2019-04-09 29 views
位於尖沙咀的 一盛極牛,是一間主打和牛的拉麵店。香港的拉麵漸向奢華,多年前由平價港式拉麵連鎖店大行其道,現在是日本過江龍做主埸,香港人對於拉麵越來越有要求呢。近年更有和牛拉麵的出現,作為拉麵控,當然要去試試吧。餐廳地方寬敞,坐位跟坐位之間不會過密,更設有吧台,讓獨自吃拉麵的客人也不會尷尬。拉麵只有二種,分別是極牛拉麵和白牛拉麵。而拉麵的價錢,則以和牛的數量計算,一份牛為$108-118,兩份為$148-158,三份為$188-198。白牛拉麵$158是次選擇兩份和牛的白牛拉麵,白牛拉麵即白松露拉麵。香濃吸引的松露香,沿著拉麵的熱度傳來,令人流囗水呢。和牛有分炙燒和刺身,我就選擇各一份試試吧。刺身和牛,色澤粉嫩,肉質超級幼軟哦。炙燒和牛並沒因燒熟後變硬,反而焦香令牛肉更上一個層次,可惜牛味偏淡,有點失色。拉麵是粗身曲麵,彈牙度和嚼勁度也不錯,牛湯味道濃郁重味,建議點選中等濃度囗味就好了。
位於尖沙咀的 一盛極牛,是一間主打和牛的拉麵店。

近年更有和牛拉麵的出現,作為拉麵控,當然要去試試吧。

拉麵只有二種,分別是極牛拉麵和白牛拉麵。

白牛拉麵$158

2019-04-08
2019-04-08 26 views
豬骨拉麵吃得多,今天來一盛極牛就是為完成拉麵Checklist之一,嚐嚐這裡獨樹一格的牛骨湯拉麵!店子有吧枱也有桌子,牆上貼滿電影海報,播著日文歌,蠻有風味的。這裡有兩款拉麵分別是極牛拉麵和白牛拉麵,所以我們就各點了一款吶這碗是白牛拉麵,牛骨湯加入白松露,清甜的湯頭散發著松露香氣,令味道更有層次牛的份量可選一份二份或三份,我點了兩份,和牛刺身和火炙和牛各佔半。平常比較少機會吃到和牛刺身,刺身的油花漂亮,入口非常軟滑火炙過的和牛將豐胦的油脂迫岀,同樣柔嫩之餘多了一份肉香吃熱騰騰的拉麵喝冰涼的啤酒超級暢快~極牛拉麵則是原汁原味的牛骨湯,足足熬煮二十小時,提煉出牛肉的精華,湯頭香濃清爽這裡的另一特色是有超多配料選擇,有芽菜、黑木耳絲、荀、紫洋蔥、蔥、紅蔥絲、溏心蛋和紫菜,可以按自己口味選擇麵條是南天製麵廠的真空雞卵麵,爽口彈牙~

牛的份量可選一份二份或三份,我點了兩份,和牛刺身和火炙和牛各佔半。平常比較少機會吃到和牛刺身刺身的油花漂亮,入口非常軟滑

火炙過的和牛將豐胦的油脂迫岀,同樣柔嫩之餘多了一份肉香

吃熱騰騰的拉麵喝冰涼的啤酒超級暢快~

麵條是南天製麵廠的真空雞卵麵,爽口彈牙~
  • 白牛拉麵
2019-04-08 18 views
嘩! 牆上那大頭POSTER靚佬好吸睛牆身貼滿懷舊日本電影posters和王牛使用如有需要,可以自由添加 乾蒜片師傅正專注地製作火炙和牛 我的自選口味  ~ 白牛拉麵點餐時正懊惱要吃刺身或是火炙,店員主動告知可以雙拼,刺牛牛味重,火炙油香,可以雙拼當然求之不得 二份蔥、一份唐辛子、一份紫洋蔥溏心蛋1/2個追加1/2個 ($6)溏心做得好好1.5份和牛刺身,牛味較重1.5份火炙和牛,滿有油香如果推出 火炙和牛山 或 和牛山刺身 拉麵,D牛肉埋成小山丘,淨係諗都覺得會好正

