total叫左一個綠茶丸子,一個oreo脆脆丸子🍡,之後再加左一個焦糖布丁🍮,啲奶蓋比咗好多而且好creamy😋😋賣相不錯,但兩個人各食咗六粒丸子之後其實都幾飽下😂個布丁都幾好,唔似傳統布丁有層啡色焦糖喺面,但個布丁好動L好彈,質感偏向啫喱但都幾fit我嘅取向,佢個布丁唔會話超甜超多糖~~ 因為新舖開張所以服務員唔係太熟手,不過服務態度良好,有職員lead我哋入座同講到明有最低消費等等,相信日子耐咗會有改善;環境嗰度都幾舒服。但沙田終於多返間甜品舖😭😭😭
2023-06-26
$51.5 (Tea)
  • oreo脆脆丸子
  • 焦糖布丁
  • 抹茶豆乳丸子
已經食飽晚飯、行經見新開都可以試下既,準備入坐便比個收銀姐姐的態度嚇親她在講解他們堂食既規矩,每一個人入坐均要消費,(但並沒有提及有加一服務費)已感到她很不有善,繼而甜品上場,第一口便覺得不對勁,紅豆太硬、再來一口所謂豆腐花很一般、老實街市好食過佢,奈何試新店之前冇上open rice睇食評,睇左就唔會浪費時間、好在同行有小朋友食野冇要求,抵得諗幫我食左去。。。沒有因為唔好食而浪費、內心才好過些其實依家租金甘貴、食物質素和服務都冇競爭力,不作改善,一定很容易被淘汰。
2023-06-25
$50 (Last Night Supper)
難得與朋友一聚,去左呢間新開的沙田甜品舖。叫左兩個甜品:仙草2號 $55紅豆、薏米、寒天:一般仙草:正常發揮布丁:呢舊真係驚天大布丁,請大家欣賞以下如圖中所見,舊布丁係硬到可以俾隻羹插住並懸於空中,而且完全冇跌落嚟嘅跡象。口感與大菜糕相似度達99%,而且味道亦係唔好食嘅❌ 如果係叫其他野想加布丁,要成$10!誠心奉勸每一位睇到呢度嘅讀者,請千祈唔好叫布丁‼️招牌紅豆湯 $50所有配料都合格,不過不失,但呢碗嘢比較似係紅豆「湯汁」而唔係紅豆「湯」。因為配料太多,紅豆湯頓時由主角變左做茄喱啡,連對白都冇嘅嗰種茄喱啡🙉 熱度方面,正常紅豆湯上菜應該係熱騰騰,但由於仙草係凍嘅、芋泥都係凍嘅,於是上到嚟碗嘅已經變咗暖暖哋偏凍🌨️ 而家係夏天我食呢碗嘢都嫌凍,更莫講係冬天嗰陣,食到嘅人係會幾咁失望🚬總結:最終由於食物質素差,所以兩碗都冇食晒。係價位唔平、環境很狹窄、用餐時間限時1小時、每人最低消費要叫一樣嘢嘅規範下,實在有太多其他選擇。唔會食第二次仙滿堂🙅🏻‍♀️
難得與朋友一聚,去左呢間新開的沙田甜品舖。叫左兩個甜品

仙草2號 $55
[配料:紅豆、仙草、薏米、寒天、布丁]
紅豆、薏米、寒天:一般
仙草:正常發揮
布丁:呢舊真係驚天大布丁,請大家欣賞以下

招牌紅豆湯 $50
[配料:紅豆、芋圓、白玉、仙草、芋泥]

總結:
2023-06-17 118 views
去商場超市看上有間甜品店,望上有至愛的芋圓,在不用等的情況下決意入內試。。。環境是比較細,自行以QR Code落單已是常事,要來一碗(芋圓/紅豆/珍珠/迷你白玉/豆花的)【招牌豆腐花】作品成為HK$50. 食物水準中中平平,可能自己偏愛芋圓感覺上就比同類型(豆乳XX)為少,所以話一有比較就絕對有傷害,不作比較總是合格水平⭐️⭐️⭐️★此店有加一服務費★
招牌豆腐花

