2022-12-26 222 views
位於深水埗的街邊腸粉店是住在深水埗的朋友傾情推薦的腸粉路過看到很有特色 不禁試一下好吃不貴 20元可以吃到現做的美味石磨腸粉可以打包帶走 也可以坐在路邊吃餐牌的種類也很多 看起來很吸引短短15分鐘一直不停有客人上門師傅收到點單後即場製作 2~3分鐘就可以出餐聽說他家的雞蛋腸是一絕和朋友每人點了一份招牌的雞蛋瘦肉碎腸端出來還冒熱氣 雞蛋➕瘦肉➕腸粉雞蛋鮮香 腸粉皮薄爽滑 (就是肉碎有點少吃路邊攤的感覺好爽 因為價錢夠平所以覺得性價比很高!不妨試一下!
位於深水埗的街邊腸粉店

和朋友每人點了一份招牌的雞蛋瘦肉碎腸
端出來還冒熱氣 雞蛋➕瘦肉➕腸粉
雞蛋鮮香 腸粉皮薄爽滑 (就是肉碎有點少
吃路邊攤的感覺好爽
因為價錢夠平所以覺得性價比很高!
不妨試一下!
雞蛋瘦肉碎腸
2張摺枱可供堂食,坐巷仔街口,無冷氣,製作環境衛生實在令人擔憂。但附近賣場的姐姐都過嚟落單,佢又真係有石磨,又即叫即整,價錢都平平地,所以鼓起勇氣嘗試一個!🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢<菜脯蛋腸 $20>阿叔一腳踢,等了15分鐘,前面做完8盒,到我張單了。兩湯殼粉漿,兩匙菜脯、生菜絲,單手打雞蛋於蒸盤上,輕輕搞拌,放入爐裏蒸數分鐘。蒸完,師傅便工整地放入盒內,再用身旁的飲料機倒出味精醬油。味道,係okay既,始終都有味精的加持。😂🫥雖然今次食完能安全渡過,但因為衛生環境的視覺沖擊,應該都難啲有下一次。
2張摺枱可供堂食,
坐巷仔街口,
無冷氣,
製作環境衛生實在令人擔憂。
但附近賣場的姐姐都過嚟落單,
佢又真係有石磨,
又即叫即整,
價錢都平平地,
所以鼓起勇氣嘗試一個!
🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
<菜脯蛋腸 $20>
阿叔一腳踢,
等了15分鐘,前面做完8盒,到我張單了。
兩湯殼粉漿,
兩匙菜脯、生菜絲,
單手打雞蛋於蒸盤上,
輕輕搞拌,放入爐裏蒸數分鐘。
蒸完,師傅便工整地放入盒內,
再用身旁的飲料機倒出味精醬油。
味道,
係okay既,
始終都有味精的加持。😂
🫥
雖然今次食完能安全渡過,
但因為衛生環境的視覺沖擊,
應該都難啲有下一次。
菜脯蛋腸
2020-04-03 750 views
依家嘅腸粉出名係石磨腸粉,價錢唔貴完全合理,唯獨係衛生環境有啲差,佢係開放式,如果你有去過你就明白點解我會話佢係衛生環境差,同埋佢嘅豆瓣醬係長期冇refill,每次去豆瓣醬都冇再補充,呢一點係有啲失望嘅。石磨腸粉呢個價錢我覺得合理,其實佢嘅腸粉幾好味,雖然等候時間係有啲耐,不過腸粉嘅質素係幾高,無論你要咩腸粉都好,我都建議你加蛋或者辣菜脯,咁嘅味道真係唔同啲,層次口感都唔同D㗎,不妨一試啊,不過我建議外賣好了,堂食就唔係太好啦..
2019-11-25 356 views
🦄五嫂石磨腸粉-蔥花蝦米腸 Hkd20Rating🌕🌕🌕🌑🌑-皺皮腸粉興左咁耐其實我一次都味食過🤭🤭今次經過深水埗咁岩地鐵站出口就見到間🤤就入左去食個腸粉當Lunch🤤🤤🤤當然大家都可以自行選擇堂食定叫外賣腸粉即叫即整😈但都好快就整好送到✨可以食到新鮮熱辣既即製腸粉其實好幸福好似話佢啲米漿係冇加水🤗咁就會重米香味多啲但我食落又唔覺得米香味真係好重🤣🤣🤣但腸粉係滑既😇不過可以再滑溜啲😝所以米香味同滑溜程度同想像中有啲出入然後就到啲料 叫左蔥花加蝦米🤪呢啲都係好Basic既野 但其實份量好少😅唔好灑得好平均 不過加左蔥花既腸粉好食好多會香啲同埋加左蝦米既話又可以增加口感整體而言呢個腸粉既味道唔差😏😏但可能我第一次食又對皺皮腸粉既期望好高所以就有啲啲覺得佢同期望有啲出入😅我會再食多幾間唔同既皺皮腸粉Haha😌大家有冇啲咩好食既皺皮腸粉推介?歡迎cm喔-
🦄五嫂石磨腸粉