嘩! 牆上那大頭POSTER靚佬好吸睛

牆身貼滿懷舊日本電影posters

和王牛使用

如有需要,可以自由添加

隨意添加乾蒜片

乾蒜片

師傅正專注地製作火炙和牛

雙拼白牛拉麵

我的自選口味  ~ 白牛拉麵

二份蔥、一份唐辛子、一份紫洋蔥

溏心蛋1/2個
追加1/2個 ($6)

溏心做得好好

和牛刺身

1.5份和牛刺身,牛味較重

火炙和牛

1.5份火炙和牛,滿有油香

2019-03-26
$204 (Dinner)
隨意添加乾蒜片
雙拼白牛拉麵
和牛刺身
火炙和牛
2019-04-08 16 views
今日係天文台道見到呢間食日本拉麵🍜餐廳好似好厲害咁,大大隻字寫住每日限150碗和牛拉麵💁🏻‍♀️即刻走去睇下仲有無得食先🤤🍜入到去,好有日本🇯🇵拉麵店既feel,牆身放滿了海報同好懐舊既相片。主要有三款主食揀,牛肉丼飯,和牛醬油拉麵,和牛白松露味拉麵🍜黎到當然要食拉麵啦!呢度既拉麵係用上南天製麵廠的真空雞卵麵,彈力十足!而拉麵湯底係用上富多種氨基酸,補力氣的牛骨湯牛肉,再用上🍜熊本縣既頂級和牛「和王」🐂/A5黑毛和牛。可以自己選擇極牛拉麵🍜既喜好,極牛代表 火炙和牛 或 和牛刺身(可選各一半)還可選醬油濃度,拉麵既軟硬度同和牛份量。另外可選擇配料芽菜,黑木耳絲,蔥既份量。我就選擇左: 白松露和牛刺身,火炙和牛拉麵🍜一黎到已經嗅到好香既松露味,加上和王牛骨湯,令到拉麵好夠味道!濃郁而不膩。薄切既和牛刺身,食落真係好嫩滑肥美。入口即溶既感覺。而火炙和牛,味道更加香,好重牛味又嫩肉。真係好好味😬若想更加惹味,可以自行加上蒜片。更香口。和牛醬汁拉麵🍜無白松露味道咁濃烈,但都好夠味道。拉麵麵質食落爽口彈牙,口感煙韌。溏心蛋很有咬口,一啖咬下,蛋黃汁流出,好滋味。
即刻走去睇下仲有無得食先🤤🍜

黎到當然要食拉麵啦!
呢度既拉麵係用上南天製麵廠的真空雞卵麵,彈力十足!

還可選醬油濃度,拉麵既軟硬度同和牛份量。
另外可選擇配料芽菜,黑木耳絲,蔥既份量。

我就選擇左: 白松露和牛刺身,火炙和牛拉麵🍜

薄切既和牛刺身,食落真係好嫩滑肥美。入口即溶既感覺。

而火炙和牛,味道更加香,好重牛味又嫩肉。真係好好味😬

若想更加惹味,可以自行加上蒜片。更香口。

和牛醬汁拉麵🍜無白松露味道咁濃烈,但都好夠味道。

拉麵麵質食落爽口彈牙,口感煙韌。
溏心蛋很有咬口,一啖咬下,蛋黃汁流出,好滋味。

2019-04-04 23 views
晚餐去了尖沙咀這間一盛極牛,因為餐廳標榜以稀有和牛及特濃牛骨湯為主,麵食只有兩款,另外還有一款牛肉丼。兩個湯底最大的分別是一個是有白松露而另一個就無,我就揀了原味,想試清楚牛肉湯的味道。拉麵有多款配料,可因應自己喜好選擇多少,和牛亦有大小份之分,湯底分濃淡,麵質都有軟硬選擇。火炙和牛入口溶化無渣,肉味濃郁但略欠點油脂甘香,牛骨湯味道濃郁有淡淡牛油香味,不會太濃稠太膩,而拉麵雖然揀了適中,但麵質都是偏硬,下次可以試軟身,效果應該較好。

