2019-05-24 136 views
晚飯後徒步回家,大家都覚得應該有甜品作為完美的句號,所以決定去佳佳.當我知道此店開在我家附近,我實在太開心,以後隨時可以吃到比美我媽手藝的湯圓,重有𦍑湯㡳我們點了杏仁露,湯圓及紅豆沙,全部都

我們點了杏仁露,湯圓及紅豆沙,全部都
2019-05-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Last Night Supper
2019-05-23 164 views
夜晚食完飯想食糖水,朋友介紹食呢間中式糖水餐廳,話區內算出名,於是就去試一試。一入到去已經聞到好濃烈既薑味,之後同店員講4位,但因為冇位,所以冇乜點理我地,仲想叫我地企出店外等但出面咁熱,梗係係鋪頭入面涼冷氣啦,傻既先出去企! 之後我地冇理個店員,係鋪內等左陣終於有位喇雖然呢到出名薑汁,但我就對薑汁興趣不大,最後叫左熱冰花燉雞蛋$22 燉蛋睇落好靚,但食落就一般,冇乜蛋味,而且入面都唔滑既食到最底仲有好多未溶既糖粒,好失望!
燉蛋睇落好靚,但食落就一般,冇乜蛋味,而且入面都唔滑既
食到最底仲有好多未溶既糖粒,好失望!
2019-04-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$22 (Last Night Supper)
同友人去工聯會上堂落堂都已經10點但土瓜灣都仲有好多好野食喎 最正就係有唔同既小店!!但咁夜唔想再食得咁heavy所以就食個糖水啦冇乜做過research 就入左去依間 佳佳甜品度食唔知佢同佐敦果間有冇關係呢?本人叫人芋泥西米露($20)加湯圓($7)(芝麻)哇 有驚喜 唔太甜 感覺好足料 本人喜歡食低糖既 所以食咁好放心 冇罪惡感覺 同時好多芋泥感 好杰既質感 但係冇芋頭粒既我覺得都幾好味 湯圓都唔錯呀😍不過因為我叫左凍食 而湯圓係熱既 感覺未去到滿分馬蹄露西米露 $20依個朋友點既 依個又係好有驚喜!好透心涼喔!又係唔太甜 然後又有唔少馬蹄!好味呀!有驚喜!性價比高如果想食中式甜品既 都會推薦大家黎試下有下次!
同友人去工聯會上堂
落堂都已經10點
但土瓜灣都仲有好多好野食喎 最正就係有唔同既小店!!

但咁夜唔想再食得咁heavy
所以就食個糖水

冇乜做過research 就入左去依間 佳佳甜品度食

唔知佢同佐敦果間有冇關係呢?

本人叫人芋泥西米露($20)加湯圓($7)(芝麻)

哇 有驚喜 唔太甜 感覺好足料
本人喜歡食低糖既 所以食咁好放心 冇罪惡感覺
同時好多芋泥感 好杰既質感 但係冇芋頭粒既
我覺得都幾好味

馬蹄露西米露 $20

依個朋友點既
依個又係好有驚喜!好透心涼喔!
又係唔太甜 然後又有唔少馬蹄!
好味呀!

有驚喜!性價比高

如果想食中式甜品既 都會推薦大家黎試下
有下次!
2019-03-23 217 views
早前得知土瓜灣多了間佳佳二姐甜品,鬧出雙胞胎,事件鬧得熱烘烘。原來是佳佳老闆的妹妹獨立經營的,不是開分店。難得來到土瓜灣,當然要試一試。門面及格局都與佐敦店很相似。糖水款式及價錢方面都與佐敦店差不多。白果薏米腐竹 ($20)一直酷愛佳佳的「白果薏米腐竹」,當然要嚐一嚐有沒有分別。用料足,薏米及白果份量多,糖水質感錦滑,整體不錯。但感覺上還是跟佐敦店的有點距離。濃薑蕃薯糖水 ($20)蕃薯軟腍易咬,糖水薑味十分濃郁及辣勁十足,不過糖水有少許苦味。

