【沙田區】【傅師傅甜品小食】喺開 foodie account 嘅初期,如無意外應該寫過呢一間嘢,我冇證實過,不過估計有。原因係大圍都係我成長嘅其中一段軌跡,喺度讀過吓書,亦都有唔少朋友喺呢頭附近住。因此,我亦都有唔少嘅機會喺呢邊食飯。食完飯咯,就梗係食糖水㗎啦,就係咁。然而,我第一次食呢間嘢反而係同屋企人去,屋企人睇咗嗰啲飲食雜誌,知道當時大圍新開咗一間酒店甜品師傅自立門戶開嘅甜品店,就係呢間「傅師傅甜品」。喺嗰個年代仲未咁富裕,喺平民食店食到「心太軟」、「錢袋藍莓蘋果酥」呢類甜品係難得嘅。由於屋企家境比較拮据,因此每一次外出飲食都印象深刻。講咁多同餐飯無關痛癢嘅嘢,就知呢餐係同中學死黨們自費食嘅一餐,亦都係「最近」嘅一次。而家年紀大咗,冇以前咁花巧,我食 $30 嘅「腐竹蛋糖水」就算,普普通通,毫無特色嘅一碗糖水咁囉。朋友們就叫咗 $40 嘅「焦糖焗蛋」同 $55 嘅「心太軟」嚟食,正常水準啦,有位朋友係朱古力控當然會食「心太軟」。田慈仁都喺度,佢就叫咗 $65 嘅「炸雪糕」大家一齊 share 食,同以前比較硬係爭啲咁。埋單 $190,四個人食甜品,或者吹水傾偈更重要。。。(地址

(地址:大圍大圍村第六街1號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #大圍 #傅師傅甜品小食 #傅師傅 #腐竹蛋糖水 #焦糖焗蛋 #心太軟 #炸雪糕 #1am1428 #1ambackup
2024-03-06
2024-10-29 28 views
傅師傅響大圍好耐了,去舊墟食嘢,多數響度食碗甜品或糖水朋友加拿大返香港,話嗰邊糖水麻麻,咁就同佢過嚟食我就食榴槤班戟,榴槤同cream夾埋個口感好飽滿豐富,薄薄嘅皮配合得剛剛好朋友食芒果西米露,我食咗一啖,芒果新鮮冇酸味,西米有咬口,糖水甜度剛剛好,朋友都好滿意👍
傅師傅響大圍好耐了,去舊墟食嘢,多數響度食碗甜品糖水

朋友加拿大返香港,話嗰邊糖水麻麻,咁就同佢過嚟食
2024-10-21 49 views
平時唔會打食評,但佢呢間真係好差,腐竹雞蛋糖水超難食,加湯圓個阿姐又奇怪咁話平時好少會咁樣做,平時係出面食加湯圓咁普通嘅事,但佢都可以咁講,完全唔明白囉,佢哋仲可以生存係度咁耐真係不解。
2024-10-21
TakeAway
2024-10-20 45 views
1)態度差,屈人食嘢,叫個芝麻糊冇,跟住叫雷沙湯丸,又話無,食食下嘢,有碟雷沙湯丸擺落枱,跟住同佢講頭先你哋又話賣晒,跟住話自己無講過話賣晒,餐廳得嗰1枱客,兩個人去食同時聽到話賣晒,你哋都可以話無講過,老屈,跟住嗰碟嘢好明顯係整定,因為啲花生碎淋曬,濕濕地2)無禮貌,跑馬大晒咩,幾個女人圍住傾計,有幾多客呀,好多野做咩3)食物難食到簡直係侮辱做廚師嘅人,無心機煮咪唔好煮囉,唔好浪費食物,唔好浪費俾錢食嘢嘅人4)價錢同食物不成正比

4)價錢同食物不成正比
2024-10-20
$80 (Last Night Supper)
2024-05-18 134 views
1. 味道不對:食物可能有奇怪或難以描述的味道。2. 口感不佳:食物可能過於柴硬、泥濘、黏膩或過分乾燥,缺乏令人愉悅的口感。3. 不協調的味道組合:某些食物可能結合了不搭配的味道,例如酸甜不合、鹹甜不合或苦甜不合。4. 不新鮮或變質:嘢食可能已經過期、變質或受到污染,這會導致不僅味道不佳,還可能對健康造成風險。5. 不尋常的外觀:食物的外觀可能讓人感到不舒服,例如顏色不正常。

