2010-02-28 38 views
我連續兩日放學都同同學黎哩度食甜品,因為覺得哩度既野都幾平,有T餐(一個甜品+是日甜品),不過個5地方環境就麻麻喇,好係坐係個茶餐廳度食甜品咁,兼且個d碟都唔靚,大大減少左甜品既分呢!!!雜果芝士餅($23):基本上哩個並不是甚麼雜果芝士餅,因為佢地咩甜品旁邊都一定會有雜果的。但係d水果都幾新鮮,又幾多汁!!估唔到個cheese cake都幾夠芝士味喎,而且食落都幾滑,不過係用餅底整就好喇!!!什果世界(是日甜品)水果ok啦,因為係罐頭既,不過下低就好食好多喇。
我連續兩日放學都同同學黎哩度食甜品
因為覺得哩度既野都幾平,
有T餐(一個甜品+是日甜品),
不過個5地方環境就麻麻喇,
好係坐係個茶餐廳度食甜品咁,
兼且個d碟都唔靚,
大大減少左甜品既分呢!!!

雜果芝士餅($23):
基本上哩個並不是甚麼雜果芝士餅,
因為佢地咩甜品旁邊都一定會有雜果的。
但係d水果都幾新鮮,
又幾多汁!!
估唔到個cheese cake都幾夠芝士味喎,
而且食落都幾滑,
不過係用餅底整就好喇!!!

什果世界(是日甜品):
d水果ok啦,
因為係罐頭既,
不過下低就好食好多喇。
什果世界~
2010-02-17
$23 (Tea)
什果世界~
2010-01-21 21 views
大家在沙田茵晚飯,徒步回到大圍,找地方去補回沙田茵之失,記起上年Dragon Fire吃過的點心店,但時間尚早未有點心供應,結果,行多兩步,去"傅師傅"吃甜品.同行的子陵最愛大家樂的香蕉船,來到傅師傅也來一客.而且更即場唱出廿幾三十年前的兒歌"香蕉船",幸好我們制止,否則又再出洋相.說回香蕉船,用三色雪糕加香蕉,再加點士多啤梨,忌廉上面便成.賣相比大家樂佳,但一向對此味興趣不大,還是留待吃其他甜品.梳乎里不久便上,我們懷疑是否一早整定,結果這個梳乎里是凍冰冰,不知道梳乎里凍食,是不是這甜品店的一向特色,但我們所有人,沒有一個接受這個梳乎里.炸雪糕外表如沙翁,一切開,內裏仍保持雪糕的質感,如果同早前"甜品革命"的炸雪糕相比,此店好得多.心太軟有點過火,流心程度近乎沒有,只有一劈野.火焰雪山沒有火焰上,吃落當然沒有火花.口感有點空泛.自稱為酒店級人馬主理,不過酒店這個範圍是很闊,半島四季,維景悅來,甚至百佳維多利亞,也是酒店.當然級數也不一.所以,一聽到什麼酒店級師傅主理的地方,請不要大驚小怪.

凍冰冰
坐食雪山崩
2009-11-12 26 views
因為楂車~所以有得拍車係好主要黎大圍食甜品既原因~今次黎傅師傅~係睇完食評先黎既~所以叫左鮮果千層酥~鮮果千層酥~ 味道可以~酥皮好新鮮~又趣又香~但賣相又真係求其左D~唔太靚...生果就...好多都唔甜~得哈蜜瓜係甜少少...另外叫左香草綠豆沙~算係幾香~不過食落就同海帶綠豆沙一樣~還可以啦~
因為楂車~所以有得拍車係好主要黎大圍食甜品既原因~
今次黎傅師傅~係睇完食評先黎既~所以叫左鮮果千層酥~
鮮果千層酥~ 味道可以~酥皮好新鮮~又趣又香~
但賣相又真係求其左D~唔太靚...
生果就...好多都唔甜~得哈蜜瓜係甜少少...
另外叫左香草綠豆沙~
算係幾香~不過食落就同海帶綠豆沙一樣~還可以啦~

