平時經過來一燙都坐爆人+排隊,難得星期六5點幾經過見到舖面有位就即刻試食。試嘅菜式就係4餸+紅薯粉, 餸嘅種類同車仔麵大同小異, 多嘅係麻辣燙常見嘅餸, 例如萵荀。我揀咗萵荀,火雞腎,鵪鶉蛋同本地名物陳皮魚蛋。辣度揀微辣,因為第一次食唔了解辣嘅程度幾闊, 如果太辣我食唔到就會浪費晒成碗麵。落完單後等咗幾分鐘就發現前後左右嘅客都等緊食麵, 我下意識就望個廚房究竟發生咩事, 眼見有個男人背住樓面洗野, 我諗大約過咗10分鐘後個男人面向樓面,我就見到佢無戴口罩, 個口好似噴咗d煙出嚟, 但係我又聞唔到香煙嘅味, 我即時係度諗我係咪眼花, 隔咗一陣就發現佢開始煮麵+出面, 個一刻我有d後悔想cancel張單走人, 但係我又真係好想試, 所以就繼續等我個麵。上麵嘅時候會連埋個盤上, 諗住開餐嘅時候發現有個膠袋, 起初以為個膠袋係放口罩, 但係我已經放咗係我個私家口罩盒, 所以我無理到。碗麵一到就望下d餸齊唔齊, 點齊之後就開始食, 結果碗麵嘅味道無令我失望。食到半路聽到有職員同d客講叫佢地將d用完嘅紙巾垃圾放入個膠袋入面, 我即刻就覺得派膠袋呢個動作好細心, 因為可以減少職員收碗收盤時掂到d紙巾

食到半路聽到有職員同d客講叫佢地將d用完嘅紙巾垃圾放入個膠袋入面, 我即刻就覺得派膠袋呢個動作好細心, 因為可以減少職員收碗收盤時掂到d紙巾嘅機會。

總括然而, 係尖沙咀食呢碗55蚊嘅麵性價比都高, 如果廚師煮麵時戴口罩就完美😌

2022-07-22 590 views
平時都鍾意食麻辣嘢;簡單評語:係食曬個麵仲想飲埋淨低啲湯咁好味;平時食開大辣,但第一次叫所以叫中辣保險啲;結果令人非常滿意,夠辣夠麻,唔駛去到大辣🙂一定會再幫襯!有睇過食評話員工態度唔好,食外賣嘅我表示「關我鬼事😂」不過攞外賣嘅時候的確睇到好多人流,個門口又細,人手兩三個,燥嘅啲好正常,好食咪得。附加評語:叫外賣算好快有,19:25叫,19:40攞得仲可以喺Apps度自選走啲乜嘢(有九樣材料可以走,包括蔥,芫荽、芹、豆、炸菜等)非常好,唔駛下下都怕有自己唔鐘意嘅配菜
平時都鍾意食麻辣嘢;

簡單評語:

係食曬個麵仲想飲埋淨低啲湯咁好味;

一定會再幫襯!

有睇過食評話員工態度唔好,

食外賣嘅我表示「關我鬼事😂」

啲好正常,好食咪得。

附加評語:

叫外賣算好快有,19:25叫,19:40攞得

非常好,唔駛下下都怕有自己唔鐘意嘅配菜
四餸紅薯粉中辣中麻
2022-07-21
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$57 (Dinner)
四餸紅薯粉中辣中麻
  • 四餸粉麵餐
2022-07-18 480 views
叫了4餸的紅薯粉,結果來了米線,仲要4款餸錯了3款,收銀姨姨問啱唔啱食,我話成碗野得1樣野啱,係咪第2枱㗎。後來真係收銀姨姨入錯單,佢好好,叫我食住先,叫廚房煮過1碗,我非常唔好意思,叫佢收走碗野,我食過一陣啱果碗,個姨姨堅持叫我食住先,因為係平日lunch time,怕我趕時間。 呢個時間 ,廚房就鬧人, 鬧個收銀姨姨 :有冇搞錯!!錯三樣餸, 我都畀佢嚇一跳 ,估唔到個廚房鬧人 ,到最後我問返個收銀姨姨,原來個廚房係老細 。 個姨姨猛咁同我講唔好意思。 真心體諒收銀姨姨太忙所以入錯單, 但成碗嘅錯曬得一樣嘢啱又真係接受唔到。
2022-04-26 776 views
今天來到尖沙咀這間來一燙❤️之前已經來過很多次了🥳🥳🥳因為夜晚不想吃得太飽,所以就來這間店食。很喜歡這裡的麻辣湯底,吾會太油而且重麻味。我不是太食到辣🔥,試過叫BB辣🫠但就好像不太是自己想吃的味道😅,所以自此之後就叫了微辣。我指定吃的是薯粉,因為這裡的薯粉比較彈牙🤤🤤🤤。風琴炸豆腐和鴨血都是不可缺少的配菜👍🏻👍🏻👍🏻🤭🤭🤭。炸豆腐會入曬湯底既味😌😌正正子推介😆唯一的缺點是店鋪比較小,坐位都比較窄,🤣不過香港地就是咁🤣🤣🤣
今天來到尖沙咀這間來一燙❤️之前已經來過很多次了🥳🥳🥳
因為夜晚不想吃得太飽,所以就來這間店食。
2022-04-26
$70 (Dinner)
2022-04-15 401 views
今日同朋友出左尖沙咀行山,突然間想食辣野。記得之前有朋友講過尖沙咀有冒菜,麻味同辣味都夠,就上網搵地址,去到門口唔係好多人,所以唔洗等位就入左去坐。過多陣見到愈來愈多人入來,好彩早少少到,唔洗等位。今次叫左個四餸套餐,分別係腩片,水魷魚,牛栢頁,手打牛九,再加支豆漿,個湯好好味,又唔會得個死辣,而且仲麻味十足。牛栢頁亦都淥得岩岩好,唔會縮哂而且仲有咬口,不過手打牛丸同水魷魚就一般般,正正常常咁,食完辣野嘆返支豆漿,過了個飽飽的一餐。
收銀阿姐自己做錯話,聲大夾惡幫襯過幾次,每次都要睇佢面色做人。今次態度真係差到不得了:呀姐自己入錯單,叫左兩個人嘅麵,一份明明係四個餸,佢入左六個餸,收多左錢。提醒佢改返單,然後佢出過一張另一位份嘅麵,叫我對返單,但完全都唔係我叫嘅麵同料,然後佢一句話:「價錢啱就得」,咁啲餸係唔啱呀嘛,呀姐?唔憂做,都唔使咁嘅態度對客人?唔會再幫襯。
收銀阿姐自己做錯話,聲大夾惡

幫襯過幾次,每次都要睇佢面色做人。

今次態度真係差到不得了:

唔憂做,都唔使咁嘅態度對客人?唔會再幫襯。
2021-12-31 638 views
響公司附近開咗一間食冒菜餐廳,我本身係好鍾意食辣嘢所以就入去試吓!佢哋本身間舖好細所以坐得幾迫同埋要同其他人搭枱。佢哋嘅菜單就好似車仔麵咁樣分開四個唔同價錢, $10、$12、$15同埋$18嘅餸俾你揀,如果要麵食嘅話就要再加$28 ,不過可以選擇套餐就可以抵啲, $55可以任揀四款餸而其中可以揀一款$18嘅餸,於是我就揀咗魚片頭、水魷魚、鴨血加埋豬大腸紅薯粉,辣度揀咗中辣加小麻,而味道的確唔錯,鴨紅都幾滑同入味,不過份量就少啲!另外加埋罐忌廉就加$10 ,以尖沙咀來講幾個價錢都算合理。

普通一碗酸辣粉都要$6x,食材又簡單少選擇,價錢又貴,唔值呢個價錢,冒菜嚟講佢個湯底仲淡而無味,好似清湯咁得個酸同麻!衰d講句自己煮都得!而且衛生都成問題,一路食烏蠅飛嚟飛去。岩岩收完客人錢同執完枱,同一雙手飲管無包裝直接用手拎比你!仲要跌咗落張枱度!明明仲有座位,個職員突登企喺你面前,示意你食完快d走!隔咗一陣直情同你講有人等位叫你走!我都有比錢食架!又唔係繁忙時間!你話人哋真係等位我就會走,但係間鋪坐位都仲有,我唔明點解咁都要趕人走!!加上我個野飲都未飲完!坐咗半個鐘都無就趕你走!咩服務態度!強烈建議大家唔好去!!比錢買難受!!!!以後唔會再去幫襯!!!!!!!
以後唔會再去幫襯!!!!!!!

