2019-05-04 101 views
現時市面上的食店五花八門,各國國家特式小吃應有盡有。一部分係賣outlook (打卡好去處),一部分係sell 內涵。但又有幾多係「心機之作」呢?呢間位於紅磡麵館,賣刀削麵確實係誠意十足。除左食物質素外,仲有大家最關心既價錢都係同樣甘吸引😍😍涼拌青瓜。$9 麻辣安格斯牛肋條刀削麵。$48刀削麵跟餸菜分開;餸菜份量足夠... 牛肋條既size 細細粒;岩曬一口一粒;難得沒有過多既鬆肉粉下;仲食得出牛肉味。另外,不得不提招牌「刀削麵」麵質不會太乾,易咬口得來唔容易「發脹」,最重要跟湯配搭十分絕配,加不少分數。

涼拌青瓜。$9

麻辣安格斯牛肋條刀削麵。$48

2019-05-03 111 views
👁‍🗨麻辣牛根腩刀削麵 (7/10)💲 47朋友怕麻辣會太辣就叫左微辣,結果微辣佢覺得吾夠辣,要自己加店鋪自製既辣醬😂個麵面頭有一大堆蒜泥,令到成碗麵更加香,更有風味😇牛根既比例同牛腩都差不多,牛腩夠腍身有牛味,刀削麵粗粗地,帶點厚身,好有咬口,我同朋友都幾鍾意呢個質感,呢度既刀削麵果然吾錯👁‍🗨麻辣金沙骨刀削麵(7/10)💲 46另外叫左個走辣金沙骨刀削麵,刀削麵一樣有咬口😍金沙骨另上,可以防止比湯整腍左煎炸左既金沙骨,食落香口,吾會太油膩,亦都算多肉,吾會得啲骨👁‍🗨涼伴青瓜 (7/10)💲 9佢個涼伴青瓜酸酸地得離吾會辣,青瓜脆口爽身,個醬汁整得幾開胃🔛 整體評分(7/10)
👁‍🗨麻辣牛根腩刀削麵 (7/10)💲 47

👁‍🗨麻辣金沙骨刀削麵(7/10)💲 46

👁‍🗨涼伴青瓜 (7/10)💲 9

🔛 整體評分(7/10)
2019-05-01 115 views
係紅磡廣場逛完街,累累地,就係附近搵地方落腳,見到間舖頭名叫刀刀刀舌舌舌香香香,幾得意就入去睇下食乜。原來係一間刀削麵館。一睇餐牌,嘩,全部麻辣,對於一個唔食辣既人黎講唔知點算,好彩原來可以走辣。諗左一陣就叫左一碗東坡肉刀削麵,同埋一碟芥辣貓耳仔小食。唔好俾個名嚇親,其實貓耳仔實質係木耳。先講下刀削麵,東坡肉肉質好腍滑,大大淡,淡淡肉。刀削麵很爽,質地有咬口,份量亦十分足,很抵食。之後到木耳,木耳是涼伴,味道清爽。配搭麵食一冷一熱。雖然木耳撈左芥辣,但係辣度都接受到~

這間刀削麵餐廳🍜在家附近開了一段時間,名字很特別,但包子與夫君都未有機會去一試。這星期日,因為前一晚看了子夜場,不想去太遠食午飯,所以到了這間刀削麵餐廳。叫了兩碗刀削麵和幾款小食,作為輕便的午飯,方便之後回家補眠。😴各要了一碗麻辣牛肉刀削麵🥩,麻辣白菜豬肉餃刀削麵🥟。刀削麵的麵質爽口彈牙,加上煙韌的口感,不錯! 湯底的味道還可以,有很多蒜粒和蔥花, 但可是湯底本身的味道不是太濃!😅涼拌青瓜🥒 - 青瓜爽脆,醬汁味道適中,可口的小吃!芥辣猫耳仔 - 萬紅叢中一點綠,這個小食可算是這家餐廳少有麻辣味以外的食品,木耳爽口,芥辣味適中!😉溏心蛋🥚- 醬汁比較特别,放進口有一點像薑醋的味道!⁉️在現今的環境,100元左右可以吃到這麽多款式的食品作午餐,都幾抵食!!👍🏻

涼拌青瓜🥒 - 青瓜爽脆,醬汁味道適中,可口的小吃!

溏心蛋🥚- 醬汁比較特别,放進口有一點像薑醋的味道!

