2023-11-15 12 views
到灣仔藝術中心看畫展,一出地鐵站,就見到這間台灣餐廳。我們進內吃午餐,份量相當大,我們二人吃到捧腹離開。我們點了:蔥油土雞肉飯。雞肉嫩滑多汁,搭配蔥花和醬油。蔥油很香,飯粒粒粒分明,充滿口感,吃着門口甘香。套餐還有一碗香蔥湯、一些中華沙律、一片麻糬和三顆小紫薯。十分飽肚。原條蒲燒鰻魚飯。整條鰻魚燒得很香,鰻魚表面烤至金黃色,內部鮮嫩多汁。配上蒲燒醬汁、醬油、糖和其他調味料,為鰻魚增添了濃郁的甜味和香氣。加上配菜,份量十足。鹽酥雞。鹽酥雞肉質鮮嫩多汁。充滿了鹽、胡椒、五香粉等調味料的味道。整碟鹽酥雞份量頗大,雞肉充滿了濃郁的香味和鹹香的口感。酥脆可口,我們都食得很暢快。紅豆奶茶。紅豆的甜味和奶茶的濃郁口感相互融合,讓這杯茶飲充滿了豐富的層次感。愛玉鳳梨綠茶。清涼解渴。愛玉彈牙爽口,鳳梨粒很清新。加上綠茶的清香,整杯飲品清爽宜人。總結來說,這間小店的食物份量都頗大,味道亦佳。讓我們吃得滿足。
我們點了:
蔥油土雞肉飯。
原條蒲燒鰻魚飯。

2023-11-15 13 views
最近越嚟越覺得香港啲嘢食真係好貴,食個午餐都要過100蚊先至可以有返啲decent啲嘅質素。星期六搵食朋友帶咗我去去一間佢公司附近嘅小店舖頭仔,食台灣嘢,價錢好抵,三十幾蚊四十幾蚊就有一份小食,而小食嘅份量非常之多,真係可以食飽一個人。食咗好多款小食,埋單每人都係100蚊到,印象最深刻係鹽酥雞,外面酥脆,入面仲保持到肉汁,仲有蝦卷都好脆,非常非常之好食。仲有叫咗一碗牛肉麵,麵底in in韌韌,好食,牛肉夠淋,而且份量都幾多,牛肉厚切,大滿足,真心推介呢間台灣嘢食!

中環人氣台灣菜小店在灣仔都開了分店 餐廳裝修簡潔感覺休閒舒適 食物質素有驚喜最特別是豆乳湯底👍🏻甜品都有提供 價錢親民 午市包飲品跟小食CP值更高!✨特濃豆乳雞烏龍麵 $89乳白色的豆乳湯底帶香濃豆香味 味道比較健康不會肥膩🥛雞卷好厚身啖啖肉🐔以慢煮處理特別嫩滑 另外配有腐皮好吸湯🤤烏龍麵即是烏冬 口感滑溜彈牙有嚼勁🍜✨和風牛肉飯 $82牛肉鋪滿飯面份量好多🥓牛肉片醃得入味配上金黃色的流心溫泉蛋🍳灑上蔥花和芝麻伴飯一流🍚配有一碗清湯✨鹽酥雞 $48鹽酥雞份量多🧆大小適中 炸粉不會厚 炸得乾身又鬆脆 味道帶椒鹽味✨芋圓仙草(凍)$42仙草好大碗份量好多🌿仙草凍爽口嫩滑好冰涼 芋圓口感煙韌帶淡淡芋頭香氣🫘加入紅豆跟花奶味道更細緻香滑🥛甜味適中✨芋圓燒仙草(熱)$38燒仙草暖笠笠以液態狀呈現好滑溜♨️仙草味道更濃郁甜度比較高😋配上軟糯的芋圓口感好豐富📍一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)灣仔軒尼詩道153號地舖

