2024-01-01 189 views
秋高氣爽,在香港看紅葉必須適時來大棠紅葉街,時間錯過了,可能就落空。今年來看紅葉的時候的確有點兒晚,部分紅葉已變回原形,甚至落在地上。幸好的是落在地上還算是个背景可以拍攝,否則更糟!反正現在尚剩幾顆紅葉,大家不防看看。看過紅葉可以沿路直走,經過燒烤場,往下走往茶餐廳,餐廳簡陋,但食物可以!要實惠的話,可以選擇廚師推介或者午餐,價格約為50多元,加飲品的話,約50-60元之間。就算是其他炒面飯都是大約這個價錢。行山倦,不防吃過飯才回家。
反正現在尚剩幾顆紅葉,大家不防看看。
行山倦,不防吃過飯才回家。
2022-12-26 450 views
今日有事晏就要入一入去元朗大棠度,朋友介紹話呢間偉記食堂啲嘢食味道可以,又就腳係附近,咁就入去啦。我地一行6個人要等一張大檯坐都比較難,等左10分鐘先有6人檯坐低嗌嘢食。咁今日有啲趕,我地嗌左餐牌嘅ABC快餐就算啦。諗住快餐應該都做好哂,10分鐘點都上到枱度食啦,點知等等等,等左20分鐘先嚟到。咁佢地就先嚟左個例湯先俾住我地飲下,之後啲嘢飲嘢食足足等咗20分鐘,見佢地忙住做外賣,唔係好理啲堂食,有人入嚟,仲話呢家落單要等45分鐘,我仲以為自己唔係食緊茶餐廳。犀利!我嗌左碟蝦醬蒸豬頸肉,嚟到啲肉係凍嘅。有啲嬲,但算啦我趕時間食埋就趕做嘢啦。佢$49有個例湯/同嘢飲,下次都係唔再幫襯啦,今次真係一肚氣!
咁今日有啲趕,我地嗌左餐牌嘅ABC快餐就算啦。
我嗌左碟蝦醬蒸豬頸肉,嚟到啲肉係凍嘅。
有啲嬲,但算啦我趕時間食埋就趕做嘢啦。
蝦醬蒸豬頸肉飯
蝦醬蒸豬頸肉飯
例湯
2022-12-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2022-10-31 262 views
行完大棠山落來已經差唔多一點, 唔想返到元朗市區先食晏, 所以就係山腳路口的偉記,之前食過早餐, 一般茶記的水準.  估唔到今次的午餐反而有點驚喜.入到去自己搵個位坐低, 都未點餐哥仔已經送來一碗例水, 睇了餐牌之後, 點了個蒸肉餅飯,  凍茶少甜, 今日的例湯係木瓜豬骨湯, 入面有一舊好大的木瓜, 仲有少少豬肉及花生眉豆紅腰豆, 木瓜豬肉及豆都唔少,  算係茶記例湯中的誠意之作, 湯都未飲晒 肉餅飯就送到了, 肉飯除了豬肉外, 入面仲有冬菇及土魷,  肉餅份量一樣的多.我習慣係用匙羹挖一小塊肉餅出來, 配飯一起吃, 結果整碟飯食晒, 肉餅仲未剩, 而且肉餅內的冬菇及土魷香味十足, 好好食.唯一要挑剔的係,  湯及肉餅都有味精, 雖然唔算多, 但可以再落少點會更好, 因為湯料及肉餅的餡料都已經夠晒多,  落些鹽糖應該已經夠好味.點都好, 呢個肉餅飯連湯, 不論係份量, 配料, 味精都有點驚喜, 值得返來再試.

入到去自己搵個位坐低, 都未點餐哥仔已經送來一碗例水,
睇了餐牌之後, 點了個蒸肉餅飯,  凍茶少甜,
木瓜豬肉及豆都唔少,  算係茶記例湯中的誠意之作,
湯都未飲晒 肉餅飯就送到了,
我習慣係用匙羹挖一小塊肉餅出來, 配飯一起吃,

2022-10-29
$50 (Lunch)
  • 肉餅
2021-07-03 566 views
去左千島湖行山,就入左大棠條路上山,上山之前驚一陣無野食,又行勁耐,於是求其搵間野咬下,但搵唔到野食,於是去左呢間偉記茶記。只可以講,因為無選擇,幾貴都要食,但真係好難食⋯⋯⋯仲好鬼死貴,如果唔係無得揀,我一定唔會揀佢。個炸醬麵嘅麵煮到一pat野咁,好似糊狀,闊條麵咁,但一d咬口都無,仲勁重簡水味,唉~~~想嘔。肉絲好硬好粗好鞋,有陣蕃茄味,炸醬係咁架咩?怪怪地早知食是日午餐啦,好似賣相好少少杯奶茶還算可以,無個麵咁差