2019-04-04 521 views
係尖沙咀想搵好嘢食,真心好多選擇,我好鍾意呢個地方。好耐無食拉麵啦,今次係近諾士佛臺呢間食。門口有寫提供咩,原來星期日休息,唔好摸門釘。睇黎牛肉飯本身只係午市先有,依家晚市都有,仲要做到凌晨兩點,我記得去日本旅行個陣都有去一啲開得夜嘅拉麵鋪,係香港真係好難得有。入到去好寬敞,仲有大大塊寫「和王」。我係日本見過呢個字,係和牛中嘅極品,店內和牛選自熊本縣。仲有bar枱可以揀,後期都見到唔少人揀呢個位坐。店內掛滿一啲出名日劇或電影海報,播放嘅係日文歌,而店員亦好似日本人😂。牛肉飯兩種拉麵,一款湯底係牛骨湯,另一款係加左白松露。我揀咗和牛同火炙各一半,拉麵真係要趁熱食,我唔係好好啲配料,佢呢個點嘅好處就係可以我想點就點。麵係好特別,同平時食係唔同,佢係真空雞卵麵,用嘅食材甚至水都係黎自日本。和牛好滑,完全無肥,非常特別,同平時食係有唔同。火炙係燒一燒外面,都係好滑好好味。加咗白松露,香啲。家人揀咗牛湯底,牛味濃啲,我自己喜歡呢個湯底多啲。仲有蒜片,芝麻可以自己加😋

門口有寫提供咩,原來星期日休息,唔好摸門釘。

仲有bar枱可以揀,後期都見到唔少人揀呢個位坐。

牛肉飯

兩種拉麵,一款湯底係牛骨湯,另一款係加左白松露。

加咗白松露,香啲。

家人揀咗牛湯底,牛味濃啲,我自己喜歡呢個湯底多啲。

仲有蒜片,芝麻可以自己加😋
2019-04-03 27 views
聽聞呢度開咗間和牛拉麵,而且暫時未算好多人,所以唔使排隊入到去店員簡介咗有唔同嘅拉麵,主要係極牛同白牛分別極牛係原汁原味牛肉清湯,白牛即係白松露湯底,各有各吸引坐低見到枱上有張memo介紹呢度啲和牛原來係和王, 可以稱為和牛之王 我哋仲叫咗波子汽水,都好耐冇飲過了,好有童年回憶講番個拉麵, 拉麵都有好多嘢要揀,首先要揀醬油嘅濃度,店員推介濃味會好味啲,所以我哋都揀咗濃味而且和牛海可揀刺身或火炙,我哋都揀咗 火炙和牛分1份2份或3份,價錢當然越多越貴 極牛拉麵湯底已經充滿和牛味,好香濃未食飲幾啖湯已經覺得好正麵質揀左適中,真係唔錯麵都幾彈牙,和牛兩份大概有六塊左右,拉麵配埋紫菜,辣椒絲等等,非常好味和牛一咬落去夠淋夠香,非常高質 嗰種牛肉香真係徘徊喺個口度唔走白牛拉麵亦都好好食,因為整個湯底都充滿白松露味,鍾意食松露嘅人一定一試難忘而且個湯不斷飲都唔覺得濟,因為實在太好飲 拉麵整體質素非常高,配埋和牛簡直一絕
聽聞呢度開咗間和牛拉麵,而且暫時未算好多人,所以唔使排隊
入到去店員簡介咗有唔同嘅拉麵,主要係極牛同白牛分別
極牛係原汁原味牛肉清湯,白牛即係白松露湯底,各有各吸引

