2024-10-21 7044 views
*旺角通菜街嘅特色港式糖水舖 - 仁芝初📢🍮 法式紫米燉蛋:呢款法式紫米燉蛋真係好有特色!燉蛋嘅香滑柔嫩配合紫米嘅獨特口感,入口即化,甜而不膩,真係好好味!每一口都係極致享受。🍧 芒果奶凍:芒果奶凍清新爽口,奶香同芒果香完美結合,唔會太甜,口感滑溜,每一口都充滿夏日嘅味道,好有特色!🥭 芒果楊枝甘露:呢款芒果楊枝甘露真係唔可以錯過!芒果肉鮮甜多汁,配上西米同椰汁,唔會太甜,味道濃郁,好多明星都特別鍾意嚟幫襯,絕對值得一試!🍴 石磨芝麻糊:仁芝初嘅石磨芝麻糊真係唔簡單!每日人手石磨製作,口感滑溜,芝麻香氣濃郁,入口即化,令人回味無窮!🥣 人手磨合桃露:合桃露亦係仁芝初嘅招牌,採用新鮮合桃每日人手磨製,質感滑溜,合桃香濃,飲完感覺好滋潤,唔會過甜,好多顧客都大讚唔絕。✨ 明星加持!!仁芝初嘅糖水唔單止味道好,仲成日見到好多明星嚟幫襯,人來人往,人氣爆燈。食物質素一流,口感絕對係一試難忘。📍 店舖地址:旺角通菜街鴻輝大廈B座鴻輝大廈地下06號⏰ 營業時間:下午兩點半至凌晨十二點半記得Follow最新動態!甜品控們,快嚟仁芝初試下呢啲美味嘅港式糖水啦!#仁芝初 #旺角美食 #港式糖水 #特色
*旺角通菜街嘅特色港式糖水舖 - 仁芝初📢

📍 店舖地址:旺角通菜街鴻輝大廈B座鴻輝大廈地下06號
⏰ 營業時間:下午兩點半至凌晨十二點半

記得Follow最新動態!
甜品控們,快嚟仁芝初試下呢啲美味嘅港式糖水啦!

#仁芝初 #旺角美食 #港式糖水 #特色甜品 #芒果奶凍 #芒果楊枝甘露 #法式紫米燉蛋 #石磨芝麻糊 #人手磨合桃露 #香港美食 #打卡必去

希望合你心意!🍮🍧🥭😊

@art.of.dessert_
  • 法式紫米露
天氣涼咗,食完晚飯見係旺角就去咗仁芝初食糖水暖下先!主打傳統嘅廣東甜品仁芝初,糖水款式都幾多,基本上嘅中式糖水都有齊天氣涼涼地最岩就係食蕃薯糖水,非常經典嘅中式甜品,蕃薯份量好多,口感通常比較軟綿綿,帶豐富嘅蕃薯香氣。蕃薯本身嘅自然甜味同薑水非常配合,食完成個人都暖曬!上次食過冰花燉蛋~今次再encore! 平時都比較少食~冰花燉蛋細緻冰花狀嘅花紋結構,而下層軟滑嫩燉蛋。口感非常滑嫩入口即容,,火喉控制得剛好。整個環境、服務都令人舒適,值得再食。

整個環境、服務都令人舒適,值得再食。
2024-11-02 855 views
📌旺角有日系旺角食完晏,發現左間幾好既糖水鋪,聽聞店主有專程學過,誠意十足,值得同大家介紹返 一 仁芝初 @art.of.dessert_🍮椰汁紫米露 $34椰汁香甜,紫米非常足料帶有咬口,亦吾會死甜😋👍🏻👍🏻📍仁芝初旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖#旺角 #仁芝初 #糖水 #撐小店 #糖水鋪 #小店系列 #甜品時間 #旺角揾食 #中式糖水 #平民食堂 #平民美食 #良心小店💛 #椰汁紫米露 #星星和你食 #星星帶你食 #其實有好多小店需要大家支持🙌🏻
📌旺角