鮮果千層酥~OK既~
2009-11-07
  • 鮮果千層酥
2009-11-03 19 views
上個月應承左男朋友食心太軟,陪佢去喇,又唔食喎!!善變唔係女人既專利~大圍冇左松記之後班夜遊人都迫晒去傅師傅,生意有增無減,但係質數就有待改進!上次我地食左心太軟,真係冇得頂.今次得閒無事做,叫左另外兩款甜品★ 繽紛世界>> 個甜品colourful d,食起上黎都開心d~甜品最面層係新鮮水果.西瓜,哈密瓜,蜜瓜,芒果,strawberry等,再加上大粒西米.底層係椰汁大菜糕.簡簡單單咁,唔錯! 凍芒果梳乎里>> 做乜梳乎里係凍既???冇睇清楚就叫,出事喇~~平時起酒店食開果d,好細個架,仲用個杯裝住添,今次成個雪山咁上,俾佢嚇親.第一啖就已經覺得怪怪喇,食多幾啖好似食緊發泡膠咁,又冇味,又大個唔食又唔係喎~仲要個芒果酸既!!店員應該係一班仔女,態度麻麻,有位十幾歲既童工唔知將d乜野滴左入糖水度,直頭起人地面前用手整走佢.即時有個大姐姐叫佢返入店整.不過唔係碗過碗,係俾番同一碗~店內仲有豬扒包,雞翼等等供應,等我下次又試下先.

店內仲有豬扒包,雞翼等等供應,等我下次又試下先.
2009-10-31
$23 (Last Night Supper)
2009-11-03 7 views
食完串燒, 係大埔道行返落山, 溝貨團已經組成, 一行7人, 吃不到點心, 便去吃甜品. 在大圍有什麼甜品店, 地膽朋友便領軍來大圍村, 一間叫傳師傅既甜品屋. 說是什麼酒店師傳, 亦好多不同的新式甜品. 都好, 試一試是什麼吧...香蕉船, 梳夫哩, 炸雪糕, 心太軟, 同一個火焰雪山. 香蕉船, 是我們其中一位食友所愛, 傳統的混入三色雪糕, (雲呢嗱, 朱古力, 士多啤梨), 果然是非常傳統.梳夫哩...一向都係熱食, 這裡有個凍既梳夫哩....咁新潮, 就要試下啦. 芒果梳夫哩, 凍食又真係幾特別, 不過硬是覺得太特別....食到中間, 有糖水流出來, 突然令到成個梳夫哩好甜.....而且凍冰冰....好唔慣....下次都係要食熱既好.炸雪糕, 若不切開, 似沙翁多一點, 一客三舊, 一樣三色. 感覺上, 此店的雪糕類甜品比起其他甜品更勝一籌.心太軟....沒有看其橫切面, 沒有去食, 只知道食友叫道....唔流汁既. 熱唔熱就唔知, 但一聽到, 已經不是果回事.火焰雪山....如果係一D正式既餐廳, 酒店...應該係燒住上, 這裡的, 明顯地是預先在廚房燒完才來, 外層只是少

香蕉船, 梳夫哩, 炸雪糕, 心太軟, 同一個火焰雪山.

火焰雪山....如果係一D正式既餐廳, 酒店...應該係燒住上, 這裡的, 明顯地是預先在廚房燒完才來, 外層只是少少脆, 裡面蛋糕同雪糕OK啦.....