肉絲好硬好粗好鞋,有陣蕃茄味,炸醬係咁架咩?怪怪地
早知食是日午餐啦,好似賣相好少少

杯奶茶還算可以,無個麵咁差

2019-12-22 1060 views
星期日同外父同老婆揸車去咗睇楓葉睇完之後想去第二個區,咁又肚餓 揸住架車搵嘢食係麻煩少少 經過都未睇到呢間嘢食乜我淨係見到有一個吉嘅車位我就沖咗入去 咁就試到呢間偉記食堂 呢間係一間普通到不得了嘅茶記茶記嘅裝修,茶記嘅服務,茶記嘅食物 反而係咁,多了點親切感去到都三點幾,午餐淨返兩款我就叫咗個葡汁雞王飯雞肉份量非常充足,味道就正正常常,碟頭都算大嘅,包杯嘢飲外父就唔食餐,叫咗個菜遠牛肉河我就一啖都冇試過,我諗都係正正常常啦因為佢一陣間就清咗碟,可能人太肚餓我老婆就食個沙嗲牛麵餐 在家做個奶油多 都係正正常常貨仔熱咖啡正常熱奶茶都正常埋單 $147我都冇特別好投訴啦但求附近去一間茶記食物質素分量又夠,味道又正常又有免費泊車,算係咁啦 做人嘅嘢,我肚餓,佢就在附近出現食乜都唔重要了
星期日同外父同老婆揸車去咗睇楓葉
睇完之後想去第二個區,咁又肚餓
揸住架車搵嘢食係麻煩少少
經過都未睇到呢間嘢食乜
我淨係見到有一個吉嘅車位
我就沖咗入去
咁就試到呢間偉記食堂
呢間係一間普通到不得了嘅茶記
茶記嘅裝修,茶記嘅服務,茶記嘅食物
反而係咁,多了點親切感

去到都三點幾,午餐淨返兩款
我就叫咗個葡汁雞王飯
雞肉份量非常充足,味道就正正常常,碟頭都算大嘅,包杯嘢飲

外父就唔食餐,叫咗個菜遠牛肉河
我就一啖都冇試過,我諗都係正正常常啦
因為佢一陣間就清咗碟,可能人太肚餓

我老婆就食個沙嗲牛麵餐
在家做個奶油多
都係正正常常貨仔

熱咖啡正常

熱奶茶都正常

埋單 $147
我都冇特別好投訴啦
但求附近去一間茶記
食物質素分量又夠,味道又正常
又有免費泊車,算係咁啦
做人嘅嘢,我肚餓,佢就在附近出現
食乜都唔重要了
2019-12-15
$49 (Tea)
2019-09-22 717 views
每次行大裳,都會去偉記食早餐 ( ´▽` )ノ今日七點九就到╭(╯3╰)╮眼瞓到爆!比我早到嘅人大有人在,有街坊,有行山客,亦有好多單車🚴🚴🏻‍♀️友!早餐食過幾次,你問我係咪特別出色?我又唔可以話係╮( ̄▽ ̄"")╭ 我只可以話佢哋做嘢食都算有心。我同友人叫咗雪菜麵,同炸菜麵餐。早餐少有的配有紅腸 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 多咗一種選擇。雪菜肉絲同炸菜肉絲都係自家制,唔係一般罐頭或者係大量批發的一般貨色。最鍾意撈埋一碗嚟食(偷咗個friend件紅腸)。總括而言,偉記係一間有心的茶餐廳 (>^ω^<)
每次行大裳,都會去偉記食早餐 ( ´▽` )ノ
今日七點九就到╭(╯3╰)╮眼瞓到爆!

我同友人叫咗雪菜麵,同炸菜麵餐。

紅腸炒蛋

餐肉煎蛋

雪菜肉絲麵
炸菜肉絲麵

最鍾意撈埋一碗嚟食(偷咗個friend件紅腸)。

總括而言,偉記係一間有心的茶餐廳 (>^ω^<)
2017-03-04 1509 views
要平日約朋友去玩,真得好難就到時間,今次剛好約到兩位朋友去行山,大家都是興起就去,心情非常興奮。想行短線就去大棠行,不太辛苦,悠悠閒閒就行了3個鐘左右,落山時間約5:15左右,就到這裡食個下午茶,朋友話每次到大棠行山,行完必得會於此食下午茶,原因是茶餐廳已經有多年歷史,有好的口啤。餐廳位置好易找到,店舖沒有太多裝潢,可選擇坐內或外,繁忙時段真得需要等待一會,因為呢度已經是行山人士必到之處,而且食物價錢合理。朋友推介我食豬排意粉,原因是即叫即煎炸,需時5-7分鐘,飲品先行上枱,我揀選了奶茶(個人認為如果在飲品方面做得好,食物質素應該都不會太差) ,奶味較為重,而且茶餐廳選用的牌子是黑白淡奶,味道不會有苦澀味,值得一試。終於到主角上枱啦,豬排有兩件,而且感覺大件,色澤金黃,厚度剛好。容易咬口,好香口,相對意粉味道清淡,配搭豬排食就恰到好處。