🍮椰汁紫米露 $34
椰汁香甜,紫米非常足料帶有咬口,亦吾會死甜😋👍🏻👍🏻

📍仁芝初

2024-09-23 769 views
呢間甜品舖名稱叫做「仁芝初」咁下一句係咪性本善?🤣不,原來係「為生活加點甜!」天氣開始有啲涼,所以嗌咗啲熱嘅甜品 🧡木瓜燉雪耳夠晒滋潤 木瓜好腍好甜 糖水味道適中 淡淡地飲落口幾舒服仲有個大雪耳喉嚨舒服晒🖤🤍芝麻糊拼杏仁露傳統中式甜品係呢間舖頭嘅主打芝麻糊磨得幾香幾滑 再加埋杏仁露嘅獨有香味黑白配 好味又靚💛芒果奶凍呢個係有驚喜嘅 奶凍有奶嘅香味上高配有芒果醬同埋香甜嘅芒果粒粒一個玻璃樽裝住有晒儀式感
呢間甜品舖名稱叫做「仁芝初」
咁下一句係咪性本善?🤣
不,原來係「為生活加點甜!」

天氣開始有啲涼,所以嗌咗啲熱嘅甜品

🧡木瓜燉雪耳

呢個係有驚喜嘅 奶凍有奶嘅香味
上高配有芒果醬同埋香甜嘅芒果粒粒
一個玻璃樽裝住
有晒儀式感

食完飯好想食糖水,路經這甜品店名好特別”仁之初“好有意思!小店唔算大,但乾淨企理!芝麻糊拼合桃露 $34芝麻糊及合桃露生磨質地順滑,不會太稀太杰,做到掛羹的效果。核桃露堅果味香濃,芝麻糊超重芝麻香氣,唔會好甜,又可以雙拼,果然係鎮店招牌!薑汁芝麻湯丸 $32芝麻湯圓皮薄陷靚,芝麻餡夠香滑流心,薑湯薑味濃,夠哂暖胃!木瓜燉雪耳 $34木瓜好清甜,,仲有雪耳燉到軟滑起膠,又足料,甜度又適中,非常滋潤嘅糖水!芋圓(8粒)$12芋圓有咬口煙煙韌韌,加配落糖水食有口感!除左有多款中式傳統糖水,仲有fusion 甜點,布甸...下次再去品嚐😋

芝麻糊拼合桃露 $34

薑汁芝麻湯丸 $32
芝麻湯圓皮薄陷靚,芝麻餡夠香滑流心,薑湯薑味濃,夠哂暖胃!

木瓜燉雪耳 $34

芋圓(8粒)$12
芋圓有咬口煙煙韌韌,加配落糖水食有口感!

2024-09-13
Type of Meal
Last Night Supper
  • 合桃露拼芝麻糊
  • 木瓜燉雪耳
  • 薑汁芝麻湯丸
其實我都幾鍾意食中式糖水,特別係會揀啲滋補養顏嘅糖水,食完都唔會有罪惡感~呢間糖水店除咗出名食中式糖水之外,仲有鎮店之寶:法式紫米露,有幾層不同嘅材料堆砌而成,有椰汁、紫米露、啫喱、燉蛋,雞蛋味好香濃,估唔到呢幾樣嘢配搭埋一齊又幾夾!另外叫咗原隻雪梨燉川貝,清甜潤喉,啱晒乾燥嘅天氣~同一時間再加埋湯圓及芋圓,會另外分開上,黑芝麻湯圓非常香濃又滑,薑汁湯亦夠晒辣,好啱我口味!下次想試埋黑芝麻糊、合桃糊~

另外叫咗原隻雪梨燉川貝,清甜潤喉,啱晒乾燥嘅天氣~

$58 (Last Night Supper)
2024-09-08 753 views
今日同🐧🐧buddy 行旺角,發現咗依間個名好特別嘅糖水舖😋 決定入去會一會佢🥴❤️ 店舖正做緊應援,四周都貼滿相關海報相片,好有氣氛👍 試咗幾款店舖推薦嘅糖水甜品🤩🌟 首先係超有創意嘅法式紫米露😚😚😚 甜品由椰汁、紫米露加埋法式燉蛋組成,可以一口氣食曬兩款最愛嘅甜品🤩 超級滿足🤭 紫米露濃稠可口,粒粒紫米嚼感一流🤤 每一啖都充滿椰香,滋味好好😋 底部嘅燉蛋濃郁又滑嫩,蛋香味滿滿令人回味無窮❤️ 🐧🐧buddy 叫咗個白果薏米腐竹糖水,特別另加芋圓🤭 糖水香甜細膩,清香回甘,腐竹嘅滋味十分出眾❣️ 芋圓煙韌軟糯,嚼感極佳,令人迷戀無限🫶 最後忍唔住叫多個美味滿分嘅冰花燉蛋🤤 滑嫩細膩蛋香滿溢❤️ 超級正😘
法式紫米露

