2021-12-02 102 views
呢間小店對我嚟講有啲難搵,裡面座位得十幾個,是日閒日嘅下午茶時段,我哋就好彩即刻有位位處銅鑼灣嚟講,佢真係非常經濟實惠,下午茶時段仲送油菜或魚皮或熱飲,上菜都好快墨魚蝦條米:自家出品,夠味,再彈牙啲更好魚蛋魚片米:又係自家製,有魚味,無坊間某啲魚蛋咁又鹹又有味精味,唔錯油菜:個腩汁好食,所以都要提下😂一次食唔到咁多嘢,其實我仲想試埋佢哋嘅牛腩牛什,佢仲有好多款手工餃子,我有興趣下次買幾款翻屋企打邊爐🤤

墨魚蝦條米:自家出品,夠味,再彈牙啲更好

油菜:個腩汁好食,所以都要提下😂

2021-11-19
$35 (Tea)
2021-11-26 378 views
銅鑼灣食嘢普遍都比較貴,所以呢間三才魚蛋粉麵相對之下性價比非常之高,尤其係下午茶餐送魚皮、油菜或者熱飲,兩點幾已經好多人喺門口排隊。除咗抵食之外,三才嘅嘢食全部都係自家製,質素都好高。就好似我最鍾意食嘅炸魚皮,就係舖頭起肉整魚蛋之後,用魚皮去炸。可能係比較新鮮嘅關係,比包裝零食嘅炸魚皮厚身,魚味亦都較濃。我同朋友各叫咗一個茶餐,再加一店腩汁芥蘭。芥蘭非常翠綠嫩口,但咬落去都好腍好易咬。嚟呢度當然唔少得魚蛋魚片河,有魚味當然係基本,魚蛋非常彈牙,不愧係鎮店之寶。由於係清湯湯底,所以加咗餐廳秘製辣椒油調味,辣椒油加咗炸蒜,聞落去好香之餘,辣味亦都好夠好惹味。朋友叫咗牛什麵,都係舖頭自家製。平日豬嘅內臟就食得多,真係比較少食牛雜。除咗牛大腸同牛肚之外,其他都唔係好認到,不過牛味好重,火候十足,好多餸煮到好腍好入味,湯底相對魚蛋河濃,有啲似牛腩湯底。飲品我叫咗杯檸檬菜蜜。朋友叫左杯柚子蜜。

腩汁芥蘭

魚蛋魚片河

秘製辣椒油

牛什麵

飲品我叫咗杯檸檬菜蜜。
檸檬菜蜜

朋友叫左杯柚子蜜。
柚子蜜

秘製辣椒油
檸檬菜蜜
柚子蜜
2021-11-23 120 views
今日去左位於銅鑼灣既隱世魚蛋粉———三才魚蛋粉麵。下午茶時段送飲品或者油菜,非常抵食!主食:鮮蝦雲吞米粉原隻大蝦內涵,外面層皮做得非常薄,鮮味十足,口感豐富。主食:牛腩魚片頭米線牛腩應該炆咗好耐,炆得軟淋淋;魚片頭係有鮮魚味;牛腩汁非常入味!醬料:秘製辣椒油不得不提係三才魚蛋粉嘅辣椒油調非常好,香口同時辣道適中,一定要加落粉麵入面試下!蠔油菜心雖然係送嘅,而係毫不吝嗇。白灼菜心,配上鮮味蠔油,地道港式風味完全出晒嚟。飲品:凍檸茶

主食:鮮蝦雲吞米粉
原隻大蝦內涵,外面層皮做得非常薄,鮮味十足,口感豐富。

主食:牛腩魚片頭米線

醬料:秘製辣椒油

蠔油菜心

飲品:凍檸茶
2021-11-21 139 views
今天放假相約男朋友去銅鑼灣逛街,偶然間發現了一間親民小店。我們分別點了一碗魚蛋魚片米粉,一碗西洋菜餃河粉、炸魚皮和欖汁生菜。店員上菜效率很高,很快就有東西食了。西洋菜餃有四隻,每隻都脹卜卜,咬開一口,見到內裏餡料充足。西洋菜夾雜着豬肉碎,鹹中帶點清甜味。魚蛋是自家手打的,口感較為彈牙,鮮味突出。炸魚皮十分香脆,質感厚身。有一塊特別大塊,如果剪細就更方便食用和分享。欖汁生菜就正常水準。總的來說,每樣食物的份量都不少,我們都食得很飽之餘,價錢還很便宜。
今天放假相約男朋友去銅鑼灣逛街,偶然間發現了一間親民小店。

