2023-06-20 661 views
🍴伝説のすた丼屋📍 葵芳興芳路223號新都會廣場2樓240-243號舖✨ 香蔥伝説廾(辣) $55肉質鮮嫩但同時鬆軟的飯粒和蔥味的調和配以新鮮的香蔥和調料烹調製作而成🙈辣度不太重十分適合喜歡口味微辣的人🫣✨ 蒜香牛油伝說丼$62配上蒜末和牛油讓你的味蕾在這道菜上面得到了升華🥰
🍴伝説のすた丼屋
📍 葵芳興芳路223號新都會廣場2樓240-243號舖
香蔥伝説廾(辣)

✨ 香蔥伝説廾(辣) $55
蒜香牛油伝說丼

✨ 蒜香牛油伝說丼$62
配上蒜末和牛油
讓你的味蕾在這道菜上面得到了升華🥰
香蔥伝説廾(辣)
蒜香牛油伝說丼
2023-05-04 1057 views
食左個158牛扒飯!好難食,出面158都好食過佢真心唔建議食佢!除非你想俾錢買難受!2個飯套餐!1個炸雞小食食左300幾蚊完全唔知自己食左乜野!個飯上到黎得返餘溫咁制!炸雞都還好!仲係熱既!真心真心真心出面大把選擇!唔好比錢買難受吉野家/牛丼都好食過佢!!!!唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食唔好食
食左個158牛扒飯!好難食,出面158都好食過佢
真心唔建議食佢!除非你想俾錢買難受!

2個飯套餐!1個炸雞小食
食左300幾蚊
完全唔知自己食左乜野!
個飯上到黎得返餘溫咁制!

炸雞都還好!仲係熱既!
真心真心真心出面大把選擇!
唔好比錢買難受

吉野家/牛丼都好食過佢!!!!

好耐無嚟過新都會,見有間新店丼飯入去試下,下午3點幾唔係好多人,餐牌選擇唔算多,主要都係豚肉為主,第一次嚟穩陣啲試試個豚肉生薑套餐跟沙律,等咗大約10分鐘就到,眼見個賣相就好好,唔知食落會點呢,食口感薑味好重,同出面食開有啲唔同,可能眼見少咗啲薑片關係,但都算係好味道,但偏重味要撈埋啲飯一齊食就啱啱好,沙律都新鮮,落咗芝麻醬,如果有其他醬汁選擇更好,感覺都滿意好食,最重要係價錢唔算貴仲無加一,服務都可以,可能因為啲野唔使等咁耐,員工都算有禮貌,底食
,唔知食落會點呢
2023-05-01
$70 (Tea)
2023-04-25 655 views
我新都會返工既,呢間舖頭今日係我食既第二次,之前食雞飯我雖然覺得偏貴但係仲接受到。今日入去就食牛,選左「厚」牛排飯(個名唔記得喇,128蚊果個啦總之)想講個牛係無牛味,然後牛肉入面有一條非常大的根無處理去除。呢個質素收呢個價係唔合格的。我平時食嘢已經係喇西果批,但係今日唔貼唔得。除左員工服務態度可以接受外,呢間舖頭其實無什麼原因值得大家入黎。另,關於上次食的炸雞飯。我想講落多一層搵拉麵店叫南蠻炸雞+一個白飯都無佢咁貴。無㗎喇呢間食店。唔掂

無㗎喇呢間食店。唔掂

2023-04-15 648 views
之前都冇寫過食評 但係呢間嘢真係好難頂啲飯軟到俾阿伯食牛肉丼 啲牛肉無味,應該話成個飯都冇味收費貴 $28,3隻垃圾餃子啲炸雞丼都好難食 同埋得好少餸未試過出去食飯 啲餸食晒仲有成半碗飯 兩個人買單,咁垃圾嘅嘢竟然要成$200 如果未食過,真係唔好貪新鮮入去試 會後悔二百蚊呢個價錢喺同個商場有更加好嘅選擇食完呢個飯,大家黑口黑面 係得呢間餐廳啲侍應服務還算OK—————————————仲有間餐廳成日會有啲不知名細蟲飛來飛去十分影響成個用餐體驗
之前都冇寫過食評 但係呢間嘢真係好難頂

