2024-03-05 31 views
我今日在炮台山辦事,在英皇道經過一品滷水專門店,見到玻璃櫃內掛滿色香味的胖鵝,淋瑯滿目的滷水食品,十分誘人,決定要外賣返家,作為加餸。我點左2盒滷水,1盒是招牌滷水鵝配滷水豆腐,另1盒是包羅萬有的滷水食品,包括:滷水豬耳(非常爽脆,好咬口)、滷水鴨舌(好入味又好食)、滷水鵝腸(爽而不膩)、滷水鵝肝(好味)及鵝腎(爽口彈牙)、滷水雞蛋和紅腸。招牌滷水鵝非常入味及軟腍,滷水豆腐可口又好食。整體黎講係有高水準的滷水製成品,入味又好食,值得推介!

整體黎講係有高水準的滷水製成品,入味又好食,值得推介!
  • 滷水鵝肝
  • 滷水鵝腸
  • 滷水豆腐
  • 招牌滷水鵝
2024-03-05 34 views
而家喺炮台山想買外賣返屋企加餸,簡直係容易過借火。😛最近新開左間一品滷水就專食本地嘅正宗滷水,好就好在又可以增加胃口,連啲滷水汁撈飯更加係一流,而且真係做到色香味俱全,所以趁佢仲係新開,當然就係要試吓個品質。 😍新開張期間仲做緊全單九折,抵上加抵啦🤭招牌滷水鵝— 🪿最有名嘅當然就係呢一度嘅滷水鵝,新鮮當日滷好,肉質夠晒細嫩,🪿而且脂肪少仲夾雜左啲鵝油香,滷得亦都相當入味,連啲肉都變得更加深色仲帶有微甜🪿鵝片— 🥩如果怕食到鵝骨嘅話鵝片絕對係福音,同樣嘅肉質,啖啖肉真係非常滿足🥩滷水鵝腸— 💕當然唔少得爽口彈牙嘅滷水鵝腸作為餐前滷水小食,質地爽脆好味滷水鴨舌— 👅鴨舌同樣都係一款非常受歡迎嘅小食,👅每一條都見到係非常之完整舌尖部份除咗有肉之外仲有舌根,少少哋一舊裏面食用部份都好多,最後只會剩一片小骨,性價比都幾高👅,仲軟糯好入味滷水豆腐— 🥢送飯嘅話,當然唔少得硬皮滷水豆腐,當豆香再滲透住滷水味嘅時候係零舍甜,🥢啲汁慢慢喺豆腐嘅窿位攝出嚟,外皮夠好咬內裏豆腐夠嫩,水準都幾高🥢趁住而家搞緊新張優惠,再加埋老闆每日都落力親為,絕對係北角同炮台山滷水之中嘅新一頁😎一品滷水專門店北角英皇道301
招牌滷水鵝

鵝片

滷水鴨舌

北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖
招牌滷水鵝
鵝片
滷水鴨舌
2024-03-04 17 views
滷水鵝拼盤 💰$180 (新張優惠做緊9折)拼盤包括滷水鵝、鵝肝、鵝腎、豬耳、豬大腸、墨魚、豆腐、紅腸、雞蛋,份量足而平均,我午市去拎到返屋企有焗返熱暖食,滷水汁味道會更加出,夠味唔鹹,鵝肉都嫩,豬耳爽口,墨魚夠淋,豆腐係幾大塊下,都有成5塊,雞蛋就一隻切半,豬大腸同紅腸入晒味整體嚟講都ok,特別係鵝肉份量上算俾得多,肥瘦比例適中,以滷水拼盤價錢嚟講合理。因為新張優惠有9折,變相都再平啲,不過我就唔知優惠幾時完
滷水鵝拼盤 💰$180 (新張優惠做緊9折)