西洋菜餃河粉
西洋菜餃河粉
蛋魚片米粉
欖汁生菜
2021-11-14 113 views
魚蛋粉麵店少有這樣乾淨,碗筷完全沒有油,地下乾爽沒有垃圾,超級喜歡這種環境。店員主動給我多一張椅子放袋,好親切好warm😊韭菜餃:韭菜味濃,每粒的料都好飽滿,而且多菜,是媽媽的味道。菜肉雲吞:皮薄,比平時吃的雲吞皮更薄,肉眼都看得到透明度高很多,菜肉比例很好,調味沒有味精又不會太咸,好好味。西洋菜餃:西洋菜不是到處可以食,非常驚喜。墨魚蝦條:口感非常彈牙,墨魚用料足,外層炸過但沒有油益味。辣椒油:不會只有死辣或死咸味,又不會太辣,建議伴在麵裡一起吃,整碗麵的味道更上一層次。
店員主動給我多一張椅子放袋,好親切好warm😊

西洋菜餃:西洋菜不是到處可以食,非常驚喜。
墨魚蝦條:口感非常彈牙,墨魚用料足,外層炸過但沒有油益味。
2021-11-06 112 views
有時一個人唔係想食太多野, 就會想食碗麵🥰🍜每次嚟呢度都要食佢嘅西洋菜餃同埋魚蛋/魚片, 再加紫菜💓💓 簡簡單單已經非常好味西洋菜餃好多西洋菜, 好少肉 (咁當然都有啲肥豬肉啦), 好好味🥰魚蛋係咁彈牙, 完全唔粉, 真材實料👍🏻每次去都會見到一大條長龍, 不過都會好快有位😁
有時一個人唔係想食太多野, 就會想食碗麵🥰🍜

魚蛋係咁彈牙, 完全唔粉, 真材實料👍🏻
每次去都會見到一大條長龍, 不過都會好快有位😁

2021-11-04 179 views
姐最鍾意幫襯小店,今次好random 咁係銅鑼灣揀左呢間三才魚蛋粉麵,上菜收碟執野都好快,下次一定再Encore 試埋個牛什!雲吞墨魚蝦條麵-雲吞係鮮蝦餡,蝦肉爽甜-墨魚蝦條有驚喜!濃濃的墨魚滑味,仲好彈牙。魚蛋牛腩麵-魚蛋有魚味!好耐冇食過有魚味的魚蛋了!-牛腩非常淋,份量亦好大份,配埋秘製醬汁好惹味,成個味道再昇華左炸魚皮-好脆口,上菜時仲係熱的!芥蘭-姐每次都必定叫菜,碗的size 同碗麵差不多,抵食走的時候二點左右,平日都咁多人排緊隊,好旺場!

雲吞墨魚蝦條麵
-雲吞係鮮蝦餡,蝦肉爽甜
-墨魚蝦條有驚喜!濃濃的墨魚滑味,仲好彈牙。
雲吞墨魚蝦條幼麵

魚蛋牛腩麵
-魚蛋有魚味!好耐冇食過有魚味的魚蛋了!
牛腩魚蛋麵

炸魚皮
-好脆口,上菜時仲係熱的!

芥蘭
-姐每次都必定叫菜,碗的size 同碗麵差不多,抵食
芥蘭

走的時候二點左右,平日都咁多人排緊隊,好旺場!

2021-11-03 121 views
第一次試三才魚蛋粉😅聲稱自家制魚蛋,中午經過見幾多人排隊又好多雜誌相貼响門口,夜晚就去試下。魚蛋係有啲魚味但亦有啲腥味,彈牙度有少許,整體不過不失。波菜餃好多菜,偏淡,不過包得幾靚樣。湯底最失望,一般自家製魚蛋嘅都應該有好多魚骨餚湯,碗野黎到見個湯無乜色水都知奶奶地野,飲落真係無味😅,所以攪到河粉都無味,粉亦無米香,不過好滑無散晒。最得係辣椒,好香,唔死咸,好在有佢救翻無味嘅湯粉$36蚊雙拼10分滿分就5分啦。
第一次試三才魚蛋粉😅

