2022-06-29 2553 views
今日午餐去左大角咀既平民價上海老家食飯,喺奥運港鐵站出黎行幾條街就到,都唔難揾。落單用QR code。今次叫左一個客飯餐,一碗麵同兩份小食分享。咕嚕肉 $55咕嚕肉有十幾件,都幾大件,皮唔算過厚,肉有少少實,配料有番茄,青椒,洋蔥同菠蘿。個汁酸酸甜甜,好開胃。配大大碗白飯,多到食唔哂。客飯送埋例湯,個湯少少鹹,好清無油,有紅蘿蔔,冬瓜同豬肉食,仲有南北杏。排骨湯麵 $55排骨同湯麵分開上,仲切到細片方便食用,好貼心。排骨整得好脆,而入面既豬肉好嫩,味道鹹度適中,唔會太鹹,好食。麵係幼身上海麵,好清淡,份量好多,上面灑上少量蔥花調味,配有幾條白菜心。燻蛋 $15燻蛋一開二,凍凍地好適合炎炎夏日食。蛋黃好滑溜而蛋黃味香,味道好清淡。炸饅頭 $30炸饅頭一客3件,炸得薄皮好脆而入面鬆軟,配另上既煉奶就變左一道甜品。食物方面,都幾似家常菜式,味道偏清淡,感覺健康。
咕嚕肉 $55
咕嚕肉
白飯

配大大碗白飯,多到食唔哂。
排骨湯麵 $55

燻蛋
燻蛋 $15

炸饅頭 $30

食物方面,都幾似家常菜式,味道偏清淡,感覺健康。
2022-06-29
$78 (Lunch)
燻蛋
炸饅頭
今日天氣幾好,lunch time好想去散步,行左過去南昌公園順便食咗間家常味上海菜小店!呢間上海老家係中匯街街尾,比較近大同新邨,幾方便附近街坊!萵荀涼拌海蜇($60)淮揚涼拌菜式、冷盤料理真係好多變,天氣甘熱真係要食返啲涼拌先得,萵荀海蜇清爽脆口,加上麻油香,清清淡淡,係唔錯嘅開胃菜。紅燒獅子頭客飯($55)大大粒煮到軟腍嘅獅子頭,肉丸香軟但又唔會太鬆散,伴碟仲有好多小棠菜,幾啱送飯!炸饅頭($30)其實我由細到大好鐘意食滬菜館嘅炸饅頭,而呢度嘅炸饅頭絕對等得上高質,外皮酥脆,內餡仲保持到白香軟,蘸埋煉奶食,一個人食曬三粒都無問題!另外見到佢外賣都好抵食,下次再嚟食順便買炸饅頭都好!😆

萵荀涼拌海蜇

紅燒獅子頭客飯

炸饅頭

另外見到佢外賣都好抵食,下次再嚟食順便買炸饅頭都好!😆

萵荀涼拌海蜇
紅燒獅子頭客飯
1K
2022-06-01 349 views
位於大角咀中匯街有間私房菜小店,入面既裝飾以木檯同椅為主,感覺古色古香,好有家既感覺,食物款式選擇多,我地坐低左之後叫左個順德魚湯羹,湯羹份量好大碗,魚湯唔腥入口魚肉嫩滑,加埋木耳絲筍絲豆腐清淡唔太咸,再加入胡椒粉,仲叫左碟肉沬炒粉絲,肉碎炒粉絲即叫即炒,有獲氣,小食叫左雞絲粉皮雞絲加入青瓜條同花生醬好香,粉皮彈牙。仲有職員友善,呢度既茶都幾好飲,一大壺供客人飲用茶味香濃解膩。鐘意食辣既朋友可以叫水煮系列。
2022-05-25 277 views
約左人咁啱附近做完野,於是就近找下有咩好食。見呢間openrice多好評,就試下啦。四川擔擔麵 $28 🍜下午茶時間2-5pm,$28!!見抵到咁就試下啦原以為係勁細碗,點知實物原來都大碗架!份量唔少,夠飽!抵食推介!!四川回鍋肉$55乾扁四季豆$55以上客飯餐,連白飯,味道不錯,份量不小,性價比高!!銀芽鱔糊 $90上海菜入面,netfoodie除左小籠包、生煎包,仲好鐘意食鱔糊。呢度既饍糊幾濃味,熱辣辣上台,夠鑊氣,份量亦夠!呢度既野食,同味道,算唔算正宗上海呢,講真又唔太覺。不過,味道不錯! 有小店如家的味道同親民感覺。有時食飯,唔一定餐餐追求華麗精緻,需要踏實貼地的一餐的話,呢度確實係抵食之選!!
約左人咁啱附近做完野,
於是就近找下有咩好食。
見呢間openrice多好評,就試下啦。