我哋仲叫咗波子汽水,都好耐冇飲過了,好有童年回憶
而且和牛海可揀刺身或火炙,我哋都揀咗 火炙和牛
分1份2份或3份,價錢當然越多越貴

極牛拉麵湯底已經充滿和牛味,好香濃
未食飲幾啖湯已經覺得好正
麵質揀左適中,真係唔錯
和牛一咬落去夠淋夠香,非常高質
嗰種牛肉香真係徘徊喺個口度唔走

而且個湯不斷飲都唔覺得濟,因為實在太好飲
拉麵整體質素非常高,配埋和牛簡直一絕
2019-04-03 26 views
唔行街都唔知原來尖沙咀開咗呢間日式和牛拉麵 真係咁啱經過先見到,我哋六點半左右去到,可能時間尚早,所以都有好多位餐廳入面非常日式,裝修貼滿日式懷舊海報, 而旁邊就有拉麵師傅為你製作拉麵食物主要分為三種:極牛拉麵、白牛拉麵及和牛丼。🎏我唔客氣喇😍超好味呀👅🔸️白牛拉麵($158) 🍜 揀左火炙牛,和牛夠林好香❤ 叫左2份有6薄片,唔夠喉呀,下次要叫3份🤭 個湯超濃,白松露味食完有幸福嘅感覺☺🔸️極牛拉麵($148)呢個牛湯底牛味出d,飲落好香甜💜有驚喜👍都係叫畫2份火 炙牛😋 ➡️ 拉麵配料可選溏心蛋、紫菜、 黑木耳、芽菜、 紅椒絲、荀等💁‍♀️夾埋食真係幸福滿滿💕
唔行街都唔知原來尖沙咀開咗呢間日式和牛拉麵

食物主要分為三種:極牛拉麵、白牛拉麵及和牛丼。

🎏我唔客氣喇😍超好味呀👅
🔸️白牛拉麵($158) 🍜 揀左火炙牛,和牛夠林好香❤

💁‍♀️夾埋食真係幸福滿滿💕

午飯時間本來打算去尖沙咀韓國街食韓國菜,點知經過天文臺道見到這間主打和牛拉麵的餐廳,決定入去一試。餐廳只有兩款拉麵及一款飯以供選擇,款式不多唔係問題,最緊要係好唔好食。白牛拉麵以煲了多個小時的牛骨湯為湯底,味道可以分濃淡及適中,可迎合不同人的口味,白松露亦都一樣,而我當然選擇濃味啦,松露香味濃郁,即使放在牛骨湯內味道亦鮮明。拉麵比較粗,煙韌有咬口,配菜亦都可以自由選擇多寡,主角和牛就可以要刺身或是火炙,而我就比較喜歡火炙過後滲出的油脂香味,肉味更濃郁。

Lunch
2019-04-03 17 views
尖沙咀一向多拉麵店,平時食開平都係個幾間,有晚就同朋友去咗間主打牛湯拉麵嘅店,好似發現新大陸咁!餐廳位置唔近商場地鐵,行過去都要10分鐘左右,但因為係樓上鋪反而有種隱世小店feel店員安排我地坐低之後就開始睇枱上面嘅簡介同點餐紙仔,睇完都大概知招牌係咩啦~呢度嘅麵係用日本原材料製成,配上兩款招牌極牛/白牛湯底,其他配料多寡都自由選擇,成件事都非常日式。同朋友一人一款就可以試晒兩隻湯~🔹極牛拉麵 $148呢度為兩份牛,和牛刺身同火炙和牛各半,如果剔一份就只可以刺身/火灸二選一。感覺有啲似食越式生牛河。和牛刺身要趁半熟嘅時候食,如果唔係就好易全熟,半熟嘅肉質好滑!溫熱得黎又有入口即融嘅口感~至於燒過嘅火灸就富油香,同樣係非常薄切,入口嫩滑。幼身麵底貌似公仔麵,拉起都唔易斷開,個人比較喜愛粗身拉麵,不過咬口都唔錯~牛湯入口豐厚而且唔重味精,食完亦唔會特別口渴。食到一半可以加蒜/七味粉,變成蒜味湯底。🔸白牛拉麵 $158白牛用咗一樣嘅牛湯,不過加入白松露,油香更甚,比較起牛湯更重口味。麵底一樣,不過吸收咗白松露油嘅香味,啱啱上枱時熱辣辣香到不行!🔹波子汽水 $18一路都係用暴力開波子汽水,店員

