2017-09-24 163 views
9月應該已開始轉涼,但今年既9月唔只冇轉涼,重打風添。行左陣比太陽曬一曬已經想入冷氣地方,第一時間就諗起呢間甜品舖,食陣甜品,等太陽落山先行出戶外。餐牌多選擇到呢,之前黎過N咁多次,次次食唔同款都未試曬。今次就食呢款叫盆滿砵滿,個名好新年,叫完都忍唔著笑。不過真心多料,有涼粉,粟子蓉,窩夫,士多啤梨雪糕,丸子,啱曬貪心既我。不過好大碟,食完要行耐D先易消化D。
2017-09-24
Type of Meal
Tea
2017-08-29 157 views
一班人食完飯通常都會有下場 - 食甜品。而家好多甜品店消費越來越貴,但品質唔見得越來越好。大圍傅師傅甜品算係區內幾好既選擇,雖然只係一間小店,空間有限,亦坐得擠迫,但甜品選擇眾多,最重要係價格十分相宜!一般傳統甜品如豆腐花﹑芝麻糊﹑核桃露等,都係$30有找。筆者點左焦糖香芋西米焗蛋白,焦糖脆,蛋白嫩,仲有粒粒芋頭,好有咬口。傅師傅係節日仲營業至凌晨,黎緊中秋不失為一個消遣好去處,不過......應該都唔坐得耐
焦糖香芋西米焗蛋白
2017-05-12 272 views
以前喺大圍讀書,成日都會去傅師父同同學食甜品。今日難得再經過呢邊,突然心血來潮,想買碗糖水回味一下。睇下個餐牌,傅師父嘅甜品款式比以前多左好多,亦都睇得出傅師父好努力追上紫薯熱、桃膠潮嘅大勢。不過我就想選擇返以前食開嘅甜品,加上天氣熱熱地,無乜胃口,所以買碗有水果嘅糖水,最後就選擇左蜜瓜世界。蜜瓜世界由蜜瓜,大西米和大菜糕組成。蜜瓜有9件,既甜又爽口,份量亦都算足夠;大西米軟硬度適中,有「趟口」;最敗筆係大菜糕,咬落去太有水感,好散,感覺唔夠實在爽口。整體嚟講,呢碗糖水談唔上有驚喜,但亦不過不失,其實有時候食嘢就係食回憶嘅味道,對吧?

TakeAway
2017-03-17 280 views
甜品真係可以有第二個胃。係大圍有間想食左好耐既甜品店,一於開車去食食!花多眼亂!食咩好?就食個未食過既芒果梳乎里啦!分開時個質感都幾特別。入面好似粟米既其實係芒果粒!而件碟既芒果片微甜帶微酸,可能唔當造啦~雖然係蛋白打到發起晒,但係份量都大,食完都幾飽架!另外再叫炸雪糕~好飽!有三球,分別係朱古力、士多啤梨同雲尼拿味雪糕。外面有練奶同糖霜。炸粉都幾厚,所以好飽架!不過切開後雪糕就溶左一半。。。食到最後一舊,雲尼拿已經溶晒LU~
甜品真係可以有第二個胃。

係大圍有間想食左好耐既甜品店,一於開車去食食!
花多眼亂!食咩好?
就食個未食過既芒果梳乎里啦!
分開時個質感都幾特別。
入面好似粟米既其實係芒果粒!

而件碟既芒果片微甜帶微酸,可能唔當造啦~
雖然係蛋白打到發起晒,但係份量都大,食完都幾飽架!

另外再叫炸雪糕~好飽!
有三球,分別係朱古力、士多啤梨同雲尼拿味雪糕。
外面有練奶同糖霜。
炸粉都幾厚,所以好飽架!

