2024-02-27 8 views
Kik先生放工已經好夜,陪佢周圍搵晚飯食,俾我地發現到呢間台灣餐廳 原條蒲燒鰻魚飯賣相十分吸引👍🏻上面灑上紫菜絲同白芝麻粒,食落彈牙啖啖肉。飯量足,仲伴有一隻溫泉蛋及蘿蔔漬物,最後灑上蔥花,食完超級飽。紅燒三寶牛肉麵個湯飲落甜甜地。有牛腱、牛丸、牛肋條,牛肉腱同牛肋條都好腍👍🏻👍🏻蔬菜有大大舊香甜紅蘿蔔同白蘿蔔各一,仲有一條新鮮小棠菜,烏龍面非常之滑溜。鹽酥雞份量多,外脆內軟,雞粒熱辣辣,送啤酒一流

鹽酥雞份量多,外脆內軟,雞粒熱辣辣,送啤酒一流
2024-02-27 8 views
好耐冇食過台灣嘢又係時候食吓,同朋友一齊去食咗好多款嘢食,大滿足。紅燒三寶牛肉麵 $102牛三寶有牛丸、牛腱、牛坑腩,每款都好好味,我就最鍾意食牛腱,最鍾意佢中間嗰啲QQ煙靭啫喱。牛肉麵湯頭好濃郁,麵吸晒湯汁好入味。特濃豆乳雞烏龍麵 $89呢個比起牛肉麵會相對清淡,白雪雪嘅湯滲出豆乳嘅清香,雞卷幾嫩,唔會嚡,配上烏龍麵係清淡減肥人士嘅好選擇。原條蒲燒鰻魚飯 $149呢個其實唔係好台灣😆但係原條鰻魚真係好吸引,口肉冇骨,配上勁多鰻魚汁撈埋蛋液同埋海苔一齊食,啲飯真係冇得輸。黃金芋泥球 $42芋泥球炸得外面脆脆,裏面係綿密嘅芋泥,咬到最中間仲有奶黃流沙添。鹽酥雞 $48鹽酥雞正常發揮,外脆內嫩,調味恰到好處,濃味得嚟唔會鹹。府城蝦卷 $32有啲似蝦肉腐皮卷,腐皮金黃酥脆,裏面嘅餡料好香,沾上沙律醬食絕配。肉燥燙青菜 $34油麥菜好爽口,加上有一啲肉燥喺面,味道好好。貢丸湯 $18貢丸好爽口,湯就清淡得來帶一啲鹹香,幾順口。芋圓仙草 $42我哋叫咗一份,可以share四小碗,份量好足,芋圓煙煙韌韌,仙草爽滑,加上一啲綿綿紅豆同埋花奶,味道討好。