2019-04-28
$60 (Lunch)
2019-04-30 112 views
經過見到新開了的一間專食刀削麵既麵館,個店名真係夠特別,從未見過既字眼😂叫「刕舙馫」,好盞鬼😂主打既刀削麵,款式都算多,有成二十款有多可以選擇,另外再加多$6或以上就有飲品,除左普通咖啡茶之外,仲有汽水、豆漿等等小食方面,價錢也不高,$9就可以食到🤤🌟麻辣豬大腸刀削麵 $46🌟每次見到餐牌有豬大腸,都會忍不住口想食🤤值得一讚既係每一道既餸菜都會額外另上碟,不會放到湯底裡面,而且仲可以同朋友開心分享,呢個做法不錯👍🏻🌟麻辣安格斯牛肋條刀削麵 $48🌟麵底同上面的豬大腸刀削麵係一樣的,而呢個牛肋條係店裡面既人氣推介之一⭐️肉質好軟腍,好入味,再加埋麻辣,味道更濃郁😋

涼拌青瓜

小食方面,價錢也不高,$9就可以食到🤤
麻辣豬大腸刀削麵

🌟麻辣豬大腸刀削麵 $46🌟
麻辣安格斯牛肋條刀削麵

🌟麻辣安格斯牛肋條刀削麵 $48🌟
肉質好軟腍,好入味,再加埋麻辣,味道更濃郁😋
2019-04-29
$60 (Dinner)
涼拌青瓜
麻辣豬大腸刀削麵
麻辣安格斯牛肋條刀削麵
2019-04-30 101 views
呢晚朋友帶左我黎食刀削麵入面地方都幾闊落,光明企理:)餐牌有前後兩面,一面主要係餸料同麵既配搭,另一面係小食同飲品既價錢我地一人揀左一款麵同飲品,之後再加左隻“溏心蛋”HKd$10 share trytry雖然餐牌上每款式都有“麻辣”二字,每有好多都可以走辣/小辣,所以就算係好似小妹咁唔太食得辣既朋友仔都唔洗怕xDD我要左個“麻辣牛肋條拼鴨腎刀削麵”HKd$47+9好中意呢度既刀削面有咬口得黎唔會太厚,而且份量都幾多而牛肋條同鴨腎都滷得好入味,個鴨腎仲好爽口又唔韌朋友就要左個“麻辣水餃刀削麵”HKd$38朋友俾左粒水餃我試,味道都ok ;)店員可能知道我地share食,所以我地無講都幫我地分開左隻蛋雖然唔算好流心,但都幾入味既,不過不失啦個晚朋友跟個面加8蚊飲凍奶茶,我就加7蚊要左杯凍豆漿
呢晚朋友帶左我黎食刀削麵

入面地方都幾闊落,光明企理:)

我要左個“麻辣牛肋條拼鴨腎刀削麵”HKd$47+9

好中意呢度既刀削面有咬口得黎唔會太厚,而且份量都幾多

而牛肋條同鴨腎都滷得好入味,個鴨腎仲好爽口又唔韌

朋友就要左個“麻辣水餃刀削麵”HKd$38

朋友俾左粒水餃我試,味道都ok ;)

雖然唔算好流心,但都幾入味既,不過不失啦

個晚朋友跟個面加8蚊飲凍奶茶,我就加7蚊要左杯凍豆漿

Type of Meal
Dinner
1K
2019-04-30 208 views
刀削麵的特色就是麵身每條都有一點不同,而兩端較薄中間較厚的麵身就可以令口感有不同的變化,很特別的感覺。這間食肆的當然也不另外,更好的是粗幼不同的麵身不會讓麵條過軟或過硬,清爽的口感帶點軟綿,叫人一試愛上,不錯。配了牛肋條,大小及軟硬都適中,牛味也濃,好好吃的。配上甜豉油,味道升級了,也和麵條十分合拍。更好的是這裡有麻辣醬可添加,怕辣的可要不辣,要辣的便可外加,很好。加上溏心蛋自然更美滿。溏心蛋有特別的醬汁製成,甜味獨特,一定要試。
刀削麵
牛肋條
溏心蛋
2019-04-26
$58 (Dinner)
刀削麵
牛肋條
溏心蛋
係紅磡廣場行到攰攰地🙈就求其搵左間舖坐下,順便叫D野食🥳入左間賣刀削麵既麵店,店名很有意思,叫做刕舙馫😳問左問店員個名點讀,佢話讀做黎華馨✨入到去點左份醃蘿蔔拼香脆花生,麻辣豬耳仔,和一碗麻辣豆腐刀削麵(走辣)‼️店舖環境寬敞,配搭開放式廚房,左側有長長的壁畫😍先上的是醃蘿蔔拼香脆花生,蘿蔔醃過後帶酸酸甜甜的感覺,挺開胃;花生一粒粒脆卜卜。豬耳仔黏韌彈牙,麻辣味味道很出,份量亦很多。豆腐刀削麵豆腐唔會很老,質地軟滑,刀削麵每條都寬寬的,入口彈牙。湯底清甜。
係紅磡廣場行到攰攰地🙈
就求其搵左間舖坐下,順便叫D野食🥳
入左間賣刀削麵既麵店,店名很有意思,叫做刕舙馫😳
問左問店員個名點讀,佢話讀做黎華馨✨