不過切開後雪糕就溶左一半。。。
食到最後一舊,雲尼拿已經溶晒LU~
2017-02-07 302 views
大圍糖水甜品店唔少,但又唔係真的成日去大圍幫襯喎,呢晚遊遍大圍搵甜品之際,俾朕點燈嘅就係呢間啦「傅師傅甜品」(∩▽∩)點佢燈就係為左呢個紫薯焗蛋囉,其實睇佢出面張相唔算好吸引㗎咋,但我呢啲有文化嘅人梗係睇字啦 (爆)有凍有熱,個人覺得熱食比較出色,焦糖燒到脆脆,面層蛋味濃郁,好正啊!配埋紫薯簡直無敵,雖然有焦糖,但唔會太甜太漏,好想再去食多次啊!另外叫左薑汁芝麻湯丸,umm...皮唔夠煙un,芝麻餡冇流心,仍然係膏狀,唔覺得好好食,可以接受嘅。
2017-01-24 294 views
平時比較少去開大圍,今日黎到大圍食完晚餐,都想試試其他好野食😳所以就食個飯後甜品🍧之前聽講過師傅曾經喺半島酒店做過,所以對甜品素質都有一定信心。我地9點半左右黎到門口,比想像中罨耷🙈似係傳統中式糖水鋪,亦都唔算好多人,不過有兩邊鋪面,感覺上空間都大,容納到幾多客人。坐低之後點左一個凍朱古力梳乎厘同埋心太軟🍫點梳乎厘嘅原因完全係對凍嘅梳乎厘零認知,感覺好新奇😂過左5分鐘左右,梳乎厘已經到喇,好快手👍🏿一望落係超級大個,配埋雪糕同少少生果,$45都算抵食。個人覺得一試無妨,但始終熱食好食啲😳另外個心太軟同出面其他甜品店做法一樣,我地等左大概15分鐘,黎到一望落比外間嘅細一個碼🙈朱古力漿唔算太多,但勝在夠新鮮夠暖苙苙。食到底陣朱古力會超濃,濃到有啲over左,因為好痴口,都幾膩,食過最濃朱古力味嘅心太軟🍫🍫🤔有一點唔太鐘意嘅地方係好多甜品都用生果伴碟,個人認為味道唔太夾,不過整體上呢兩樣甜品水準都不錯,值得推介😋
2017-01-24
$45 (Last Night Supper)
2017-01-24 196 views
話說因為要幫屋企做少少野,所以今日特別請左假入左大圍做野,做到2點幾3點要搵野食。親友話不如食個甜品,所以入左呢間小店度。第一個印象就係老闆勁好笑容一次過滿足我4個願望,有焦糖布丁丶窩夫丶心太軟同埋雪糕。焦糖布丁最有驚喜,口感好札實,蛋味好香好重,食得出超足料,唔似出面有D勁HEA的布丁味道同口感窩夫脆卜卜,食落口幾香,加上甜甜地雪糕同朱古力醬唔錯心太軟都幾出色,流心做得好出色,加上朱古力醬用得好,唔會太甜或者太苦,味道適中,好出色!

雜綿心太軟
一次過滿足我4個願望,有焦糖布丁丶窩夫丶心太軟同埋雪糕。

窩夫脆卜卜,食落口幾香,加上甜甜地雪糕同朱古力醬唔錯

2017-01-17
$68 (Tea)
雜綿心太軟
2017-01-17 206 views
路經見到傅師傅甜品兩間舖位也坐滿人,負責人稱自己是前酒店糕點總廚,姑且入內試一試,但可惜真的很失望。鮮果千層酥一上枱已知道根本不是那一回事,是我吃過最難吃最失敗的千層酥。千層酥沒有味道,只有少少吉士,大部分都是忌廉。內有很大件蜜瓜、西瓜、哈蜜瓜和芒果,但只有芒果是甜的,其他水果都是淡而無味的。榴槤鮮奶焗蛋榴槤味不太濃郁,蛋味又不夠,焦糖燒得不均勻,簡直令人失望。總括來說,侍應服務欠佳,甜品未夠水準,我們應該不會再來了。
榴槤鮮奶焗蛋
榴槤鮮奶焗蛋
榴槤味不太濃郁,蛋味又不夠,焦糖燒得不均勻,簡直令人失望。
總括來說,侍應服務欠佳,甜品未夠水準,我們應該不會再來了。
2017-01-05 182 views
第一次食糖水食到咁angry 首先我地一共3個人去到餐廳門口, 都見有人等位, 跟住就去攞飛, 點知佢話咁岩有枱可以入得, 覺得好好彩。入到去, 佢比左張4人枱我地, 我地見到後面張枱既客人同我地同一時間入坐, 佢地都係3個人, 然後我地就order野, 跟住後面枱既客人先order。等左大概5分鐘, 見後面枱既客人既糖水已經到齊, 但我地個d重未到, 但都一於小理, 諗住可能我地個3碗要整得比較耐。再等下等下又5分鐘, 見到後面枱既客人已經差唔多食完, 所以我地就去吹個店員, 點知個店員同我地講: 你地叫個個係芒果西米露, xxxxx同xxxxx嘛!但除左芒果西米露其它個兩樣都唔係我地叫既野, 好明顯係唔記得左又漏左單。但我地都係算, 糾正番佢我地食乜之後, 大概3分鍾後, 我地既糖水終於黎啦!我叫既糖水係芒果西米露, 我首先食芒果, 已經覺得好酸, 但諗住可能芒果唔當做, 唔怪得間店, 點知一試佢個糖水, 真係好甜, 唔知係米店員知道漏左單, 想快d攞過黎, 跟住落糖漿重手左。然後到我朋友1號, 佢叫左個熱芝麻糊, 但佢一食落口, 怪怪的, 係暖唔係熱既, 口感有D嘔心, 所以佢就
第一次食糖水食到咁angry