四川擔擔麵 $28 🍜
下午茶時間2-5pm,$28!!
見抵到咁就試下啦
原以為係勁細碗,
點知實物原來都大碗架!
份量唔少,夠飽!
抵食推介!!

四川回鍋肉$55
乾扁四季豆$55
以上客飯餐,連白飯,
味道不錯,份量不小,性價比高!!

銀芽鱔糊 $90
呢度既饍糊幾濃味,熱辣辣上台,夠鑊氣,份量亦夠!

呢度既野食,同味道,算唔算正宗上海呢,講真又唔太覺。
不過,味道不錯! 有小店如家的味道同親民感覺。

有時食飯,唔一定餐餐追求華麗精緻,
需要踏實貼地的一餐的話,
呢度確實係抵食之選!!

• 四川擔擔面
2022-05-25 188 views
上海老家大角咀中滙街61號地下易泊車之上海餐廳,啱晒周圍搵好野食既揸車一族,餐廳近路口盡頭處,對出有一大個泊車位 ,黎到一定有位泊,加上餐廳係玻璃門,可以望實parking一定唔會俾人抄牌。餐廳扺食,特別是午餐下午茶時段,叫個餸都會跟飯,50零已經有找。最抵最抵食既就一定係下什茶時段$28既擔擔面。加個小食就Perfecto。朋友肚餓嗌多左,鱔糊四季豆同回鍋肉都不錯,以價錢黎講,性格比算係咁。yeah
上海老家
大角咀中滙街61號地下

2022-05-24 127 views
前排去奧運個邊搵細佬食飯,見呢間幾多人食,就入咗去食😁 又唔錯喎!🎈套餐 - 湯 + 冷盤 + 小菜 $2881️⃣順嫂魚羹好大碗呀🤩 我飲佢就飽啦~ 啖啖都食到魚肉/蛋白,魚肉同蛋白幾細滑,仲有冬菇絲、荀絲等,荀絲爽口,令濃稠順滑嘅魚羹口感更豐富。2️⃣醉鷄小菜都幾大份🤩 雞肉帶酒香,食落清新唔膩😙 忍唔住食多幾件~3️⃣上海回鍋牛肉回鍋牛肉香呀!牛肉炒香入味,有鑊氣😍 咁惹味,真係送飯一流😋4️⃣蒜蓉炒時菜(送)蒜香時菜雖然係送嘅,但份量唔會少,而且一樣有鑊氣,炒得香口好味!5️⃣白飯 $15/碗6️⃣茶水 $10/

🎈套餐 - 湯 + 冷盤 + 小菜 $288

1️⃣順嫂魚羹

2️⃣醉鷄

3️⃣上海回鍋牛肉

4️⃣蒜蓉炒時菜(送)