紅燒三寶牛肉麵 $102

特濃豆乳雞烏龍麵 $89

原條蒲燒鰻魚飯 $149

黃金芋泥球 $42

鹽酥雞 $48
鹽酥雞正常發揮,外脆內嫩,調味恰到好處,濃味得嚟唔會鹹。

府城蝦卷 $32

肉燥燙青菜 $34
油麥菜好爽口,加上有一啲肉燥喺面,味道好好。

貢丸湯 $18
貢丸好爽口,湯就清淡得來帶一啲鹹香,幾順口。

芋圓仙草 $42
Type of Meal
Dinner
2024-02-27 27 views
今日行過灣仔軒尼詩道試咗一間叫「一起食堂」嘅台灣餐廳,餐廳環境乾淨企理,用剔剔紙落單,上菜速度都幾快。我哋嗌咗花雕麻油雞湯麵、特濃豆乳雞烏龍麵、烤台灣香腸、肉燥燙青菜、熱紅豆奶茶同冷泡白桃烏龍茶。花雕麻油雞嘅湯底好重麻油味,有紅棗、冬菇同白菜仔做配料,另外有一杯仔花雕酒俾你倒落去個湯底,自己控制花雕酒嘅份量,雖然花雕酒無俾比熱力蒸發,難就咁倒落去個湯底度食落都唔會覺得好重酒精,配埋烏冬麵一齊食幾好味。呢一間嘅餐廳用雞卷切出嚟嘅雞片做雞件,食落去好滑身,好處係無雞骨,食落去啖啖肉,唔怕咬咬下有雞骨碎。特濃豆乳雞烏龍麵嘅豆乳湯底濃,拼烏冬一齊食幾掛湯,豆卜索湯香口,係一個清淡健康嘅選擇。烤台灣香腸同肉燥燙青菜嘅份量都好夠,價錢抵食,整體嚟講餐廳嘅性價比都好高!📍灣仔軒尼詩道153號地舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍灣仔軒尼詩道153號地舖
特濃豆乳雞烏龍麵
烤台灣香腸、肉燥燙青菜
熱紅豆奶茶
冷泡白桃烏龍茶
餐廳既地理位置極佳🤩係正軒尼斯道地鐵站旁既地鋪📍無論飯、麵定小食都選擇多多🤗而且仲份量十足,性價比頗高👍🏻🥢紅燒三寶牛肉麵足料💕牛丸牛味重、牛腱勁厚切、牛肋條巨型得黎唔鞋口🥰麵質似烏冬好彈牙🤗🥢黑糖豬軟骨飯🍚豬軟骨脆口😚而且好多😮黑糖汁加温泉蛋撈飯甜甜地令人好易一啖接一啖🤩🥢麻辣香滷豬耳朵🐽份量十足兼爽口🤗滷汁非常惹味🤩🥢烤台灣香腸脆皮🤩配蒜頭夠重口味🧄😈🥤茉香綠茶茶味清香🤗十分解渴🫶🏻🥤珍珠奶茶珍珠既煙靭度唔錯,茶味唔算好濃

🥢紅燒三寶牛肉麵

烤台灣香腸

🥤茉香綠茶
茶味清香🤗十分解渴🫶🏻

🥤珍珠奶茶
珍珠既煙靭度唔錯,茶味唔算好濃

麻辣香滷豬耳朵
烤台灣香腸
2024-02-23 9 views
今日約咗中學同學新年聚會,揀咗價錢親民,又大家啱心水的台灣菜,呢間分店位置非常方便,灣仔地鐵站A2出口行不夠一分鐘就到。紅燒三寶牛肉麵$102濃厚湯底配煙韌麵條,加上肉質香腍的牛腱,牛筋肉同肉味香濃的牛丸,每次食都必點。特濃豆乳雞烏龍麵$89呢個係減緊肥嘅朋友點的,清淡的豆乳湯好健康配上嫩滑雞卷,滿滿的蛋白質。原條蒲燒鰻魚飯$149賣相超吸睛,大大條鰻魚鋪在飯面,加上溫泉蛋,超吸引。鰻魚燒得好甘香,油香豐富又厚肉,d鰻魚汁加上蛋汁同飯素撈珍珠米好惹味。另外,仲配有一碗湯貢丸湯$18貢丸爽彈。鹽酥雞$48金黃香脆,咸香十足,雞肉亦juicy。府城蝦卷$32腐皮炸得鬆脆,入面餡料除了蝦肉仲有馬蹄香蔥,好爽口。肉燥燙青菜$34入口即化的肉燥令油麥菜食下來香好多。黃金芋泥球$42綿密芋泥裏原來包住流沙奶黃,超邪惡。黑糖薑茶$20真材實料,感覺滋潤又驅寒。芋圓仙草 $42雖然食咗好多嘢,飽到上心口,但點都要食埋呢個經典台灣甜品先圓滿。份量足夠4個人share, 芋圓好咬口,仙草滑滑,配上淡奶同紅豆,好香甜。