門面及格局都與佐敦店很相似。

糖水款式及價錢方面都與佐敦店差不多。

白果薏米腐竹 ($20)
白果薏米腐竹

濃薑蕃薯糖水 ($20)
2019-03-10 181 views
一班朋友岀街食飯嘅好處係一定有人話好食糖水!係土瓜灣食飯,就轉場去左附近嘅佳佳二姐糖水啦🤩我諗大家都知佐敦嘅佳佳大多數都排晒長龍,不過今次我地黎二姐尼邊都比較早,唔洗等好耐就有位俾我地成班人入去。其實一入門口就會聞到好香濃嘅薑味,凍嘅日子入去,會即刻感覺到好暖。😌我自己就叫左寧波薑汁湯丸淨係睇相都知個糖水薑味有幾重🙈 通常岀去食湯丸個糖水都係透明,見得到個碗底,得少少薑味,但尼個薑味特濃!🔥一黎到熱辣辣就飲左啖糖水先,好暖胃😌除左個糖水,個湯丸真係好好食😍 係寧波芝麻湯丸。個皮唔會太厚,而且個餡好香,我個人覺得除左芝麻炒得香,仲好似有少少花生味🥜咁🤔,甜度岩岩好,所以我仲買多左盒未煮嘅湯丸帶走🤤同樣被薑味吸引嘅仲有男朋友👦🏻,佢就簡左濃薑蕃薯糖水🍠,蕃薯嘅份量好多,而且加埋濃薑湯做底,佢飲左兩啖就要除外套🤯其實成班朋友叫左好多種糖水,不過一上枱大家就好快開動🙈 如果大家係同熟嘅朋友去👫👯‍♀️👯‍♂️,最好一個叫薑味嘅糖水,一個叫其他種類,因為當薑糖水食到咁上下,會愈黎愈辣同有啲甘味,尼個時候食番啖其他糖水會舒服啲架!😌😌

寧波薑汁湯丸

我自己就叫左寧波薑汁湯丸

淨係睇相都知個糖水薑味有幾重🙈

一黎到熱辣辣就飲左啖糖水先,好暖胃😌

寧波薑汁湯丸
2019-03-05 133 views
舊同學gathering 飯後點都要黎返個糖水時間😃可以繼續吹水!咁就提議去佳佳,佐敦泊車冇呢度咁方便,所以就試下同果邊有咩唔同 我地每人叫左燉蛋、芋茸西米露、杏仁露、黑芝麻⋯⋯通通都加佢嘅招牌湯圓落單幾分鐘後已經整好!好有效率我叫咗嘅芋茸西米幾好,d芋頭溶晒係入面好足料 至於個湯圓就不用多講 夠好煙韌弾牙!
我地每人叫左燉蛋、芋茸西米露、杏仁露、黑芝麻
⋯⋯通通都加佢嘅招牌湯圓

落單幾分鐘後已經整好!好有效率

我叫咗嘅芋茸西米幾好,d芋頭溶晒係入面
好足料 至於個湯圓就不用多講 夠好煙韌弾牙!
$30 (Last Night Supper)
2019-01-29 210 views
位於佐敦的"佳佳",可說是近來城中其一最具人氣的中式甜品店,這當然要多得有米芝蓮在背後加持之關係了....最近不是經常去佐敦,所以也就與之緣慳一面。不過若然是要去就近之地一嚐其手勢出品的話,那便可以來到在土記食街內的這所姊妹店....太太先去球場會合小友,留下小弟一支公前來嘆甜品....簡簡單單的一碗熱芝蔴糊。入口香滑,而且真的非常夠"芝蔴",食完滿嘴盡皆芝蔴香氣;甜度亦調得適中,不會太甜又或沒味....怎樣知道它足料 ? 由小弟腸胃的反應便可得知....聽說芝蔴糊有少許滑大腸的作用,小弟食完後不久,馬上便有反應了....

太太先去球場會合小友,留下小弟一支公前來嘆甜品....

$20 (Other)
2019-01-24 148 views
佳佳二姐甜品,新間不久的店縱使土瓜灣有好多糖水舖,但食二姐都要排隊,所以都好多人會買外賣。主打傳統中式糖水,今次叫左芝麻糊拼杏仁糊和中式燉蛋。香濃,熱,夠味,暖入心頭。正宗,好吃
佳佳二姐甜品,新間不久的店
主打傳統中式糖水,今次叫左芝麻糊拼杏仁糊和中式燉蛋。
香濃,熱,夠味,暖入心頭。
正宗,好吃
2019-01-17 180 views
咁啱去開土瓜灣食飯,飯後食甜品嘅環節又點少得呢😂一於去試試主打中式傳統糖水,經常被雜誌介紹開舖開到去台灣嘅<佳佳甜品>,初次嘗味唔知試咩好叫咗四款試一試 ! 芋茸蓮子西米露、木瓜燉雪耳、芝麻糊、杏仁露加湯丸,全部大大碗熱辣辣,甜度又適中啱啱好,最重要係一啲都唔貴抵食👍🏻👍🏻
芋茸蓮子西米露
木瓜燉雪耳
芋茸蓮子西米露
木瓜燉雪耳
2019-01-15 183 views
寧波薑汁湯丸,佐敦店的吃過湯丸,來到這間也吃同樣的甜品,看看是否質素可以保持。薑湯勁有薑辣味,飲到又熱又暖喉和胃,喜歡薑味的人一定超中意。寧波湯丸為細細粒的,唔似福元的湯丸大大粒,湯丸皮畧厚,但因皮中有很多小孔疏氣,咬落是依靱中帶有如棉花的鬆泡泡的口感,水準依然。濃濃的黑芝麻餡香且唔太甜,吃晒8粒湯圓都唔覺滯。杏仁露併合桃露加湯丸3粒,未混和前先試杏仁露,嗅覺和味覺都感受到香香的杏仁味,而且很滑,雖說杏仁露較淡味,可與合桃露相配,仍吃到清淡的杏香,而合桃露也變得沒那麼濃烈,真是相得益彰。而另一發現,湯丸沾上了混和的杏仁合桃露後再吃,口感比只浸在薑汁糖水中滑很多,仲好味些添!