5️⃣白飯 $15/碗
6️⃣茶水 $10/
下個月就是父親節了,大家想好要帶爸爸去哪裏慶祝沒有?失傳的正宗古法上海菜也是一個不錯的主意!🤫❤️/ 食物 / ꧁ 黑醋小排骨 $138 ꧂排骨腌漬得啡啡黑黑,表面灑滿香口的芝麻,味道酸酸甜甜,十分開胃!꧁ 四川回鍋肉 $88 ꧂腩肉爆香後相當有鑊氣,色澤紅亮,加上青紅椒、青蒜,香濃惹味、佐飯一流。꧁ 陳醋木耳 $50 ꧂這道涼拌小菜超好吃,木耳口感爽脆,加入鎮江醋後更加開胃,讓人食慾大增。꧁ 炸饅頭 $30 ꧂炸饅頭現點現炸,外脆內軟,外層完全沒有吸油,裡面的饅頭口感超級軟綿滾燙,蘸上煉奶後更加好吃!/ 環境 / 店鋪位置有點隔涉,距離奧運地鐵站有點遠,大家記得預留時間行走。面積比我想像中小,每張枱的距離頗近,不過有膠板相隔。我是平日去的,客流不算很多。餐廳晚市熱鬧的時候可能會覺得有些擠逼,建議大家可以早些前往。背景音樂是七八十年代的老歌,非常配合這裡的主題格調。/ 價錢 / 餐廳定價正常,最近還在做下午茶優惠,$28已經可以點一碗四川擔擔麵。/ 服務 /餐廳採用QR CODE下單,收加一服務費。≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※上海老家大角咀中滙街61號地下

/ 食物 /

꧁ 黑醋小排骨 $138 ꧂

꧁ 四川回鍋肉 $88 ꧂

꧁ 陳醋木耳 $50 ꧂

꧁ 炸饅頭 $30 ꧂

/ 環境 /

背景音樂是七八十年代的老歌,非常配合這裡的主題格調。

/ 價錢 /

/ 服務 /

餐廳採用QR CODE下單,收加一服務費。

上海老家
大角咀中滙街61號地下

2022-05-22 161 views
見OP好似好多正面評價 特地一行10人去試下哇 行到去 環境已經唔掂 入去坐底之後 服務態度差到一個點 可能佢見有2個小朋友 覺得小朋友一定食得少野掛 完全唔想服務你 覺得你阻佢d位咁 算啦 見一行10人行8分鐘過來搵食 附近冇乜食肆 快快食完早d走啦 照食 哇 不敢想像 坐係d差過大排檔既位要收$10/位茶水 冇服務仲收加一 食物質素非常差 我吃過最難吃的上海野人均$300位 真係去食返一般連鎖好好多 真不知道自己为何选择賽螃蟹 冇蟹肉 得蛋白 要收$138加一 仲超鹹 完全食唔到 鎮江肉唔凍
見OP好似好多正面評價 特地一行10人去試下
哇 行到去 環境已經唔掂
入去坐底之後 服務態度差到一個點

食物質素非常差 我吃過最難吃的上海野

鎮江肉唔凍
2022-05-21 110 views
之前book左上海老家晚市,因為聽聞佢地晚市套餐好抵食。可惜疫情之下政府禁堂食,今日一有返晚市堂食我地立即去左大角咀試返晚市套餐!地理位置比較偏僻,門口非常易認,只要望到兩盞大燈籠證明你無揀錯地方😎二人套餐只係$288,加$88就可以轉沙鍋雲吞雞。最後我地叫左太白醉雞、順嫂魚羹同肉沫炒粉絲。太白醉雞肉質好嫩滑,酒味好香,份量好大。順嫂魚羹用料十足,包括荀絲、薑絲、雲耳絲同桂魚魚肉,魚肉肥美,整體口感豐富,味道比較其他清甜。肉沫炒粉絲入面有好多材料例如肉碎冬菇等等,味道唔會太濃,佐飯一流。三個菜式都好好味,下次再encore!

太白醉雞肉質好嫩滑,酒味好香,份量好大。

三個菜式都好好味,下次再encore!
2022-04-27
$150 (Dinner)
2022-05-20 97 views
行完奧海城🎉出去搵食,記得上次去過大全街附近見到有好多餐廳🍽。我今次再去返附近搵食。🤩行下行下👟去到中匯街,比個燈籠🏮吸引咗埋去。加上頭先食完牛角包🥐仲未係好肚餓🙈,我地今日決定食清d,食上海菜。餐廳入面都幾多人食。🙂店員安排我地入座之後,比咗個QR code我地自己落單。分隔板上面都有教點樣可以落單。😙🧆 陳醋木耳食到醋 + 麻油嘅味道😉。木耳又爽又甜。🥯 炸饅頭 + 練奶饅頭炸到外層卜卜脆,啱啱好金黃色。加煉奶食係最好食。😋🍲 咕嚕肉酸甜甜甜好開胃🤤,啱晒唔係好肚餓嘅我地。咕嚕肉好大件,但咬落唔會硬弸弸。😎🥬 冬菇小棠菜清清地叫個菜食下,一d油膩感都冇。💪

