2024-04-07 26 views
擁有有三十年歷史的潮洲滷水店「潮洲滷」早前於灣仔搬到北角!只做外賣的型式,更易名為「一品滷水」,師傅話那滷足三十年滷水是精髓,加上用料好,滷水鵝味道更加甘香!一於今日外賣回家加餸! 滷水鵝拼盤是加餸之選!招牌鵝當然是主角,拼盤特別加入鵝肝、鵝腎、豬耳、墨魚、豬大腸、豆腐、紅腸和雞蛋。味道各有不同特色!$180(全日9折優惠)

擁有有三十年歷史的潮洲滷水店「潮洲滷」早前於灣仔搬到北角!

$180(全日9折優惠)

2024-04-06 21 views
今日去開港島呢邊知道炮台山有間食滷水店新開張又好好味就決定買啲番屋企加餸😋😋本身想叫雞翼 可惜已經賣晒🥲應該太平了 只係賣$10/3隻 一早已經俾街坊們搶晒🥺不過唔緊要 直接叫左大大隻滷水雞仲有滷水豆腐同滷水雞蛋😛佢啲滷水汁好濃好好味🫶🏻滷水雞 一隻$98 🐔份量好多 雞肉嫩口又滑身 搭配滷水汁一流🤤滷水豆腐(大) $10 豆腐好軟身 岩晒我🥸好多舊排到整整齊齊等住我食佢🤤滷水雞蛋 $6/隻🥚叫左5隻同爸媽share滷水店黎講雞蛋都係必食🥚淋上滷水汁即刻更美味😋宜家新張期仲有9折添🎊超抵食😍經過開一定要幫襯下🤞🏻
今日去開港島呢邊

淋上滷水汁即刻更美味😋

宜家新張期仲有9折添🎊超抵食😍經過開一定要幫襯下🤞🏻
2024-04-06
2024-04-05 18 views
一品鹵水專門店小店位於北角英皇道301至319號麗宮大廈地下,小店主打潮州鹵水,主理人已承傳第三代多年正宗潮州鹵水經驗,精選高質食材和配料,店內有多款鹵水供客人選擇,,有自選飯餐供應送紙包飲品或例湯,飯盒40元起再九折都送紙盒飲品,小店新開張優惠全單九折,價錢已性價比高,再九折更加經濟抵食,店主仲有機會再送滷蛋或滷豆腐。鹵水鴨鹵水鴨鹵得夠清香,不太鹹,又不膩,鴨肉食落夠嫩滑,入口甘香,越食越好味。豬腳仔鹵水豬腳仔食落嫩滑,不肥不膩,鹵得夠入味,好有骨膠原嘅口感。滷水豬耳豬耳食落爽口兼彈牙,亦有骨膠原的口感,食到滿口鹵水香氣。鹵水蛋鹵水蛋鹵得夠入味,食落蛋黃口感粉綿,蛋白有口感彈牙。鹵水豆腐豆腐外皮食落有口感,有豆味和香濃鹵水味,中間嘅豆腐夠淋滑,。值得推介美食 豬腳仔 鹵水鴨 鹵水豆腐 鹵水豬耳 鹵水蛋
一品鹵水專門店

鹵水鴨
豬腳仔
滷水豬耳
豬耳食落爽口兼彈牙,亦有骨膠原的口感,食到滿口鹵水香氣。
鹵水蛋
鹵水蛋鹵得夠入味,食落蛋黃口感粉綿,蛋白有口感彈牙。
鹵水豆腐

值得推介美食 豬腳仔 鹵水鴨 鹵水豆腐 鹵水豬耳 鹵水蛋
🦢三代傳承的潮洲滷水味道,「滷味」係小吃貨喜歡嘅地道美食,今次就黎到已第三代傳承嘅潮洲滷水店「一品滷水專門店」,黎到見到人龍,睇黎真係遠近馳名👍🏻,店面乾淨利落,但傳統口味依然保存!😋今次黎到當然要食招牌滷水鵝,就點咗「招牌滷水鵝拼盤」同埋「滷水豬拼盤」,即場試咗,滷水汁清香不會偏咸,👨🏻‍🍳店主嚴選嘅獅頭鵝,鵝肉均勻不膩,好切合今時今日大家嘅口味,加上夠晒入味嘅滷水豆腐、滷水蛋、爽脆豬耳、滷大腸、紅腸,每款都散發滷水香氣,送飯真係一流呀,果然名不虛傳👏🏼👏🏼👏🏼!🤤想食到三代承傳嘅潮洲滋味,就快啲黎試試喇!

