2022-10-06
又黎食在元朗系列,話說之前行過呢間番日本料理俾佢門口個餐牌吸引左,最平29蚊一份午餐,無錯係29蚊,有燒鯖魚或吉列豬排選擇,即刻記底左諗住搵日試試。今日放飯同同事過黎試試,餐廳開12點我地都準時到做第1枱客人,12點半左右學生放飯都開始坐爆成間餐廳,如無記錯有學生優惠免加1再送飲品,真係超抵食,由於小店面積唔算大,但都有超過10張枱,所以人多時可能會迫少少。落單方式係填點心紙,枱上都有壺熱水同茶紙杯自己沖茶,個茶紙杯幾得意底下有層紙蓋住d茶葉加熱水落去就咁沖,但我沖完就飲唔出茶味,都係似飲水多d。汁煮金菇肥牛飯+前菜沙律甜品小弟揀左呢個,由於想試多d野另加外加左$10多個前菜,蟹籽沙律同甜品,先講前菜就係秋葵,個人其實麻麻地鍾意,但佢加左d芝麻醬同木魚,食落又幾ok,蟹籽沙律份量一小碗,有d青瓜絲同蟹柳絲同蟹籽,沙律醬都幾多下,叫左正常啦無咩特別之處,另外麵豉湯就本身個餐有既,唔會太咸配料都有d昆布同豆腐。好啦講返個正餐,飯就珍珠米煮得岩岩好,飯量都ok,肥牛就普通肥牛啦有d位少少韌,接受到,金菇都好入味,汁底我覺得偏咸dd,都接受到,好送飯d,呢個價錢呢個質素,合格有多啦。甜品有泡芙
汁煮金菇肥牛飯+前菜沙律甜品
甜品有泡芙同抹茶蕨餅,我揀左蕨餅,2粒有d似麻糬咁既但質感再硬d,外面再加d抹茶粉,抹茶味唔太濃但口感幾得意,都推薦試試。
由於又想試多少少野再加$5要多客鰻魚壽司,$5兩件真係平過爭鮮,唔係唔加下話,壽司飯就正常啦,鰻魚就略慊唔夠汁同韌左d,質素黎講就一般,不過勝在平。
滑蛋吉列豬排丼
同事揀呢個,38蚊大大碗,滑蛋加左洋蔥同上湯汁煮,配埋吉列豬排味道好夾,飯係珍珠米煮得岩岩好,份量都好足。
整體而言午餐價錢就相當抵食,質素都唔錯,對中學生黎講更係恩物,但午市套餐只係12點-15點,想試既朋友要留意時間啦。