今次又黎到大坑覓食😅 呢間米線店好似好有特色 裝修充滿懷舊老香港氣氛🏮有種Hippie既感覺🌈 懷舊既裝修自然有點代價 座位比較迫同埋摺凳都幾唔舒服下🥹 味道方面質素比起一般米線店可算是唔合格‼️ 定價以質素黎講算係過高 不難感覺價錢都花在裝修中💸⭐️ 青咖哩雞絲撈紅薯粉 🍜咖哩味道比較單調欠缺香料既香味🌶 而且口感太過杰 🥴 似係調味包質素 雞絲份量比較少 CP值不高 而且咬落比較乾🐔 加左一個春卷做送🫔 完全唔Expect係急凍貨既質素🙄 仲有點腥味 第一次伏到食唔落⭐️ 溏心醉蛋 🥚切開確實係有流心既效果🍳 但係酒味太濃而且同蛋無融入🥂 好似Pure酒精咁

⭐️ 青咖哩雞絲撈紅薯粉 🍜

⭐️ 溏心醉蛋 🥚
誤打誤撞就去咗充滿舊香港風情嘅米線鋪睇門口真係點都估唔到佢係食四川雲南米線嗰日好凍 食下辣嘢就啱 我叫咗 #手撕雞酸辣撈紅薯粉酸酸辣辣 手撕雞唔乾 配料都好好食!友人叫咗 #麻辣牛肉米線佢主要用牛展 超腍好好食🥰小食叫咗 #炸腐皮角 同 #醉雞翼正正常常 都係好食飲品我叫咗 #益力多鳳梨梳打好好飲 好清新!店員話我係第一個叫呢杯新飲品🤣🤣·嗰日係星期日 下午勁少人🥲可能又凍又落大雨啦🥺-
誤打誤撞就去咗充滿舊香港風情嘅米線鋪

睇門口真係點都估唔到佢係食四川雲南米線

嗰日好凍 食下辣嘢就啱
我叫咗 #手撕雞酸辣撈紅薯粉
酸酸辣辣 手撕雞唔乾 配料都好好食!
友人叫咗 #麻辣牛肉米線
佢主要用牛展 超腍好好食🥰

小食叫咗 #炸腐皮角 同 #醉雞翼
正正常常 都係好食
飲品我叫咗 #益力多鳳梨梳打
好好飲 好清新!
店員話我係第一個叫呢杯新飲品🤣🤣

炸腐皮角 同 醉雞翼
麻辣牛肉米線
手撕雞酸辣撈紅薯粉
益力多鳳梨梳打
本地家庭式良心小店,香港懷舊風,食物主打無味精湯底、天然方法烹調,有川菜、粉麵、米線揀,仲可以揀麻辣程度🌶🌶🔻涼拌酸辣紅薯粉揀咗加麻辣/ 同埋台灣澎湖墨魚滑👍🏻好鍾意佢地個酸辣調味調得好好,仲有多蔥多花生,仲有得mix米線同紅薯粉☺️ 墨魚滑都好有驚喜,好香墨魚味,爽口彈牙👍🏻🔻泰式手撕雞米線 手撕雞份量好多,同埋好嫩滑👍🏻 叫咗少辣湯底,加埋青瓜炸蒜好開胃🔻麻辣豬大腸驚喜之作,估唔到咁好味,少少麻少少辣,豬大腸好入味,停唔到口🤣有機會一定會再返去食!

🔻涼拌酸辣紅薯粉
揀咗加麻辣/ 同埋台灣澎湖墨魚滑👍🏻

🔻泰式手撕雞米線

🔻麻辣豬大腸

有機會一定會再返去食!
2022-01-12
Type of Meal
Lunch
  • 麻辣豬大腸
  • 泰式手撕雞米線
大坑必食米線!主菜:1. 酸辣/麻辣麵個人prefer湯麵,個湯底 is incredible! 可以揀湯底、麵底、給辣、幾麻辣度可以揀BB辣至魔鬼辣,重口味啲就加大麻XD最愛麵底米線紅薯粉兩溝~ 褲帶面就只可以堂食唔可以外賣!2. 青咖喱手撕雞撈麵係第二必食,食得辣可以試下手撕雞好滑,個醬調到啱啱好唔會杰撻撻小食:1. 花枝蝦餅!!!! 勁好食!炸到脆卜卜 don't underestimate it!! 2. 椒麻炸雞扒 大大舊勁juicy,炸粉唔厚,量好多,肉好夠味3. 醉蛋/ 醉雞翼又平又好食,所以都係必食 Lol
大坑必食米線!