啲飯軟到俾阿伯食
牛肉丼 啲牛肉無味,應該話成個飯都冇味
收費貴 $28,3隻垃圾餃子
炸雞丼都好難食 同埋得好少餸
未試過出去食飯 啲餸食晒仲有成半碗飯
兩個人買單,咁垃圾嘅嘢竟然要成$200
如果未食過,真係唔好貪新鮮入去試 會後悔

二百蚊呢個價錢喺同個商場有更加好嘅選擇
食完呢個飯,大家黑口黑面
係得呢間餐廳啲侍應服務還算OK

—————————————

仲有間餐廳成日會有啲不知名細蟲飛來飛去
十分影響成個用餐體驗

2023-04-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
遲來的食評,經常都過去新都會商場的我,食晚餐仲有幾個鐘既免費泊車,今次又嚟到新都會嘅過江龍牛肉飯店店鋪環境寬敞,但排隊時間比較長每到食飯的時候都非常多人入咗後就點左呢三個首先係鹽味蒜香豚肉,分量亦都足夠性價比正常,唔會太乾有汁上完呢個菜之後就一路等一路等,原來店長話個飯煲壞咗😂等到好多人都唔耐煩,我懷疑係有人冇煲到飯令到遲出菜,結果追咗好多次等咗45分鐘先到上左炸雞豚肉飯炸雞質素唔差,唔好瞓而且肉多,人肉亦都比較多汁食餐飯唔會話太乾到咗我女朋友嘅牛舌飯,佢同我反應的飯唔熟,一開頭都唔太相信因為係一齊煲出嚟,原來佢呢個飯比較乾,樓市比較少汁水,然後我都試咗佢嘅飯的確係唔熟,等咗45分鐘到咗嘅竟然係唔熟嘅飯!真係不知所謂!不過最後店員冇就呢個牛舌飯收錢,係成餐飯做得最好嘅地方,我唔推薦大家過嚟食
店鋪環境寬敞,但排隊時間比較長每到食飯的時候都非常多人
入咗後就點左呢三個
首先係鹽味蒜香豚肉,分量亦都足夠性價比正常,唔會太乾有汁

鹽味蒜香豚肉

炸雞豚肉飯

牛舌飯

2023-02-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
鹽味蒜香豚肉
炸雞豚肉飯
2023-04-13 294 views
經過新都會廣場既時候發現呢間新開又價格親民嘅丼飯店決定入去試一試餐廳既丼飯有唔同既 size對唔同食量既客人好 friendly ~最後決定食 M size 既香蔥伝說丼( 伝說即是豚肉 )香蔥伝說丼 $62豚肉面頭有好多香蔥味道似平時喺燒臘店食既港式蔥油醬另外見餐枱上放咗一大支沙律醬就加咗啲落豚肉飯拌勻嚟食個人嚟講,覺得加咗沙律醬之後風味更佳 😋同豚肉嘅味道幾夾餐枱上放置嘅沙律醬餐廳並唔需要加一服務費 ~總括嚟講,價錢都算親民,食物水準正常
經過新都會廣場既時候
發現呢間新開又價格親民嘅丼飯店
決定入去試一試

餐廳既丼飯有唔同既 size
對唔同食量既客人好 friendly ~

最後決定食 M size 既香蔥伝說丼
( 伝說即是豚肉 )