法式紫米露
白果薏米腐竹
冰花燉蛋
2024-09-07 679 views
仁芝初位於旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖店舖鄰近家樂坊同廣華醫院仁芝初提供港式糖水例如鎮店招牌生磨香滑芝麻糊,生磨香滑合桃露,生磨滋潤杏仁露,楊枝甘露,仲可以雙拼,食盡唔同配搭,非常靈活生磨香滑芝麻糊$32 冷熱同價我選擇左凍食質地非常滑食到米既香同黑芝麻既香姜汁燉蛋$36我揀熱食姜汁味濃唔會好有辛辣感調配得好好燉蛋變左淡黃色夠暖身芒果奶凍$42 外賣$48面頭佈滿芒果粒勁甜再加埋芒果醬奶凍重奶味用full milk製成非常豐富另加$12 3粒芝麻湯圓湯圓湯底係薑水芝麻湯圓咬落濃濃芝麻醬必必食我會為左湯圓再光顧
仁芝初位於旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖

芝麻湯圓咬落濃濃芝麻醬
必必食

我會為左湯圓再光顧

2024-09-07
$34 (Tea)
  • 姜汁燉蛋
  • 芝麻糊
2024-08-31 518 views
夜晚宵夜當然少不了吃糖水啦,這家經常要排隊的,這次特地早一點過來吃,剛好有位置!平日唔少得要返啲糖水滋補下啦!木瓜燉雪耳💰34喉嚨最近很乾,最適合來一點甜甜的滋潤,這個木瓜燉雪耳熱熱的最好吃,滋潤清心,喝下去整個腸胃都舒服了😊之前病了一段時間,這個就可以潤一下肺了!而且還可以美顏,補充水分喔!美容養生兩不誤!薑汁燉蛋💰36要來一個冷的,薑汁燉的話也很適合夏天,可以去除體內的濕氣!這家店燉蛋甜度剛好,蛋也很滑嫩👍還可以健脾暖胃,平時會吃熱的,夏天吃冷的,味道也很不錯,很Q彈!

木瓜燉雪耳💰34

薑汁燉蛋💰36
2024-08-21
$35 (Last Night Supper)
  • 木瓜燉雪耳
2024-08-27 471 views
今日喺旺角食完晚飯之後想食個糖水,搵到位於旺角通菜街,OK便利店附近嘅一間糖水舖。見到隔離兩台都點咗凍楊枝甘露$44,好耐冇食我又點咗碗試吓,質地都偏向傑身,入面有西米、西柚同埋芒果。啲芒果切到大大粒幾甜,西柚最正,夠晒新鮮又爽口,成本嘅感覺係甜中帶酸,但係又唔會好甜嗰種。之後重點咗兩個外賣。凍冰花燉蛋$35好濃郁嘅蛋味,同樣都係唔會太甜,入口嫩滑。古法養顏燉桃膠$44呢個滋潤糖水女性必點啊,入面有桃膠+桂圓+杞子+紅棗。而且個糖水又唔會過甜,啱晒怕肥嘅朋友呀。

之後重點咗兩個外賣。
凍冰花燉蛋$35
好濃郁嘅蛋味,同樣都係唔會太甜,入口嫩滑。

古法養顏燉桃膠$44

2024-08-24 386 views
最近旺角通菜街嘅餐廳都轉換得好快,開始出現價錢比較平民嘅餐廳。最近,紅磡一間比較出名嘅中式糖水鋪都係旺角開左分店,呢間糖水鋪甚至連周潤發都幫襯過,門口都可以見到同周潤發嘅合照😂糖水價錢普遍都係3x蚊,最貴都係4x頭,主打懷舊中式養生糖水。桃膠桂花涼粉(加芋圓)呢個係期間限定甜品,涼粉已經好少喺坊間出現,我地普遍見到都係仙草。糖水以懷舊的玻璃碗裝住,有復古風味。除左桃膠同涼粉,仲有桂花、杞子同龍眼肉。比起涼粉,桃膠嘅份量比較多,桃膠毫無雜質,口感軟彈。涼粉口感清涼及咀嚼微彈,糖水不甜。整體口感都好溫和,完全不覺得甜膩。芋圓另外分開上,並附以薑汁。芋圓有兩種口味,分別係蕃薯及紫薯,味道突出,而且口感都唔同。蕃薯味口感微硬具口感;紫薯則軟綿煙韌。芝麻糊拼紅豆沙(加芝麻湯圓)小編第一次見芝麻糊可以拼紅豆沙,店員送上嚟時候係微溫。表面上嘅芝麻糊好似從松露片,肉眼睇紅豆沙份量比較多,但原來芝麻糊都一樣 多。芝麻味都好濃郁,口感都算滑溜。紅豆沙真係煮到有沙沙口感,同時都食到紅豆粒,甜度淡淡,KO成碗都不是難度。湯圓只有芝麻口味,但見得到自家製。糯米入面係爆芝麻糊,糯米都軟糯到好似可以拉絲咁。仁芝初旺