第一次嬲到要入黎專登留言。本身諗住收工去到食,點知去到見到有兩張檯就諗住入去坐底寫食咩。點知個收銀已經勁唔好老脾咁stop我地,趕人出去話填完嘢食先可以入。跟住我地再問另外一位職員,裡面有檯我地想坐底填。點知佢都係堅持要我地企係街度填!話咩廚房整得耐,大佬廚房整得耐咁你仲要我企出面?依家乜鬼熱天氣啊,明明有檯你又要人係出面填,完全諗唔明係乜嘢邏輯。上面d留言講得啱啊,呢間嘢係唔歡迎d客入黎坐底食!簡直係垃圾之中既垃圾!一粒星都唔Q想比
第一次嬲到要入黎專登留言。
本身呢一間舖頭出名慢,我已經特登放工先至去食,點不知最令人失望嘅係服務態度!如圖,店員19:38:52 落單,呢間野等10分鐘上菜已經叫快,我都知佢門面細,我已經急急忙忙咁食,最後罐汽水真係好多汽,飲唔切,要分幾次。誰不知個樓面走來同我講叫我快啲!出面有好多人等!果下即刻火都嚟埋!我埋單嗰陣剛剛好20:00!如果咁唔歡迎客人坐喺度食,不如一早唔好俾我入去!話晒都係辛苦一日過後既晚餐,食一碗米線+汽水都要比人趕?點解有咁既服務態度?對面有兩台我入去嘅時候已經食咗一大半,又唔見佢咁同人哋講?真心好嬲本身推介緊同事過嚟食,依家叫佢哋唔好來!我都唔會再去!
果下即刻火都嚟埋!
我埋單嗰陣剛剛好20:00!
真心好嬲

本身推介緊同事過嚟食,依家叫佢哋唔好來!我都唔會再去!
(嗌埋多莞茜多蔥 走花生走豆,中麻小辣拉面~~下次一於咁嗌~~)走豆中辣麻辣少麻~~~拉面~~~加底要加$10~~風琴、萵筍、黑毛豬片、鵪鶉蛋(加底+$10)走豆中辣小麻$55 4餸 拉面 加$2,九折黑毛豬感覺是有質素的餸最貴款只可揀一件、䈑筍今次都是好吃的~鵪鶉蛋細細粒好鵪鶉好可愛🦃🦃風琴炸豆腐唔會嗌多次拉麵一樣好味道 嗌多拉面點解要加十蚊點解呀點解!!$57(10%) =$512329018823290388

走豆

中辣麻辣少麻~~~
拉面~~~加底要加$10~~

風琴、萵筍、黑毛豬片、鵪鶉蛋(加底+$10)
走豆
中辣
小麻
$55 4餸 拉面 加$2,九折

黑毛豬感覺是有質素的

風琴炸豆腐唔會嗌多次

拉麵一樣好味道 嗌多拉面點解要加十蚊點解呀點解!!

$57(10%) =$51
2021-06-24 286 views
冒菜套餐 4餸$55外賣加$2蚊,自取拎走9折飲品, 對面就係百佳大把嘢飲買餐牌,揀咗一款$13蚊嘅- 鴨血(好吃)拉麵在盒內的樣子好熱熱熱的 煮起放盒~讚讚讚讚讚萵筍&午餐肉好食啊蓮藕都好爽口鮮外賣自取打9折,抵好多
2021-05-16 810 views
這是我在香港吃到的為數不多想對正宗的麻辣燙,我不怎麼吃主食,點了一個62元的八個菜,味道都不錯,花菜,餐肉,肉丸味道都很好,不過選的小辣小麻都是有點點辣了,先生點的面份量有點小,他沒有吃飽
2021-05-05 541 views
今天整頭髮,髮型師說之前關了的冒菜餐廳重開了,特地來試一下味道有無變。今日叫左手打牛丸,水魷魚,牛柏葉,腩肉紅薯粉,再配黑豆漿 。麻辣燙黎到已經有陣香味,湯底一樣咁出色。湯底落足料,睇到浮上面既紅椒同蔥花就知道,但係又唔會好油膩。配料亦都好多選擇,而且都處理得好好,例如水魷魚或者牛柏葉都唔會淥到縮哂 。牛打牛丸都夠實,牛味都唔錯。整體都好好,下次會再幫襯。只係黑豆漿豆味唔濃同甜左啲,下次都係飲返其他野 。
Type of Meal
Lunch
2021-03-28 573 views
唔覺意經過尖沙咀iSquare旁邊, 竟見到有間鋪啱啱新開張, 竟然係川菜啊 而且係冒菜香港好少有, 必試! 好似車仔麵檔形式, 都幾多嘢, 重點係真係食飽, 熱辣辣, 一定會再食
唔覺意經過尖沙咀iSquare旁邊, 竟
見到有間鋪啱啱新開張, 竟然係川菜啊
而且係冒菜
香港好少有, 必試!

2021-03-26
$60 (Dinner)