🤤想食到三代承傳嘅潮洲滋味,就快啲黎試試喇!
2024-02-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 滷水鵝
2024-04-01 12 views
平時我都好鍾意食潮州滷水打冷嘢😊今日去開北角見到有間人氣滷水店😊想去試吓☺️份量好足料☺️好抵食😊親民價😊好適合吃晚飯加餸😊老闆好nice😂仲加多左料比我😌下次經過我會再幫襯🙈鵝紅很少地方會吃到😇它的味道就好像豬紅般嫩滑☺️吃下去口感辣辣地😑好惹味🙈招牌滷水鵝鵝肉使用秘製汁製作,咸咸地使其質地嫩滑多汁。肉質鮮嫩,有濃郁的鵝肉風味🤩其他配料有鵝腸(爽脆)、豆腐(柔軟細緻)滷水蛋(彈嫩)搭配滷水汁味道更美味😋

招牌滷水鵝

2024-03-31
TakeAway
$150 (Other)
鵝紅
今次黎左屋企附近開左無耐既滷水店!👍 未開業之前已經留意到佢裝修緊就快開!每次經過都聞到香噴噴既鹵水味~ 老闆同店員都熱情好客,勁親切👍 食物種類都好多,可以都試下!大讚環境乾淨!同平時街市買個啲比較,食都食得放心✌️·🌟滷水雞 $98配上自家製蔥油,肉質嫩滑,唔油膩,味道拿捏得剛剛好,本身已經入味,唔太需要配上醬油!·🌟滷水雞翼$10/3隻- 切得整齊,滷汁香濃,肉質鬆化~🌟鵝肝 $25/1隻- 鵝肝滷得入味,味道豐富👍🌟滷水豬耳 $20/1隻 - 豬耳爽脆!好入味,每一啖都係滷水汁既味道😋🌟紅腸 $25/半條 - 肉質結實,鹹甜鹹甜👍 外層好似脆皮腸!·人均:$100+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑·📍一品滷水專門店 (北角) 地址:北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖🚇 炮台山站B出口步行5分鐘

🌟滷水雞 $98

🌟滷水雞翼$10/3隻- 切得整齊,滷汁香濃,肉質鬆化~
🌟鵝肝 $25/1隻- 鵝肝滷得入味,味道豐富👍
人均:$100+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑
📍一品滷水專門店 (北角)
地址:北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖
🚇 炮台山站B出口步行5分鐘
2024-03-18 20 views
海外親友回港探訪,知道佢哋好鍾意食潮州嘢,醒起呢間啱啱搬咗去北角,馬上衝去搵老闆加餸。老闆好熱情,即刻斬隻滷水鵝髀,加埋鵝腸鵝腎墨魚豆腐等等,個個話樣樣都咁好食,讚不絕口,終於搵返以前嘅地道味道😋😋
滷水拼盤再加鵝腸

滷水拼盤再加鵝腸
2024-03-15 26 views
今晚買左這間一品滷水的外賣做晚餐,新開張仲有九折優惠,幾多人幫襯。有多款滷水選擇,除左出名的鵝,還有紅腸、鵝腎、雞翼、豆腐、雞蛋、豬大腸等,價錢經濟實惠。眼見環境乾淨,食得放心。招牌鵝髀飯$78 配多份滷水豆腐$10, 大大盒擠滿整個飯盒,十分抵食。滷水汁濃郁而不太咸,滷得入味,鵝脾保持到肉質嫩滑。肉厚有口感,甘香軟滑。滷水豆腐吸汁能力較強。買飯仲有飲品送。鵝紅$30, 很新鮮,大大塊,滑嘟嘟,很好送飯。

鵝紅$30, 很新鮮,大大塊,滑嘟嘟,很好送飯。
2024-03-10
2024-03-12 23 views
老公在北角區上班,發現新開了一間滷水食店~一品滷水專門店,店舖裝修簡潔,只做外賣,門外貼了數張與街坊廚神主持的合照。今晚我們選了一隻滷水乳鴿、兩隻掌翼、一件鵝腎、一件豆腐及一隻滷水蛋。滷水乳鴿肉嫩多汁,非常入味,不似坊間那種炸到又乾又柴的感覺。掌翼骨香,愛啜骨的人仕最愛,鵝腎夠爽口,豆腐嫰滑,滷水蛋完全沒有硬及實的鐵蛋口感。晚上想有點飯氣,決定加多份鹵水鵝飯,鵝肉份量十足,肉嫰帶骨香,還有半件豆腐。飯底有咸菜粒,一個人吃掉一整盒飯也不覺膩滯。整體而言,這店的滷水味道不會太甜或太咸,吃得出八角、桂皮香料等味道,價錢亦非常合理。

