2020-04-21 926 views
{💛前座飯堂👧🏼} 位於大坑嘅小店,裝修好有80年代懷舊feel💿估佢唔到係食台灣菜同酸辣粉🤩呢到標明係唔落味精,而且味道好有驚喜‼️ . #阿金紅燒牛肉麵 🍜 呢度用嘅係牛筋腩,超大嚿而且煮得好稔😋 而麵底都唔係普通麵,而係好薄好闊類似泰式炒河個隻😍湯底亦好濃郁,好好食🤩🤩 . #麻辣手撕雞 🐥 必食🤪好嫩滑而且啖啖肉,個麻辣汁唔算好辣,但都好入味~好開胃🤤 . #酸辣粉 🍜 反而比較普通~比起其他好多香料好重口味嘅酸辣粉,呢到食落相對比較清淡,個人就覺得可以再惹味啲喇🙈
{💛前座飯堂👧🏼}
  • 麻辣手撕雞
  • 阿金紅燒牛肉麵
2020-04-17 509 views
店舖設計較懷舊,碗筷都係細個時家裡用嗰啲叫了麻辣手撕雞份量唔算多,味道不錯,雞都嫩滑,除左雞絲,另外既配料都幾好味,但我食唔出係乜黎酸辣粉點了中酸辣,食落都有麻辣架,冇乜酸辣味。薯粉份量都多,花生唔算多,仲有芽菜。最後都係食唔晒。1個店員態度好好,1個就比較差。只為支持黃店,但以呢個價錢,其實唔太值,不會再來

店舖設計較懷舊,碗筷都係細個時家裡用嗰啲

叫了麻辣手撕雞

酸辣粉

1個店員態度好好,1個就比較差。

只為支持黃店,但以呢個價錢,其實唔太值,不會再來

2020-03-23 603 views
柑桔梳打比較像天然果汁,酸味很重,雖不太像梳打,但卻很好喝,感覺很清新。相較之下,男友點的青檸梳打味道很淡,而且有一點點苦澀味。豬肉串燒(半打)份量比我想像中還多,而且調味得宜,很不錯。牛肉米線薯粉,牛肉有四片,每一篇都很厚很大片,太闊綽了吧;米線和薯粉混在一起,讓兩種不同的煙韌度交錯,口感很特別;湯雖不算濃,但不油膩,味道也不錯,而且聽說沒加味精,男友就把它喝光了。最後吃麻醬鷄絲涼拌米線的時候,其實已經有點飽了,但我們也想試一下,打算吃一口就把剩下的打包回家,結果吃了一口就停不下來,把它整碗吃光了。怎麼說呢?麻醬鷄絲這個配搭本來就是開胃小菜,所以吃了這個之後,突然又可以再吃下去了(?)另外,我是第一次接觸涼拌米線的,意想不到的還蠻好吃呢。

豬肉串燒(半打)份量比我想像中還多,而且調味得宜,很不錯。

2020-02-25 549 views
這次來到大坑一間小店,裝潢特別,有點像花樣年華既感覺。對比起連鎖麵店,這間算是比較有特色。我們點了兩碗麵食和一個小吃。冷伴麻辣麵可以再加配餸菜,辣度不錯。而手撕雞份量略嫌細份。

冷伴麻辣麵可以再加配餸菜,辣度不錯。

而手撕雞份量略嫌細份。

2020-02-07 494 views
同事話大坑有間餐廳既牛肉麵好正,但唔係成日開,我地打左去問就出發行過去,佢叫我地落埋單去到就有得食~好貼心~我揀左牛肉麵,個湯好濃,個麵好特別,平時好少見,好闊好薄,但又幾好味,牛肉好足料,唔肥好淋好好食,仲有蘿蔔添,我連湯都飲左大半。不過呢度唔係好多位,好快就坐滿。同埋可能因為係小店,材料有時會唔足夠,聽到店員同隔離枱話呢隻闊麵賣哂,大家想食要早啲黎啦!題外話,呢度有隻幾乖既狗狗,但怕狗既人就要留意一下~

題外話,呢度有隻幾乖既狗狗,但怕狗既人就要留意一下~

Type of Meal
Lunch
食耐左銅鑼灣之後決定去大坑進發,佢之前發現民聲原來都係深黃人士之後,俾我發現到呢一間6月已經罷工嘅餐廳🥰🥰💛💛,餐廳來講佢都算走得好前。·酸辣粉嘅酸度同麻辣度都可以自己調校,我就叫小辣都算易入口(冇流鼻水)配埋炸過嘅豬大腸,好_好食😋!!仲要返屋企之後冇肚痛!(唔似得傷心酸辣粉咁😼)·阿甘紅燒牛肉麵採用左寛扁面條,好特別。配購埋牛肉真係滿分💯:完全唔洗點咬就已經食到塊厚切牛肉,仲要火候控制到牛肉中間嘅軟骨真係軟林林,極高享受😙!湯底都係冇味精嘅牛肉湯,呢個真係一百分💯!!!·豬朋狗友由於食材所限,今次就食咗魚皮餃、春卷、魚蛋、魚片。炸物落d孜然粉,趁熱食一流😍!重點係佢嘅魚蛋、魚片,食落真係有魚味,仲帶d鮮甜,係甜魚蛋啊!勁有驚喜🤩🤩!!·餐牌仲有好多嘢想下次試!🤰🏻·老闆娘同佢媽媽兩個人少少竟然可以做出如此天上有嘅美食。成間店釋出滿滿嘅人情味,好窩心!大愛同路人!💛-酸辣粉配豬大腸|$55阿金紅燒牛肉麵|$78豬朋狗友|$58汽水|$7-前座飯堂 (大坑)大坑新村街39號地下-