我會再食多幾間唔同既皺皮腸粉Haha😌
大家有冇啲咩好食既皺皮腸粉推介?歡迎cm喔
2019-11-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Lunch)
2019-11-05 233 views
蔥花蝦米腸 $20即叫即製既石磨腸粉等大概5分鐘就有 蔥花同蝦米味都幾香 皺皮腸粉好薄好滑 但佢本身既獻汁有啲過鹹.瘦肉碎腸 $18豬肉幾嫩滑 但似乎有啲太少了 可能因為而家豬肉貴?😂腸粉同樣薄滑 味道就一般
蔥花蝦米腸 $20
瘦肉碎腸 $18
蔥花蝦米腸
2019-10-20 158 views
在這一年香港興起吃石磨腸粉,我亦當然跟上這個潮流,在網上搜尋了不少有關於石磨腸粉的店舖在網上搜尋了不少有關於石磨腸粉的店舖,大家都推薦這一間在深水埗的石磨腸粉店,這次一是當然是不錯的大家推介得很好。
2019-09-05 167 views
今日去開鴨寮街,路過e間腸粉店,好似幾特別諗住試吓,係大陸依家好興嘅皺紋腸粉,嗰日喺珠海食過都唔錯,喺香港第一次見到所以諗住不妨試吓兩個人叫咗蔥花腸,蝦米腸,同埋乾撈麵,蝦米腸都還ok幾香蝦米味,葱花齋腸真係好齋,但係其實啲腸粉又唔滑d汁好又油膩 (我喺大陸食過都係比較傳統用豉油) ,唔知點解香港會變咗一啲啡啡地好似牛腩汁嘅獻汁好奇怪囉,乾撈麵直頭食唔到,又乾又有浸怪味,食咗幾條真係冇辦法只好垃圾桶見,各位深水埗街坊千祈唔好中伏!!!
2019-09-05
TakeAway
$51 (Tea)
2019-06-08 189 views
晚上回家途中,經過地鐵站外,看見石磨腸粉,愛食小吃的女友不顧開飯在即,外賣了一盒蛋味皺皮腸粉。腸粉即叫即做,等了5分中,店員把腸粉和醬汁分開包裝,即使回家需要半小時車程,也保留到溫度和質感,它別於一般茶樓感覺,食落去多層鬆軟,又滑又熱的口感。雞蛋加了蔥花,愛吃辣的我們,覺得這個醬汁和辣醬很夠辣和蒜味。總結來說,這個腸粉材料配搭,醬汁蒜辣味道,一層層的口感,都是獨特,在別處吃不到的。下次還會再來吃。
TakeAway
  • 蛋腸粉
2019-05-15 188 views
【五嫂石磨腸粉-深水埗】很多年前,偶然食過廣州的鐵盤蒸籠腸粉,跟香港的布拉腸粉頗有不同。只見師傅雙手不停,兩塊刮片,把剛蒸好的薄粉漿,推呀推呀!好神奇咁推成一碟腸粉。淋上甜豉油,幼滑無比,裡面包着甚麼材料,已經唔重要!只是當年,呢味嘢並未嚟到香港,要食,就要上深圳或廣州了。但近年國內的大部份的名店,都開始流傳到香港了。其中鐵盤腸粉,亦係其中一種。但仍有很多地區和派別!例如潮式腸粉,淋的不是甜豉油,而是芡汁,大叔略嫌唔夠清爽!曾經在很多媒體,都有介紹過深水埗的『五嫂石磨腸粉』,大叔今日就慕名到訪。早上十一點多到達,早餐時間已過,客人已經不多。問咗收錢的哥仔,有甚麼最多人食?佢話『豬潤腸』及『豬肉碎加蛋腸』。大叔就偏拗頸,叫咗『碎牛肉腸』及『蔥花蝦米腸』,加多一杯豆漿,都係四十七蚊。原來呢處嘅堂食,只係喺巷仔嘅另一邊,搭起幾個盒,就俾你在上面立食。腸粉好快就整好,店舖有啲醬料可以自己落,為了食原汁原味,大叔只加了芝麻。先食碎牛腸,佢係我哋平時係街市牛肉檔,買嗰啲免治牛肉嘅質地。頗『鞋』,幸好嗰甜豉油,挽回不少分數。大叔貪心,望望餐牌,又叫咗個『蔥花蝦米腸』,點知食落,原來佢用嘅唔係蝦米,喺
【五嫂石磨腸粉-深水埗】
淋上甜豉油,幼滑無比,裡面包着甚麼材料,已經唔重要!
只是當年,呢味嘢並未嚟到香港,要食,就要上深圳或廣州了。
但近年國內的大部份的名店,都開始流傳到香港了。
其中鐵盤腸粉,亦係其中一種。但仍有很多地區和派別!
例如潮式腸粉,淋的不是甜豉油,而是芡汁,大叔略嫌唔夠清爽!

早上十一點多到達,早餐時間已過,客人已經不多。

大叔貪心,望望餐牌,又叫咗個『蔥花蝦米腸』,點知食落,原來佢用嘅唔係蝦米,喺上海舖常用的蝦皮,食落不似心裡預期,又係失望之作。

總結嚟講,大叔去咗,一了心願,但我唔會好似今次咁,專程再去了。
2019-05-14
Type of Meal
Breakfast
2019-05-10 122 views
一直都好鍾意食呢種即磨腸粉,然後香港又好少有,成日都要返大陸搵。好彩有朋友介紹呢間!腸粉好足料,都只係20蚊有找!推薦雞蛋瘦肉碎腸粉,蜜汁叉燒腸(再加蛋)!正!鐘意佢既汁同口感!
2019-05-05 113 views
五嫂石磨腸粉叫左個$20香茜牛肉碎石磨腸粉+$3雞蛋環境衛生都唔係一般,係低下,食住口煙係到整石磨,膠桶呀好多野都望落唔乾淨,ORDER完都後悔左要食味道好普通,無咩米味,同你買叮叮/酒樓食既味道差唔多,係滑小小咁多。牛肉少到可憐不在下話,零香茜味。加左錢要雞蛋就真係比足一隻雞蛋你既值唔值去食? 真係見人見智.. 但真係無講到咁誇張咁好食整體評分 3.0 /10推介: N/A(五分滿)老虎回頭率:
五嫂石磨腸粉
叫左個$20香茜牛肉碎石磨腸粉+$3雞蛋