✨特濃豆乳雞烏龍麵 $89
特濃豆乳雞烏龍麵

✨和風牛肉飯 $82
和風牛肉飯

✨鹽酥雞 $48

✨芋圓仙草(凍)$42
芋圓仙草(凍)

✨芋圓燒仙草(熱)$38
芋圓燒仙草(熱)

📍一起食堂 (軒尼詩道) (灣仔)
灣仔軒尼詩道153號地舖
Type of Meal
Dinner
特濃豆乳雞烏龍麵
和風牛肉飯
芋圓仙草(凍)
芋圓燒仙草(熱)
2023-11-11 18 views
之前想食中環嗰間,但要排大隊,所以無食到~今日發現灣仔原來有分店,咁啱又過左食飯時間,唔排等就即衝入去!🔹花雕麻油雞湯麵 🔹賣相好靚~見到啲雞卷就知係用心製作~因為自己試過,卷到咁靚唔容易~個湯底好香花雕同麻油味,仲有一小杯花雕汁自己再加~個麵係烏龍麵,好似稻庭烏冬,所以索哂個湯底,正!🔹 紅燒三寶牛肉麵🔹 有牛丸、牛腱、牛肋條~最鍾意佢個牛丸,入面好多汁,好彈牙,唔會有膻味~🔹小食🔹跟餐小食 - 原來有小食,驚喜~魯蛋 - 好入味~ 但又唔會死鹹~鹽酥雞 - 新鮮熱辣~好香好脆~食唔停口~🔹飲品🔹茉莉綠茶 - 有得揀甜道,唔錯~仙草奶茶 -好多仙草,好滿足~🔹芋圓仙草凍 🔹加$14就有個迷你嘅~但其實都幾夠食,三色芋圓,加仙草~咁樣食法同飲品咬口好唔同,呢個會覺得有啲煙韌,口感唔錯~
[灣仔 -台式食堂]

之前想食中環嗰間,
但要排大隊,所以無食到~
今日發現灣仔原來有分店,
咁啱又過左食飯時間,
唔排等就即衝入去!

🔹花雕麻油雞湯麵 🔹
賣相好靚~
見到啲雞卷就知係用心製作~
因為自己試過,卷到咁靚唔容易~
個湯底好香花雕同麻油味,
仲有一小杯花雕汁自己再加~
個麵係烏龍麵,
好似稻庭烏冬,
所以索哂個湯底,正!

🔹 紅燒三寶牛肉麵🔹
有牛丸、牛腱、牛肋條~
最鍾意佢個牛丸,
入面好多汁,
好彈牙,唔會有膻味~

🔹小食🔹
跟餐小食 -
原來有小食,驚喜~

魯蛋 -
好入味~ 但又唔會死鹹~

鹽酥雞 -
新鮮熱辣~
好香好脆~
食唔停口~

🔹飲品🔹
茉莉綠茶 -
有得揀甜道,唔錯~

仙草奶茶 -
好多仙草,
好滿足~

🔹芋圓仙草凍 🔹
加$14就有個迷你嘅~
但其實都幾夠食,
三色芋圓,加仙草~
咁樣食法同飲品咬口好唔同,
呢個會覺得有啲煙韌,
口感唔錯~
2023-11-09 24 views
一起食堂.味道:😋😋😋😋抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:⚡️⚡️⚡️⚡️回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5.服務員工非常有禮貌餐廳有梳化位 坐得好舒服 上菜非常快👍🏻鍾意兩款湯底 有唔同風格 同埋扁烏冬超級啱我口味🥰.✨小食.府城蝦卷 🌟🌟🌟🌟🌟 $32好欣賞呢個蝦卷 外觀好似燕餃 好彈牙入邊有馬蹄,所以更加爽口 好好食👍🏻.酥炸地瓜條 🌟🌟🌟🌟 $42地瓜條比較清淡 不喜歡鹹味的人很適合.✨飲品 茱香綠茶 $28的確好香 夠熱 食完煎炸小食 飲了有清新感覺.✨主食.特濃豆乳雞烏龍麵 🌟🌟🌟🌟 $89豆乳湯底 剛剛好~ 吾咸有味雞卷特別 肉質滑 調味多一點更加好.和風牛肉烏龍麵 🌟🌟🌟🌟🌟 $82鍾意呢個湯底 兩款湯底有唔同風格.✨甜品芋圓燒仙草 🌟🌟🌟 $38芋圓煙靭 份量好多 糖水略甜 .2人共消費 $311..💫 #一起食堂 #軒尼詩道#台灣菜 #蝦卷 #地瓜條👩‍💻OP網址: https://s.openrice.com/QrbS0UYSC00~uKdABAA📍地址: 灣仔軒尼詩道153號地舖.. #尖沙咀#米吃 #香港探店 #健身人士飲食 #管理體重#跟米吃出瘦身材
一起食堂
超級啱我口味🥰