紅燒三寶牛肉麵$102

特濃豆乳雞烏龍麵$89

原條蒲燒鰻魚飯$149

貢丸湯$18
貢丸爽彈。

鹽酥雞$48
金黃香脆,咸香十足,雞肉亦juicy。

府城蝦卷$32
腐皮炸得鬆脆,入面餡料除了蝦肉仲有馬蹄香蔥,好爽口。

肉燥燙青菜$34
入口即化的肉燥令油麥菜食下來香好多。

黃金芋泥球$42
綿密芋泥裏原來包住流沙奶黃,超邪惡。

黑糖薑茶$20
真材實料,感覺滋潤又驅寒。

芋圓仙草 $42
今次飯堂係灣仔 對住大馬路 地鐵站出口隔離 超級方便🤣鋪頭唔大但坐得舒服😎食物款式都好多 價錢親民🤤✿ 紅燒三寶牛肉麵 $92 ✿三寶包括牛腱、牛丸、牛肋條🐮牛丸彈牙 牛腱牛肋條炆得入味軟淋麵底係招牌烏龍麵 煙煙韌韌 👍🏻✿ 花雕麻油雞湯麵 $92 ✿湯底好足料 麻油味香 帶藥膳味但唔苦花雕酒另上 可以自行按喜好落 我依d酒鬼就梗係落晒啦😆唔會好咸 仲帶種甜味🤤雞卷有4件 非常滑溜!無骨淡淡肉✿ 府城蝦卷 $32 ✿見個名幾特別就嗌黎試下🤣其實係腐皮蝦肉春卷皮脆肉彈 蝦膠入面仲有爽口馬蒂 好有口感!✿ 烤台灣香腸 $32 ✿香腸切得大片 酥脆可口 ✿ 珍珠奶茶(凍) $14 ✿✿ 冷泡四季春茶 $14 ✿

今次飯堂係灣仔 對住大馬路 地鐵站出口隔離 超級方便🤣
鋪頭唔大但坐得舒服😎
食物款式都好多 價錢親民🤤

✿ 紅燒三寶牛肉麵 $92 ✿
三寶包括牛腱、牛丸、牛肋條🐮
牛丸彈牙 牛腱牛肋條炆得入味軟淋

雞卷有4件 非常滑溜!無骨淡淡肉

✿ 府城蝦卷 $32 ✿
見個名幾特別就嗌黎試下🤣
其實係腐皮蝦肉春卷
皮脆肉彈 蝦膠入面仲有爽口馬蒂 好有口感!
✿ 烤台灣香腸 $32 ✿

• 紅燒牛肉麵
  • 府城蝦卷
  • 烤台灣香腸
2024-02-20 15 views
#灣仔美食份量多而上菜快嘅 #一起食堂 今晚睇演唱會所以喺 #灣仔 搵食 估唔到被我搵到間速食 #台式 #餐廳 🍴我哋落咗單之後啲嘢都好快送到 重係熱嘅放心😎我哋嗌咗黑糖豬軟骨飯+魯蛋🐷 附送咗個湯🍲個湯幾清 魯蛋都好入味 豬軟骨飯上面重有流心蛋🍳 撈飯一流👍 豬軟骨份量都多而且夠淋 黑糖味唔會太濃 唔怕太肥🤭凍珍珠奶茶(半糖)🥤保持一貫水準 而且珍珠飲極麵飲唔晒呀😍日式清酒煮蜆烏龍麵🐚個湯底同樣清甜 啲蜆好多 廿粒都嚟緊 麵質亦有口感 不錯😋鹽酥雞🐤好好味🤩炸得好香口又唔會厚粉 忍唔住狂啪😆😆芋圓仙草🟣🟡⚫️同餐廳傳統一樣 芋圓份量依然好多 而且餐廳好貼心default後上 就唔怕食緊正餐 #甜品 就到咗🫡 有滿滿芋圓同紅豆 配上椰汁仙草 好好嘅作結呀😚
#灣仔美食
份量多而上菜快嘅 #一起食堂

我哋落咗單之後啲嘢都好快送到 重係熱嘅放心😎

我哋嗌咗

凍珍珠奶茶(半糖)🥤保持一貫水準 而且珍珠飲極麵飲唔晒呀😍

鹽酥雞🐤好好味🤩炸得好香口又唔會厚粉 忍唔住狂啪😆😆

同朋友喺灣仔上堂,朋友想食傳統台灣嘢,就揀咗近地鐵站嘅「一起食堂」,第一次嚟灣仔分店,感覺都幾好,坐得又舒服試咗佢哋嘅和風牛肉烏龍麵 - 烏龍麵的口感柔軟順滑得嚟有口感,牛肉鮮嫩份量亦多,加埋流心蛋,令成碗麵更滑更香豚肉生薑燒飯 - 望到佢嘅顏色已經覺得好吸引,豚肉做得夠滑惹味炸花枝丸 - 好食但唔算突出肉燥燙青菜 - 台灣菜一定要食A菜,加埋肉燥,惹味又爽口冷泡白桃烏龍茶 四季春茶 - 飲品不過不失總括嚟講,地點方便,坐得舒服,價錢合理,食台灣嘢會再嚟