味道是可以的, 不過佢話係什麼酒店大師傅.....令我們期望高了....今次負分...
$28 (Last Night Supper)
2009-10-27 36 views
o個日同朋友踏完單車,朋友推介呢道的心太軟好好食,結果我地一行三人叫左四個甜品試試。招牌菜-心太軟心太軟的份量稍少,皮很鬆軟像剛出爐的蛋糕。朱古力的分量亦適中。味道不錯。鮮果千層酥一層層薄薄的鬆化的皮,包著很多的生果和cream。感覺好豐富同形成強烈對比。其餘兩個是雪糕香蕉船同錢袋藍莓蘋果酥,認真麻麻。總括來講,這裏的雪糕好似雪山牌的家庭裝雪糕唔食唔食係損失,生果味道稍淡及稍為不新鮮。但是之這個價錢來講,我覺得可以接受。尤其如果大家鍾意食 心太軟同鮮果千層酥 的朋友,我更會強烈推介。但其它甜品,就不敢恭維了。

招牌菜-心太軟

心太軟的份量稍少,皮很鬆軟像剛出爐的蛋糕
。朱古力的分量亦適中。味道不錯。

鮮果千層酥

其餘兩個是雪糕香蕉船同錢袋藍莓蘋果酥,認真麻麻

總括來講,這裏的雪糕好似雪山牌的家庭裝雪糕唔食唔食係損失
,生果味道稍淡及稍為不新鮮。

但是之這個價錢來講,我覺得可以接受。
但其它甜品,就不敢恭維了。
雪糕香蕉船
錢袋藍莓蘋果酥
2009-10-25
$35 (Tea)
2009-09-10 26 views
甜品是喜愛的,但從不佔有巧克力的甜點.心太軟是此點招牌貨,一試無妨,卻就愛上了!份量少少的,由於巧克力不是我的最愛,跟男朋友share就剛剛好~還點了合桃露呢★
甜品是喜愛的,但從不佔有巧克力的甜點.
心太軟是此點招牌貨,一試無妨,卻就愛上了!
份量少少的,由於巧克力不是我的最愛,
跟男朋友share就剛剛好~
還點了合桃露呢★
2009-07-01
$25 (Last Night Supper)
(Non-member)
今晚去完沙田食飯,回家途中同朋友去大圍食糖水可惜錯誤地選擇了傅師傳(揀佢都係因為當年小妹仲係中學生既時候,貪佢午餐送糖水,質素ok又有得食甜品)但好可惜,水準如今不再!!今晚之後我以後都唔會再黎啦!!我地一共order左兩種甜品繽紛世界芒果雙皮奶繽紛世界: menu寫明有大菜糕,jelly,水果,明珠,黎到既時候少咁一樣-jelly,嘩!我都係想食jelly先點姐,於是我就問A師奶員工,佢竟然一句「唔好意思」都無,就大條道理同我講「今晚少咁d o者喱」, 我心諗:有無搞錯呀,其他料又唔見佢比多d.不過算啦,佢d料比我既感覺係好唔新鮮,d生果又酸,芒果,士多啤梨酸既程度達到令人瞇眼.完全就係一大堆野加奶溝埋一齊芒果雙皮奶: 雙皮奶味道還可,但凍熱程度難分!芒果顏色鮮艷,大大啖咬落口就知出事... 另外,兩碗甜品最差既地方就係D明珠 一咬就散,完全唔係明珠既口感,味道仲怪怪地...好似食到D滾水味咁食左幾啖已經好激氣,諗住睇下電視上既超級巨聲,點知有個B師奶員工二話不說o係我地面前飄過轉左去黑白色既亞視!(我知我無權呻呢一樣,但間舖咁細,做街坊生意就理下在場既顧客啦...) 呢樣都算喇,幾
今晚去完沙田食飯,回家途中同朋友去大圍食糖水
可惜錯誤地選擇了傅師傳

但好可惜,水準如今不再!!今晚之後我以後都唔會再黎啦!!
我地一共order左兩種甜品
繽紛世界
芒果雙皮奶
 另外,兩碗甜品最差既地方就係D明珠

食左幾啖已經好激氣,諗住睇下電視上既超級巨聲,點知有個B師奶員工二話不說o係我地面前飄過轉左去黑白色既亞視!(我知我無權呻呢一樣,但間舖咁細,做街坊生意就理下在場既顧客啦...) 呢樣都算喇,幾位師奶員工,加個後生既,全間舖最嘈就係佢地,個後生既後來仲唔知出面發生咩事,一行入黎就「x你老母!」嘩...真係令整個甜品宵夜錦上添花!