✨小食
府城蝦卷 🌟🌟🌟🌟🌟 $32
好欣賞呢個蝦卷 外觀好似燕餃 好彈牙
入邊有馬蹄,所以更加爽口 好好食👍🏻

酥炸地瓜條 🌟🌟🌟🌟 $42

#跟米吃出瘦身材
和風牛肉烏龍麵
和風牛肉烏龍麵
2023-11-08 21 views
一個餐包一條台式腸仔、菜、豆腐、湯,但唔包野飲!一個飯平均都係70-90蚊,但我其實根本唔洗食咁多😥,有少少綑綁消費,一個滷肉飯都要成7、80蚊,真係覺得稍貴。理解係好地段,但食物質素好似跟唔上,本身覺得如果呢個價錢,會期待更多,但最後上餐個陣都係有少少失望。除左叫左滷肉飯,都叫左黑糖豬軟骨,黑糖味其實唔係好出到,但都算OK。小食鹽酥雞幾唔錯,份量反而更足!如果午市可以出lunch set就好,或著可以單叫,咁樣起碼可以搭配下,唔係fix死要飲湯或著食前菜。😂

滷肉飯
2023-11-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
滷肉飯
收工去灣仔搵朋友聚一聚,朋友話爭想食牛肉麵,不如去食台灣菜,我當然話好🤣。而「一起食堂」和普通台式牛肉麵最大分別嘅地方係,呢度既麵係用日式烏冬!紅燒三寶牛肉麵湯頭超濃郁!肉類份量頗多,有牛腱,牛肋肉和牛丸。特別是牛丸,非常出色,牛味香濃,爽口彈牙。牛腩肉給得很大方,如果再淋多少少就更好,驚喜位在於蘿蔔,非常入味。花雕麻油雞湯麵隨餐附上一杯花雕酒,可隨個人喜好添加,愛酒的我當然全部倒了下去,一碗有四大塊雞卷,雞味略淡,但勝在肉質嫩滑不乾柴,湯頭清甜重麻油香,加了花雕酒更上一層,風味十足。吉列炸蠔一份4粒,外皮炸香金黃色,酥脆可口,內裡生蠔頗大粒又鮮甜,外脆內軟,滋味十足。府城蝦卷一份4條,外皮酥脆內餡軟嫩爽口,咬落除了食到魚漿的彈性,仲有蝦仁的鮮甜,不錯👍🏻。芋丸仙草凍原來一碗份量很大,幸好我們只點了一份😎。芋圓Q彈煙靭,仙草非常軟滑,加上蜜紅豆,甜而不膩的風味,總是讓人吃了心情愉悅。食台灣料理點少得珍珠奶茶,我們分別點了珍珠奶茶和紅豆奶茶,滿足極了!♥️