店舖環境寬敞,配搭開放式廚房,左側有長長的壁畫😍

2019-04-28 120 views
放工同朋友去寶石戲院睇復仇者4(當然唔會劇透),經過見到呢間店名咁特別就去試下啦地方好闊落,唔會逼,好有空間感,卡位坐得超舒服.餐牌好多選擇,主打刀削麵,咁我地就叫左2個麻辣牛筋腩刀削麵(中辣)&凍奶茶.麻辣牛筋腩刀削麵, 刀削麵厚薄適中,入口爽滑,有嚼口,唔會好似面粉團咁, 牛筋腩份量都交足貨.牛腩肉質幾幼嫩,因為帶有肥膏,脂肪比例啱啱好,夾住爽滑牛筋,骨膠原十足,湯底係麻中帶辣,好過癮.性價比超高,食物質素都幾好,坐得舒服,食完好醒神咁去睇戲.

地方好闊落,唔會逼,好有空間感,卡位坐得超舒服.

麻辣牛筋腩刀削麵

湯底係麻中帶辣,好過癮.

性價比超高,食物質素都幾好,坐得舒服,食完好醒神咁去睇戲.
2019-04-26
$55 (Dinner)
麻辣牛筋腩刀削麵
1K
2019-04-27 92 views
今日來到紅磡家維村探望朋友,朋友帶我去【刕舙馫麵館】食午餐,是食刀削麵為主。我哋就點了麻辣鴨血拼鵪鶉蛋刀削麵,點了中辣,麻辣口感是先入口香濃,之後麻辣感會慢慢滲透出嚟,辛辣可維持15分鐘, 後勁十分厲害。刀削麵彈牙,鴨血沒有腥味,我很喜歡鷯鶉蛋非常入味,果然不錯。小食點了麻辣牛肚及麻辣水餃, 兩款麻辣感十足,牛肚炆得腍,水餃豬肉味很香。配菜方面都很惹味,有蒜,有蔥,有芫荽及辣醬 ,是麻辣湯底最佳拍檔。飲品仲有最新產品plus雪碧,食飽仲可以減輕卡路里,正呀!

飲品仲有最新產品plus雪碧,食飽仲可以減輕卡路里,正呀!
2019-04-27 67 views
本來諗住去金田家食拉麵,點知東主有喜,休息3天,於是就去左附近搵野食,search左陣google搵到間位於裕民街既刀削麵館,就入左去食。呢日人客唔算好多,我地求其搵左旁邊既卡位座就算。我地點左芥辣貓耳仔,麻辣水餃,麻辣牛筋刀削麵,麻辣豬扒刀削麵。芥辣貓耳仔-貓耳仔實質係木耳,木耳清爽,帶點芥辣算是一個幾別既配搭麻辣水餃-一碟6件,水餃餡料是白菜豬肉,水餃皮厚度很薄,但完全包住入面既湯汁,食落去好好味。麻辣牛筋刀削麵-牛筋很腍,炆得很入味,刀削麵不過不失麻辣豬扒刀削麵-豬扒厚切,不會很乾很硬。
麻辣牛筋刀削麵-牛筋很腍,炆得很入味,刀削麵不過不失
麻辣豬扒刀削麵-豬扒厚切,不會很乾很硬。