濃濃的黑芝麻餡香且唔太甜,吃晒8粒湯圓都唔覺滯。

Dinner
總共幫襯了4次,亦是最後一次!之前都見過鋪內後生女黑著面,對著家人及店員態度都不好又發脾發,當時心想免得與她接觸!今晚外賣一碗楊枝甘露,黑面的後生女坐著收銀位及下單,問她幾錢? 第一次聽不清楚,問多次幾錢,後生女就大聲呼喝著客 33蚊呀📢📢!當時比佢嚇到心都離一離,點解黎賣碗要比人呼呼喝喝真心嬲爆以後不會再幫襯👎👎!
當時比佢嚇到心都離一離,點解黎賣碗要比人呼呼喝喝真心嬲爆
以後不會再幫襯👎👎!
TakeAway
2019-01-04 156 views
前晚凍凍地,食完晚飯,即管去試一下這開業不久的甜品店,我點了熱芝蔴糊併合桃露。芝蔴糊都香,但有d一塊塊,合桃露好「鞋」,不夠滑。整體不算合格。我覺得反而海記比較好食

2019-01-02
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$22 (Dinner)
2019-01-04 815 views
之前看見有名師姐在網絡上無聊分享吃湯圓的一二事,於是又見到這一間佳佳的佐敦分店得到了獎項。某天友人提及原來土瓜灣都有這一間甜品店,有次順道來了土瓜灣,當然要一試。進店之後,發覺內裏非常之暖和,但是後尾坐久一點,就覺得有點兒焗😖。還是生怕薑汁湯圓有點太辣,因此倒不如點個白果薏米腐竹糖水加湯圓算吧🤪。這個白菓薏米腐竹糖水加湯圓,熱的比冷的還要杰身😯,用匙羹盛起上嚟,卻不算有太多腐竹,所撈到的反而比較多薏米以及白果😱。芝麻餡的湯圓,皮薄餡靚😛,不會太甜,中間的芝麻又有香味,放在白果腐竹糖水裏邊就剛好🙂。糖水來說,味道算甜,但我覺可接受,因去得吃糖水預左會甜,吃不了甜就不要去,因此味道香甜,最合我意。這家佳佳來說,20多元一小碗糖水,其實價錢已經非常合理🥰,因為有時在那些名牌店,少少一碗或是一碟仔糖水,動輒都$40-$50 ,比起吃碟頭飯還要貴,簡直嚇人。唯一可惜之處,就是這個白果薏米腐竹糖水的腐竹比較少,如果加多一點腐竹🤔,腐竹溶到成渣一樣,溶解在糖水之中,那就一百分了。

還是生怕

這個

Last Night Supper
2018-12-28 205 views
佳佳甜品,晚上点到达,一楼座无虚席,上二楼,刚到时候还是空,到十分钟,也做满了人。想想这家店只有十几种甜品,居然生这么好。甜度正正.所有甜品均价20港币,作宵很奈斯👍🏻.
甜度正正.
所有甜品均价20港币,作宵很奈斯👍🏻.
冰糖炖蛋
2018-12-05
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$21 (Other)
Celebration
Anniversary
冰糖炖蛋
2018-12-27 255 views
由佐敦舊店、食到佐敦新店、再開到土瓜灣…………以前好香好好味,甜度適中,可以食到食材既香味。就算搬左去佐敦新店頭一段時間都好好,但係過左一排,糖水越煮越甜,甜味已大大蓋過食材本身香味......... 已經無左以前既水準。衣家既甜品,只係一般水準,同 D 石磨 X 或 海 X 一樣,一味得個甜字,款款到一樣味,食完要飲好多水!今次點既腐竹同綠豆一樣,其實腐竹濃度幾好,但係甜到無腐竹味。綠豆糖水又係好足料,入口又係得個甜字……又係甜到唔想食…………如果只係要食得個甜字既甜品,我又何需去佳佳呢?
由佐敦舊店、食到佐敦新店、再開到土瓜灣…………

綠豆沙
腐竹糖水
2018-12-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Dinner)