紅燒三寶牛肉麵

吉列炸蠔

芋丸仙草凍

2023-10-30
  • 紅燒三寶牛肉麵
  • 花雕雞湯麵
2023-11-06 12 views
喺灣仔站A2出口轉左就見到「一起食堂」。交通超方便!食完行兩步搭地鐵就走得。❤️和風牛肉烏龍麵烏龍麵即烏冬,十分滑溜。和風牛肉甜甜地~有粟米粒🌽、蔥、紫菜絲、洋蔥等配菜,重有溫泉蛋,用料豐富。❤️特選台式四寶飯四寶分別是雞翼、豬耳、滷肉和滷蛋,一次過滿足你4個願望。碗飯好大碗!兩個人share都食唔晒!真係份量十足呀!👍🏻❤️黑糖薑母茶夠晒熱,有薑味,飲完個人暖晒好舒服~☺️入面重有桂圓肉,好滋潤~❤️珍珠奶茶(凍) 半糖珍珠Q彈,奶茶幼滑香濃❤️吉列炸蠔外層炸得酥脆蠔好新鮮唔會鯹👍🏻❤️芋圓燒仙草(熱)未食過熱嘅芋圓,第一次試,感覺特別。仙草整熱變左「湯底」。芋圓口感煙韌。

❤️和風牛肉烏龍麵
烏龍麵即烏冬,十分滑溜。
和風牛肉甜甜地~
有粟米粒🌽、蔥、紫菜絲、洋蔥等配菜,重有溫泉蛋,用料豐富。

❤️特選台式四寶飯

❤️黑糖薑母茶
夠晒熱,有薑味,飲完個人暖晒好舒服~☺️
入面重有桂圓肉,好滋潤~

❤️珍珠奶茶(凍) 半糖
珍珠Q彈,奶茶幼滑香濃

❤️吉列炸蠔
外層炸得酥脆
蠔好新鮮唔會鯹👍🏻

❤️芋圓燒仙草(熱)
2023-11-05 31 views
關口正常開放了,很多人也會飛往外地,台灣是一個不錯的選擇,但在香港不坐飛機也想吃能滿足閣下的台灣料理,今次這間店舖一定能幫你呢花雕麻油雞湯麵 92元湯底濃郁,花雕酒另外放開隨你添加,雞件嫰滑,麵亦爽口彈牙魯肉飯 52元飯有大量魯肉,配上爽口酸菜,份外配搭,鹵蛋Q彈美味,不會過甜府城蝦卷 32元蝦卷皮薄軟熟,蝦肉彈牙,香脆可口烤台灣香腸 32元台灣腸有蜜糖味,配上蒜片吃口感一流鹽酥雞 48元雞肉香脆嫰滑,不會炸至過乾,有肉汁白桃烏龍茶(熱) 20元烏龍茶送來時白桃味突出,不會過甜,消滯解膩一起食堂 (軒尼詩道)灣仔軒尼詩道153號地舖

