2022-08-13
平時經過來一燙都坐爆人+排隊,難得星期六5點幾經過見到舖面有位就即刻試食。試嘅菜式就係4餸+紅薯粉, 餸嘅種類同車仔麵大同小異, 多嘅係麻辣燙常見嘅餸, 例如萵荀。我揀咗萵荀,火雞腎,鵪鶉蛋同本地名物陳皮魚蛋。辣度揀微辣,因為第一次食唔了解辣嘅程度幾闊, 如果太辣我食唔到就會浪費晒成碗麵。落完單後等咗幾分鐘就發現前後左右嘅客都等緊食麵, 我下意識就望個廚房究竟發生咩事, 眼見有個男人背住樓面洗野, 我諗大約過咗10分鐘後個男人面向樓面,我就見到佢無戴口罩, 個口好似噴咗d煙出嚟, 但係我又聞唔到香煙嘅味, 我即時係度諗我係咪眼花, 隔咗一陣就發現佢開始煮麵+出面, 個一刻我有d後悔想cancel張單走人, 但係我又真係好想試, 所以就繼續等我個麵。上麵嘅時候會連埋個盤上, 諗住開餐嘅時候發現有個膠袋, 起初以為個膠袋係放口罩, 但係我已經放咗係我個私家口罩盒, 所以我無理到。碗麵一到就望下d餸齊唔齊, 點齊之後就開始食, 結果碗麵嘅味道無令我失望。食到半路聽到有職員同d客講叫佢地將d用完嘅紙巾垃圾放入個膠袋入面, 我即刻就覺得派膠袋呢個動作好細心, 因為可以減少職員收碗收盤時掂到d紙巾
食到半路聽到有職員同d客講叫佢地將d用完嘅紙巾垃圾放入個膠袋入面, 我即刻就覺得派膠袋呢個動作好細心, 因為可以減少職員收碗收盤時掂到d紙巾嘅機會。
總括然而, 係尖沙咀食呢碗55蚊嘅麵性價比都高, 如果廚師煮麵時戴口罩就完美😌