1. 味道不對:食物可能有奇怪或難以描述的味道。

楊枝甘露雪糕小丸子
這間甜品店真係令人一試難忘🥲。味道既一般賣相又不堪入目, 價錢更是不值一提😮‍💨。 是日跟朋友相約在圍方食晚飯, 過後再直落食甜品作結。聽友人說大圍積福街有多間甜品選擇, 於是在找尋路線期間經過這間店門面印著多款賣相精美甜品的餐牌, 於是跟友人想了想就進店了。 🥭楊枝金露小丸子上碟時已令我跟友人不禁笑了一聲, 唔明點解會用碟上, 因為眼見周圍食客的甜品是用玻璃器皿盛裝的。賣相跟咖哩雞飯有點相似😅 味道方面椰汁味配雪糕都幾夾味, 但芒果汁楊枝金露味道味較淡, 芒果肉偏酸丸子口感過韌加上份量又不多, 整體味道十分一般😑。 🍮法式咖啡布甸小丸子滿懷期待的甜品而為會好吸引, 因為我第一眼是被相中的圖片吸引著, 作為咖啡迷的我一定要試下關於咖啡其他製品啦😏!點知賣相真係唔識形容, 大家自己想像😌。主打的咖啡味懷疑是採用少少即溶咖啡粉溝水, 咖啡味道唔突出只有苦味, 布甸雪得唔夠凍, 進食時一切開就塌左似豆腐花質地, 丸子同樣是過韌及份量不多, 整碟甜品最好食只有布甸上的一條蛋卷😶。

🥭楊枝金露小丸子

🍮法式咖啡布甸小丸子

食完辣野就想食甜品,搜到哩間甜品店好似都幾出名,8點左右到店大把餐位。😅坐低睇到餐牌,d價格都幾高。芝麻糊要30蚊,屋企附近都係22蚊🥲最後選擇佐紅棗蓮子桃膠,整體味道ok ,紅棗味好濃,又唔會太甜,不過都係覺得有d貴。

紅棗蓮子桃膠
紅棗蓮子桃膠
2023-12-24 100 views
合桃糊水狀般、唔熱、食到想嘔、楊枝甘露有頭髮、芒果梳乎厘有爛芒果,無樣滿意!服務態度又差,仲只收現金!唔知點解咁多人幫襯,一定無下次!駛錢最緊要開心,食到成肚氣,不得不留負評,希望少啲人中伏!合桃糊水狀般、楊枝甘露有頭髮、杧果梳乎厘有爛杧果,無樣滿意!合桃糊水狀般、楊枝甘露有頭髮、杧果梳乎厘有爛杧果,無樣滿意!合桃糊水狀般、楊枝甘露有頭髮、杧果梳乎厘有爛杧果,無樣滿意!合桃糊水狀般、楊枝甘露有頭髮、杧果梳乎厘有爛杧果,無樣滿意!
2023-11-16 122 views
門口見到咁多人排隊等食等外賣,我哋都唔執輸,排埋一份!排咗大概15分鐘就入得~Menu已經見到超多選擇,千挑萬選之下,終於揀咗一個中式一個西式嘅甜品嚟試。第一款揀咗熱嘅椰汁鮮奶桃膠。熱辣辣咁拎出嚟,已經勁香椰汁味,而且桃膠勁多,每一羹都畢到桃膠,而且唔會死甜,係椰香嗰隻甜味,好好食。一碗都好多,飯後可以同朋友share食。另一款揀咗心太軟,朱古力味好香,一拮開啲朱古力就流出嚟,配咗幾款水果,喺心太軟上有少少點綴。非常好食!

2023-10-04 118 views
今晚第一次去呢間食甜品😆。小本經營😊。服務:可能因為我地坐咗係第二間舖,🫠我地要自己去叫佢嚟寫🙂。食物:1 芝士餅($55)🤗,雪糕可以叫雲呢嗱/士多啤梨/香芋/朱古力味(揀兩款)😋,個芝士餅有D伏,因為佢下面個底係海綿蛋糕🫥。2 班蘭鮮果窩夫($50)😝,覺得不錯☺️,水果份量算多😚價錢:因為B仔記會平少少🥲。但款式就呢間特别D🤩。如果想食膠😍,特别D就可以去呢間🤭。。。。
今晚第一次去呢間食甜品😆。小本經營😊。