再等下等下又5分鐘, 見到後面枱既客人已經差唔多食完
, 所以我地就去吹個店員,

我叫既糖水芒果西米露, 我首先食芒果, 已經覺得好酸, 但諗住可能芒果唔當做, 唔怪得間店, 點知一試佢個糖水, 真係好甜, 唔知係米店員知道漏左單, 想快d攞過黎, 跟住落糖漿重手左

然後到我朋友1號, 佢叫左個熱芝麻糊, 但佢一食落口, 怪怪的, 係暖唔係熱既, 口感有D嘔心, 所以佢就叫店員麻煩至少都叮番熱佢。😫😫😫後尾店員再攞過黎, 溫度就已經夠熱, 但味道都係差, 似係用粉開, 有D結撻撻既口感

再之後到我朋友2號, 佢叫左個椰汁,鮮奶, 桃膠,
佢一食落口, 都係覺得好甜, 甜味已經蓋過左鮮奶味, 跟住佢就問店員攞小小鮮奶想中和番D甜味,

點知店員一句彈過黎話:我地鋪頭冇鮮奶咖!!

明明個糖水名就寫住鮮奶兩隻字, 點解鋪頭會冇, 咁係米即係鋪頭D糖水係買番黎既????

對呢間鋪頭真係好失望, 叫3個糖水, 3個都唔合格, 唔會再去, 相信大圍其它既糖水鋪會比佢好!!!!!
2016-12-29
$35 (Last Night Supper)
2016-12-25 199 views
今日同朋友食完飯,點都要食埋個糖水,先係大完滿,傅師傅已經係我們第三次去啦,但係今次就相當不完滿,第一無叫位,早到就無位,遲嚟就先有位,攪到D客嬲爆爆,之前兩次去D伙記,都唔係好面口,今日平安夜去仲差,D甜品大力放低便轉身走人,但其實啲糖水根本就唔係我哋,而且不只一次,跟住就响度駡。最重要係D糖水,講賣相冇,講好味一般,可能因為多人,就溝多D水好唏只有個老闆係會笑,食咗62蚊,俾80蚊找8蚊。整體無禮貌加食物一般,所以真係無一次!

只有個老闆係會笑,食咗62蚊,俾80蚊找8蚊。

整體無禮貌加食物一般,所以真係無一次!
紅棗圓肉白合桃膠
芒果黑糯米
2016-12-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-12-22 203 views
今次試下其他甜品新款甜品外表 影相0K有窩夫,紫薯波,水果,雪糕球,啫喱粒,合桃糊試下味先味道方面窩夫凍到似模型(唔熱,唔係即焗,口感好硬)紫薯球(好凍,以為自己食雪糕,點解唔熱上枱俾客?)水果新鲜,啫喱都oK外觀正常的合桃糊食落(好小合桃味,口感似粉加水造的合桃糊)太差雷沙湯圓大粒(但粉好濕)咬了一口唔流心芝麻芯(好失望)而且凍的口感真的好差(甜品唔新鲜)之前主理師傅坐鎮(甜品 真心好食)現在再食,俾我的感覺無心做甜品

今次試下其他甜品
新款甜品外表
影相0K
有窩夫,紫薯波,水果,雪糕球,啫喱粒,合桃糊
試下味先
紫薯窩夫合桃露
味道方面
窩夫凍到似模型(唔熱,唔係即焗,口感好硬)
紫薯球(好凍,以為自己食雪糕,點解唔熱上枱俾客?)
水果新鲜,啫喱都oK
外觀正常的合桃糊
食落(好小合桃味,口感似粉加水造的合桃糊)太差
雷沙湯圓大粒(但粉好濕)
雷沙湯圓
咬了一口

唔流心芝麻芯(好失望)而且凍的口感
真的好差(甜品唔新鲜)
之前主理師傅坐鎮(甜品 真心好食)
現在再食,俾我的感覺無心做甜品
2016-12-21
$86 (Last Night Supper)
很久之前(大圍很小甜品店)……為了食這個千層酥,搭車入大圍食,現在突然想食(再點這個甜品食)千層酥size 短左woo, 生果依舊多,酥皮好薄好香脆,配上幼滑吉士cream,好味!(最怕忌廉的甜,這個甜品用吉士,不太甜,吉士好香滑!)生果好多(士多啤梨,蜜瓜,西瓜)生果好甜多心的我揀左 雜錦心太軟(吉士、窩夫、心太軟、雪糕配水果)吉士布丁,好香滑(不算甜,重蛋味)窩夫(重蛋味,焗得不算脆身)心太軟(朱古力溶漿多,好流心,味道方面好濃的朱古力味,心太軟蛋糕皮算薄身雪糕和水果中和了心太軟的甜好流心的心太:雜果雪糕凉粉雜果少左d,涼粉滿滿生果不算甜(證明用新鲜水果,不是用罐頭:涼粉好多………………底下用左甜煉奶woo 配本身無甜味的涼粉一齊食,立刻好swee:店鋪比新式甜品,外表欠新鮮感,但味道不錯,而且價錢親民,中式糖水好多款(外面比較小)想食中式糖水,不錯的選:

千層酥size 短左woo, 生果依舊多,
酥皮好薄好香脆,配上幼滑吉士cream,
多心的我揀左 雜錦心太軟
(吉士、窩夫、心太軟、雪糕配水果)
吉士布丁,好香滑(不算甜,重蛋味)
窩夫(重蛋味,焗得不算脆身)
雜錦心太軟
雪糕和水果中和了心太軟的甜
好流心的心太
雜果雪糕凉粉
雜果少左d,涼粉滿滿
生果不算甜(證明用新鲜水果,不是用罐頭
:涼粉好多………………
2016-10-19
$151 (Dinner)
  • 雜錦心太軟
2016-10-13 199 views
同老公&BB諗住order完豬扒拉麵和吉列魚拉麵再order甜品,長髮呀姐落單時,已告之餸另上,但佢落單時已態度敷衍,但兩個拉麵到時,不但只拉麵在我的BB車上過(我嗰仔在BB車上),吉列魚並沒有另上,她話我只是說了豬扒另上,而且餐牌上的魚枊是在湯麵裏的,(但其實餐牌上兩者也是在湯麵裏的),我問她是否新來的,她反而話我第一次嚟食,重要眼神兇住我,我自問十幾歲已來博師父食野,食到依家仔都生捏埋都專誠嚟幫襯,估唔到依家請d人係咁。結果我們食完兩個麵就去了第二間食甜品,大圍並不是只此一間!!!服務態度地恐怖!!!
服務態度地恐怖!!!
2016-10-13
$33 (Last Night Supper)
2016-08-19 321 views
又一個想食糖水的晚上,素聞傅師傅是酒店大廚級的甜品店,慕名一試。入到店第一個感覺就是說不出的殘舊感,懷舊稱不上,傳統又未算最傳統,坐下來看到的是「桃李滿門」這種甜品名字,果然與店環境很脗合。點了「炸雪糕」及「狀元窩夫配雪糕」,炸雪糕先來,嚇了一跳,份量很大,一看就知吃不完。炸物有三顆,切開後見到很厚的炸皮,很厚很粉,裡面的雪糕完全就是便利店能買到那些雀巢杯裝雪糕的味道,三顆分別就是朱古力,士多啤梨及vanilla, 好一個家庭裝雪糕的味道,最後當然是吃不完。男朋友的甜品及後來了,又是vanilla 味的雪糕,而窩夫是很厚那種,不脆不鬆軟,有點尷尬,卻又很頂肚,吃完後簡單像吃了一頓飯似的。這裡的雪糕不可以選味道,卻又是普通的雀巢雪糕,以他的價錢來說真的非常失望,現時隨便一家甜品店也會提供H 牌或M 牌雪糕,沒有不要緊,也可以提供一些不要那麼傳統的口味吧?香港人吃得刁鑽,甜品更加要日新月異,仍保留這些傳統模式的,要不傳統到底,要不好味到不行,傅師傅看來處於很尷尬的位置

2016-07-06 432 views
以前大圍無甘多甜品舖, 傅師父開張簡直好似甘露一樣, 因為多款式, 而且真係好味, 仲記得果時真.傅師父Philip真係坐陣係舖頭架.同住係附近既少時朋友出黎吹水, 傅師父啦, 唔駛諗, 一坐低大家都叫番自己喜歡既甜品: 芒果梳乎里, 芒果雙皮奶, 同繽紛世界, 我指定食既繽紛世界都無乜走樣, 其實係雜果大菜糕, 純粹係隊長好鍾意食大菜糕, 如果大菜糕都走樣都好大獲, 不過生果就切得"那西"左, 是但切到大大舊扔落碗甘; 芒果雙皮奶都keep到, 無話雪完之後變得鞋烚烚, 芒果既份量都夠; 至於芒果梳乎里就走左樣, 梳乎里唔鬆軟, 變左入口一pat pat, 好似漿糊甘, 而且芒果味唔夠, 同以前食既感覺差好遠~雖然附近都開左好多甜品舖, 不過我呢位街坊都係鍾情傅師傅, 縱然佢水準下降, 但都未至於好難食, 而且仲有多同埋似樣既傳統中式糖水食, 呢樣係附近既甜品舖提供唔到的!

Type of Meal
Last Night Supper