酸辣粉配豬大腸

阿金紅燒牛肉麵

餐牌仲有好多嘢想下次試!🤰🏻
酸辣粉配豬大腸|$55
阿金紅燒牛肉麵|$78
豬朋狗友|$58
汽水|$7
前座飯堂 (大坑)
大坑新村街39號地下
酸辣粉配豬大腸
阿金紅燒牛肉麵
  • 酸辣粉
雖然大坑的隱世美食大不如前,但吃厭了商場的連鎖食肆的話,大坑還算有不少好選擇。今晚,與友人到大坑隨意搵食時,眼球就被「前座飯堂」的霓虹燈招牌吸引住。一進去,你會感覺時光倒流般,回到六、七十年代的香港。除了充滿香港特色的霓虹燈外,飯堂亦放了些古董和舊物,店子雖小,但裝潢絕不馬虎。食物方面,主打酸辣粉和湯麵。我倆各自點了紅燒牛肉麵($78)和紅燒牛肉牛筋麵($88),再加涼拌手撕雞($48)和青檸梳打($18),肯定飽肚!牛肉麵麵質幼滑,殊一聲就滑入口;紅燒牛肉厚度適中,夠稔,很有嚼勁!小菜涼拌手撕雞吃得人很開胃,我最喜歡它沒太多雞筋,啖啖肉,一絲絲肉紋更清𥇦可見!青檸梳打只不過是七喜加片青檸,不過老闆娘用漱口杯作器具,霎時覺得零啥好味兼好玩味!題外話,飯堂老闆娘很有氣質,她不時跟街坊或食客閒話家常,給你一種住家飯之人情味。

紅燒牛肉麵

涼拌手撕雞

青檸梳打

2019-10-28
紅燒牛肉麵
涼拌手撕雞
青檸梳打
2019-08-18 872 views
大坑小社區前幾年被傳媒大力宣傳,新穎的餐廳和雜貨小店開了一間又一間。現在雖然熱潮已過,還是有幾家特色的獨立小店值得支持一下。前座飯堂藏在大坑較為隱蔽的地方,主打重慶酸辣粉。賣重慶或四川菜的餐廳大多裝修比較土,店裏或多或少充斥着辣油味,但這家前座飯堂卻是小有的新潮和很有中式懷舊感。門面也很乾淨,霓虹燈也很好看。前衛女老闆也很有禮貌,無論顧客是要堂食或是買外賣都非常有效率。我點了酸辣重慶薯粉配蟹子丸、豆卜和手撕雞。他們的辣度不高,愛吃辣的可以放心選擇大辣。手撕雞出乎意料的好吃,雞肉去皮,醬汁入味,分量剛剛好。豆卜稍微有點油膩,吸了酸辣湯底的醬汁,口感依然不錯。蟹子丸比較普通。反正都是在街市買來的雪藏貨,到處吃都一樣味道啦。飲品方面,點了青檸益力多,一個很refreshing的配搭。價錢方面,不便宜。但大坑的餐廳多數是這樣,鹹魚白菜各有所愛啦。

現在雖然熱潮已過,還是有幾家特色的獨立小店值得支持一下。

前座飯堂藏在大坑較為隱蔽的地方,主打重慶酸辣粉。

我點了酸辣重慶薯粉配蟹子丸、豆卜和手撕雞。
他們的辣度不高,愛吃辣的可以放心選擇大辣。

手撕雞出乎意料的好吃,雞肉去皮,醬汁入味,分量剛剛好。
豆卜稍微有點油膩,吸了酸辣湯底的醬汁,口感依然不錯。

2019-06-09 645 views
同朋友行入大坑食野 點知想食果間收左 於是附近搵食 見到呢間幾得意就入左去叫左 #紅燒牛肉牛筋麵 $88麵係寬條麵 非常薄 好似一塊好長既雲吞皮咁 滑嘟嘟咁 好得意 牛腱都好稔既 朋友話要影多張有筷子既黎做比例個碗係有幾大🤣 至於個湯其實係好清甜果種 我就比較中意重口味一點 岩哂朋友食唔到辣另外點左 #泰式手撕雞麵 手撕雞上落左泰式海鮮醬 但個清湯同成碗麵就唔係咁夾小食叫左 #豬朋狗友 $58 係有蝦條、魚蛋、龍蝦丸、腐皮、牛丸等炸物 好邪惡 炸得幾好但就冇咩辣粉🙁埋單$214,3個人食
同朋友行入大坑食野