行下行下👟去到中匯街,比個燈籠🏮吸引咗埋去。

🧆 陳醋木耳
食到醋 + 麻油嘅味道😉。木耳又爽又甜。

🥯 炸饅頭 + 練奶
饅頭炸到外層卜卜脆,啱啱好金黃色。加煉奶食係最好食。😋

🍲 咕嚕肉

🥬 冬菇小棠菜
清清地叫個菜食下,一d油膩感都冇。💪
2022-05-19 147 views
已經去過大角咀搵食好多次,竟然無一次發現呢度有間上海菜🫣位置有D 入,係中匯街,比較尾嘅位置,附近有幾間車房,再比一間水果度遮住左😅原來有間食肆🥰店內環境都好闊落,當日係閒日,同埋都夜,甘岩比較少人。要讚一讚呢個雞絲粉皮,個麻醬係出色嘅,同埋個粉皮比其他店闊身,好食👍🏻回鍋肉炒粗麵,夠入味,可以問店員拎個辣醬一齊食再野味D😆酸辣湯$68~ 好大碗,夠足料👍🏻佢個炸饅頭係出色嘅,我地都放左一段時間先食,但都仲係好脆口,同埋個花奶勁多,岩晒我😍整體黎講,無論食物定環境都喺滿意嘅,下次再試埋個水煮牛先😆
已經去過大角咀搵食好多次,竟然無一次發現呢度有間上海菜🫣

店內環境都好闊落,當日係閒日,同埋都夜,甘岩比較少人。
雞絲粉皮

回鍋肉炒粗麵

回鍋肉炒粗麵,夠入味,可以問店員拎個辣醬一齊食再野味D😆

酸辣湯$68~ 好大碗,夠足料👍🏻
炸饅頭

整體黎講,無論食物定環境都喺滿意嘅,下次再試埋個水煮牛先😆
$150 (Dinner)
雞絲粉皮
2022-05-17 640 views
一星期前訂咗位,嚟到發覺冇此需要,一來連續幾日滂沱大雨,二嚟其實搞錯咗應該係小菜館格局而唔係私竇式私房菜。加上6點就報到,先嚟碟「蒜泥白切肉」同「紅油抄手」做住前菜等friend。蒜泥白肉排列比較粗獷,唔似平時一片片層層叠,比一般厚身,有啲捲曲,十片左右,碟底墊咗不少青瓜絲,相對少辣油….抄手皮屬於厚身,顯得內餡份量略嫌少。見到「肉沫炒粉絲」,朋友提醒即是螞蟻上樹,霎時諗起電影春嬌入面谷德昭用呢款餸來比喻女伴面容……。係夠鑊氣,粉絲入味,但調味過龍,好鹹吓,食完每啖要飲番啖茶。徘徊上海四川,想減辣所以斷估揀咗「上海回鍋肉」,呢道就調味適中,鹹中有些甜,炒得肉爽菜香,豆腐乾加多些少就更完美。我對「酸辣湯」冇乜興趣,但無可否認呢碗整得幾好。首先我以為嗌小,只係一個飯碗仔嘅份量,嚟到係成個湯麵碗滿,而且難得酸辣度攞到平衡,唔會只得酸冇乜辣,黑木耳、腐皮、蝦球、筍絲、豆腐粒等用料充足,稀杰度適中,唔好此道都食咗三碗仔。「煉奶炸饅頭」就有啲失準,只得個底脆,包面係腍,似食緊金黃色嘅蒸饅頭多啲。自助落單餐牌餸菜款式會多過實體餐牌,太長不能盡錄,因此只能斷章節錄部分。
蒜泥白切肉

