2024-08-08 230 views
之前報咗名考急救證書,今日一早就去咗九龍醫院側邊的聖約翰救傷隊九龍總區總部上堂, 將近到放午飯時間 ,導師通知同學們已通知餐廳可以畀同學去食午飯, 通常醫院餐廳有兩個價錢可以畀街外人進食, 可能因為呢間餐廳比較細就不招待外來人。 一睇餐牌就知道係某大飲食集團, 但係呢度嘅選擇就比出面少好多。我叫咗個兩餸飯加熱咖啡,金針雲耳蒸雞看來都是足料,ok。豆角叉燒炒蛋味道是可以的,但個樣就強差人意啲,炒到散晒一堆嘢。為咗慳啲時間休息,求其食飽下午又要繼續上堂。
我叫咗個兩餸飯加熱咖啡,金針雲耳蒸雞看來都是足料,ok。
為咗慳啲時間休息,求其食飽下午又要繼續上堂

Type of Meal
Lunch
2024-08-04 193 views
這星期調到九龍醫院工作,九龍醫院喺窩打老道同亞皆老街交界山腰,行上去都有點吃力,位於西座有間員工餐廳,其他人係唔招待,就算買外賣都唔得,好彩獲發臨時職員證,可以喺餐廳食,唔使行一大段路出去食,今天工作開始前去食個早餐,雖然係職員餐廳,但價錢只平出面少少,叫中式早餐,皮蛋瘦肉粥、糯米雞、即磨咖啡,皮蛋瘦肉粥好綿密,有皮蛋有豬肉絲,雖然食得出有溝粉烹調,不過係啱我口味,糯米雞可能蒸太久或入咗水,有啲散。即磨咖啡濃香唔錯救咗成個早餐。
即磨咖啡濃香唔錯救咗成個早餐。
Type of Meal
Breakfast
2023-09-22 466 views
香濃咖哩牛肉飯的味道濃郁而美味。咖哩的香料和香氣與牛肉的肉汁相互融合,創造出豐富的口感和層次感。咖哩的辛辣味道和牛肉的鮮美相得益彰,使整個菜餚更加美味,而且份量很多價錢實惠。
TakeAway
2018-12-19 1913 views
因工作關係,小弟都去過幾間不同醫院的飯堂,今日就試試九龍醫院食早餐!雞扒炒蛋多士米粉,如果話好好味就一定係欺騙你,但唔係想像中不能入口,只能說是正常早餐,但價錢不是特別平呢!醫院餐廳黎講算幾好食!
2018-10-23 1179 views
九龍醫院canteen 既衛生情況真係好一黎,地下好多污積、冷氣機位又滴水,而且光線好暗,望落好唔精神😅😅今日,黎左食早餐,睇下個餐牌,望落好似好多選擇,但其實唔多,只係d配搭調黎調去,而且佢既價錢分左職員同訪客2個價錢諗左一陣叫咩好,見到前面個職員叫牛扒餐,但我望曬成個餐牌都唔見有😱😅,於是到我既時候,我都跟佢叫牛扒餐,點知又比我叫到✌🏾原來佢有d野食係唔show出黎既個餐有牛扒,而火腿、餐肉、蛋、腸仔可以4選2,仲有塊方包同雪菜米,配熱檸水食物的溫度唔算好熱,牛扒無牛味,而麵包都凍冰冰,完全唔似烘過。成個餐最好味既我相信係杯熱檸水😅😅

2017-01-26 1448 views
清晨最緊要一個完美既早餐,今日依舊食信大滿足既早餐。所以叫左牛尾湯通粉,雖然味道就太濃,味精有點重,不過大大碗,足料補返數。另外不得不提既係奄列,隻egg煎得剛剛好,7成熟,打開入面仲係好滑。火腿夠多。餐包都非常good!牛油已經緩緩地滲入包入面!除左個牛尾通太大味精,其他都好正呀!

餐包都非常good!牛油已經緩緩地滲入包入面!
除左個牛尾通太大味精,其他都好正呀!
2017-01-26
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$21.5
2017-01-25 474 views
一個美麗既早上需要配上一個完美既早餐,呢度既早餐勝在大件夾抵食。只係二十幾蚊就有飽滿既一day。先講講杯奶茶,都同出面好小小既茶餐廳有得比,夠滑,今日落左一包糖,奶同茶比例剛剛好。另外夠炸魚真係超正!足足同個包一樣咁大!值得介紹呀!

