2022-07-27
住左大西北咁耐,都未試過位於教育路嘅「一番日本料理」,最近街坊們熱烈推介,仲話餐廳標榜食材由日本搭飛機運抵香港,所有食材都好新鮮,既然係咁,我就真係要試下啦。坐低之後店員就放低左個紙杯,細心留意下原來佢裡面有茶葉同茶隔,真係好特別呀,我都係第一次見咋。餐牌上選擇都好多,刺身、小食、鍋物、定食、拉麵樣樣齊。野菌雜菜豆腐鍋 :野菌雜菜豆腐鍋相對輕盈,湯底選擇好多,有清湯,蕃茄,豬骨,醬油,麵豉,朝鮮同埋地獄。鍾意食蕃茄嘅我,當然揀左蕃茄啦,湯底非常香甜,蕃茄味香濃,配菜有好多,包括油揚、野菌、雜菜、豆腐、茄子,翠玉瓜、紅蘿蔔、南瓜同埋金菇,一路食一路用匙更去尋寶,越搵越多配菜,真係令人有驚喜。至於粉麵方面就有水晶粉,如果喜歡嘅話,可以加$10轉烏冬底,或者$20 轉稻庭烏冬。刺身方面都好多選擇,除左單點之外仲有預設組合,今次就揀左牡丹蝦/鮮帶子/三文魚。牡丹蝦(原隻)+鮮帶子(4片)+三文魚(3片):牡丹蝦 :牡丹蝦賣相相當吸引,入口鮮甜。帶子:帶子好有彈性,味道鮮甜,入口滑嫩。三文魚:三文魚非常新鮮,肥美甘香,油脂分佈平均,入口鮮甜,配埋Wasabi食,整體味道非常夾。總括來講,刺身都算
餐牌上選擇都好多,刺身、小食、鍋物、定食、拉麵樣樣齊。
野菌雜菜豆腐鍋 :
牡丹蝦(原隻)+鮮帶子(4片)+三文魚(3片):
牡丹蝦 :
牡丹蝦賣相相當吸引,入口鮮甜。
帶子:
帶子好有彈性,味道鮮甜,入口滑嫩。
三文魚:
總括來講,刺身都算高質,以$88有齊三款刺身,都算係性價比高。