2019-04-27 78 views
朋友今次介紹咗去一間連名都唔識讀嘅麵館,一開始都驚會好伏,但估唔到真係幾好味,辣得好過癮!佢有超過20款餸可以揀,有選擇困難症嘅我簡直睇到眼都花埋。餐廳嘅牆都畫上壁畫,幾有美感!最後揀咗食麻辣野必食嘅鴨血配鵪鶉蛋。配菜同刀削麵係分開上。兩樣份量都幾多!鴨血獨特嘅味道配上麻辣味,簡直一流!鵪鶉蛋正常發揮。而刀削麵就都幾彈牙,湯底唔會太咸!朋友叫咗口水雞刀削麵。估唔到個雞都幾滑。叫咗麻辣微辣,辣勁唔強,鍾意食辣嘅朋友可以叫少辣。加咗個麻辣鴨腎,9蚊有咁大份,算好抵!皮蛋就18蚊,個辣真心幾正!

佢有超過20款餸可以揀,有選擇困難症嘅我簡直睇到眼都花埋。

餐廳嘅牆都畫上壁畫,幾有美感!

加咗個麻辣鴨腎,9蚊有咁大份,算好抵!

皮蛋就18蚊,個辣真心幾正!
2019-04-27 78 views
香港出名既刀削麵店唔多,要搵到好食既刀削麵更加難上加難,刀削麵條一般難以以機器製作,若以人手製作,很考師傅刀工。呢間鋪創新以機器制作,今次就試下一間係紅磡新開既刀削麵店。店名:刕舙馫。先叫左一碗麻辣新鮮豬大腸刀削麵,這碗刀削麵份量很足,麵條與麵條之間都是分開,沒有糊合在一起,麵條寬而長,吃起上來一咬便斷,十分彈牙,這刀削麵絕對合格。然後豬大腸醃得惹味,而且內臟的味道不明顯。掛上麻辣湯,整體感覺味美。然後點了一個芥辣貓耳仔,貓耳仔並不是真的貓耳,而是木耳,木耳是涼食,配上一些蒜蓉醬,十分惹味。
2019-03-04
$45 (Lunch)
🔎紅磡民裕街9-31號隆基大廈地下3號舖*「紅磡特式小店,食出人情味」- 刕舙馫麵館.麻辣牛肚刀削麵拼豬大腸($47)餐廳都以麻辣為主,所以食唔到辣嘅,記得事前講聲,咁就唔會唔食辣會食唔到啦。牛肚都幾爽,豬大腸還可以,但有DD肥,反而欣賞佢呢到嘅刀削麵,相當正宗。白菜豬肉水餃刀削麵($38)朋友食唔到辣,但佢好鍾意食刀削麵,所以呢個佢要無麻辣。估唔到一碗都有成4-5隻水餃,好多時出面都係得3隻到。所以呢個價錢夜晚食絕對抵食同飽。麵底好煙韌,有口感。惹味燻魚($20)食過大陸嘅燻魚後總有D念念不忘,就算朋友怕骨都話好味,食唔停口。的確幾惹味,份量都算可以。香滑奶茶($8)奶茶就比較甜D,唔算好特別。其實餐廳價錢都抵食,食物質素都OK,店員都幾nice。但中間突然停咗下電,真係嚇死,呢到就減唔小分了。🍽6/10
🔎紅磡民裕街9-31號隆基大廈地下3號舖
「紅磡特式小店,食出人情味」- 刕舙馫麵館
麻辣牛肚刀削麵拼豬大腸($47)

白菜豬肉水餃刀削麵($38)

惹味燻魚($20)

香滑奶茶($8)
奶茶就比較甜D,唔算好特別。

🍽6/10
2019-04-27 87 views
來到3點3,當然是下午茶的時候,尤其是身為打工仔既我地,對於3點3,大概是時候站起來走一走、鬆一鬆,嘆杯咖啡吃個下午茶的時候吧!今次黎到位於紅磡既刕舙馫刀削麵店。齋係個舖名就夠霸氣!入到去間舖就有長長既壁畫,店員只有兩個。餐牌好簡單,就是不同配料的刀削麵和一些小食,麻辣可選走辣。我叫左個麻辣牛筋腩刀削麵,牛筋炆得好淋,一咬就咬到,腩肉部分唔會好肥,味道都很惹味,刀削麵口感彈牙,掛湯味美,不過麻辣比想像中辣,拿拿聲補叫一杯凍奶茶解辣。之後到小食惹味熏魚,魚煙熏咪重,味道豐富,魚唔會好多骨,魚肉鮮嫩。