2021-02-28
今日 因探訪朋友,路經土瓜灣,睇見平常有幫襯開既 甜品鋪, 估唔到呢到可以有得食,(我本人一直沒咩機會踏足土瓜灣,真心唔知有呢間鋪頭).尋日元宵節食唔到湯圓咁就今晚補返啦。今次就叫左兩碗糖水外賣拎走, 分別係蓮子紅豆沙+芝麻湯圓 3粒,花生糯米麥米粥, 買完滿心歡喜拎返屋企慢慢食。到返到去打開碗紅豆沙,真心 講左句粗口 "X你" , 好地地紅豆沙 做咩要加 西米啊.,..... 既然唔同鋪頭唔同煮法, 咁有西米既紅豆沙.都叫紅豆沙既.我都照食....食下食下..發覺碗紅豆沙.一粒蓮子都沒比我. 真係要問下人.咁樣佢地會唔會違反左商品說明條例. "蓮子紅豆沙" 沒蓮子... 但就成碗西米多過紅豆...好啦.算啦.店舖既員工手快快 咁啱沒舀起比我啦,最後食下加左個三粒芝麻湯圓....真心真心,從未食過粒湯圓 可以係"外軟內硬" , 明顯係D 湯圓煮唔滾,食落去入面有D冰咁....大佬啊,你唔夠時間煮就同我講等耐少少(我等個外賣真係唔洗5分鐘 係快既) ,我都唔想食粒唔熟既湯圓囉... 食落口粒湯圓係硬既.煮滾左既點會咁? 我自問唔太識煮食,唔知咁樣又係唔係正常啦。點講都好.,西米紅
到返到去打開碗紅豆沙,真心 講左句粗口 "X你" , 好地地紅豆沙 做咩要加 西米啊.,.....[平時我食開應該係沒加西米,因為本人真係唔多鍾意食西米,我唔清楚傳統既紅豆沙係唔係有加啦,.] 既然唔同鋪頭唔同煮法, 咁有西米既紅豆沙.都叫紅豆沙既.我都照食....食下食下..發覺碗紅豆沙.一粒蓮子都沒比我. 真係要問下人.咁樣佢地會唔會違反左商品說明條例. "蓮子紅豆沙" 沒蓮子... 但就成碗西米多過紅豆...好啦.算啦.店舖既員工手快快 咁啱沒舀起比我啦,
點講都好.,西米紅豆沙.我係食晒既.蓮子我一粒都食唔到 湯圓3粒食左兩粒都係外軟內硬就唔勉強食第三粒啦。另外一碗唔係我食既麥米粥就正常沒咩好特別講。
經過呢次之後.我諗揀食店都係揀返自已食開個間比較好, 雖然係同名,但始終唔係太啱我個人口味, 如果有其他人想嘗試下既,可以上門品嚐。