★此店有加一服務費★
$55 (Lunch)
2023-06-16 125 views
第一次來,是中午四五點的時候。門口沒店員, 便直接進去。一進去,但被店員趕,要出返門口, 要重新由門口等佢地帶位入去。 怎麼辦? 食個糖水以為遇上了訓導老師 及風紀了嗎? 店內人不多,印象中好像只有一枱。我們想坐得寬敞一點的位置, 卻帶到去最角落最逼夾 的二人位。 無所謂,去到此, 心想只此一次而矣。 我們叫錯了東西, 三秒內已經立即發現,立即要求更正。 外面店員 未入廚房,已經大大聲大叫:「整左啦喎!」, 我火都黎:「三秒前, 點整好左呀! 」 。 此外, 此糖水店 係要收加一服務費, 老牌滿記 、對面商場 九龍城過江龍 x記都不會收服務費。一碗糖水成六十蚊 ,但待應惡過乜, 完全不建議去。
第一次來,是中午四五點的時候。

一碗糖水成六十蚊 ,但待應惡過乜, 完全不建議去。

招牌
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
八月堂敗走後,期待己久終於有台式甜品進駐新城市,由圍板直至“仙滿堂”開業,坦白說能夠令我一個6月份每個星期都幫襯嘅甜品店只有這裡,無論店員由帶位及介紹落單,均態度親切及有禮貌,全程以QR code 落單,方便快捷,環境及枱櫈亦非常乾淨衛生,食物方面點左”3.5牛乳雪糕杯系列”Oreo麻糬杯”第一層一啖牛乳雪糕,超濃香牛奶味,第二層水晶凍清甜,第三層Oreo麻糬,Oreo餅碎x麻糬嘅煙韌,好味到震呀!再來豆腐花系列“豆腐花牛牛~配料多到呢,有豆腐花,紅豆,珍珠, 芋泥, 芋圆.竟然仲有埋3.5牛乳雪糕,份量足,值得一讚豆腐花超滑,有豆味🤣,芋圓質素亦很高,夠晒煙韌😋又要等下星期再來幫襯👍
又要等下星期再來幫襯👍
豆腐花牛牛
3.5牛乳雪糕杯“Oreo麻糬杯
2023-06-09
$70 (Dinner)
豆腐花牛牛
3.5牛乳雪糕杯“Oreo麻糬杯
  • 3.5牛乳雪糕杯
2023-06-07 116 views
唔知啲喊喊係咩事;但作為一個長居台灣嘅香港人,我覺得呢度啲甜品好正常 — 甚至係幾正宗嘅台灣口味。喂大佬,芋圓本身係冇味㗎;你飛去台灣食都一樣。而且呢度份量好足,CP真係唔差。係坐得比較迫。不過服務同清潔都好ok…唔通我去咗二次元?!應承咗個靚女比笑笑幫佢地平反,咁我唯有寫足200字。點了招牌燒仙草同招牌紅豆湯;味道都好台灣道地。唔可以話有驚喜,但起碼十分正常。服務員有啲生疏,但招呼真的不壞。唯一諗到批評嘅係地方淺窄;但香港地係咁㗎啦;另一間「滿字頭」咪又一樣🙄
應承咗個靚女比笑笑幫佢地平反,咁我唯有寫足200字。
喺呢間店嘅短短3-40分鐘,真係好似發咗場惡夢!1. 職員反覆出錯無論由帶位,去到入座後服務。職員都好多嘢出錯,不停要改單、改餐、做嘢甩漏。情況非常恐怖。2. 運作非常混亂落咗單差唔多半個鐘, 連我哋更遲入座嘅客人點嘅餐都上枱, 佢先走嚟同我哋講冇曬桃膠, 可唔可以轉其他食品? 咁都算,但職員更擅自將我哋嘅食品由熱食轉為凍食。 落單情況混亂。3. 服務惡劣、環境污糟不斷改單、冇嘢食不特只。食肆環境十分之惡劣。無論枱面、還是地面。全部都係食物碎。無一個職員去清理同理會。同埋後面客人已多次要求比多支餐具, 問完又問, 職員一陣就唔記得咗。咁嘅服務質素都要收10%收費。相信任何一個客人都唔會食得自在。4. 食物質素差我出世至今, 食過最難食嘅芋圓、布丁就係呢度食到。 芋圓臭嘅、布丁硬嘅、紅豆硬嘅、豆腐花怪怪地。總之冇樣嘢正常,好難食。真係貼錢比我,都唔會再去食。我食咗少少已經走咗,冇下次,拜拜。
喺呢間店嘅短短3-40分鐘,真係好似發咗場惡夢!