唉!當年幫襯過唔少次,覺得抵食味道又不錯,如今竟然要我動哂氣咁上黎寫第一篇食評,真係唔抵幫呀!講真價錢係比連鎖式甜品店平,但既然開門做生意,就算唔休做,都唔好提供咁樣質素既甜品同服務啦!甜品店係應該拎個心出黎做既!

黑心d講句,他日大圍開多幾間服務態度好d既甜品點,你仲有得做?
打完呢篇食評真係好似出左啖氣呀!不過個肚...好似有d絞絞下....
2009-08-23
  • 完全沒有
(Non-member)
其實我好少會寫食評,個人口味太主觀,無謂無辜地影響食肆聲譽嘛。不過琴日食完傅師傅之後,我明白有時一兩句意見,總係有佢存在價值0既。係大圍食完晚飯,同行友人建議食糖水。見到呢間小店外牆貼滿色彩繽紛0既相,仲高朋滿坐咁0既格局,諗住實無死!坐低,見到隔離檯有個忌廉旦糕幾得意,望下Menu,冇0既?再望下牆上0既相,哦!原來係火焰雪山!然後見到D相有個賣相幾精緻0既梳乎厘,諗住難食極有個譜……點知,就係咁令自己失左一個大大0既望!個梳乎厘黎到,賣相係完全倒人胃口,完全唔係梳乎厘應該有0既白!再叉開放入口,果種難食0既感覺,真係難以形容。朋友食完一啖之後,即刻吐番出黎!果種好似清蒸發粉加旦白0既味道,同梳乎厘完全扯唔上關係,食完只係想嘔!其他甜品水準都係偏低,最基本0既鮮果椰汁西米露,都可以整得難食。椰汁稀到好似用水加糖開出黎咁,生果得幾舊仔,刻薄講句你送俾我都唔會食!豆腐花完全欠軟滑,好似食石膏粉咁,朋友本著 "非洲兒童無野食" 呢種心態,先可以將佢吞晒落肚。最後我地每樣野都只係食到一半,因為實在太難食喇!

最後我地每樣野都只係食到一半,因為實在太難食喇!
與數十名舊朋友聚會,晚上"地頭蟲"提議來此店吃吃甜品。因為店中沒有足夠座位一名應該是老闆娘的女士嚴厲地對我們說 :"我而家係外面開張台俾你地,你地唔準嘈 !!! " 當時正值夜深,而且鄰近民居,我們當然不會高聲談話,再者,我們的manner 是十分良好,友善的,何解她不以平和的語調去事先提醒我們呢 ?確令我們百思不得其解 !我們一行數十人,落單順利,只是出食物的時候,他們員工內部出錯,多出了數個甜品,那位女士惡言相向,責怪我們落了很多次單,** 更正,我們是真的只下了一次單,而且還跟waitress說了total 多少個食物質素平平,友人說,芝麻糊是他吃過最worst 的..... 服務奇差,只勝在比較便宜 !
與數十名舊朋友聚會,
晚上"地頭蟲"提議來此店吃吃甜品
因為店中沒有足夠座位
一名應該是老闆娘的女士嚴厲地對我們說 :
"我而家係外面開張台俾你地,你地唔準嘈 !!! "

當時正值夜深,而且鄰近民居,我們當然不會高聲談話,
再者,我們的manner 是十分良好,友善的,
何解她不以平和的語調去事先提醒我們呢 ?
確令我們百思不得其解 !

我們一行數十人,落單順利,
只是出食物的時候,
他們員工內部出錯,多出了數個甜品
那位女士惡言相向,責怪我們落了很多次單,
** 更正,我們是真的只下了一次單,
而且還跟waitress說了total 多少個

食物質素平平,
友人說,芝麻糊是他吃過最worst 的.....