2024-03-03 18 views
北角開咗間新嘅滷水鋪,上次已經試過,津津有味、念念不忘😆今次經過再食多次先☺️今次就叫咗個鵝片飯😛 呢個鵝片飯,除咗鵝片仲有豆腐同配菜,再送埋嘢飲啲鵝片肉味幾豐富,大大塊🪿再配埋滷水汁 或者係 酸醋,好似去咗潮州舖頭酒樓食嘢一樣😙跟住再叫咗豆腐、雞蛋,呢啲就係必食㗎啦呢豆腐嘅豆味真係好濃郁,唔會散,味道啱啱好😗😗跟住仲有鴨舌,一條一條吮吓吮吓,都幾開心✌🏽最後就有埋豬腳仔,一舊都好大,可以分成好多part,一家人share就最好啦🫶🏼🫶🏼
北角開咗間新嘅滷水鋪,上次已經試過,津津有味、念念不忘😆
今次經過再食多次先☺️
啲鵝片肉味幾豐富,大大塊🪿
再配埋滷水汁 或者係 酸醋,好似去咗潮州舖頭酒樓食嘢一樣😙
跟住再叫咗豆腐、雞蛋,呢啲就係必食㗎啦
呢豆腐嘅豆味真係好濃郁,唔會散,味道啱啱好😗😗
跟住仲有鴨舌,一條一條吮吓吮吓,都幾開心✌🏽
2024-02-28 24 views
夜晚諗唔到食咩好,一於斬料加餸就唔洗煩😆😆今次嚟到北角新開的「一品滷水專門店」,小店主打潮州滷水斬料,包括滷水鵝、滷水鴨、滷水豆腐同滷水雞蛋等~而家仲做緊全單9折優惠,好抵呢🔥🔥📍滷水鵝鵝肉肉質細嫩、肥瘦適中,每啖都充滿濃郁的滷水香!好入味👍🏻👍🏻📍滷水雞蛋雞蛋質感Q彈🥚,用滷水汁浸泡後鹹香十足~唔錯🤤🤤📍滷水豬大腸豬大腸口感彈牙、有嚼勁,滷水味道香濃!而且清洗得都好乾淨~~📍滷水豆腐豆腐口感柔軟,吸收哂滷水的精華!啖啖豆香,越食越開胃❤️❤️
夜晚諗唔到食咩好,一於斬料加餸就唔洗煩😆😆

📍滷水鵝

📍滷水雞蛋
雞蛋質感Q彈🥚,用滷水汁浸泡後鹹香十足~唔錯🤤🤤

📍滷水豬大腸

📍滷水豆腐
2024-02-25 20 views
病左兩星期,都無可能唔煮飯,岩👦🏻又北角上堂,就發現滷水做新春優惠,所以就決定試下,30年滷水經驗再加有小儀加持👍食評:招牌滷水鵝拼盤以鵝肝、鵝腎、豬耳豬大腸、墨魚、豆腐、紅腸和雞蛋為主。但當天沒有紅腸,但店家卻在其實餸增加份量。滷水的烹調,令其入味且口感豐富。再配醋口感層次提升。鵝肝和鵝腎的濃郁口感與豬耳豬,大腸的軟嫩口感相輔相成,而且滷汁出衆,墨魚的鮮嫩和豆腐的滑嫩更增添了層次感。雞蛋不厚實,嫩滑但也有強強的滷汁。鵝肉份量最多也最厚身,不鞋口,而且全起骨,吃起來啖啖肉。

食評:招牌滷水鵝拼盤
滷水的烹調,令其入味且口感豐富。再配醋口感層次提升。
鵝肉份量最多也最厚身,不鞋口,而且全起骨,吃起來啖啖肉。
2024-02-21 14 views
一品滷水黎自潮洲30年滷水配方,門面放滿各樣滷水野😍 花多眼亂,有雙拼或者三拼飯揀,仲比齊哂配各樣配滷味嘅醬汁👍🏻🥢滷水蛋蛋白有口感彈牙,滷得入味🥢滷水豆腐$10一大件,好抵食,滷水味道配豆腐豆香味,好味道👍🏻🥢半隻滷水雞 $50,性價比高,雞肉嫩滑,滷水味道足肉身又唔乾💯🥢三拼飯我揀左雞翼、滷水鵝同滷水雞,成個飯望落已經好豐富,滿滿一盒,雞翼好大隻,滷水鵝食落多汁油香,十分軟嫩😋好彩仲比左隻滷雞髀我,雞髀肥美肉厚。