試咗佢哋嘅
和風牛肉烏龍麵

豚肉生薑燒飯
- 望到佢嘅顏色已經覺得好吸引,豚肉做得夠滑惹味

炸花枝丸
- 好食但唔算突出

肉燥燙青菜
- 台灣菜一定要食A菜,加埋肉燥,惹味又爽口

四季春茶
- 飲品不過不失

總括嚟講,地點方便,坐得舒服,價錢合理,食台灣嘢會再嚟
2024-02-17 10 views
(*˘︶˘*).。..一起食堂.:*♡很喜歡一起食堂😙😙由中環吃到觀塘,再由觀塘吃到灣仔,位置超便利的說台日料理comfort food牛肉麵配珍珠奶茶永遠是無得輸的組合,-無論是紅燒三寶牛肉麵或是黑糖豬軟骨飯都是我喜歡的,-紅燒三寶牛肉麵是店內的招牌菜式之一,牛鍵牛丸牛肋條滷得入味,牛鍵肉質鮮嫩,牛丸彈牙爽口,牛肋條軟腍入味,搭配濃郁的紅燒湯頭,加上QQ的烏龍麵,可以不停吃不停吃。黑糖豬軟骨飯黑糖豬軟骨飯是也是另一款人氣菜式。豬軟骨經長時間熬煮軟腍入味,搭配微微香甜的黑糖醬汁,超好下飯。-古早滷水拼盤另外也十分推薦拼盤,滷水汁香氣十足,整碟牛鍵、豬耳和雞翼鋪得滿滿上檯也很澎湃超滿足的說。一起食堂灣仔軒尼詩道153號地下
(*˘︶˘*).。..一起食堂.:*♡

很喜歡一起食堂😙😙
由中環吃到觀塘,
再由觀塘吃到灣仔,位置超便利的說
無論是紅燒三寶牛肉麵
或是黑糖豬軟骨飯都是我喜歡的,

紅燒三寶牛肉麵是店內的招牌菜式之一,

牛鍵牛丸牛肋條滷得入味,

可以不停吃不停吃。

黑糖豬軟骨飯

黑糖豬軟骨飯是也是另一款人氣菜式。

豬軟骨經長時間熬煮軟腍入味,

搭配微微香甜的黑糖醬汁,超好下飯。
古早滷水拼盤

另外也十分推薦拼盤,滷水汁香氣十足,

整碟牛鍵、豬耳和雞翼鋪得滿滿上檯也很澎湃
超滿足的說。

一起食堂
灣仔軒尼詩道153號地下
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 ᗩᖴᖴOᖇᗪᗩᗷᒪE Yᑌᗰ Yᑌᗰ TᗩIᗯᗩᑎ EᗩTS @ 🌟 一起食堂《👽食神大媽食台灣菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Taiwanese Braised Pork with Rice HKD 38- Deep-fried Sweet Potatoes- Mini Taro Ball with Grass Jelly + HKD 14Taiwanese Three Assorted Braised Beef Noodles HKD 102Taiwanese Braised Platter HKD 78Taiwanese Shrimp Rolls HKD 32Deep-fried Squid Balls HKD 42.👽 已經好多人同大媽介紹過呢間餐廳,話食台灣嘢好抵。今次終於有機會就嚟試下啦!裝修簡潔得黎又有花心思,例如天燈造型嘅燈具,仿和紙嘅間隔等等,令人坐得好舒服。.🧆 剛好碰上下午茶時段有優惠套餐,所以就叫咗「魯肉飯」。肉燉得好軟好入味,配埋啲醬汁,成碗飯可以食晒。小食就揀咗配「地瓜條」,好粗身,炸得酥脆,讚!.🍜
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
- Deep-fried Sweet Potatoes
Taiwanese Shrimp Rolls HKD 32
Deep-fried Squid Balls HKD 42