服務奇差,只勝在比較便宜 !
2009-07-09
2009-07-12 9 views
今晚同女朋友黎食.. 叫左個新出既士多啤梨奶酪布甸同埋什果黑珍珠.. 佢食左一啖什果黑珍珠已經唔想食... 初初仲以為佢因為食慣松記要求高,點知,食左一啖.. 真係.. 唔好好得... 無味.. 好淡.. 淨係得椰汁同奶... 食左兩啖都唔已經唔想食.. 連埋生果一齊都無味.. 見到佢食士多啤梨奶酪布甸終於有返少少笑容.. 試左一啖,真係相差好遠.. 呢個士多啤梨奶酪布甸好好食.. 而且佢仲要有層啫哩係底.. 幾好食... 值得一試... 可惜既係.. 岩岩撞正間鋪黎左兩堆OVER 10 個人既客.. 所以食完未抹咀已經比人趕..

2009-07-11
$30 (Last Night Supper)
  • 士多啤梨奶酪布甸
2009-06-25 36 views
二月廿五‧陰陰天 單車同樂日的「真正」最後一站,順理成章的是吃甜品。因為下午在大尾篤吃了個過份流心的心太軟,大家都決定在是日的終結前要吃回一個正常版。還記得這裡有一間賣特色甜品的地方,就在新翠村那邊走了一段不短的路程過來。 周六的晚上,人客自然不少,可幸這裡佔了兩間舖位,大家吃完就走,我們一行十二人,也可以立即分坐兩張的六人檯。這裡是村屋舖位,面積不大,但坐落幾舒服,因為我的位置對正分體式冷氣機,又背靠大雪櫃,涼快舒適。 兩邊各自吃自己想吃的,我們跟Oli一檯,當然第一時間要了兩個心太軟,另外還有雜果千層酥、炸雪糕、焦糖燉蛋、龍眼雪耳燉雪梨及香蕉船。 雖然這裡人客不少,但甜品上檯的速度奇快,眨眼間已一檯都是甜點。最受我們注目的當然是心太軟,看見這裡的是「正常版」,大家自然又說回是日下午的開心事﹝詳見環保農場餐廳的食評﹞。這裡的心太軟有點流心,但不算澎湃。吃起上來味道正常,不算好吃,而比較之下,大家一致裁定下午在大尾篤吃到的「純流心版」味道比這裡勝幾籌。不過這裡的是伴雪糕,追回一點點分數;雜果千層酥是我點的,因為似乎是這裡的名物。但賣相很一般,疊得很求其,薄薄的酥皮,中間的雜果切得極大粒
二月廿五‧陰陰天

雖然這裡人客不少,但甜品上檯的速度奇快,眨眼間已一檯都是甜點。最受我們注目的當然是心太軟,看見這裡的是「正常版」,大家自然又說回是日下午的開心事﹝詳見環保農場餐廳的食評﹞。這裡的心太軟有點流心,但不算澎湃。吃起上來味道正常,不算好吃,而比較之下,大家一致裁定下午在大尾篤吃到的「純流心版」味道比這裡勝幾籌。不過這裡的是伴雪糕,追回一點點分數;雜果千層酥是我點的,因為似乎是這裡的名物。但賣相很一般,疊得很求其,薄薄的酥皮,中間的雜果切得極大粒,吉士醬像是亂唧一通的,做得很不用心,甜品賣相不好,已輸了一半。吃起上來不方便,也不好吃,是不值得試的一味;