同朋友一人一款就可以試晒兩隻湯~

🔹極牛拉麵 $148

至於燒過嘅火灸就富油香,同樣係非常薄切,入口嫩滑。

牛湯入口豐厚而且唔重味精,食完亦唔會特別口渴。

食到一半可以加蒜/七味粉,變成蒜味湯底。

🔸白牛拉麵 $158

🔹波子汽水 $18

一路都係用暴力開波子汽水,店員可能知大家都唔係好識開,會講解一次要點扭,好好服務😂
2019-03-26
$180 (Dinner)
2019-03-31 66 views
講起日本,不能不叫人想起和牛與拉麵,一盛極牛一次滿足你對日本的慾望。食店位於尖沙咀天文台道斜路上。店內環境寬敞舒適,充滿日本味道,餐廳周圍都貼上多齣日本名劇的海報,以木裝修為主,設有吧枱及雅座。叫餐程序都跟大部分的拉麵店一樣,用上點餐紙自行因個人口味剔選專屬自己的牛肉丼、或極牛拉麵。如和牛份量、醬油濃度、白松露濃度、麵的硬度、芽菜、黑木耳絲、蔥份量等等。極牛和白牛的分別是白牛多了白松露,我當然選擇了白牛,貪白松露夠香。先喝一口湯頭,湯底係由用新鮮牛骨熬煮20多小時,牛味濃郁。加添了白松露,湯底夠濃厚,醇和,入口有股明顯嘅幽香。牛肉選了雙份, 刺身和炙燒每樣一半。友人則選了1份。和牛刺身賣相吸引,雪花紋路的油花,色澤鮮紅,均為薄切,入口鮮嫩,能感受到牛油嘅澎湃。火灸和牛比刺身厚一點點,表面經火灸,肉質細嫩,肉汁豐富,迫出部分牛脂,入口啖啖滋味,令人一試難忘。拉麵質地選擇了Normal,店家採用「真空雞卵麵」,麵粉、鹼水、蛋粉全部來自日本,麵質爽口彈牙,有很重既蛋味,水準很高,跟伴菜同食,口感更豐富。溏心蛋非常鮮甜,更有流心,一啖咬下,蛋汁隨之湧出,即時很爽感。可爾必思像是乳酸汽水一樣,幾

可爾必思
像是乳酸汽水一樣,幾易入口。

一分錢一分貨,牛肉屬於頂級「和王」級別,份量所以都不算多,如您是牛魔王,這碗拉麵不防一試。
2019-03-30
  • 溏心蛋
2019-03-31 45 views
我同朋友都好喜歡食拉麵,今日去左尖沙咀食一盛極牛。極牛拉麵,湯底係大火熬煮二十小時既牛骨湯,醬油濃度可選淡、普通或濃味,我就揀左普通,都已經好濃郁,另外和牛可選刺身或火炙,因為我怕太生,所以選了二分火炙和牛 $148,份量不算太多,和牛入口即溶,輕輕用火燒過,加重了牛油香味,二份都好足夠好滿足。白牛拉麵,湯底多左白松露既味道,超級濃郁,吃多會覺得太重味,久久揮之不去,所以我個人會較喜歡極牛拉麵。朋友同樣選了二分牛$158,二份以上可選刺身和火炙和牛各半。另外仲可以揀芽菜、黑木耳絲、荀、紫洋蔥、蔥、紅椒絲、溏心蛋、紫菜既份量,仲麵既硬度,我揀左普通硬度,感覺都係偏硬。好耐無飲過波子汽水,同朋友一人加左一支 $18,係兒時既味道,就如波子汽水糖。
我同朋友都好喜歡食拉麵,今日去左尖沙咀食一盛極牛。