另外夠炸魚真係超正!足足同個包一樣咁大!
值得介紹呀!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Breakfast)
2016-07-20 1500 views
如果不是陪朋友來覆診,浪子都不知道這所醫院的食堂位置。這兒的食堂與沙田威爾斯親王醫院相比,真係可以用"暗淡"來形容。不夠燈光,也不夠日光採光,在近似後梯的位置。所以浪子才會說這所食堂有點古古怪怪。不過撇除這先天的地理位置,食物都是不錯的。食堂其實是由泛亞飲食集團營運,我們在外面已經見到一部"大家樂"貨車送貨。餐牌和一般大家樂一樣,不過價錢較平。順帶一提職員和訪客是有兩個價錢的。叫了一個經典早餐:吉列魚柳炒蛋多士,加火腿通粉,配奶茶。好驚喜的是,他們用的竟然是類似魚手指的魚柳,而且是即炸的。雖然因為製作需時而讓浪子站了好幾分鐘,但吃著這個魚柳真的很值得。炒蛋不算油,好老實說是落少了牛油,所以這個炒蛋並不滑的。多士反而是落哂氣,而且牛油已經搽好了,而不是像一般大家樂那樣配一盒小牛油給食客的。火腿通粉的火腿絲味道不錯,雞粉湯底是大家樂式的一貫作風。配埋一杯奶和茶比例不錯的熱奶茶,才不過$30元。服務很好,收銀員很有禮貌和笑容,是一般大家樂少遇到的。不理會這裡的"暗淡"環境,是很抵食的一份早餐。
如果不是陪朋友來覆診,浪子都不知道這所醫院的食堂位置。

不過撇除這先天的地理位置,食物都是不錯的。

順帶一提職員和訪客是有兩個價錢的。

叫了一個經典早餐:吉列魚柳炒蛋多士,加火腿通粉,配奶茶。
吉列魚柳炒蛋
火腿通粉

火腿通粉的火腿絲味道不錯,雞粉湯底是大家樂式的一貫作風。

配埋一杯奶和茶比例不錯的熱奶茶,才不過$30元。

服務很好,收銀員很有禮貌和笑容,是一般大家樂少遇到的。

不理會這裡的"暗淡"環境,是很抵食的一份早餐。
2016-07-19
$30 (Breakfast)
吉列魚柳炒蛋
火腿通粉
2013-07-25 903 views
從未吃過如此難吃的雪菜肉絲炆米,米粉又乾又硬,冇味道,可能只有幹粗活的欣賞,因份量夠多,員工談笑風生,落單後20秒已不能更改,因食品已出,不知什麼時候整定的。
2013-07-25
$34 (Lunch)
2013-06-27 562 views
印象中, 今次係第一次係醫院既飯堂食飯. 一看飯堂風格, 就感覺係大家樂集團旗下! 咁去到大家樂~就梗係叫焗豬扒飯啦~!!!!覺得大家樂既QC一向做得唔錯, 今次亦唔例外~個焗豬~豬扒雖然唔大塊但都幾厚身~個面有茄汁, 茄肉同菠蘿~配埋炒飯真係幾夾幾正~~雖然唔知點解封左某D卡位, 但lunch hour都唔會好多人, 好易搵位~good, 不過好似無咩人抹台, d台有d污積, 如果可以改善埋就更好啦

2013-06-09 419 views
小妹早前仍在隔鄰大樓工作,由於當時工作繁重,迫不得己要加班至八九點,唯有在就近的飯堂醫肚。小妹一向無肉不歡,尤其喜歡豉椒炒的款式,所以不用多思索,便點了豉椒肉片飯($26)。由於即叫即炒關係,等約10分鐘才取餐。豆豉、青椒、洋蔥和肉片的比例適中,配合豉椒汁的惹味,質素不下於一般茶餐廳,熱騰騰的飯菜,為身心疲累的我充充電。
由於即叫即炒關係,等約10分鐘才取餐。
熱騰騰的飯菜,為身心疲累的我充充電。
2013-05-09
2010-09-18 244 views
 九月,正是上學的日子,今年終於可以外出吃午飯了,第一天去了附近的醫院飯堂進餐。抵達飯堂後我是驚詫了,猜想不到是這麼大,同時也滿座了,不過幸好有朋友在,所以也立刻找到座拉。 叫了一碟印尼炒飯♥(我都忘了多少錢了),收銀員遞了幾張紙給我,一張大的一張小的,不過廚房和水吧那邊很多人在聚集,不是熟悉此地的人根本不知道叫餐的程序,問過人之后才明白原來是要給他一張小的,以后取餐時將大的給他看,真的很複雜喔。 印尼炒飯♥ 由取餐至捧餐回座位進食的那段時間,捧著一碟份量十足的印尼炒飯,香噴噴的飯一直撲進我的鼻子裡,炒飯十分有鑊氣,香噴噴之餘帶點焦焦的味道,熱騰騰的炒飯加上蝦粒一併放進口裡,簡直就是滋味!哈哈。 第一頓午餐實在不錯,又方便又近,如果能改一下服務的程序就完美了!