1. 職員反覆出錯

2. 運作非常混亂

3. 服務惡劣、環境污糟

4. 食物質素差

我食咗少少已經走咗,冇下次,拜拜。
2023-05-25 191 views
見沙田開咗新嘅台式甜品店,見商場簡介話餐廳師傅係專程去台灣學藝,主打仙草同芋圓等台式甜品,身為煙靭控嘅我當然要去試下😜▫️招牌豆腐花 ($50) 3/5豆腐花食落幼滑,覺得唔夠甜嘅話可以自己加糖水。芋圓、地瓜圓同紫薯圓都幾煙韌,但係就冇乜味,都係食佢個口感。▫️焦糖香蕉黑糖麻糬牛角包窩夫配3.6牛乳雪糕 ($88) 4/5牛乳雪糕奶味好重,同壽司郎嗰款牛奶雪糕味道相似,亦都可以免費轉比利時朱古力味,大家要轉嘅話記得先同店員講聲先自助落單。窩夫上枱嗰時仲暖暖地,外層食落好香脆,但係就做唔到內層酥軟濕潤外脆內軟嘅口感。面頭嘅黑糖麻糬軟糯煙靭,焦糖香蕉煎到金黃色,配埋雪糕一齊食都唔錯🤓食嗰時發生咗一段小插曲,店員唔小心倒瀉咗糖水,連埋我有4-5個人都比糖水彈到腳,但係店員竟然淨係掛住拖地,冇講過唔好意思或者問下我哋需唔需要紙巾😮‍💨自助落單再加咁嘅服務都要收加一服務費就有啲過分😅Overall rating (5粒⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️

▫️招牌豆腐花 ($50) 3/5
招牌豆腐花

焦糖香蕉黑糖麻糬牛角包窩夫配3.6牛乳雪糕

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️
焦糖香蕉黑糖麻糬牛角包窩夫配3.6牛乳雪糕
新開嘅仙滿堂主打食仙草+各類配料,仲有雪糕、嘢飲等等。最低消費一人叫一樣野,有加一收費,所以都係偏貴嘅糖水選擇。平日夜晚都好多人食,星期五、假日都可能要排下隊。*招牌仙草 $55仙草帶微微甘甜,質感水嫩動L,係一個好仙草凍。芋圓有大約十粒,屬於粉多嘅芋圓,彈牙軟軟地。顏色偏淡,芋圓蕃薯味好淡。薏仁、紅豆都係微微甜,薏仁有咬口,紅豆口感綿綿,有顆粒感,兩者配仙草都好夾。白玉質感似湯圓,煙煙韌韌,我好喜歡。
招牌仙草 $55
招牌仙草
2023-05-17
$60 (Dinner)
2023-05-23 107 views
外賣🥡招牌仙草真係好大碗,好足料😋啲芋丸真材實料😆好煙韌,唔會好粉,紅豆好大粒,飽滿,仙草份量都頗多,唔會太甜,大推。紅豆湯1號 有桃膠,仙草,大量紅豆,仲有芋泥,樣樣都好食好足料🥰