主菜:

1. 酸辣/麻辣麵
個人prefer湯麵,個湯底 is incredible!
可以揀湯底、麵底、給辣、幾麻
辣度可以揀BB辣至魔鬼辣,重口味啲就加大麻XD
最愛麵底米線紅薯粉兩溝~ 褲帶面就只可以堂食唔可以外賣!

2. 青咖喱手撕雞撈麵
係第二必食,食得辣可以試下
手撕雞好滑,個醬調到啱啱好唔會杰撻撻

小食:

1. 花枝蝦餅!!!!

2. 椒麻炸雞
大大舊勁juicy,炸粉唔厚,量好多,肉好夠味

3. 醉蛋/ 醉雞翼
又平又好食,所以都係必食 Lol

• 酸辣粉
  • 花枝蝦餅
2022-01-24 667 views
好日都唔去一次大坑特登搵間喺裝修幾懷舊而且見人大堆我哋朝思暮想嘅酸辣粉所以就由銅鑼灣行過去食但食完只有後悔同口渴!無一樣嘢想令人返去encore🥢特色手撕雞湯麵 $93其實就係普通嘅手撕雞湯麵不過一啲都唔值呢個價我哋就揀咗寬帶麵都幾索湯🥢酸辣粉 (小酸/BB麻) $90一碗食到一半已經要放棄嘅酸辣粉苦到cry cry完全食唔落無咩可以講🥢地瓜QQ條 $28因為前兩日係另一間台式餐廳食過一模一樣嘅嘢簡單啲講就係現成地瓜條拎去炸好chewy亦係味道最正常嘅小食🥢泰式燒豆卜 $58店員推薦之一有期待就更失望燒過嘅豆卜超級乾身又無味仲要完全唔索汁咬一啖點一下汁都無用🥢椒麻炸雞扒 $78店員推薦之二份量都幾多嘅但全部都超大舊隻碟又細夾得一舊嚟另一舊又跌咗落枱炸粉都幾厚而所謂嘅椒麻就係灑咗孜然粉喺面想像到嘅味道❤️前座飯堂📍大坑新村街39號地下❎不會再訪
好日都唔去一次大坑
特登搵間喺裝修幾懷舊
而且見人大堆我哋朝思暮想嘅酸辣粉
所以就由銅鑼灣行過去食
但食完只有後悔同口渴!
無一樣嘢想令人返去encore

❤️前座飯堂
📍大坑新村街39號地下
❎不會再訪
2022-01-14 402 views
一直好少嚟大坑,但都知嗰邊好多嘢食嘅,嗰邊好似自成一角咁,夜晚幾清靜今次呢間舖頭好有特色,懷舊feel,燈光係螢光紅,仲有為你鐘情poster~🥢阿金紅燒牛肉寛粉💰$105好多牛𦟌,好抵食,牛又好腍🥢阿慧手撕雞米線💰$88清雞湯底,幾清甜,仲可以加好多餸,例如娃娃菜、金菇、豆卜、黑木耳、魚腐等等,我就加咗娃娃菜,好甜🥢花枝蝦餅💰$48Staff介紹呢款signature,真係好食,好多蝦肉,爽口脆身唔油🥢溏心醉蛋💰$18整得好靚嘅溏心蛋,好有酒香,一粒2個人食,下次可以一人一粒🉐🥢泰式燒豆卜💰$58脆卜卜,唔油,炸得好乾身,沾上泰式辣醬仲惹味🥤益力多柑桔梳打💰$28🥤益力多青檸梳打💰$28益力多本身都好味,溝埋梳打,2個味都好飲,唔會太甜🚩前座飯堂 (大坑) 前座飯堂📍大坑新村街39號地下

