💛前座飯堂嘅阿金紅燒牛肉麵相當唔錯,我揀左米線加紅薯粉,軟韌程度適中,超鍾意! ..🤤牛肉超級腍身,完全唔會食到黐住晒啲牙,超級鍾意兩款粉撈埋一齊食喎!湯底濃郁,幾有台灣風味。.麻辣手撕雞仲好味😍👍🏻雞絲滑溜,麻辣超香口,撈埋個份超正!青瓜絲同雞絲分量啱啱好,食落幾fresh幾開胃!🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤.....📍 大坑新村街39號地下
📍 大坑新村街39號地下
2021-05-30 544 views
•呢間嘅店內同門面裝修都好特別,有啲舊式電影海報、霓虹燈、摺枱摺凳,好懷舊!見好多人都推介酸辣粉,但今次我哋都冇叫到,反而想試下泰式手撕雞同青咖哩,酸辣粉就留返下次再嚟先食啦😛•🥢 泰式手撕雞米線 $88呢個米線可以揀幾麻/辣,揀咗少麻同少辣,唔係太食得辣嘅我覺得啱啱好😛幾惹味又唔會太辣,手撕雞份量多,雞肉都幾滑,而且好多芽菜、青瓜同炸蒜,夾埋一齊食好開胃!米線比一般食嘅偏幼同彈牙~•🥢 青咖哩雞絲撈米線 $78呢個係撈米線,青咖哩沾滿米線,有啲都有啲泰式嘅感覺,椰奶味好重,有少少蓋過辣,而且有啲漿住,多返少少水/汁就好啦😢 雞絲份量都多,同樣好多青瓜同炸蒜,好香🤩•📸 台灣柑桔梳打 $22

🥢 泰式手撕雞米線 $88

🥢 青咖哩雞絲撈米線 $78
青咖哩雞絲撈米線

📸 台灣柑桔梳打 $22
台灣柑桔梳打
青咖哩雞絲撈米線
2021-05-26 408 views
店鋪隱藏在大坑的小區內,夾雜在眾多的咖啡小店之中,門面極不起眼,不過很喜歡這種懷舊感,多頁通花扇門加上小小的霓虹燈作招牌,十分別緻,中午時分已滿座,枱櫈怖置方面走大牌檔麻甩風格,圓枱摺櫈,牆上貼上螢光色餐牌,比較特別的是天花掛了disco 波波,光線打落牆上和地下,再加上牆上的電影海報,夜總會的氛圍,白晝享受晚上該有的氣氛,很有趣!酸辣薯粉 + 春卷 ($55 + $15 ) BB辣,小麻 這裡的點餐要用app,湯粉一個價錢,然後配料就要續樣加錢。食物種類不多,價錢略貴,不過喜歡莞茜的朋友可以來一試。酸辣粉調味選項十分詳細,蔥,莞茜,花生,芝麻,蒜,酸菜,肉碎都可以選擇加或走,麵方面還可以選擇薯粉溝米線。酸麻辣度都可以細心調配,以食到一碗tailor-made 既酸辣粉,由於我是一個莞茜控,莞茜選項特別tick了加量,還可以選擇生或熟的莞茜!我點了生的,一上枱成碗都是綠色!!好開心!!薯粉份量十分足夠,但春卷則不太好食,是類似一條軟身的墨魚卷。至於湯底方面,十分濃稠,和平時街邊的酸辣粉更有層次,蒜香資酸脆混在一起。由於每碗都是按自己喜好製作,所以配料份量的多少都會影響湯底的味道,每碗都

酸辣薯粉 + 春卷 ($55 + $15 ) BB辣,小麻
這裡的點餐要用app,湯粉一個價錢,然後配料就要續樣加錢。食物種類不多,價錢略貴,不過喜歡莞茜的朋友可以來一試。酸辣粉調味選項十分詳細,蔥,莞茜,花生,芝麻,蒜,酸菜,肉碎都可以選擇加或走,麵方面還可以選擇薯粉溝米線。酸麻辣度都可以細心調配,以食到一碗tailor-made 既酸辣粉,由於我是一個莞茜控,莞茜選項特別tick了加量,還可以選擇生或熟的莞茜!我點了生的,一上枱成碗都是綠色!!好開心!!薯粉份量十分足夠,但春卷則不太好食,是類似一條軟身的墨魚卷。至於湯底方面,十分濃稠,和平時街邊的酸辣粉更有層次,蒜香資酸脆混在一起。由於每碗都是按自己喜好製作,所以配料份量的多少都會影響湯底的味道,每碗都是獨一無二。不過湯底太復雜和味精X加的關係,有心理準備吃到最後有一點偏咸,一定要多飲水!

花枝蝦餅 $48 (6小塊)
價錢都是略貴。新鮮炸起上枱,外脆,內有原粒蝦和花枝,有口感。不過蝦餅略厭硬身了一點。份量不足。
$100 (Lunch)
前座飯堂位於食店林立既大坑,响朋友推介之下就試試呢間價位中上既酸辣粉😻店內裝潢用心,走復古disco風💈平日兩點都full,一於試下🌶手撕雞魚肉春卷酸辣粉 辣度同麻度揀左小麻小辣,麵底揀左米線溝紅薯粉🤣湯底味道香而唔太辣同偏麻,米線溝紅薯粉好入味又掛湯😈配料幾多,有花生、青瓜、芽菜等,相比之下,手撕雞同春卷味道唔算出色🤔•🌶豬大腸海帶結涼拌酸辣粉涼拌比有湯仲重口味,呢碗叫左小辣微麻同米線溝紅薯粉做麵底,同樣地好夠麻😮涼拌既配料大同小異,但有好多青瓜絲,開胃得黎口感仲豐富左😋多左蒜泥同炸醬既加持,令涼拌酸辣粉既味道更有層次👍🏻海帶結一如以往既吸汁,口感爽脆😻壓軸介紹豬大腸,滷得十分入味軟稔,仲要份量唔少😙•雖然以酸辣粉黎講,好似車仔麵咁叫餸,每個餸唔同價錢,算偏貴🧐但食完豬大腸同涼拌酸辣粉,我覺得完全可以再訪😂仲要食完係唔會口乾,好難得🥰🥰🥰

🌶手撕雞魚肉春卷酸辣粉

🌶豬大腸海帶結涼拌酸辣粉

Located in the quieter part of Tai Hang, 前座飯堂 is a restaurant which has a retro design, with a hint of hipster and new age element.I ordered this Green Curry Chicken Noodles (glass noodles and rice vermicelli), and it came in this colourful and traditional bowl I like how 前座飯堂 takes order — scanning a QR code and order on your phone, which allows me to opt out for things that I don’t like — scallion.The green curry was so delicious! It had a strong nut taste, with a hint of refreshing spiciness
Green Curry Chicken Noodles

The green curry was so delicious! It had a strong nut taste, with a hint of refreshing spiciness (I opted for mild spicy). Both types of noodles went so well with the green curry, yet the glass noodles were a bit chewy. There were also a reasonable amount of shredded chicken in the bowl.

Would definitely like to come back to try out the yummy looking deep fried chicken fillet!
2021-02-07
$80 (Lunch)
Green Curry Chicken Noodles
2021-02-07 762 views
四川口味既車仔麵款又會唔會吸引到一班食得辣既朋友試呢😍🍽酸辣粉(4.5/5)💰45再加錢配每款餸菜:手撕雞💰+18手撕雞好滑而且有調過味魚腐💰+6魚腐好吸汁但得兩塊偏少🥲豬大腸💰+12推薦👍🏻大大件又好入味,仲好淋做到入口即溶添!呢度既辣、麻、麵條所有野都可以選擇我作為十小辣就梗係BB辣BB麻啦😅食到最後都比佢既麻勁搞到要不停深呼吸🙈我覺得辣就唔算好勁,反而麻度好出‼️大家量力而為啦!湯底需要同配料撈混,單飲湯會偏淡😲但愈食啲香料就愈出,而且比較酸最特別既係呢到可以米線溝紅薯粉一齊食🤤米線彈牙啲,紅薯粉吸汁啲我呢啲唔係好食得辣下次都係叫米線好啲喇🤫
四川口味既車仔麵款又會唔會吸引到一班食得辣既朋友試呢😍

🍽酸辣粉(4.5/5)💰45
再加錢配每款餸菜:
手撕雞💰+18
手撕雞好滑而且有調過味
魚腐💰+6
魚腐好吸汁但得兩塊偏少🥲
豬大腸💰+12
推薦👍🏻大大件又好入味,仲好淋做到入口即溶添!

呢度既辣、麻、麵條所有野都可以選擇
我覺得辣就唔算好勁,反而麻度好出‼️大家量力而為啦!

我呢啲唔係好食得辣下次都係叫米線好啲喇🤫
2021-01-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
又係燈光問題XD 我技術唔好 對唔住XD個日想去食另一間,但full左,望下app周圍行就走左入呢間,最開心唔係尐餸,係可以黎個兩溝,米粉同薯粉一齊上!湯底夠酸夠辣,同埋可以唔要麻! 不過個特級花枝丸就好似... 我食唔出有幾特級...睇下幾時再去試佢個牛肉麵,好似都好正咁XD
又係燈光問題XD 我技術唔好 對唔住XD

睇下幾時再去試佢個牛肉麵,好似都好正咁XD
2020-11-27
Type of Meal
Lunch
2020-09-14 2033 views
趁住疫情回落返,就出動去搵小店食下,支持一下唔同小店💛咁岩係銅鑼灣行完街,就諗住近近地去大坑食下嘢!受疫情影響,大坑嘅食肆好似又再靜咗,今次係星期日晚去,都少咗好多人。由於唔太肚餓嘅關係,諗住食碗麵就算,揀咗前座飯堂,諗住食下好少見嘅川式車仔麵!一入到鋪頭,就被店內嘅裝飾吸引住,懷舊得黎好型格,有種唔係2020年呢個年代嘅感覺!如果咁岩係附近想食下辣嘢,都值得入去食碗麵,欣賞下店舖環境。食物豬大腸海帶結酸辣紅薯粉(中辣多酸)😋豬大腸超好味,好肥美(但唔會油),煮得好入味,必食!💛🙂海帶結偏鹹,好爽口,可以一戰🙂酸辣粉夠煙韌,湯底香辣惹味,但略鹹麻醬雞絲涼拌紅薯粉😊麻醬好香,加埋雞絲好夾😔紅薯粉黐埋一舊,好難咬開,咬得唔夠會容易濁親,可能配米線會好啲時菜😋菜心好甜,似菜心苗,好味,18蚊黎講算好抵食,又大份!
趁住疫情回落返,就出動去搵小店食下,支持一下唔同小店💛

食物
豬大腸海帶結酸辣紅薯粉(中辣多酸)
😋豬大腸超好味,好肥美(但唔會油),煮得好入味,必食!💛
🙂海帶結偏鹹,好爽口,可以一戰
🙂酸辣粉夠煙韌,湯底香辣惹味,但略鹹
豬大腸海帶結酸辣紅薯粉

麻醬雞絲涼拌紅薯粉
😊麻醬好香,加埋雞絲好夾
麻醬雞絲涼拌紅薯粉

時菜
😋菜心好甜,似菜心苗,好味,18蚊黎講算好抵食,又大份!

豬大腸海帶結酸辣紅薯粉
  • 豬大腸
2020-09-13 1028 views
本身去大坑呢,都只係睇吓有冇啲新餐廳開咗,因為依排租金跌咗,大坑呢又開始熱鬧返啦!行吓行吓就比依間餐廳嘅裝修吸引咗,佢個門口呢就有霓虹燈,配古色古香嘅大門,超有特色!入面餐廳唔係好多個位,係幾個年青人經營啦。今日就叫咗個雞絲冷麵,如果呢你平時都唔係女仔嗰啲雀仔肚呢,就可以叫加大。佢嗰啲汁真係超好味,係佢哋自己調味嘅,佢唔會話好濃呢黐住個口,又唔會話好頸渴。背景呢就會不停播着台灣音樂同MV, 好有feel !而且冷麵啦唔係處處都有得食,我食嗰日仲有外國人專登嚟試添,如果大家經過大坑又想食冷麵嘅話,記住搵依間餐廳!
2020-09-12
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 雞絲冷麵
2020-09-12 629 views
我差不多每星期都會買前座外賣,算不上便宜,但真的好好吃!頭幾次去的時候都覺得裡面很神秘,推門時都會有點小緊張哈哈,裡面真的是像另一個時空一樣,嗯是電影看到的 老香港Feel 吧。*最常吃的是酸辣粉,經常選不了要吃米線還是紅薯粉,兩款都好彈牙,米線是我吃過算最好吃的,紅薯粉也是,彈牙但不會很難咬,不會覺得吃了一堆橡筋進肚子。餸我本人推薦黑木耳(超大朵超新鮮超爽口)、豬大腸(老水味超濃)、䈑筍、魚腐!小食方面,我愛泡椒雞亦,微辣又有點醉雞feel 的感覺,月亮蝦餅也不錯!我第一次吃是吃那個青咖哩雞米,是撈的不是湯,很正但有點漏,那次跟朋友分著吃所以覺得剛好。
2020-09-10
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2020-08-01 1216 views
呢間位於大坑嘅小店,一開始就俾佢燈光所吸引,餐廳唔大所以都係坐到10多人到。入面燈光就比較昏暗但係好有feel,鍾意影相呃下like相當適合。食物風格大概係台灣x泰國 (其實只係因為佢出邊個牌寫佢嘅招牌菜係牛肉麵同埋泰國手撕雞米線😅),其實仲有好似車仔麵叫法嘅酸辣粉同大量小食可供選擇。見佢最出名係牛肉麵同手撕雞米線就一於試吓佢。面可以選擇粗麵、米線同埋薯粉,牛肉好重手,差唔多成寸厚,咬落好淋而且入味,湯方面牛肉味濃帶點香辣。份量睇落唔係好大但係飲埋個湯都幾飽,算係喺香港食過比較好食嘅牛肉麵~另外酸辣米線,份量都唔細,入邊有手撕雞、青瓜、芽菜等等,個湯酸酸辣辣,酸味比較為明顯辣味只係一點點綴,鍾意食好辣嘅人可能會有啲失望(我就幾鍾意因為我唔食得好辣😂),不過成件事都係好食嘅。另外叫咗個小食-椒麻炸雞扒,佢炸得超出色,外層係酥脆而唔係硬到𠝹口嗰種好乾嘅脆,而內裏仍然保持着肉質嫩滑,好Juicy。味道麻得來帶少少辣,唔食得辣嘅人都可以食到~仲有個青靈梳打,佢用以前嘅漱口杯幾特別,味道同一般青檸梳打差唔多不過勝在幾大杯。總括來講呢間餐廳確實係平靚正,一定會再食~前座飯堂 大坑新村街39號地下

見佢最出名係牛肉麵同手撕雞米線就一於試吓佢。

總括來講呢間餐廳確實係平靚正,一定會再食~

前座飯堂
大坑新村街39號地下
2020-07-22 747 views
叫咗碗涼拌酸辣紅薯粉、青咖喱雞絲紅薯粉、椒麻炸雞扒、醉雞翼兩碗紅薯粉都好出色,唔算好辣,味道濃郁,青咖喱仲要有少少椰奶味炸雞扒超大份,好香椒麻味,又好juicy!!所以食物都好比心機,值得再去!

叫咗碗涼拌酸辣紅薯粉、青咖喱雞絲紅薯粉、椒麻炸雞扒、醉雞翼
兩碗紅薯粉都好出色,唔算好辣,味道濃郁,
青咖喱仲要有少少椰奶味

炸雞扒超大份,好香椒麻味,又好juicy!!
所以食物都好比心機,值得再去!
2020-07-19 271 views
阿金紅燒牛肉麵面可以選擇粗麵、米線同埋薯粉,牛肉好重手,差唔多成寸厚,咬落好淋而且入味,湯方面牛肉味濃帶點香辣。份量睇落唔係好大但係飲埋個湯都算飽。算係喺香港食過比較好食嘅牛肉麵~
阿金紅燒牛肉麵

份量睇落唔係好大但係飲埋個湯都算飽。
算係喺香港食過比較好食嘅牛肉麵~

2020-07-08 450 views
剛搬到大坑,朋友介紹呢間嘅酸辣麵好好味。想來食咗好多日,因為佢舖頭比較細,預咗要排隊等。我點左酸辣湯米粉,加少少麻辣。大家夾埋加咗以下幾樣餸:豬腸,餐肉,腐皮,春卷,冬茹。湯底10分香濃,有豬肉碎,熱辣辣嘅湯底,配上米線真係好好味,的米線勁入味,同彈牙,正。推介豬腸,甜甜地嘅滷水汁,炆得好琳好好味,另外餐肉都好夾酸辣米線。春卷都係另外一個推介嘅食物,佢唔係炸春卷,係一條好似橙色黃色嘅魚肉卷,細個嘅時候喺街市度會買到嚟食,而家都好少出現。$45一個面底,加送就大概$8至$10。另外我哋都有嗌左一個麻辣撈麵,我就覺得味道冇酸麻辣湯麵咁驚喜。是日見到隔離枱帶咗一個炸鹽酥雞扒定豬扒,聞落去浸味好香,都可以一試。總括而言,如果鍾意食酸辣或者麻辣湯米線嘅朋友,真心推介呢間餐廳!好好味!
$45一個面底,加送就大概$8至$10。

2020-06-09 802 views
由於工作關係,所以大概九點才準備吃晚餐,特意致電前座飯堂確認是否還在開店,店員也非常友善地特登再三確認我們的出席後便說晚點打烊以招待我們,真的充滿人情味啊!阿金麻辣牛肉麵,非常有驚喜牛腩肌肉細緻,脂肪均勻,長時間燉製,餘韻鮮甜, 還能保持肉質豐腴彈嫩。湯底裏的寬麵慢慢吸收醬汁,色香俱合,百味融於一。麻醬雞絲涼拌撈麵手撕雞透過冰火兩重天, 令肉身緊緻,配以自製麻醬,帶出雞絲鮮味。青咖喱雞絲撈麵,椰汁味較重,感覺有點像泰國菜。QQ地瓜棒,老闆娘一行五人便將原本四條的份量多送一條給我們,感到此小店非常親切!同行朋友非常喜愛此菜式!泡椒鴨舌,也是必點,清新的泡椒味比鴨舌牢牢鎖住,辣味緩緩到達,做出了複雜味覺的衝擊。

阿金麻辣牛肉麵,非常有驚喜

麻醬雞絲涼拌撈麵

青咖喱雞絲撈麵,椰汁味較重,感覺有點像泰國菜。