魚蛋係有啲魚味但亦有啲腥味,彈牙度有少許,整體不過不失。
波菜餃好多菜,偏淡,不過包得幾靚樣。
最得係辣椒,好香,唔死咸,好在有佢救翻無味嘅湯粉

$36蚊雙拼
10分滿分就5分啦。
波菜餃魚蛋河
2021-11-03
$36 (Dinner)
2021-11-02 83 views
差唔多成半年冇食過,今日咁啱行過諗住去試番,估唔到都要排10分鐘隊。喺門口揀定想食咩落訂單,坐唔夠一陣就有野食,超高效率! !除咗佢啲粉麵好食之外,估唔到佢個炸魚皮同其他唔同,冇乜油膩感!
2021-11-01 81 views
唔知有無人同我一樣有舖河粉癮😂久唔久就會想衝入呢啲粉麵舖食碗牛腩河/魚蛋河加羹辣椒油先安樂!呢間位於銅鑼灣希慎對住嘅巷仔入面嘅黃店粉麵舖講緊$40內就滿足到你願望!.1️⃣牛腩河($33)無睇錯!$33!銅鑼灣$33應該食到M記之外就食唔到好多正餐,而呢度有牛腩又有碳水化合物又有條菜!不過牛腩係有啲失望,因為都幾韌,唔係煮得淋嗰種。妹下妹下婆婆們不宜食用。👵🏻河粉好滑,整體可接受.2️⃣魚蛋魚片河($36)魚蛋反而好食啲!食得出佢係手打潮州魚蛋,比起港式魚蛋彈牙好多,仲食到佢應該落咗啲胡椒粉落粒丸,啱冬天食🤩魚片都唔係求其薄片唔嗰種,而係大型三角型。同樣彈牙,好索到湯。.3️⃣魚皮($15)性價比先選!魚皮大大塊,唔似出面碎濕濕到就嚟要搵匙羹食嗰種,係經典新鮮炸魚片嘅味道,大大碗先$15,抵.性價比:🌕🌕🌕🌕🌕美味度:🌕🌕🌕🌕🌘獨特性:🌕🌕🌑🌑🌑
1️⃣牛腩河($33)
河粉好滑,整體可接受
2️⃣魚蛋魚片河($36)
3️⃣魚皮($15)
性價比:🌕🌕🌕🌕🌕
美味度:🌕🌕🌕🌕🌘
獨特性:🌕🌕🌑🌑🌑
2021-10-29 88 views
朋友附近工作,帶我到三才食招牌粉麵,除堂食外還有外賣火鍋配料,手造餃子手打丸類款式頗多,下午茶粉麵送飲品或菜或魚皮,優惠街坊。🤓牛什麵炸蒜等配料豐富,招牌牛什入味,牛肺牛膀牛肚等新鮮食材,肺口感軟滑,牛膀質感爽彈,牛腸帶油香,麵夠彈牙,腩汁湯底濃厚惹味,加上秘製辣醬更過癮。😍西洋菜餃墨魚蝦條河粉必試手工餃,西洋菜鮮嫩切好,皮薄饀多,外皮香滑,墨魚蝦條外皮香脆,彈牙鮮味,墨魚粒粒有口感。👍🏻送上一碟腩汁生菜,玻璃生菜翠綠新鮮,港式咖啡香濃幼滑,不少得懷舊杏仁霜,保留原有風味。☺️舊式店舖,手打手造食物,用心製造不同款式,吃到的是濃厚人情味,下次要試其他招牌菜。👍🏻👍🏻

西洋菜餃墨魚蝦條河粉

• 西洋菜餃
  • 墨魚蝦條麵
2021-10-25 99 views
銅鑼灣鬧市中搵到間小店可以食碗熱辣辣的粉麵🥰 位於銅鑼灣渣甸坊的三才魚蛋粉麵,舖面不大,但總是滿人的,可能都係信心既保證!入到去先知原來將軍澳都有一間分店👍🏻 食物選擇都多,我地叫左牛腩麵和鮮蝦水餃麵👍🏻其實係銅鑼灣一碗麵30蚊左右,真係屬於平價餐廳,仲可以食到飽!牛腩麵幼麵底煮得好爽口彈牙,牛腩都煮得好淋,仲有成5舊咁多🤓鮮蝦水餃麵水餃足足有四舊,而每一舊都唔係細細粒,而係足料既大size👍🏻平時出去食細蓉,好多時都係得三粒細細粒。有一個位好值得讚,就係每碗粉麵都有新鮮煮的配菜,讓經常出街食飯的香港人都有蔬菜落肚。 另外仲叫左兩個小食,包括油菜同鮮炸魚皮,價錢都唔貴,都係$15一份。時日油菜有生菜、芥蘭、菜心選擇,今次叫左菜心,仲可以比客人選擇落蠔油定腩汁👍🏻👍🏻 鮮炸魚皮十分好食,份量唔少,仲要好脆卜卜!每食一啖都有好爽好脆既口感🤤🤤。如果平時打邊爐食呢啲魚皮,就真係正啦🥰 最後餐廳牆壁上都有啲報道,都講呢間以家庭為本經營的小店有八成以上的食品都是自家製作。而我都想讚讚辣醬油十分好味👍🏻有麻辣味之餘仲好有辣椒的香味。 而下午茶都好抵,惠顧粉麵都會送油菜/魚皮一份,簡直係下午茶必食之