花雕麻油雞湯麵 92元
湯底濃郁,花雕酒另外放開隨你添加,雞件嫰滑,麵亦爽口彈牙

魯肉飯 52元

府城蝦卷 32元
蝦卷皮薄軟熟,蝦肉彈牙,香脆可口

烤台灣香腸 32元
台灣腸有蜜糖味,配上蒜片吃口感一流

鹽酥雞 48元
雞肉香脆嫰滑,不會炸至過乾,有肉汁

白桃烏龍茶(熱) 20元
烏龍茶送來時白桃味突出,不會過甜,消滯解膩

一起食堂 (軒尼詩道)
灣仔軒尼詩道153號地舖
魯肉飯
烤台灣香腸
鹽酥雞
白桃烏龍茶(熱)
$138 (Dinner)
魯肉飯
烤台灣香腸
鹽酥雞
白桃烏龍茶(熱)
2023-11-04 14 views
好耐冇食過台灣嘢, 見呢間多人讚好食就試吓, 真係冇失望喎😍特濃豆乳雞烏龍麵 $89雞卷勁嫩滑🤩問過店員話係用慢煮處理, 之係放入雪櫃雪凍, 所以可以凍食😋湯底幾香濃, 唔會鹹特選台式四寳飯 $82配料有滷水雞翼, 豬耳, 滷肉, 滷水蛋, 份量好足唔孤寒, 而且每一樣都正得好好, 特別鍾意啲豬耳煮到有啲黏口, 質感好正😋滷牛腱 $48牛腱炆到好淋, 有啲入口即溶嘅感覺, 又夠入味🤤府城蝦卷 $32唔係死實實好多粉嗰啲蝦卷, 咬落去琳琳地, 加埋啲爽口嘅馬蹄, 質感同味道都好好餐廳整體乾淨舒服, 店員有禮貌, 午餐加$14仲包台式飲品, 無論主菜定小食CP值都好高, 睇得出餐廳好用心去整每一道餸, 抵食又滿足嘅一餐☺️

特濃豆乳雞烏龍麵 $89

特選台式四寳飯 $82

滷牛腱 $48
牛腱炆到好淋, 有啲入口即溶嘅感覺, 又夠入味🤤

府城蝦卷 $32

2023-11-03 17 views
係觀塘同中環都有分店的一起食堂係灣仔都有得食喇朋友話想食台灣野就約佢黎呢度餐廳係港鐵站一出轉左就見到 好方便紅燒三寶牛肉麵$102湯底好濃甜甜地少少辣 紅燒三寶有牛肋條 牛丸 牛腱牛丸爽口彈牙 白蘿蔔好淋好入味 鹹菜同小棠菜配埋個湯食特別好味日式清酒煮蜆烏龍麵 $79蜆肉原來有好多 食哂面個層蜆肉先發現個底都仲有烏冬好滑 海帶同蔥花令個湯底好清甜 先食到蜆肉既味道炸花枝丸 $42即叫即炸 炸到外面脆卜卜 咬落熱辣辣加埋椒鹽 好有台灣既味道芋圓燒仙草 $38呢個價錢我以為係一人份量所以寫左要兩份好彩店員話我地知都大碗 幫我地叫左一碗先 唔夠先再叫上枱就知道我地一碗都可能食唔哂 哈哈芋圓有三款 好煙韌 仙草汁又唔會太甜愛玉荔枝綠茶 $28
係觀塘同中環都有分店的一起食堂係灣仔都有得食喇

上枱就知道我地一碗都可能食唔哂 哈哈
芋圓有三款 好煙韌 仙草汁又唔會太甜
愛玉荔枝綠茶 $28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
呢間台式麵店喺中環嘅分店lunch time經常都大排長龍🇹🇼原來近排喺灣仔都開咗間新店,喺正地鐵站隔離好方便🚇花雕麻油雞湯麵 $92天氣開始涼涼哋💨最啱就食啲滋補嘅湯麵,花雕酒以另外一個杯仔分開上🍶可以隨意調校酒味濃度,湯入面亦都有紅棗、杞子等食材,藥材味唔怕好重,容易入口,飲完唔怕口渴😋雞卷切得幾厚身🐔咬落好有滿足感,麵底用上烏龍麵,質感滑溜😙古早滷水拼盤 $78滷水拼盤有齊晒雞翼、豬耳、牛𦟌同埋滷蛋🤓調味啱啱好唔會好鹹,特別推薦豬耳同埋滷牛𦟌👍🏻兩樣都煮到入晒味同埋好淋,充滿膠質😎芋圓仙草凍 $42呢個超級有驚喜😍😍係心目中全港Top 3好食嘅芋圓!一拎上枱嘅時候已經覺得好大碗,芋圓同埋仙草嘅份量比出面甜品店嘅多🤣而且質素唔錯,估唔到性價比極高❗️芋圓質感煙韌有咬口,食得出各自嘅芋頭番薯味🤩仙草大大件,都係煙煙韌韌咁,淡奶份量好夠,每一啖都充滿奶香🍼雖然佢嘅配料剩係得紅豆,但係反而啱晒我呢啲唔鍾意食其他配料食到飽晒嘅人😆