2010-09-13
2008-07-06 225 views
有事到此,己過了午飯時候,肚內打鼓,要來醫肚.已經到了午餐的尾聲;下午兩點半,可幸還在供應午餐餐單.有中有西.要先購單,職員有特價,外界人客每項要約莫加多4至6元.要了中式套餐,內容有排骨炒西蘭花,生炒骨,和例湯,白飯.非職員$20.5.職員則$16.5.收銀阿姐說沒有了西蘭花,代以小棠菜,我說ok.自助式服務要自己交單去取.份量其實不少,賣相亦不差.自取餐具之後坐下,座位頗為濶落,有卡位和圓枱.一試之下,食物熱度不足,又是大鑊煮的質素,肉類不用說也是凍肉,沒有鮮味,談不上好吃.生炒骨只是一團顏色炸粉,加上幾件罐頭菠蘿,酸甜芡調得很難吃.例湯不知是什麼材料煲的,沒什麼味,但郤有豬排骨一件.可以一過口癮.整體來說的品質那麼差,是不可接受的,所以儘管很餓,吃了幾啖,也要放棄.不禁替這裡的職員可憐.
有事到此,己過了午飯時候,肚內打鼓,要來醫肚.
要先購單,職員有特價,外界人客每項要約莫加多4至6元
收銀阿姐說沒有了西蘭花,代以小棠菜,我說ok.
自助式服務要自己交單去取.份量其實不少,賣相亦不差.
自取餐具之後坐下,座位頗為濶落,有卡位和圓枱
生炒骨只是一團顏色炸粉,加上幾件罐頭菠蘿,酸甜芡調得很難吃
不禁替這裡的職員可憐
  • 沒有
2008-06-04 194 views
** 此 食 肆 的 第 一 個 笑 **31-5-2008 Sat 晏晝同女友人CK o係九龍醫院影完相,就o係呢o度食o野啦,因為o係o度做o既親人話呢o度o既o野食都唔太差,但o係唔熟悉地方下,打電話問問另一個o係o度做,放工冇耐o既親人,好彩佢話埋畀我知如果唔係呢o度職員買o野食會貴啲,咁我當然掹埋佢o黎啦.我同CK先到,睇定食乜先,本想食tea,點知要到3點至有.咁我要o左$7.00 o既炸豬扖,$6.00o既薯條同$6.00o既可樂.CK要$20.00o既雞翼魚湯米線.由於即叫即整,所以都等一陣,CK o既雞翼魚湯米線整好o左,佢大讚話啲魚湯好得,湯好似好濃,偏淡唔鹹,但飲唔出魚味又無薑味,所以唔係好明佢點做得到個湯咁濃,米線就粗啲,而雞翼佢話冇諗過係全翼.而佢就因為啲湯太好味,所以成碗清晒,湯都飲埋.而我o既豬扖整好o左,不過唔係炸,係煎o既,但漏o左薯條畀o左綠茶我.於是我先食豬扖,唔太鹹且鬆,OK.我綠茶未開,廚房就叫我,話張飛冇寫要飲品,我親人睇睇,原來係喎,於是幫我補買.我諗係老闆娘掛住同我親人傾偈,所以漏落.之後我o既薯條都炸起喇,嘩!好粗好長,:雖然一碟唔係太
** 此 食 肆 的 第 一 個 笑 **

之後我o既薯條都炸起喇,嘩!好粗好長,:雖然一碟唔係太多,不過都好夠飽,而且好好味.

環境同衛生OK啦,而廚房o既都幾好禮貌.

呢o度有清茶可以自己斟o黎飲.

如果係非職員,唔同o既食物會加$4.00至$6.50不等.,其實都好貴.
$20.50 (Tea)
  • 炸薯條