牛腩麵
幼麵底煮得好爽口彈牙,牛腩都煮得好淋,仲有成5舊咁多🤓

鮮蝦水餃麵

時日油菜

鮮炸魚皮

而下午茶都好抵,惠顧粉麵都會送油菜/魚皮一份,簡直係下午茶必食之選👍🏻
2021-10-20 1723 views
假日的中午時段,門外有不少人排隊,店員會在門口先為排隊人下單,減少入座時等候食物上桌的時間。這間麵店的魚蛋系列一直都是我的首選。這次介紹友人來這裏吃平靚正麵食。墨魚蝦條($33),不要麵條,變成整碗墨魚蝦條而價錢不變。墨魚蝦條混和了蝦肉,彈牙爽口而帶着墨魚香,加點自製的辣椒醬,味道更強烈。西洋菜餃魚蛋河粉($36),西洋菜餃同樣很受歡迎,菜餃皮滑,內裏餡料西洋菜和豬肉十足,咬下去能嚐到肉汁。菜餃配上極幼滑河粉,再加點辣椒醬和碗內的香蔥和冬菜,味道豐富又飽肚。魚蛋是整碗的重心,據牆上的報道,用上新鮮大門饍和黃饍,為確保品質,每日親手製造,咬下一口,便能與街外的其它魚蛋區別開來。個人覺得魚蛋的彈牙比魚片更甚,下次會點一整碗魚蛋配辣椒醬。凍杏仁霜(+$7)上桌時微暖,需待一會,待冰融化後,便會嚐到其杏仁的香滑。加一杯凍奶茶(+$7),香滑奶茶的甜味可抵辣椒醬的辣度。這杯凍奶茶配辣麵非常合適。相比杏仁霜,我更愛這杯香滑奶茶。重點是腐乳通菜($15),平價的通菜竟讓人驚喜,不但其菜葉極嫩,通菜的枝莖也十分嫩口,配上一大匙柔滑帶豆香的腐乳醬,整碟菜完全能做到滑和香,為必點菜。在繁忙時間,店員十分忙

凍杏仁霜

凍奶茶

腐乳通菜

在繁忙時間,店員十分忙碌,但我們仍能感受店員友善的服務態度。整體性價比甚高。
2021-10-17
5 Minutes (Dine In)
$49 (Lunch)
凍杏仁霜
凍奶茶
腐乳通菜
2021-10-18 84 views
好吃的餐廳有很多,而我這天光顧的正正位於銅鑼灣,鄰近地鐵站,地理上十分方便快捷。餐廳主打的就是魚蛋粉,聽起來十分普通,沒什麼特別,但吃起來卻充滿人情味。這天我點選的就是魚蛋粉配搭雲吞,魚蛋爽口彈牙不在話下,吃起來還有淡淡魚的鮮味,最重要完全沒有腥味,證明挑選得宜,加上適當的調味料,令這個魚蛋更為出色。另外,雲吞方面,果然是粒粒皆辛苦,全因為每粒也是人手用心製作,這就是有溫度的作品,味道方面,充滿香港特色,最重要內裏鮮蝦彈牙,真材實料的保證。努力,小店精神,全力支持。
努力,小店精神,全力支持。
2021-10-09 129 views
見好多好評,所以來支持一下。 當日去到餐廳,已經過了午餐時間但又未到下午茶。餐廳真是一間小店,在門口等了幾分鐘就可以入座。其實一心想點魚旦魚片河,但看完餐牌最後決定吃水餃河,因為真的很便宜只是$28。我的水餃河大約有4-5隻, 大小適中,餡料豐富,雖然蝦不是很大隻但是爽口彈牙。河粉很滑,而且份量挺多的。朋友則點了牛腩河, 牛腩比較瘦但是炆得很淋,不會乾乾的。另外我們還點了兩份油菜,腐乳通菜和菜心,這裡的菜除了蠔油/腐乳、還有得選腩汁。 油菜份量很多,很新鮮,基本上一個人一份菜+一碗面,會非常之飽。

朋友則點了牛腩河, 牛腩比較瘦但是炆得很淋,不會乾乾的。

2021-10-04
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)