服務:
可能因為我地坐咗係第二間舖,🫠我地要自己去叫佢嚟寫🙂。

食物:

2 班蘭鮮果窩夫($50)😝,覺得不錯☺️,水果份量算多😚

價錢:

斑蘭鮮果窩夫
斑蘭鮮果窩夫
2023-08-19 143 views
多選擇的甜品店,用足料!有中式、西式、傳統的也有,價錢比出面平裝修普通,但食物用足料已ok叫了炸雪糕、香蕉船、蓮子桃膠、不太甜,符合口味晚上過來食都ok, 開到好晏
多選擇的甜品店,用足料!
有中式、西式、傳統的也有,價錢比出面平
裝修普通,但食物用足料已ok
叫了炸雪糕、香蕉船、蓮子桃膠、不太甜,符合口味
晚上過來食都ok, 開到好晏
香蕉船
Voucher
香蕉船
  • Dessert
2023-06-11 206 views
好少寫食評,除非好好食或者好難食,呢間野唔單止難食,仲水希希咁,仲要冇比芒果,叫左個芒果紫糯米,竟然冇芒果,拎外賣最靚時問佢係咩黎仲要唔答人,冇下次,唔好食!有冇搞錯
時問佢係咩黎仲要唔答人,冇下次,唔好食!有冇搞錯

TakeAway
2023-05-17 188 views
呢間野喺大圍都做咗好耐,由細到大都見到,有時夜晚仲好多人幫襯排晒隊咁,之前都係叫啲普通糖水食。例如焦糖燉蛋,豆腐花,雙皮奶呢啲,佢哋都係味道還好,唔會差得去邊。係今日有慶致試下其他野食,就試咗個「凍芒果梳乎厘」,一黎到見到個樣已經feel到賴野,諗住食落應該唔同啲。嘩!!用匙羹一開,個「梳乎厘」出水既!!!!放咗一啖落口,即刻想嘔返出黎,梳乎厘連個樣唔似,成個海綿咁都算,裏面仲可以出水?!啲芒果粒又唔知點解同個「梳乎厘」格格不入,好似啲幼稚園小朋友癡貼紙咁癡啲芒果上去。總之一句講晒,比狗食價值$52以後唔再幫襯
價值$52
以後唔再幫襯
焦糖燉蛋,豆腐花
凍芒果梳乎厘
2023-05-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$52 (Tea)
2023-03-21 188 views
平時唔係食開呢間,但係朋友佢以前係大圍返學,話傅師傅好好食一定要試,咁我就嚟試吓。堂食位置唔多,枱與枱之間好迫,只要動作大少少都會整到其他人。都唔緊要睇下餐牌先~選擇唔多,諗住食西米露個d,再望下其他人食咩,d碗勁細咁細碗收呢個價錢真係有d貴… 最後我叫左心太軟,因為價錢同其他店舖比較接近。等左幾分鐘心太軟已經上枱,心諗唔掂啦,一睇就係焗定之後再反焗已經焗到乾晒… 再切開佢一睇!無!流!心!朱!古!力!呢個叫心太軟? 焗到個心都無左啦!嚴格嚟講佢只係一個朱古力蛋糕.. 當時一刻真係想講粗口🤬 好唔開心,好難食點解咁樣都可以比客食?定係我顛覆左心太軟呢個甜品嘅食法?同區相同價錢有更好選擇,以後不會再幫襯..88

已經焗到乾晒… 再切開佢一睇

!無!流!心!朱!古!力!

呢個叫心太軟? 焗到個心都無左啦!

點解咁樣都可以比客食?定係我顛覆左心太軟呢個甜品嘅食法?
同區相同價錢有更好選擇,以後不會再幫襯..88

2022-10-01 249 views
整體算滿意的甜品店,心太軟朱古叻味濃,窩夫好好味,還有好香雞蛋味的布甸。楊枝甘露好味,配上芒果布甸及雪糕,一次過大滿足。3.6牛奶布甸確實係牛奶味濃,但口感好粉,不是我喜歡的味道。
楊枝甘露好味,配上芒果布甸及雪糕,一次過大滿足。
芒果布甸楊枝甘露雪糕
3.6牛奶布甸
2022-10-01
$55 (Last Night Supper)
芒果布甸楊枝甘露雪糕
  • 心太軟