🥢阿金紅燒牛肉寛粉💰$105
好多牛𦟌,好抵食,牛又好腍

🥢阿慧手撕雞米線💰$88

🥢花枝蝦餅💰$48

🥢溏心醉蛋💰$18

🥢泰式燒豆卜💰$58
脆卜卜,唔油,炸得好乾身,沾上泰式辣醬仲惹味

🥤益力多柑桔梳打💰$28
🥤益力多青檸梳打💰$28
益力多本身都好味,溝埋梳打,2個味都好飲,唔會太甜

🚩前座飯堂 (大坑) 前座飯堂
📍大坑新村街39號地下

2022-01-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2022-01-05 306 views
第一次食已經覺得個牛𦟌驚為天人,咁厚咁冧,又要唔炆到散哂,點整㗎?上星期放假,有機會再去食個 early lunch,輕輕鬆鬆地唔使同放午飯嘅人迫。水準不變,仍然係嗰舊又厚又冧又入味嘅牛𦟌❤️

紅燒牛肉麵
$130 (Lunch)
紅燒牛肉麵
2021-10-10 1019 views
口淡淡想食啲濃味野,揀左呢間有麻辣米線既冰室,裝修好有懷舊風味。點左香辣既酸辣粉,有得揀米線+薯粉兩溝,滿足哂兩種口感🥰餸就揀左麻辣手絲雞同花枝丸,手絲雞好滑,又好香芝麻味。花枝丸彈牙足料,兩款都好好味🤤
點左香辣既酸辣粉,有得揀米線+薯粉兩溝,滿足哂兩種口感🥰
$70 (Lunch)
2021-10-05 639 views
前座飯堂青咖哩雞絲撈褲帶麵炸花枝丸益力多金桔梳打價錢💲: $83/ $48/ $28好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.5/5性價比🥢: 3.2/5回頭率😚: 3.7/5-一場去到大坑,當然要食下佢地的特色嘢🤪 原本想食炳記茶檔,點知星期六中午排晒長龍,又要坐室外食,就放棄左,去左呢間我都有bookmark的麵店。前座飯堂主打食酸辣粉,餐廳裝修好特別,好多霓虹燈,門口好有味道😂-✅青咖哩雞絲撈褲帶麵。天氣太熱,唔想食酸辣粉就轉試呢個🌞 份量好大碗!好多芫荽、炸蒜同青瓜,所以超級香🤤 青咖哩汁帶小小辣,偏重椰奶味,好creamy個隻,味道幾好😬但撈起褲帶麵會有小小一patpat。因為褲帶麵就好似薄身的刀削麵,好易索晒啲汁🤯 雞絲好好食,又多又嫩,啲雞絲滑到好似慢煮雞肉咁😙-✅炸花枝丸。一碟6粒,大大粒。花枝丸食落彈牙,有墨魚粒,唔粉狀👍🏻 面頭炸到金黃色,灑上椒鹽,好香口。熱辣辣炸起冇得輸。-✅益力多金桔梳打。落啲金桔去益力多到出奇地夾,食麵食到熱辣辣要叫返杯😌-整體係有水準的餐廳,我都好期待佢地的酸辣粉質素。定價有啲高,以粉麵來講🤨 但可以試下!
前座飯堂
環境🗾: 3.5/5
性價比🥢: 3.2/5
回頭率😚: 3.7/5

2021-09-25 478 views
大坑呢個地方對我嚟講好特別夾起銅鑼灣同天后之間好似一個自成一角嘅小區咁所以經常吸引我嚟到搵食🤤今次嚟到呢個非常有港式懷舊風味嘅小店!門面係扇門 唔太顯眼嚟到一度以為店家休息直至聽到聲先搵到開門🤣裡面嘅裝修好有舊時香港風格牆上電影海報 霓虹燈 大字標語以至頭頂一路閃住嘅disco波波燈播住經典舊歌一入到嚟好自然會融入左係裡面勁有氣氛雖然店小小 座位唔多但係度食嘢真係好有feel☺️小店主打酸辣粉麻辣 台式 泰式 港式 乜都有啲青咖喱手撕雞撈麵佢嘅酸辣粉/湯粉/撈麵都可以揀湯底 辣度 麻度 麵底非常貼心最特別嘅係呢度可以揀米線 紅薯粉 兩溝! 本來好想食酸辣粉但被咖喱撈吸引咗🥶上枱已經聞到勁香食落青咖喱勁濃郁完全係浸住青咖喱醬食咁質感較結同漿口有陣陣椰奶味米線同紅薯粉溝埋嘅口感好得意既有紅薯粉嘅煙韌又有米線嘅彈牙口感好正🤤仲好掛汁BB辣對我嚟講就冇咩辣度可言食到辣可以放膽啲叫🤑手撕雞份量都好多雞肉連帶少少雞皮肉質嫩滑唔嚡口加上大量青瓜絲同炸蒜真係不得了夏天食真係好啱!另外仲試咗青咖喱手撕雞湯米線味道差唔多唔特別講但都好好食湯粉又係另一番風味!如果唔鍾意咁漿口可以簡湯粉-雖然只係食個lunch
大坑呢個地方對我嚟講好特別
夾起銅鑼灣同天后之間
好似一個自成一角嘅小區咁
所以經常吸引我嚟到搵食🤤