Type of Meal
Dinner
上海回鍋肉
2022-05-16 91 views
成日煮飯會好攰㗎,去搵朋友順便食返個午餐先。我哋去左大角咀上海老家,地方雖小但環境舒服。餐牌有很多不同的上海菜式供選擇。我哋點咗雞絲粉皮,糖醋魚柳,酸辣湯,醬爆雞丁。老闆娘好好人,怕我地唔夠飽,仲送咗2碗白飯俾我地添。(真係太睇得起我地個胃😂)雞絲粉皮 - 粉皮十分Q彈,雞絲好嫩唔鞋,配埋麻醬,好好味,唔駛5分鐘食晒😋糖醋魚柳 🐠 用咗新鮮嘅菠蘿同青紅椒配上炸過嘅魚柳,甜甜酸酸, 十分開胃。醬爆雞丁 🐓 雞丁嫩口,配上爽口翠玉瓜粒,加埋惹味醬汁,撈飯一流。酸辣湯 🥣 稀稠度適中,十分足料嘅湯羹,味道少酸偏辣,可口又過癮,飲完額頭仲會冒汗添🙈呢度仲有好多其他吸引既菜式,如果你住附近,又突然想食上海家鄉小菜,不妨黎上海老家試下!
成日煮飯會好攰㗎,去搵朋友順便食返個午餐先。

糖醋魚柳 🐠

醬爆雞丁 🐓
雞丁嫩口,配上爽口翠玉瓜粒,加埋惹味醬汁,撈飯一流。

酸辣湯 🥣

2022-05-15 75 views
同2位朋友放工後一齊去食晚餐~由於好耐無食中餐,朋友提議去食上海菜!我地叫左上海酸辣湯,上海炒年糕,京蔥爆炒牛肉,鎮江肴肉同糖醋魚塊~上海炒年糕超級好味~ 煙靭煙靭既年糕配埋醬汁同埋京蔥肉絲既調味~ 美味非常!同朋友食得好開心!誠意推薦上海炒年糕!糖醋魚塊炸得好香口,外脆內淋,食落健康又好味!配合埋洋蔥同埋燈籠椒🫑~ 糖醋魚塊真係好岩配埋飯一齊食!上海酸辣湯都好好味!酸酸地辣辣地好開胃~ 真係好正!佢又唔算好辣,所以唔食得辣嘅嘢人都可以點黎飲!
同2位朋友放工後一齊去食晚餐~
由於好耐無食中餐,朋友提議去食上海菜!

誠意推薦上海炒年糕!

上海酸辣湯都好好味!酸酸地辣辣地好開胃~
真係好正!佢又唔算好辣,所以唔食得辣嘅嘢人都可以點黎飲!

2022-05-14 91 views
又係公司附近嘅上海菜,平時都多人,咁啱呢日落大雨就冇乜人Lunch嚟講都算幾抵,嘢食好快上枱🥢咕嚕肉💰$55客飯系列,酸酸甜甜夠開胃,好大碟都食唔晒🥢上海回鍋肉💰$55客飯系列,個人嚟講鐘意呢碟多啲,濃味又有邪惡豬腩肉,椰菜都煮到好惹味,送飯好正,不自覺食多咗好多飯🥢雞絲粉皮💰$60好耐無食呢款,幾香花生醬溝麻醬味🥢脆皮素鵝💰$68外層腐皮脆口,入面有冬菇絲紅蘿蔔絲等等,味道幾好,鐘意唔點醬多啲💰$238/2ppl🚩上海老家 (大角咀)📍大角咀中滙街61號地下
又係公司附近嘅上海菜,平時都多人,咁啱呢日落大雨就冇乜人

Lunch嚟講都算幾抵,嘢食好快上枱

🥢咕嚕肉💰$55
客飯系列,酸酸甜甜夠開胃,好大碟都食唔晒

🥢上海回鍋肉💰$55

🥢雞絲粉皮💰$60
好耐無食呢款,幾香花生醬溝麻醬味

🥢脆皮素鵝💰$68

💰$238/2ppl
🚩上海老家 (大角咀)
📍大角咀中滙街61號地下
2022-05-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
  • 脆皮素鵝
  • 上海回鍋肉