炸雪糕一客三粒,炸皮很厚,雪糕的份量相對地少了。六人分吃,一人半粒已經很足夠,而Oli更是棄吃了那個厚炸皮,是明智之選;焦糖燉蛋要了凍的,賣相依舊是「求其」路線,只用一個細飯碗盛上,如Susan所言,感覺就像中式的燉蛋。吃起上來果真如是,更弊的就是沒有蛋香,也不甜美,平平無奇;龍眼雪耳燉梨子不清甜,吃過梨子,也燉得不稔。專兄吃後的評語是什麼也沒有味的;香蕉船最正常,是香蕉有香蕉味﹝如要令香蕉沒香蕉味,可能更難﹞,三色雪糕亦沒有令大家意外,只是賣相是一般的差。

隔離檯吃的是差不多,只是要了另外兩個「名物」,芒果疏乎里及火焰雪山。前者有睇頭又大大個,味道方面,問三位食友,兩位反對,一位說幾好,大家自己判斷;火焰雪山是沒有火焰的,原在在上檯前已經燒完,那叫什麼火焰雪山?如其他甜品的賣相一般,誠意欠奉,建議大家不要花錢吃這個。

服務是兩極化,先來招呼的兩個女的絕對是「晚娘臉」,感覺像欠了她錢似的。之後的一位阿姐卻甚健談,不停的推介各式食物。總結而言,仍然是水準以下,只給2分。

埋單每人廿五蚊,不貴,只是水準不高。
絕對是中式燉蛋味道的法式燉蛋
超求其的賣相
這個心太軟又如何?
有點流心,但不算澎湃,吃起上來味道正常
比我的面皮還厚的炸雪糕皮
梨是爽的...
香蕉船正正常常
隔離檯都會食剩,不予置評
$25 (Last Night Supper)
2009-06-19 20 views
今日試左個士多啤梨奶酪布甸..可自選雪糕口味..估唔到士多啤梨奶酪布甸好驚喜..好好味..個布甸底仲有少少啫哩..口味好新鮮..不過美中不足係雪糕面有D溶..不過整體都好正..係必食之選
今日試左個士多啤梨奶酪布甸..
2009-06-09
  • 士多啤梨奶酪布甸
2009-05-30 16 views
同朋友一行八人食完雞粥過左黎呢度食甜品點左心太軟、芒果酥、炸雪糕、蘋果袋(唔係好記得個名)、梳乎厘、火焰雪山頭四樣幾好,心太軟唔漏,芒果酥同蘋果酥都幾脆,不過梳乎厘偏甜,火焰雪山更加甜,總括食物都算幾好,如果甜度降低d會更加好
同朋友一行八人食完雞粥過左黎呢度食甜品

蘋果袋同炸雪糕
心太軟
$30 (Last Night Supper)
蘋果袋同炸雪糕
2009-05-24 5 views
同妹妹去附近睇醫生...順便同佢去食d野選左呢度....間鋪有個阿姐全程黑口黑面咁「招呼」你 好似爭佢錢咁(服務如果可以比0分...呢度算0分)同妹妹點左鮮果千層酥同芒果世界 鮮果千層酥: 酥皮好薄同脆, 生果有蜜瓜,哈蜜瓜,西瓜,芒果...中間有d cream同吉士整體不算太甜...生果似乎太大粒...我地食個時要酥皮同生果分開食...怪怪地 芒果世界: 呢個有一半整好既大菜糕係底...唔知係咪椰汁..因為食唔出咩味仲有jelly,明珠,芒果同勁小小小芒果汁同正常分量既椰汁 芒果係酸既...明珠即係大西米..好淋好淋..好似就化開...唔好食咁既食物質素同服務... 不再來了。
同妹妹去附近睇醫生...順便同佢去食d野

選左呢度....間鋪有個阿姐全程黑口黑面咁「招呼」你
好似爭佢錢咁

(服務如果可以比0分...呢度算0分

同妹妹點左鮮果千層酥同芒果世界

仲有jelly,明珠,芒果同勁小小小芒果汁同正常分量既椰汁

芒果係酸既
...明珠即係大西米..好淋好淋..好似就化開...唔好食

咁既食物質素同服務...
不再來了。
芒果世界
$19 (Tea)