今次嚟到呢個非常有港式懷舊風味嘅小店!
門面係扇門 唔太顯眼

麻辣 台式 泰式 港式 乜都有啲

佢嘅酸辣粉/湯粉/撈麵
都可以揀湯底 辣度 麻度 麵底
非常貼心
最特別嘅係呢度可以揀米線 紅薯粉 兩溝!

本來好想食酸辣粉

雞肉連帶少少雞皮
肉質嫩滑唔嚡口

加上大量青瓜絲同炸蒜
真係不得了
夏天食真係好啱!

青咖喱手撕雞湯麵

另外仲試咗青咖喱手撕雞湯米線
味道差唔多唔特別講
但都好好食
湯粉又係另一番風味!

如果唔鍾意咁漿口
可以簡湯粉

雖然只係食個lunch
但呢度嘅氣氛完全會令我陶醉係度

呢度嘅staff都好nice
一定會再嚟支持下
下次會想試下酸辣粉!
青咖喱手撕雞湯麵
2021-09-20 368 views
💛裝修同環境應該係保留左舊有既特色,加埋佈置既氣氛,就好似番左以前食野咁😈嗌左一個牛肉闊麵,手撕雞薯粉溝米線(係,仲有得揀溝),加多杯益力多青檸牛肉闊麵d牛係有3-4cm咁厚!炆得夠冧,但又唔會一夾即斷,而且好香牛味!加埋個湯就完美🥰手撕雞個碗都好足料,所以食完都好飽,細食d都搞唔掂😛仲因為餐廳可以揀辣味,辣度同點辣法,所以完全係由自己掌握😛杯野飲都幾有驚喜,除左重益力多味仲有青檸加持,成件事更正!
手撕雞個碗都好足料,所以食完都好飽,細食d都搞唔掂😛
仲因為餐廳可以揀辣味,辣度同點辣法,所以完全係由自己掌握😛
杯野飲都幾有驚喜,除左重益力多味仲有青檸加持,成件事更正!
2021-09-14 356 views
呢晚去到聖保祿醫院打第一針,打完行過大坑食埋個晚餐先返歸~N年冇去大坑搵食,呢頭既食店多左好多~揀左呢間名為「前座飯堂」既小店,係食米線、紅薯粉個啲,乜野吸引到我揀佢?特式手撕雞撈麵(青咖喱汁!)米線mix紅薯粉+花枝丸 $103賣相唔錯!!手撕雞食落幾滑!青咖喱汁好好味😋可惜打完針唔敢食咁辣!米線同紅薯粉食落好滑,同青咖喱汁加埋一齊異常地夾🤤花枝丸彈牙,有花枝味😂呀肥165檸檬茶$22個名有啲搞笑😅但絕對係一杯好飲既檸檬茶!呢餐好滿足,下次再黎大坑一定要再食多次!
呢晚去到聖保祿醫院打第一針,打完行過大坑食埋個晚餐先返歸~
N年冇去大坑搵食,呢頭既食店多左好多~

特式手撕雞撈麵(青咖喱汁!)
米線mix紅薯粉+花枝丸 $103
賣相唔錯!!手撕雞食落幾滑!
青咖喱汁好好味😋可惜打完針唔敢食咁辣!
米線同紅薯粉食落好滑,同青咖喱汁加埋一齊異常地夾🤤
花枝丸彈牙,有花枝味😂

呀肥165檸檬茶$22
個名有啲搞笑😅但絕對係一杯好飲既檸檬茶!