極牛拉麵

波子汽水
2019-03-30
極牛拉麵
2019-03-31 17 views
我和他對於日本和日劇有太多回憶,行金巴利道亦想起我們到處找那日大日子的點點滴滴(^◇^)。斜坡上一間一盛極牛,吃日本拉麵。夠日式,風格和字型好似置身於日本。門外掛了一個風鈴,風吹過時,陣陣小小的鈴聲令人心靜。日本的回憶是我們旅行去得最多的國家。而我們常常在家看日劇,牆上的海報亦令我們回憶不少。有高枱,亦有普通位可以選擇。可以選擇自己口味,我要了白牛拉麵,即加了白松露。香口一些,口味幾特別,我們點的都是火灸和牛。簿簿的和午片,入口肉味濃,有別於平常吃的牛,沒有雪花,沒有肥肉。配有溏心蛋,和其他配料,湯濃味道各樣亦配( ´▽`)。

斜坡上一間一盛極牛,吃日本拉麵。

夠日式,風格和字型好似置身於日本。

門外掛了一個風鈴,風吹過時,陣陣小小的鈴聲令人心靜。

有高枱,亦有普通位可以選擇。

配有溏心蛋,和其他配料,湯濃味道各樣亦配( ´▽`)。
2019-03-29 21 views
今日約咗拉麵哥交收手信,去日本去到好似返鄉下咁,拉麵哥真係好鍾意食拉麵,當晚就帶咗我去食一間每日限量150食 的 一盛極牛。一入門口首先我覺得侍應們都好有型,啲紋身好靚,除咗靚仔就感覺有啲cool,但估唔到原來個個都好有禮貌服務又好細心,印象分即刻加 200%。我們今晚來到尖沙咀之目的 乃是品嚐和牛 牛骨湯拉麵,未夠八點鐘已經座無虛席,於門外等了一會就可以安排入座了。最喜歡他們只係專心做兩大類拉麵,白牛拉麵 & 極牛拉麵。白牛拉麵 $198/3份介紹翻 配合我的個人口味去製作出來的白牛拉麵,我點的是和牛刺身,我夠膽食刺身全因為牛肉是來自日本熊本縣 極其稀有的 「和王」牛。最高級別的 A5,油花分佈均勻,稱得上「和王」可以話係信心嘅保證。鮮紅粉嫩的牛肉,數量相當稀少珍貴的頂級品種「和王」大腿上肉,肉質鬆軟可口,牛肉香氣撲鼻,真係差啲唔捨得食。湯底醬油的濃度我選擇了 strong,白松露味道濃郁,店舖介紹過把帶骨髓的牛骨大火熬煮二十小時,牛氣十足且口味濃郁的牛骨湯,食完面真係要一飲而盡。麵底亦有特色,真空鶏卵麵 by 南天製麵, 我自己就鍾意食曲麵,比較容易掛湯汁,極牛拉麵 $118-$1

最喜歡他們只係專心做兩大類拉麵,白牛拉麵 & 極牛拉麵。

白牛拉麵 $198/3份

極牛拉麵 $118-$198
拉麵哥 自己就食一大碗極牛拉麵,他揀選火灸和牛,我哋同樣都係揀咗三份,原來呢度食拉麵嘅價錢係跟據你要幾多份牛肉去定價嘅,真心抵食!

$200 (Dinner)
  • 白牛拉麵
2019-03-29 27 views
曾經路過天文台道這條斜路時,看見一盛極牛門口極多人,已知此店非同凡響。但如此多人排隊意味著又要靜候一段日子才能吃到,終於來到今天....我等到了!!!但因工作OT關係,接近八時才到達拉麵店,幸好朋友一早到達並告知店內不多人才放下心頭大石店員安排入座後便送上點拉麵紙並細心解釋每款拉麵有何不同的地方我們當然是選了店舗招牌白牛拉麵,皆因我們大愛松露,所以二話不說必選白牛拉麵,又因為我們也不太敢吃生牛便選了熟牛。等了不久拉麵便到達了,只是聞已經感覺很香,喝一口湯之後更加是不得之了,濃郁到不行,極重松露味,再吃下一口牛,極度嫩滑及重牛味,牛肉看似雖少,但因為每一塊也有點厚度,所以份量也算多,唯一可以挑剔的是他的麵質,我不太喜歡他們家的幼麵,不過也只是我的過人口味真的不誇張,好吃到我和朋友都把湯喝清光了!!!爆烈推介白牛拉麵

2019-01-11
$120 (Dinner)