香蔥伝說丼

香蔥伝說丼 $62
豚肉面頭有好多香蔥
味道似平時喺燒臘店食既港式蔥油醬

另外見餐枱上放咗一大支沙律醬
就加咗啲落豚肉飯拌勻嚟食
個人嚟講,覺得加咗沙律醬之後風味更佳 😋
同豚肉嘅味道幾夾

餐枱上放置嘅沙律醬

餐廳並唔需要加一服務費 ~
總括嚟講,價錢都算親民,食物水準正常
2023-04-12
Type of Meal
Lunch
2023-04-04 344 views
公司樓下開咗間新嘅餐廳,做完嘢落嚟食晚飯見到唔算好多人排隊,即刻試吓😀之前成日大排長龍,都無時間食🦥生薑豚肉丼分咗幾個size,但係第一次食根本都唔知係幾大碗,所以選咗s,我覺得如果佢擺啲碗出嚟比客選會好啲⋯味道方面醬汁唔太啱我口味,又未去到難食,又唔可以話好食🤔所以整體都覺得麻麻地,而且都唔算平,所以未必會再想食。見到咁多人排隊以為好好食,最後有啲失望🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤 伝説のすた丼屋 (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場2樓240-243號舖
🦥生薑豚肉丼
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
伝説のすた丼屋 (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場2樓240-243號舖
2023-03-16 545 views
見新開就同一班同事買外賣番去試歡迎外賣,傳單又有電話,但係外賣就只限親身到店下單,對繁忙既香港人來就浪費時間,都唔知個電話要嚟做咩!到店落單先知炸物沒有提供外賣,又要再浪費時間打番比同事改單,最後終於落單成功,外賣碗收1蚊,冇問題餐具又收1蚊份,外賣交袋再收1蚊即係1個餐收3蚊,唔該晒到最後用膳,男同事們食牛舌丼,一打開份量極小,幾個同事都食唔飽自己就食個傳說牛肉丼,同另一款和風牛肉丼相差20元,只係多幾條菜同唔知點解會有沙律醬,而且味道一般,不會再回頭
見新開就同一班同事買外賣番去試
最後終於落單成功,外賣碗收1蚊,冇問題
餐具又收1蚊份,外賣交袋再收1蚊
即係1個餐收3蚊,唔該晒
2023-03-08 471 views
炸雞皮薄,肉唔算嫩冇汁,不過好明顯肉冇點落心機準備,食落係得炸粉味要配搭沙律醬食先有啲味,但食多少少就好乾好油蒜香牛油豚肉飯雖然牛油炸蒜味道好夾但好鹹,鹹到就算撈勻成個飯咁食都好鹹不過好老實講呢個價錢都冇咩投訴空間,的確係好大份又多餸既,如果你只係想食飽既話。但係加廿幾蚊加3隻極難食餃子真係成肚氣皮厚又煮到淋曬,面又煎唔硊甚至係冇上色都算,肉餡又少又薄,求其係超市買急凍都好食同抵食過係呢到加廿幾蚊十倍有多

但係加廿幾蚊加3隻極難食餃子真係成肚氣

It may be a little different from the taste of Japanese 伝説のすた丼屋🤔It may taste like garlic…But, the rice used is Japanese rice and it is delicious😋And the fried chicken is as delicious as in Japan🤩Next time I will try to order a dish instead of a bowl🫡🇯🇵
It may taste like garlic…
2023-02-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
📇地址:葵芳興芳路223號新都會廣場2樓240-243號舖🕐營業時間:星期一至四12:00-22:00; 星期五至日11:30-22:30💸人均消費:~$100/人👏🏻抵讚位:鋪面唔大,但都唔會坐到要同隔離枱貼埋咁濟,眼見都放到好多張枱。QR code自助落單,夠快,唔使下下都要等啲侍應過黎人手落單👍🏻🍴Food QC:「伝說丼 標準 $55 配炸雞套餐+35」「香蔥伝說丼 增量 $75 配餃子套餐 +$28」首先講下好個方面先,小食做得幾好。炸雞粉漿唔厚,3舊都大大舊,食得都滿足,如果有醬點就仲好,就咁食有啲乾。餃子都唔錯,上枱熱辣辣,食得出係即煎,煎到底部脆一脆。但佢個伝說丼就真係唔係太掂,蒜香豬肉片唔多,面頭個層望到幾多就幾多,但每塊都鹹,當鹹肉黎撈飯都叫ok嘅。最大嘅敗筆係成個飯得個少少飯係有汁,成碗飯都勁乾又無味,加上肉唔係特別多,我要加七味粉黎送飯🥲 套餐跟埋一罐罐裝飲品/麵豉湯。😯有待改善位:上菜速度可以快啲,食哂兩款小食個飯仲未到,一碗豬肉蓋飯要整成15-20分鐘🥹 真心建議可以俾番多少少汁落碗飯度,唔係食哂啲豬肉就同食白飯無乜分別😼私心回應區:見呢間丼飯新開張,上次經
📇地址:葵芳興芳路223號新都會廣場2樓240-243號舖
💸人均消費:~$100/人