呢餐好滿足,下次再黎大坑一定要再食多次!

特式手撕雞撈麵
2021-07-27
特式手撕雞撈麵
2021-09-03 275 views
特登想嚟大坑搵好西食。最後決定食依間12點開,但我哋12點去到都要等多陣先入得午市都多人食但唔使等好耐叫咗兩碗麵,一個小食,兩杯野飲-麵:麻辣/酸辣撈米線溝薯粉好少有得兩溝麵底,食落又覺得好夾喎分別加咗雞絲同牛肉辣度都可以揀,唔怕食唔到辣-小食:椒麻炸雞扒幾好食足料,以雞扒同其他原料去計嘅話略嫌有啲貴,好似要70幾蚊-飲品:柑桔/青檸益力多梳打幾好飲但冇乜特別,我會覺得柑桔好飲啲總結我會再回頭嘅以港島嚟講咁嘅質素算抵食。
特登想嚟大坑搵好西食。
最後決定食依間
12點開,但我哋12點去到都要等多陣先入得
午市都多人食但唔使等好耐
叫咗兩碗麵,一個小食,兩杯野飲
麵:麻辣/酸辣撈米線溝薯粉
好少有得兩溝麵底,食落又覺得好夾喎
分別加咗雞絲同牛肉
辣度都可以揀,唔怕食唔到辣
小食:椒麻炸雞
幾好食足料,以雞扒同其他原料去計嘅話
略嫌有啲貴,好似要70幾蚊
飲品:柑桔/青檸益力多梳打
幾好飲但冇乜特別,我會覺得柑桔好飲啲

總結我會再回頭嘅
以港島嚟講
咁嘅質素算抵食。
酸辣撈米線溝薯粉
麻辣撈米線溝薯粉
椒麻炸雞扒
青檸益力多梳打/柑桔益力多梳打
2021-09-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
酸辣撈米線溝薯粉
麻辣撈米線溝薯粉
椒麻炸雞扒
青檸益力多梳打/柑桔益力多梳打
  • 麻辣/酸辣撈米線溝薯粉
呢間位於大坑嘅小店,憑住佢懷舊港式霓虹燈成功引人注目之外,內裏裝修亦非常有心思👀門口甚至有一套以前讀書時期嘅書枱同櫈😮 食物質素唔錯,個人鐘意小食多啲👌🏻員工們都好Chill,大大聲播廣東歌之餘都大大聲唱出嚟🤣🤣環境氣氛一流~行經大坑可以一試💎🔥酸辣粉🔥泡椒鴨舌非常惹味,不過我唔係好食得辣,所以要一路食一路飲水🤣🔥溏心醉蛋🔥涼拌手撕雞好清新同埋入味,青瓜絲非常之爽脆,加埋芝麻喺上面加多重口感👍

🔥酸辣粉

🔥泡椒鴨舌
非常惹味,不過我唔係好食得辣,所以要一路食一路飲水🤣

🔥溏心醉蛋
溏心醉蛋

🔥涼拌手撕雞
涼拌手撕雞
溏心醉蛋
涼拌手撕雞
話哂都係#米線關注組,一向勁鍾意食麻辣,見朋友ig story 推介呢間,即刻去試!平時食麻辣/酸辣粉都會糾結食薯粉定米線,why not both? 呢到唔洗揀!可以薯粉米線兩溝!碗粉黎到勁香!麻度同辣度都有得自己揀。今次揀左小麻小辣,好好食!麻同辣都好出,唔會是但一樣小,味道好香,湯夠濃,會番尋味。另外男朋友嗌左青咖喱手撕雞撈米線,好有驚喜,同埋好有特色,無喺出面食過。青咖喱有好香椰奶味,撈米線原來好好食!同埋手撕雞都好出色,夾埋好正!值得一試!小食仲叫左泡椒鴨舌,泡椒味好重,好香,會停唔到口,略嫌辣左小小,但辣得黎好想繼續食😂
酸辣粉  米線溝紅薯粉

碗粉黎到勁香!麻度同辣度都有得自己揀。

青咖喱手撕雞撈米線

2021-07-08