桃膠桂花涼粉(加芋圓)

芝麻糊拼紅豆沙(加芝麻湯圓)

仁芝初
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖
朋友生日🎂梗係要自肥一下想試好耐㗎啦聽講週潤發都有幫襯過食完飯即刻拉佢地過隔離仁芝初一行四人1 古法桃膠正常嘢2 生磨芝麻糊溝綠豆沙3 蛋白杏仁糊4 生磨芝麻溝合桃糊芝麻糊係生磨既雖然唔係好幼滑,但感覺係手工反而覺得有粗糙感食落重有層次重點鐘意佢唔太甜
朋友生日🎂梗係要自肥一下

2 生磨芝麻糊溝綠豆沙
3 蛋白杏仁糊
4 生磨芝麻溝合桃糊
芝麻糊係生磨既
雖然唔係好幼滑,但感覺係手工
反而覺得有粗糙感食落重有層次
重點鐘意佢唔太甜

2024-08-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Other)
Celebration
Birthday
2024-08-19 612 views
除左打牌之外,中式甜品入面,我最鐘意食乜糊物糊,但食勻全香港,得一間佐敦排隊甜品鋪係比較好食,但又唔鐘意排隊而且佢偏甜所以都好少食,終於終於!俾我搵到另一間仲出色嘅鋪頭啦 😍。仁芝初開係女人街街頭,近Aeon嗰邊入,有中式西式甜品。生磨香滑芝麻糊($32)、生磨香濃合桃露($34)有熱有凍,芝麻糊同合桃露都係極濃,係表面有光澤嗰種,正所謂甜品唔甜就最好味 🤣 呢度就做到啦~ 低甜又濃,我仲加左3粒芝麻湯圓落合桃露,正呀!。芒果奶凍($42)另外仲試左個西式甜品,表面係芒果粒加芒果漿,下面就係滑滑奶凍,夏天食一流。📍仁芝初 (旺角)旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下6號舖。@art.of.dessert_ 。#gpigmk

仁芝初開係女人街街頭,近Aeon嗰邊入,有中式西式甜品

生磨香滑芝麻糊($32)、生磨香濃合桃露($34)

芒果奶凍($42)

📍仁芝初 (旺角)

@art.of.dessert_

#gpigmk
2024-08-19
$40 (Last Night Supper)
2024-08-11 660 views
喺旺角行到到攰攰地,又要等朋友嘅同時,我就去咗間喺旺角女人街附近嘅甜品舖坐下Hea下,喺下午四五點嘅時間舖頭唔算多人自己就嗌咗個法式紫米露食,本身冇乜期望。但係估唔到個法式紫米露出乎意料地唔錯,上面最上有啫喱,忌廉中間嗰層係紫米露而最下面嗰層就係燉蛋, Max咗一齊之後個口感嘅好食,如果想食甜品晏晝又想坐得舒服嘅話可以去吓呢間😝😝

• 法式紫米露
逛旺角,喜愛的餐廳有很多,傳統糖水店真的讓人無法抗拒,超愛❣️閒逛到這家糖水鋪,悶熱的晚上也阻止不了路過的我來一碗糖水😉和朋友各點了一碗甜品,還發現了隱藏吃法,芝麻糊拼杏仁糊也好贊,😚香濃絲滑,推薦!芝麻糊滿滿光澤,濃郁芝麻香,杏仁糊口感清香。法式西米露,面頭有啫喱,底部有嫩滑的法式燉蛋,紫米露配上椰汁,濃厚🥥香。店內生意很好,🤓但不用排隊,店門口人絡繹不絕,還可以takeaway外賣回家哦!