🍴Food QC:
「伝說丼 標準 $55 配炸雞套餐+35」
「香蔥伝說丼 增量 $75 配餃子套餐 +$28」
首先講下好個方面先,小食做得幾好。

😯有待改善位:

😼私心回應區:
見呢間丼飯新開張,上次經過又多人排隊,價錢唔係特別地貴,就去左試下。但日本過江龍過到黎香港,就好似麻麻地😳 食完嘅感覺係:我會揀食sukiya😅
負評係比見到廚房入面有箱寫住「東莞中央化學」🤢🤢🤢🤢🤢成餐飯我究竟食咗啲咩落肚😡😡最底有圖有真相😵‍💫🥄呢間伝說丼屋上網睇到話係日本過江龍🤨係日本、海外超過100間分店標榜大分夾抵食 出名蒜香豚肉丼飯🧄用上日本食材每碗新鮮製作但我食落口完全講得非常一般😥依家香港食牛肉丼豚肉丼選擇好多好唔好食消費者一試就知😠好心啲餐廳唔好當香港人係易呃😤求其用啲東莞食材嚟呃消費者😵完全同日本去食嘅口味唔同‼️簡直係差天共地‼️呢間餐廳排隊等都等咗20分鐘我唔知道係日本餐廳總公司嗰邊問題?定係香港呢邊代理餐廳集團嘅問題?勸大家千祈唔好嚟食😫見到個箱「東莞中央化學」真心好驚😖😖
負評係比見到廚房入面有箱寫住「東莞中央化學」🤢🤢🤢🤢🤢
求其用啲東莞食材嚟呃消費者😵
完全同日本去食嘅口味唔同‼️
簡直係差天共地‼️
呢間餐廳排隊等都等咗20分鐘
我唔知道係日本餐廳總公司嗰邊問題?
定係香港呢邊代理餐廳集團嘅問題?
勸大家千祈唔好嚟食😫
見到個箱「東莞中央化學」真心好驚😖😖

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
之前經過新都會廣場見圍板裝修,期待開張時去食一次⋯⋯大約有10人排隊,排咗大約40分鐘入場,安排座位係玻璃隔離,啲人就喺玻璃隔離排隊,個個望住晒,超有壓迫感叫咗招牌豚肉丼,炸雞丼(見隔離食炸雞滿滿的好似好正),豚肉丼等咗25分鐘左右,炸雞丼大約等咗40分鐘,豚肉丼第一啖係好似好入味,之後食食吓蒜蓉味濃到唔想再食,仲越食越鹹⋯⋯炸雞丼啲雞油淋淋,明顯無翻炸迫出多餘油份,食到好膩,又冇調味,無下次!已經冇心情影相,所以無相
之前經過新都會廣場見圍板裝修,期待開張時去食一次⋯⋯

已經冇心情影相,所以無相
2023-01-09
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)
2023-02-10 345 views
排左半個鐘以為好食,但係食完一啖已經唔想食,真心覺得吉野家好食過佢(雖然我好耐冇食吉野家) ,豬肉勁鹹又鞋拾拾,飯面d乾蒜硬到咬唔開,仲要咁嘅價錢,一定唔會有下次
2023-02-10
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)