🍜 呢碗「紅燒三寶牛肉麵」絕對係至愛,所謂三寶其實係:牛腱、牛肋條、牛丸,一次過可以食到唔同種類嘅牛肉!牛肉燉得好軟好入味,湯底夠濃郁,微辣令味道更豐富。麵夠彈性,好大碗份量絕對足夠。

🍱 「古早滷水拼盤」真係好豐富,有齊滷牛腱、雞翼、滷蛋同豬耳,滷水煮得入味,肉質好軟好嫩,好味!基本上胃口細嘅話淨係食個拼盤已經夠晒,認真抵到爆!

Taiwanese Braised Platter

🦐 好少見到呢款「府城蝦卷」,蝦肉打得好彈牙。外皮少少脆,調味好得。

Taiwanese Shrimp Rolls

🐙 再叫埋經典嘅「炸花枝丸」,炸得外層金黃酥脆,入面嘅肉質鮮嫩彈牙,每一粒都好大隻。最正係完全唔覺油膩。

Deep-fried Squid Balls &  Deep-fried Sweet Potatoes

🧋 跟餐可以優惠價加配甜品「迷你芋圓仙草凍」,食完飯嘆埋呢一個超爽嘅甜品,清一清味蕾,又唔怕會太飽,超滿足呢。

😝 今次食過之後,真心覺得好驚喜。食物份量足,味道又好味,難怪長期咁多人幫襯呢,有機會大家記得試下。

📍 灣仔軒尼詩道153號地舖
📲 +(852)6810-6002
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$153 (Tea)
Taiwanese Braised Platter
Taiwanese Shrimp Rolls
1K
2024-02-15 14 views
呢間餐廳有好多台灣擺設,有台灣既相片同埋一D海報咁放響牆上面,入面用左木質傢俱,我地坐底左呢度係自己寫單之後交俾職員既,我地叫左一碗紅燒牛肉麵,麵底好厚切,湯底係濃郁既牛肉骨湯底,牛肉有好大塊好淋身既牛肉位,我地仲叫左一份呢度必點既鹽酥雞小食,小編最愛,呢個份量真係好多同抵食,碟鹽酥雞份量好似一座小山咁高,炸到脆卜卜,一啖接一啖,仲有甜品好大碗既台式仙草凍,仙草份量真係超級多,多到2人份量先食得完,芋圓好彈牙,飲品推介熱飲黑糖薑母茶入面真係有薑片,入口好濃薑味。
去到灣仔等朋友放工,見到呢個台灣嘢人流都幾多就試一試~環境唔錯,坐得舒服,有台式自己填紙仔落單嘅風格。💡花雕麻油雞肉麵 $92雞肉以雞卷形式呈上,酒用個小杯裝住,應該係俾人自己調節酒嘅濃度,有啲人只係想有少少酒香就唔洗落咁多,我自己就幾鍾意就全落。湯底係藥膳底,💡 魯肉飯 $69份量不錯,魯肉同飯比例剛好,唔會導致飯太濕。我個人比較執著每一啖都要平衡餸同飯嘅比例,唔知有冇同好哈哈~有酸菜可以令肉冇咁油膩,仲有碗湯俾你飲下~💡鹽酥雞 $69鹽酥雞同傳統唔一樣,但依然香脆。💡烤台灣香腸 $32烤台灣香腸係一定一定配蒜頭,生蒜頭難難地,腸又夠香,夾埋就好好味~💡珍珠奶茶 & 黑糖薑母菜珍珠微暖上的,證明係自己炒,我自己好怕食到硬珍珠,奶茶底都合格!

