠之餘.仲有盒裝飲品送

脾位啖啖肉 好嫩滑

加埋蔥油一齊撈飯真係好正

每樣嘢都想試吓

揀咗幾款,拼砌咗盒滷水拼盤
連屋企人都話好正.好入味.食到停唔到口

2024-05-20
Type of Meal
Lunch
2024-05-21 12 views
最近母親節同埋父親節想斬料買返屋企慶祝,今次經過北角一品滷水,祖傳滷水鵝地方,沿用40年滷水汁,質素有保證。鵝肉在陳年滷水嘅下,鵝肉味濃香軟,散發住濃郁滷水香氣,送飯一流,肉厚嘅地方特別甜,脂肪部位好香。小食豬大腸滷得好入味,口感軟腍腍;鵝腎、墨魚同埋豬耳爽口彈牙,呢啲小食令人食完一件又一件。另外仲有紅腸同埋雞蛋,非常豐富。如果鍾意食滷水嘅朋友真係唔好錯過,呢間價錢公道味道又好服務周到👍🏻👏🏻👏🏻

2024-05-21 37 views
外賣斬料一流!加餸正啊🤤🤤見到舖頭新開張,仲有全場8折添又真係幾抵食,滷水選擇都好多~✨滷水鴨一隻嘅份量都好多,有半肥嘅嫩位都有較瘦嘅位置,食落唔會太肥膩鴨脾真係勁香嫩~~✨滷水中鵝翼見到$50/3隻 忍唔住叫左3隻超大隻!滷汁好入味✨滷水豆腐$10/份 好抵食!超有豆香✨滷水雞蛋 $6/隻蛋黃好粉綿,新鮮~📍 一品滷水專門店地址: 北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖電話: 31023212#香港美食 #台灣菜 #北角美食 #滷水店 #性價比高 #打卡 #台式料理 #抵食 #大份
外賣斬料一流!加餸正啊🤤🤤

見到舖頭新開張,仲有全場8折添
又真係幾抵食,滷水選擇都好多~

✨滷水鴨

一隻嘅份量都好多,有半肥嘅嫩位
都有較瘦嘅位置,食落唔會太肥膩
鴨脾真係勁香嫩~~

✨滷水中鵝翼
見到$50/3隻 忍唔住叫左3隻
超大隻!滷汁好入味

✨滷水豆腐
$10/份 好抵食!超有豆香

✨滷水雞蛋 $6/隻
蛋黃好粉綿,新鮮~

📍 一品滷水專門店
地址: 北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖
電話: 31023212

2024-05-21 15 views
🔹️ 至今已傳承至第三代馳名潮洲滷水, 現位於北角, 名為 “一品滷水專門店” 由陳氐用心主理👨🏻‍🍳, 以三十多年秘製滷水汁用心烹調🙌 店舖簡潔衛生, 有多款滷味選擇🤔 食材高質😋 價錢親民💰🔸️選擇了滷水鵝拼盤🍱拼盤十分豐富😍有招牌滷水鵝、鹅肝、 鵝腎、 豬耳、 豬大腸、 墨魚、 豆腐、 紅腸、雞蛋共9種款式🥢🔸️招牌滷水鵝多種香料及調味浸製而成的潮式滷水鵝, 肉質細嫩、味道鮮香 ~ 無得彈👍🔸️鵝肝質地細嫩, 口感粉綿, 入口即融😋🔸️鵝腎爽而不硬, 味道鹹香濃郁🤤🔸️豬耳脆嫩爽口, 非常入味🤗🔸️豬大腸鮮香軟嫰, 啖啖滋味👍🔸️墨魚味道鹹香帶甜, 口感軟腍唔韌😋🔸️豆腐油炸過金黃色的大方磚, 滲出油香和豆味, 口感幼滑🤤🔸️红腸肉質結實、啖啖鮮甜🙌🔸️雞蛋滷得入味, 充滿蛋香👍

🔸️選擇了滷水鵝拼盤🍱

🔸️招牌滷水鵝

🔸️鵝肝
質地細嫩, 口感粉綿, 入口即融😋

🔸️鵝腎
爽而不硬, 味道鹹香濃郁🤤

🔸️豬耳
脆嫩爽口, 非常入味🤗

🔸️豬大腸
鮮香軟嫰, 啖啖滋味👍

🔸️墨魚
味道鹹香帶甜, 口感軟腍唔韌😋

🔸️豆腐
油炸過金黃色的大方磚, 滲出油香和豆味, 口感幼滑🤤

🔸️红腸
肉質結實、啖啖鮮甜🙌

🔸️雞蛋
滷得入味, 充滿蛋香👍

2024-05-11 24 views
朋友住附近,力推呢間專門店,主打多款滷味、鵝、鴨、豬、雞、紅場、豆腐、蛋等等,有單點、拼盤同飯類,適合加餸。老闆有講有笑,會推介有咩食,唔想諗嘅都可以叫佢搭配。今次試咗幾款,全部滷至入味,搭配飯食真係perfect match,可以撈到幾碗。鵝中翼肉多,外皮煙煙韌韌、鵝掌爽口、滷水雞肥瘦適中,嫩滑啖啖肉、豬手Q彈,肉質夠淋。豆腐切到一片片,方面食用,外層炸至金黃色,咬落鬆軟又有彈性,豆味突出,吸滿滷水汁,性價比高。雞蛋都唔錯,可惜得一隻唔夠分!