🥢滷水蛋蛋白有口感彈牙,滷得入味

• 滷水蛋
  • 滷水雞翼
  • 滷水鵝
2024-02-20 13 views
一品滷水專門店呢間滷水店自從上次食完之後,一直等佢哋再開, 一知道佢哋開係北角就抽時間幫襯佢哋,呢間滷水係一直沿用30年滷水秘方,滷水味道非常甘香,老闆又靚仔,仲出嚟招呼我,問我想食咩野,因為門口好窄,又有一級,佢哋依家新開張有9折優惠,之前開張好似8折,但都非常抵食,加餸一流!1.一斤滷水鵝$113斤(贈送豆腐一件價值$10)(10/10)滷水鵝份量好多,滷水味好入味,好甘香,肉質唔韌,非常好味!2.滷水豬耳$20/隻(未計9折優惠)(10/10)最鍾意咬豬耳咬到「卜卜聲」,份量都多!3.滷水豬大腸$28/條(未計9折優惠)(10/10)好肥美,又彈牙,唔臭!4.鵝腎(細)$16/隻(未計9折優惠)(10/10)唔韌,幾有咬口,又甘香!5.滷水雞蛋(一隻蛋)$6/隻(未計9折優惠)(10/10)雞蛋好香,滷得好入味!6.滷水豆腐($10/件)(買一斤滷水鵝贈送豆腐一件)(9/10)好入味,好甘香,又大舊,大約有6舊豆腐!7.滷水鵝腸$60/4両(未計9折優惠)(10/10)非常彈牙,好入味,好甘香!8.滷水鴨舌$60/4両(未計9折優惠)(10/10)牛舌就食得多,鴨舌就少食,細細舊
一品滷水專門店

滷水鵝份量好多,滷水味好入味,好甘香,肉質唔韌,非常好味!

2.滷水豬耳$20/隻(未計9折優惠)(10/10)
最鍾意咬豬耳咬到「卜卜聲」,份量都多!

3.滷水豬大腸$28/條(未計9折優惠)(10/10)
好肥美,又彈牙,唔臭!

4.鵝腎(細)$16/隻(未計9折優惠)(10/10)
唔韌,幾有咬口,又甘香!

雞蛋好香,滷得好入味!

好入味,好甘香,又大舊,大約有6舊豆腐!

7.滷水鵝腸$60/4両(未計9折優惠)(10/10)
非常彈牙,好入味,好甘香!

8.滷水鴨舌$60/4両(未計9折優惠)(10/10)
牛舌就食得多,鴨舌就少食,細細舊好肥美,滷得好入味!

5人總共價錢$288

個人口味總評分:9.875/10

@wheelchaireatinhongkong

地址:北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖

#一品滷水專門店 #滷水店 #北角 #北角好去處 #北角美食 #香港美食 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2024-02-19 523 views
北角新開張的一品鹵水專賣店,新年成為了我的加餸斬料的新竉兒。新張優惠全店產品一律9折,仲會有店內推廣優惠,折上折的價錢相當抵食。😍👍🏼店舖會出售鹵水雞、鹵水鵝、鹵水鴨,還有多款不同的鹵水周邊產品,喜歡食鹵水的朋友真係不妨一食。🐥🪿招牌鹵水鵝($113/斤),是本週的店舖特價推介。師傅揀了鹵水鵝髀的位置秤,肥身又厚肉,潮式鹵水鵝色不論是色澤還是味道都入味濃香,肉質細嫩,鵝皮薄薄、皮下脂肪較少,味道甘香。買鹵水鵝會送一件10元的鹵水豆腐,豆腐切到一件件,方便易夾,外皮炸到金黃色,豆腐鬆軟有彈性,豆香味重,還索入一些鹵水汁,不錯的味道。🪿🤤👍🏼👍🏼鹵水鵝肝($25/個),夾起上來好軟身,入口粉綿,肝鵝中間帶點粉嫩,味道濃香,食少少已經有很滿足的感覺。鹵水蛋($6/粒),雞蛋的外層浸入了鹵水的啡黃色,蛋香味濃,每次買開鹵水鵝我都會加購的周邊產品,至少食2隻。🥚✌🏼😌師傅將整盒鹵水鵝排得整整齊齊,鹵汁和鹵鵝專用的蒜泥醋包裝得妥妥當當,乾淨又衛生。😁👍🏼