💡花雕麻油雞肉麵 $92

💡 魯肉飯 $69

💡鹽酥雞 $69
鹽酥雞同傳統唔一樣,但依然香脆。

💡烤台灣香腸 $32

💡珍珠奶茶 & 黑糖薑母菜
2024-02-07
2024-02-13 988 views
Last week, we had the pleasure of visiting 一起食堂 in Wan Chai for a quick lunch. The food was decent, and we had a satisfying meal. Here's a rundown of what we ordered:1️⃣ 紅燒三寶牛肉麵(微辣)(Taiwanese Three Assorted Braised Beef Noodles - Mild Hot) - $102This hearty bowl of noodles featured tender braised beef, perfectly cooked noodles, and a mildly spicy broth. It was a comforting and flavorful choice.2️⃣ 蒲燒鰻魚飯(Japanese Grilled Eel w/ Rice) - $112The grilled eel was beautifully glazed and served over a bed

The grilled eel was beautifully glazed and served over a bed of steamed rice. The combination of the smoky eel and fluffy rice created a satisfying and delicious dish.

3️⃣ 黃金芋泥球 (Deep Fried Taro Balls) - $42
These golden taro balls were crispy on the outside and soft on the inside. They were a delightful snack with a subtle sweetness, perfect for sharing.

To accompany our meal, we enjoyed:

4️⃣ 冷泡白桃烏龍茶 (Cold Brewed Peach Oolong Tea) - $14
Refreshing and fragrant, this cold brewed peach oolong tea was a delightful companion to our meal.

5️⃣ 黑糖薑母茶 (Brown Sugar Ginger Tea) - $14
The warm and soothing brown sugar ginger tea was the perfect choice for a chilly day, with its comforting flavors and aromatic spices.

💰In total, our bill came to $284 for two people, with no service charge.
2024-02-08
2024-02-11 10 views
⭐️台式滷肉飯,滷肉超香,肉汁好好送飯,而且好多肉,啱晒鍾意食肉類嘅我😍😍 一定夠肉食送飯😎😎⭐️紅燒牛肉麵,牛肉超足料,好多舊,肉質新鮮,牛肉湯都好好味⭐️鹽酥雞,香脆嫩滑,又juicy ⭐️貢丸湯,食完飯再飲碗湯真係一流🥰⭐️食台灣嘢必飲珍珠奶茶餐廳環境好乾淨,坐得好舒服,而且食物嘅份量大,好足料😍 男人食都一定夠食,女仔有機會食唔晒😎 每樣叫嘅食物,我都覺得好好食,推介大家可以過嚟試吓😋位於超級方便嘅灣仔,A2地鐵口3分鐘就到🤗

⭐️鹽酥雞,香脆嫩滑,又juicy
⭐️貢丸湯,食完飯再飲碗湯真係一流🥰
⭐️食台灣嘢必飲珍珠奶茶

位於超級方便嘅灣仔,A2地鐵口3分鐘就到🤗
2024-02-09 11 views
大食妹好愛好愛台式野食,約左朋友系灣仔食飯都要簡番間台灣野以為星的灣仔會靜D無咁多人,點知二點幾去到都滿座,果然人氣十足特濃豆乳雞烏龍麵$89朋友叫左個唔系太台灣野的豆乳雞烏龍麵個湯底白白透透,好香好純豆乳味特色台式四寶飯$82四寶飯有滷水雞翼、滷肉、豬耳同滷蛋豬耳好爽口,雞翼滷肉都夠入味鹽酥雞$48 & 黃金芋泥球$42份量唔似小食,兩個人share都剩好多芋泥球唔太甜,幾好食紅豆奶茶 & 愛玉荔枝綠茶$14荔枝綠茶好香好清甜,愛玉冰冰涼涼好滋味
大食妹好愛好愛台式野食,約左朋友系灣仔食飯都要簡番間台灣野

特濃豆乳雞烏龍麵$89
朋友叫左個唔系太台灣野的豆乳雞烏龍麵
個湯底白白透透,好香好純豆乳味
特色台式四寶飯$82
四寶飯有滷水雞翼、滷肉、豬耳同滷蛋
豬耳好爽口,雞翼滷肉都夠入味

鹽酥雞$48 & 黃金芋泥球$42
份量唔似小食,兩個人share都剩好多
芋泥球唔太甜,幾好食

紅豆奶茶 & 愛玉荔枝綠茶$14
荔枝綠茶好香好清甜,愛玉冰冰涼涼好滋味