花雕麻油雞湯麵 $92

古早滷水拼盤 $78

芋圓仙草凍 $42
2023-11-02 20 views
同大肚嘅朋友出街突然話想食台式嘅嘢食,當然要滿足吓。就喺附近見到間叫一起食堂嘅餐廳又有台式嘢又有啲日本風嘢食就入去食啦 😛 2個人叫咗花雕麻油雞湯麵、台式四寶飯 +$14有嘢飲叫咗杯熱嘅仙草奶茶同愛玉鳳梨綠茶。2個小食炸花枝丸,府城蝦卷,芋圓仙草凍。迷你甜品跟餐一樣+$14。埋單$29x 以灣仔區嚟講晏就飯好抵~ 花雕麻油雞湯麵,個酒係可以自己鍾意落幾多就幾多份量。聞落好濃香入秋涼涼地進補都好岩食雞都幾厚身🤤菇身亦好厚好大隻、而麵身又唔會太淋有口質。四寶飯主要係滷水嘢,有蛋、雞翼、豬耳魯肉都好入味連蛋整開一齊食好好送飯。佢哋嘅份量都大、順帶一提佢餐仲跟左前菜中華沙律、迷你甜薯同蕨餅👍 照顧哂前,主,甜,夠飽飽~ 另外府城蝦卷好正唔係出面好實的的嘅蝦卷,食落唔太實唔太鬆散岩岩好而且有蝦味又唔會過火😋😋好味 。花枝丸食到粒粒花枝架🤤有口感又好味。 另外嘢飲方面熱嘅仙草奶茶茶底味係屬偏濃茶底味類別。如果鍾意淡身嘅建議飲凍嘅會好一啲。

台式開心四寶飯
花雕麻油雞麵
炸花枝丸
府城蝦卷
$145 (Lunch)
台式開心四寶飯
花雕麻油雞麵
炸花枝丸
2023-11-01 9 views
今天相約朋友到灣仔地鐵站a2出口附近的 ‘’一起食堂‘’ 吃一些台式小食作下午茶。由於大家都進行生酮飲食所以不吃澱粉質。要了兩杯非常微糖的飲料,綠茶底很香,微微甜剛剛好。要了一個古早味鹵水拼盤,拼盤有鹵水蛋,鹵牛展,豬耳及雞翼。每樣都好入味,牛展炆得特別冧非常好味。另外又食了一個吉列蠔和貢丸湯,貢丸湯共有三粒貢丸,咬落彈牙爽口,炸蠔的吉列皮非常鬆化,與鮮味的蠔肉融為一體,入口先脆後軟很有口感。 他日完成了生酮飲食後一定會吃這裏的下午茶餐,真係非常抵。

要了兩杯非常微糖的飲料,綠茶底很香,微微甜剛剛好。

他日完成了生酮飲食後一定會吃這裏的下午茶餐,真係非常抵。

2023-11-01 7 views
今天到灣仔搵食 被依家台式餐廳吸引,木系裝修,播著岩聽的台灣歌🍻份量足,價錢都十分相宜,彷彿有轉去左台灣的感覺。魯肉飯-大大碗,魯肉肥瘦適中配上爽口的酸菜和魯蛋,神還原台灣口味和風牛肉烏龍麵- 份量十足,勁多牛肉,多到我都食唔晒古早魯水拼盤 日有雞翼, 蛋,豬耳,牛展, 每樣都魯得入味和腍芋圓燒仙草 - 入面放左超過廿粒芋圓,仙草也不太甜,味道都出炸花枝丸- 我的最愛珍珠奶茶- 茶味香濃, 十分出色仲有波子汽水,小朋友最愛

和風牛肉烏龍麵- 份量十足,勁多牛肉,多到我都食唔晒

炸花枝丸- 我的最愛
珍珠奶茶- 茶味香濃, 十分出色
仲有波子汽水,小朋友最愛