2017-02-28
$38 (Tea)
每年11月中旬至1月都係賞紅葉既最佳時期,元朗既大棠公園響呢段期間特別熱鬧,今日我都趁紅葉初期未係最多人既時間黎行返一轉。整段路程連埋影相約需3-4個鐘,中途沒有補給站,行到一半已經好掛住起步點既偉記食堂。睇完紅葉落返山終於有野食,我地坐響門口位,店內多數係熟客,同店員有傾有講,只有2-3枱好似我地一樣郊遊完黎嘆個下午茶。唔好見佢細細間好簡陋一般茶餐廳有既呢度都有,而且一樣有風味五香肉丁湯意粉 - 意粉唔會好林,都唔錯,體力消耗完最岩,見到隔離枱有餐蛋麵都好吸引,下次再黎要留肚薯條 + 紅豆冰 - 薯條係大大條粗身果隻,熱辣辣岩岩炸起,加埋紅豆冰,簡簡單單夠哂滿足店內環境一般坐出面比較容易餵蚊,不過茶餐廳位於郊區而且選擇又多食物又唔錯,大家要去大棠睇紅葉既話不妨黎呢間偉記,就響轉入大棠公園既十字路口入少少,只此一間中間沒有其他食店,記得食飽飽起行。
五香肉丁意
薯條+紅豆冰
2016-11-13
$40 (Tea)
五香肉丁意
薯條+紅豆冰
  • 薯條
  • 紅豆冰
2016-10-06 644 views
每次嚟大棠都會叫佢地嘅鮮茄牛肉燴意粉,已經無咩地方可以食到似樣嘅燴意粉,呢度嘅味道好有童年回憶,正另外,炸雞脾亦都超大隻,外皮脆卜卜,新鮮炸起,好juice,又抵食

2016-05-14 630 views
入到元朗大棠,當然要食自製茶餐炸雞脾薯條配紅豆冰炸雞脾好好食,一食就知係生炸,內裡有肉汁,外皮脆卜卜,連薯條都係即炸粗薯條,加茄汁,兒時回憶立刻回來!令一兒時回憶紅豆冰,紅豆大大粒,真係好正!朋友就雞脾茄汁燴意粉,意粉弄得剛剛好,不太軟不太硬又一用心小店,下次一定會再支持
入到元朗大棠,當然要食自製茶餐炸雞脾薯條配紅豆冰
令一兒時回憶紅豆冰,紅豆大大粒,真係好正!
朋友就雞脾茄汁燴意粉,意粉弄得剛剛好,不太軟不太硬
又一用心小店,下次一定會再支持
  • 炸雞脾
2014-03-23 683 views
行完大棠,好攰牙,搵地方休息下先!見到呢間好旺場,就試佢!茶餐揀左廿八餐旦公仔麵,再加4蚊轉紅豆冰!餐旦麵就無咩特別,但個紅豆冰我就覺得唔錯,啲紅豆又大又肥,真係夠哂口感下次黎開幫襯下!
行完大棠,好攰牙,搵地方休息下先!
見到呢間好旺場,就試佢!

茶餐揀左廿八餐旦公仔麵,再加4蚊轉紅豆冰!

下次黎開幫襯下!
2014-03-23
$32 (Tea)
  • 紅豆冰
2010-01-02 333 views
33人行完山落到大棠,可以開飯嘅選擇不多,攪手安排咗呢間。jan 01, 10,我嗰張枱12人,共叫咗 :1) 餐湯 (免費)-喺西洋菜紅蘿蔔湯-ok,勝在住家味,唔似味精湯2) 金牌鹽焗雞 x 2 -相為1/2隻-肉滑,夠入味,所以都唔洗蘸伴來的醬汁3) 豬扒包 x 6-友人有推介我哋食豬扒包-原來喺吉列做法-個包本來唔錯,可惜豬扒有種油"益"味,大大扣分4) 蒜蓉炒菜心 x 2-鹹味偏重5) 生菜 x 26) 臘腸蒸滑雞飯餐 (hk$26)-雞肉滑,但調味亦喺比較重手-跟1杯茶飲7) 雪菜肉絲炆米-幾多雪菜-但又喺幾鹹吓8) 鹹魚雞絲炒飯-幾有鑊氣嘅炒飯,今次呢個鹹度合適,無重手到9) 炒麵-我無試到10) 乾炒牛河-河粉比較"痴"埋,腍咗d-ok啦11) 咖喱海鮮炒飯-飯炒到1粒粒-咖喱味適中12) 蒸肉餅飯餐-都喺忍唔住叫咗個蒸肉餅試吓-肉餅很鬆,因佢都落咗幾多肥豬肉-呢個味道相對比之前嘅清淡,落鹽幅度手法好唔同,估計出自另1個廚,所以明顯食到豬肉味-跟咗杯凍檸茶13) 飯品-熱奶茶 x 2 (試咗友人1羮,茶味濃,奶味亦好重)-熱咖啡-凍奶茶 x 4-凍檸茶

1) 餐湯 (免費)
-喺西洋菜紅蘿蔔湯
-ok,勝在住家味,唔似味精湯

2) 金牌鹽焗雞 x 2
-相為1/2隻
-肉滑,夠入味,所以都唔洗蘸伴來的醬汁

3) 豬扒包 x 6
-友人有推介我哋食豬扒包
-原來喺吉列做法
-個包本來唔錯,可惜豬扒有種油"益"味,大大扣分

4) 蒜蓉炒菜心 x 2
-鹹味偏重

5) 生菜 x 2

6) 臘腸蒸滑雞飯餐 (hk$26)
-雞肉滑,但調味亦喺比較重手
-跟1杯茶飲

7) 雪菜肉絲炆米
-幾多雪菜
-但又喺幾鹹吓

8) 鹹魚雞絲炒飯
-幾有鑊氣嘅炒飯,今次呢個鹹度合適,無重手到

9) 炒麵
-我無試到

10) 乾炒牛河
-河粉比較"痴"埋,腍咗d
-ok啦

11) 咖喱海鮮炒飯
-飯炒到1粒粒
-咖喱味適中

12) 蒸肉餅飯餐
-都喺忍唔住叫咗個蒸肉餅試吓
-肉餅很鬆,因佢都落咗幾多肥豬肉
-跟咗杯凍檸茶

13) 飯品
-熱奶茶 x 2 (試咗友人1羮,茶味濃,奶味亦好重)
-熱咖啡
-凍奶茶 x 4
-凍檸茶
2010-01-01
$54 (Lunch)
2008-09-01 129 views
昨午入大棠打理部車,之後當然來這裡消消暑。去到都傍晚了,差不多打烊,又是星期天,廚房連漢寶包都賣光了,只好叫碗豬扒公仔麵醫醫肚,飲杯凍飲降溫(本來好少這樣做,因為一熱一冷會傷胃)。料不到豬扒公仔麵好好食,不太肥,麵也爽,唔「淋」。 雜果冰好消暑,正!之前攪到成身汗,入來涼涼冷氣,補給之後也沒有那麼熱了,感覺良好。

昨午入大棠打理部車,之後當然來這裡消消暑。

• 豬扒公仔麵
標題一點也沒誇張。 雖然整條大棠路南段 (元朗公路以南) 都是鄉郊住宅區及零星的車房,但是居民和工人也要吃的。 這裡就是不少街坊的開飯首選! (旁邊"大棠山莊"主要是給遊人光顧的,日日食就太貴了)這裡的午餐碟頭飯或蒸飯每日有五、六款,有中湯有餐茶都只是 $25-26,至今還未加價,大大碟,又足料 ,幾抵架!! 下午茶 (假日沒有)… 個人推薦是魚柳包。 雖然沒法跟紅磡"時新"比,不過肯定好過老麥!! 魚柳炸得好脆!! 大碗面 - 三丸米也不錯的!朋友就至愛吃炸脾,說極為香脆可口。筆者就不敢試了,因為吃後必定附送瘡或飛滋!! 這裡環境一般,不過室內冷氣充足,有電視看,大熱天時都幾爽。清一色的女店員也勤力,經常抹枱。室外有幾張方枱(有上蓋)可自由拼合,平日午飯時間很受吸煙的工人歡迎。 在假日就經常見到帶著大狗小狗,或打完war-game 的”軍人”坐在出面,因為可以高談闊論,比較free。這裡有充足的免費車位,方便駕車人士。對面的空地,停幾部大巴士或貨車也沒問題!

(旁邊"大棠山莊"主要是給遊人光顧的,日日食就太貴了)

,幾抵架!!

大碗面 - 三丸米也不錯的!

$30 (Lunch)
  • 下午茶: 魚柳包
  • 大碗面