2024-03-12 25 views
🥢滷水鵝拼盤招牌滷水鵝、鵝肝、鵝腎、豬耳、豬大腸、豆腐、雞蛋、紅腸、墨魚,鹵得好入味,唔會好鹹,成個拼盤都好豐富!特別係鵝片肉味濃,肉質細嫩,好有鹵水香!豆腐口感綿滑,完全吸哂滷水嘅精華,正👍🏻 豬耳較爽脆!另外有兩包醋&滷水汁,本身已經好夠味,最後都冇用到!仲要買呢個拼盤額外仲有9折,真心抵食,諗唔到食咩餸,可以考慮呢個選擇!!!📍 一品滷水專門店 北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖

🥢滷水鵝拼盤

📍 一品滷水專門店
北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖
2024-03-10 13 views
點樣先叫旺場?17:00早咗收工 嚟到滷水鴨已經賣晒啦🫠🫠不過都唔緊要 仲有大把選擇滷水雞半隻其實食落個感覺好似豉油雞但比豉油雞更加入味 本身會去皮嘅我真係連層皮都想食埋雞肉煮到剛剛好 食落好滑另外仲點咗滷水豬手、滷水豬脷、滷水蛋同滷水豆腐滷水豬手啖啖肉 豬皮好q彈 係有膠原彈彈嘅感覺豬手肉就偏瘦 但放心食落唔會柴滷水豬脷好入味 好有咬滷水蛋同滷水豆腐當然係食滷水必備啦豆腐外層炸到香脆 再放落啲滷水汁到熬又一層酥皮咁嘅感覺 豆腐就好實淨有豆味店仔細細其實有好多選擇如果有選擇困難症不妨可以問店長睇吓有咩推介☺️
點樣先叫旺場?
17:00早咗收工 嚟到滷水鴨已經賣晒啦🫠🫠
不過都唔緊要 仲有大把選擇

滷水雞半隻
其實食落個感覺好似豉油雞
但比豉油雞更加入味 本身會去皮嘅我
真係連層皮都想食埋
雞肉煮到剛剛好 食落好滑

另外仲點咗滷水豬手、滷水豬脷、滷水蛋同滷水豆腐
滷水豬手啖啖肉 豬皮好q彈 係有膠原彈彈嘅感覺

店仔細細其實有好多選擇
如果有選擇困難症
不妨可以問店長睇吓有咩推介☺️
2024-03-09 11 views
今日路經此店,見到佢做緊新春特價,全店九折,一於今晚加料,揀左滷水鵝加豆腐雞蛋,滷水鵝滷至均勻入味,入口好嫩滑,唔會靭,好好味道,司傅好刀功,將鵝肶起骨,啖啖肉,配埋附送的醋,令味道更有層次,豆腐及雞蛋索唒滷水既精華,十分入味,連本身不愛吃豆腐的我也覺得好好味。店內乾淨企理,尚有很多其他滷水食物,鵝肝,鵝腸,鵝紅,豬手,豬肚,豬大腸,豬脷,滷水雞...等等,都是用30年滷水配方滷製而成,以後斬料就有很多選擇了。

• 滷水鵝
2024-03-08 22 views
平時放工上加餸就會去買滷水🤤 滷水鵝好嫩滑,而且唔會好肥膩; 而鵝肝同鵝腎都好新鮮! ✌🏼食得好放心😍 滷水唔會好咸,味道適中😝 另外豬大腸同紅腸幾爽彈新鮮‼️豬耳質感夠爽口,墨魚同豆腐都幾入味🤌🏼屋企人都大讚街坊價有咁多種款式可以選擇真係算唔錯👍🏼下次再試吓其他滷水菜式💕滷水鵝拼盤食品$180, 包括:✨招牌滷水鵝✨鵝肝、鵝腎、豬耳豬大腸、墨魚、豆腐紅腸、雞蛋‼️