$50 (Dinner)
2024-02-19 5 views
🫣新年嚟到尾聲,快樂嘅時光真係過得快,但係都要繼續加餸、年年有餘‼️⭐️招牌鵝脾飯 $78 份量十足,非常貴氣,大大隻脾,皮薄,皮下脂肪少,肉質嫩滑~鵝脾飯又有豬耳、滷水雞蛋、鹹菜和飲品好豐富⭐️豬腳仔(2隻)$58 兩大隻已經即叫即斬好,拎到返屋企 慢慢選吓選吓,真係好滋味雖然叫做豬腳仔,但係啲肉嘅份量一啲都唔係「仔」,真係有幾多🫣😵⭐️滷水鵝腸(2兩) $30 好夠爽口,而且都有鮮味,滷水味都好充足⭐️滷水豆腐 $10 有豆味且滑⭐️滷水雞蛋$6 呢度最好係可以自由配搭,價錢合理乾淨企理有人情味❤️

鵝脾飯又有豬耳、滷水雞蛋、鹹菜和飲品
好豐富

⭐️滷水豆腐 $10 有豆味且滑
⭐️滷水雞蛋$6

呢度最好係可以自由配搭,價錢合理
乾淨企理有人情味❤️

2024-02-09 25 views
呢日同大少去完北角表弟屋企一齊玩,路經呢間滷味店,決定買啲滷味返屋企加餸。呢間舖頭乾淨企理,滷味選擇多。老闆仲好好人,會哄小朋友,同佢傾吓偈。滷水鵝片:這嫩滑的鵝肉片搭配豐富的滷水醬料,味道濃郁而香氣四溢。鵝肉片吸收了醬汁的風味,肉質變得嫩滑多汁,入口即化。滷水雞蛋:雞蛋經過滷水的浸泡,吸收了豐富的湯汁,滷水醬料的調配使得雞蛋的味道更加豐富,帶有微咸的口感。滷水豬大腸:豬大腸經過滷水的烹調過程,質地變得軟嫩,且充滿了滷水的香味。豬大腸的口感有嚼勁且帶有一點彈性,與滷水醬料的搭配相得益彰。滷水豆腐:豆腐經過滷水的浸泡,吸收了豐富的湯汁,豆腐本身的味道更加豐富。滷水醬汁搭配豆腐本身的柔軟質感,口感豐富多樣。滷水鵝腎:鵝腎質地柔軟爽脆,鮮嫩多汁,帶有濃厚的鵝肉風味。紅腸:紅腸具有彈牙的口感和豐富的滷水風味。紅腸經過滷水的烹調,吸收了滷水醬料的香氣和調味,使得紅腸的味道更加豐富。口感上,紅腸具有一定的咬勁,彈牙且帶有一點脆度,非常美味。
呢日同大少去完北角表弟屋企一齊玩,

滷水鵝片:

滷水雞蛋:

滷水豬大腸:

滷水豆腐:

滷水鵝腎:
鵝腎質地柔軟爽脆,鮮嫩多汁,帶有濃厚的鵝肉風味。

紅腸:
2024-02-09 56 views
行經北角英皇道,在拆卸中的皇都戲院附近,聞到一陣好香的滷水味。行前幾步,便發現這間祖傳的潮州滷水店。透過玻璃見到各式滷水相當吸引,店內雖只有一張小圓枱,但是乾淨企理,不少街坊來買外賣,而且新張期間有折扣。於是我也買點買了一盒雜錦滷水拼盤和滷水豬腳。🏅雜錦滷水拼盤滷水拼盤的食材都非常新鮮和豐富,包括了鵝肉、豬耳、鴨舌、鵝掌翼、雞蛋、豆腐、紅腸等。全都滷得入味又軟腍。滷水香料味濃郁,味道清香,層次豐富,入口鹹香而不會一味死鹹滷水和醋另外用小袋盛載,師傅還特別提醒我不要淋在滷味上,只用來蘸點就最適合了。🏅滷水豬腳滷水豬腳皮厚肉多,滷水味完全滲透到豬腳裏面,非常軟糯入味。豬腳的皮也非常Q彈,吃起來非常有口感。總體來說,這家潮州滷水店的滷水做得非常出色,清香不死鹹。如果你是滷水愛好者,一定不要錯過。

🏅雜錦滷水拼盤

🏅滷水豬腳

2024-02-08
TakeAway
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 街坊熱棒秘製滷水,仲要係30年滷水配方!有齊紅腸、鵝腎、雞翼、豆腐、雞蛋、豬大腸🍢等等,幾乎擠滿整個飯盒🥡 而家新開張仲有八五折 ❤️‍🔥以炮台山北角區嚟講性價比超高!味道一啲都唔差~ 而且份量真係好足!𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 滷水鵝髀加豆腐加蛋滷水汁唔會過鹹,甜度剛好!ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 一品滷水專門店📍 北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

街坊熱棒秘製滷水,仲要係30年滷水配方!

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 滷水鵝髀加豆腐加蛋

滷水汁唔會過鹹,甜度剛好!

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

📍 北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖
2024-02-04 20 views
果然店如其名,一品滷水好高質,新開業仲有八五折滷水鵝 $107/斤喺玻璃窗已經見到一隻隻滷水我吊喺度脹卜卜又有光澤,餐牌寫住本週推介優惠$107/斤真係算幾抵,唔知下星期仲有冇呢🤭買一斤有背有髀都算唔話得,肉嫩肥美,本身個滷水已經好入味,另外送咗一包酸汁同個滷水勁夾。加碼優惠仲有買滷水鵝送滷水豆腐一件,都幾大份好滑,索晒滷水汁超正鵝腎 (細) $16/隻鵝肝 $25/隻滷水雞蛋 $6/隻腎好爽口又夠入味好淋,肝好粉綿好軟滑唔會散,係我食過嘅潤質素數一數二!

果然店如其名,一品滷水好高質,新開業仲有八五折

滷水鵝 $107/斤

鵝腎 (細) $16/隻
鵝肝 $25/隻
滷水雞蛋 $6/隻

2024-02-01 22 views
經過北角見到間新開幕嘅滷水專門店,玻璃櫃有成十幾款滷水,鵝肝、鵝腸、鵝頭、鵝翼、鴨、豬耳、豬大腸、豬肚,應有盡有,仲有自選滷水飯,價錢親民,地點方便,加餸買返去食~ 依家做緊八五節優惠,性價比超高!可以要淨餸或者加飯,單/雙/三拼,全部煮至入味,滷水味鹹甜香濃,配飯一流~ 豬手夠淋,薄切唔韌,肥膏唔多、滷水雞嫩滑唔嚡,入口滑溜,正🐔雞中翼好大一隻,皮彈內裏嫩滑,大人小朋友都啱食、個人最推豆腐,豆味突出,咬落厚實,補充蛋白質,健康又有營養,蛋都唔錯,早知要多幾隻,而豬耳份量比想像多,爽脆唔肥膩👍🏻 整體食物質素高,會encore嘅一間小店!