外賣🥡
招牌仙草
真係好大碗,好足料😋

紅豆湯1號
有桃膠,仙草,大量紅豆,仲有芋泥,樣樣都好食好足料🥰

2023-05-22
Waiting Time
20 Minutes (Delivery)
$50 (Last Night Supper)
2023-05-21 143 views
知道新城市廣場新開呢間台式甜品店,特登過嚟試,週末晏晝3點唔使排隊。芋圓1號薏仁紅豆芋圓小白玉 仙草佢嘅仙草係非常彈牙,Q彈,用匙羹畢都會滑走😂唔會過甜紅豆都係綿密,小白玉非常有咬口成碗野都幾好食,但係敗筆竟然喺芋圓度芋圓完全冇味,唔知點解佢冇比芋圓我,淨係俾咗地瓜圓同埋紫薯圓(見到同隔籬枱嗰啲唔同)煙韌口感足夠,但完全冇味,同鮮芋仙仲差少少距離😂抹茶白玉丸子非常煙靭,抹茶粉夠香,加上甜而不膩嘅奶蓋,都幾夾。比我想像中飽,建議多幾個人食。另外,仲嗌咗大紅袍珍珠奶茶男朋友話覺得奶茶冇奶味,茶味亦都唔夠我自己就覺得佢啲珍珠太淋,冇味總括嚟講經過唔使排隊都可以試吓,不過入面座位都幾迫,坐得好唔舒服。

芋圓1號
薏仁紅豆芋圓小白玉 仙草
佢嘅仙草係非常彈牙,Q彈,用匙羹畢都會滑走😂唔會過甜
紅豆都係綿密,小白玉非常有咬口
成碗野都幾好食,但係敗筆竟然喺芋圓度
煙韌口感足夠,但完全冇味,同鮮芋仙仲差少少距離😂

抹茶白玉丸子

另外,仲嗌咗大紅袍珍珠奶茶
男朋友話覺得奶茶冇奶味,茶味亦都唔夠
我自己就覺得佢啲珍珠太淋,冇味

2023-05-21 119 views
我哋叫咗個麻糬熱Croffle 同一杯黑糖珍珠奶茶,黑糖珍珠奶茶只有甜美係甜到漏嗰隻甜!croffle 要等20分鐘,點知完全係凍嘅,嗰劈麻薯認真未食過咁難食嘅。可以用鼻涕嚟形容!仲要留咗我個焦糖布丁,個焦糖布丁形狀,味道都好似啫喱,仲要一滴焦糖都冇。店舖細度店員收台可以打到我。餐具也污糟,根本未洗過就上枱,店員自己睇到有主動換。中伏!
2023-05-14 167 views
呢日食完晚餐去食呢間沙田新開嘅糖水舖,主要係食仙草同芋圓,仲有啲窩夫。我地叫左個仙草唔知幾多號,有紅豆,薏米,芋頭蓉,小丸子,仙草,牛奶雪糕,超級好食!所有食材都好夾好好食!值得一讚係佢個雪糕,牛奶味好濃!好正!跟住叫左Oreo 麻糬窩夫,又幾好食!個牛奶麻糬又同個窩夫幾夾,幾好味! 黑糖麻糬香蕉窩夫配雪糕,呢個窩夫係牛角包窩夫黎,幾好食,好鬆軟,架上個黑糖麻糬同香蕉,仲有超好食嘅牛奶雪糕,一流!必食!

2023-05-14 133 views
職員完全唔識帶位,拎左飛6位完全唔識或覺得需要留櫈,有d櫈又無執,只識放人入座,之後問門口職員,佢重問返我幾多位,同佢講拎左飛,佢先發現完全無留過櫈,叫我等之前坐低既食客食完清返d櫈出黎,調下客位都唔識,員工完全缺乏經驗和不懂對答及處理,老闆請著真係倒米