滷水鵝拼盤食品$180,
包括:
✨招牌滷水鵝
✨鵝肝、鵝腎、豬耳
豬大腸、墨魚、豆腐
紅腸、雞蛋‼️
2024-03-07 17 views
記得之前睇電視介紹這間老字號滷水店,由爺爺輩起在潮汕起家,滷水膽足足傳承了40年。近日途經北角,決定買回家與家人細嚐🤭。一進店,就聞到滷水的清香,滷水色水偏淺色,但香濃馥郁。最鍾意每事問的我,忍不住問店員,點解可以咁香😂。原來他們每日也會額外添加配料,桂皮,花椒,八角,甘草,香葉,醬油及水,以店家獨有比例調和而成。日復日,年復年,加料再隔渣,才有如此醇厚芬香,呈完美金黃色的滷水😋,盡見歲月的精華。滷水鵝 $113 /斤 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 鵝肥瘦適中,滷水鵝片切得厚薄均勻,可見師傅刀功十足。鵝皮煙韌滑溜,鵝肉鬆軟有致,嫩滑厚實,啖啖肉得嚟又有油香。滷水豆腐(大) $10/件現在買買滷水鵝肉有加碼優惠,會贈送豆腐一件😍。豆腐真係大件,口感柔軟,不死鹹反而帶絲絲甜味❤️,送飯一流。鴨腎(特大)$30/隻(爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 特大鵝腎真係好大🤩厚切但份量超多,爽口有嚼勁,脆而彈牙,層次豐富。滷水雞蛋 $6/隻滷得非常入味,充滿鹹香,與白飯撈在一起,蛋白蛋黃滷水汁貫穿白飯,好食的黃金組合,就此誕生😍😍。店家提供大量選擇,目測有滷水鵝掌、燻蹄、豬大腸及鴨舌,連麻辣鵝紅也大大件,樣樣都真材實料。最鍾意

滷水鵝 $113 /斤 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

滷水豆腐(大) $10/件
滷水豆腐

鴨腎(特大)$30/隻(爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
鴨腎(一大)

滷水雞蛋 $6/隻
滷水雞蛋

店家提供大量選擇,目測有滷水鵝掌、燻蹄、豬大腸及鴨舌,連麻辣鵝紅也大大件,樣樣都真材實料。最鍾意這種歷經歲月,實而不華的老店,滷水有老味道,三代匠心的細味傳承,值得支持 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。
滷水豆腐
鴨腎(一大)
滷水雞蛋
  • 鴨腎
2024-03-07 644 views
🌕Hello我係Moon🌕原來喺北角依度有間滷水舖都幾抵食!🤭我都係上次同阿姨食飯嘅時候佢話我知!🥰依家滷水店嘅嘢真係好適合加餸,食物選擇都幾多,老闆都好熱情!😚佢會推薦返有咩啱食,同埋可以點樣搭配!😛同啲街坊有講有笑,份量又再送多啲啲,品質又係好嘅!可以睇得出佢真係用心做!🤤招牌滷水鵝真係好搶手!🤣我排隊之前嗰幾位都係嗌咗招牌滷水鵝!🤪以佢哋嗌嘢食嘅速度就已經估到佢哋係熟客仔!😍招牌滷水鵝非常之入味,鵝肉好香,皮嘅部份都有好香嘅鵝油味同埋滷水嘅香味!🥰肉質嘅部份唔會好鬆散,亦都唔會太硬,緊致,而且容易入口!😚呢個餸飯真係一流!🤩想要啲爽脆啲嘅口感就可以試吓依度嘅滷水豬耳!🤤$20一隻,師傅仲會幫手切埋!咁樣食嘅時候就會方便啲啦!😛雞中翼係$10/3隻,其實真係好抵食!😂一於買埋佢返去加餸!🥸雞中翼都係好入味嘅,而且佢嘅個頭都幾大,😌又係啖啖肉嘅感覺!😉鍾意麻辣嘅朋友仔可以試吓依度嘅麻辣鵝紅,鴨血同埋豬紅都成日食,😙鵝紅真係比較少食到同埋比較少餐廳有!🥰係依間滷水專門店可以試吓佢哋嘅鵝紅,😝唔貴而且佢都係幾高質嘅!😚鵝紅係實身啲,口感都係滑嫩,麻辣嘅感覺真係好開胃!😜🌕最後MoonMo
🌕Hello我係Moon🌕
原來喺北角依度有間滷水舖都幾抵食!
🤭我都係上次同阿姨食飯嘅時候佢話我知!

滷水鵝

滷水豬手

雞中翼

麻辣鵝紅

🌕最後MoonMoon都好滿意今次嘅加餸滷水系列,雖然係新開張,但係老闆嘅待客之道,同埋依度嘅食物質素都令到呢間店舖喺短時間儲落唔少嘅熟客仔,😎落單之後仲要排一陣隊,不過師傅嘅手速真係好快,可以話係快狠準,所以唔使驚要等好耐!🌕
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner