每年11月中旬至1月都係賞紅葉既最佳時期,元朗既大棠公園響呢段期間特別熱鬧,今日我都趁紅葉初期未係最多人既時間黎行返一轉。整段路程連埋影相約需3-4個鐘,中途沒有補給站,行到一半已經好掛住起步點既偉記食堂。睇完紅葉落返山終於有野食,我地坐響門口位,店內多數係熟客,同店員有傾有講,只有2-3枱好似我地一樣郊遊完黎嘆個下午茶。唔好見佢細細間好簡陋一般茶餐廳有既呢度都有,而且一樣有風味五香肉丁湯意粉 - 意粉唔會好林,都唔錯,體力消耗完最岩,見到隔離枱有餐蛋麵都好吸引,下次再黎要留肚薯條 + 紅豆冰 - 薯條係大大條粗身果隻,熱辣辣岩岩炸起,加埋紅豆冰,簡簡單單夠哂滿足店內環境一般坐出面比較容易餵蚊,不過茶餐廳位於郊區而且選擇又多食物又唔錯,大家要去大棠睇紅葉既話不妨黎呢間偉記,就響轉入大棠公園既十字路口入少少,只此一間中間沒有其他食店,記得食飽飽起行。
五香肉丁意
薯條+紅豆冰
2016-11-13
$40 (Tea)
五香肉丁意
薯條+紅豆冰