手撕雞上落左泰式海鮮醬 但個清湯同成碗麵就唔係咁夾
泰式手撕雞麵

埋單$214,3個人食
2018-11-04 1281 views
一心想著要去大坑食雪糕,就順便搵下有咩晚餐好食呢間個名同裝修都好特別,主打香港懷舊風menu選擇不算太多,好快就選好主食本身不是食辣的人,不過佢酸辣粉既BB辣都接受到個牛肉麵都好入味張相睇唔到個碗有幾大,其實係大個塊面,份量好足呀!兩位店員(老闆?)爽朗既性格令人食得開懷,店內人不多,開放式廚房,雪櫃就係我地個位隔離,好有台灣家庭式小店感覺小食份量幾多,而且價錢都ok,忍唔住叫多左兩樣這個叫「豬朋狗友」,新鮮炸起加好多分!!! 不過真係好熱氣呀!!!! 食完既罪疚感比倒一包大薯片落肚還要多仲有椒鹽豬扒兩個人食晒,一件不剩,可能個酸辣湯真係幾開胃!!!埋單200幾,大坑都有呢個價算係幾抵
一心想著要去大坑食雪糕,就順便搵下有咩晚餐好食

呢間個名同裝修都好特別,主打香港懷舊風

menu選擇不算太多,好快就選好主食

本身不是食辣的人,不過佢酸辣粉既BB辣都接受到

個牛肉麵都好入味

張相睇唔到個碗有幾大,其實係大個塊面,份量好足呀!

小食份量幾多,而且價錢都ok,忍唔住叫多左兩樣

仲有椒鹽豬扒

兩個人食晒,一件不剩,可能個酸辣湯真係幾開胃!!!

埋單200幾,大坑都有呢個價算係幾抵
Other Info. : 大坑星期日夜晚已經冇以前間間門口泊晒車,排隊等位既感覺,唔知係咩原因呢?
2018-08-26
  • 酸辣粉
2018-10-25 706 views
揸車黎到大坑搵食,泊車等位等到個人好呆,落車行左一個圈都唔知想食咩,兜兜轉轉行下行下.....點知經過依間舖門口,嘩!門口咁靚咁懷舊嘅,即時比佢吸引住,點都入去幫襯下先。入到去又幾好feel,靚女比左張好似叫車仔麵嘅點菜紙我,睇睇下又好多野都想試,最後選擇困難症嘅我叫左個紅燒牛肉麵,湯底不錯幾好味,份量亦都足夠(我唔算好大食架咋)。價錢雖然唔係話算平,但小店經營點都支持下,下次經過會再試門口實在太好feel ,臨走都要影番張相留念一下

湯底不錯幾好味,份量亦都足夠(我唔算好大食架咋)。
價錢雖然唔係話算平,但小店經營點都支持下,下次經過會再試

門口實在太好feel ,臨走都要影番張相留念一下

2018-06-30
Type of Meal
Lunch
2018-09-05 597 views
2018年9月5日。大坑。晴。今日又來到中央圖書館附近做嘢,決定去大杭發掘靚餐廳雖然近年大坑都發展得幾好,多咗好多文青小店進駐但相對價錢都貴,睇咗幾間最後就揀咗呢間大門已經好有氣派係好有懷舊風嘅鐵閘門口仲擺咗張學校小賣部款嘅櫈,顏色鮮豔,好大對比招牌喺鐵閘嘅一邊,似乎夜晚會着燈嘅霓虹招牌由於時間尚早,入到去得我一個客,任坐都得餐廳入面只有4張枱:1張木製大枱、3張細枱又係懷舊風嘅摺枱同摺櫈廚房位有啲細,但裝修都講究㗎食物選擇都好簡單,而且價錢喺大坑來計算好平研究咗陣,嗌咗泰式手撕雞米線餐具依然好有舊香港風味筷子印咗萬壽無疆碗係藍底白點嘅通花碗米線嘅湯清甜、米線彈牙雞肉去皮去得幾乾淨,撈埋泰式辣醬就好惹味畫龍點睛嘅係啲青瓜絲,清新嘅味道同爽脆嘅口感好特別,但又唔會同個米線唔夾好味!
2018年9月5日。大坑。晴。
今日又來到中央圖書館附近做嘢,決定去大杭發掘靚餐廳
雖然近年大坑都發展得幾好,多咗好多文青小店進駐
但相對價錢都貴,睇咗幾間最後就揀咗呢間
大門已經好有氣派

係好有懷舊風嘅鐵閘
門口仲擺咗張學校小賣部款嘅櫈,顏色鮮豔,好大對比

招牌喺鐵閘嘅一邊,似乎夜晚會着燈嘅霓虹招牌
由於時間尚早,入到去得我一個客,任坐都得
餐廳入面只有4張枱:1張木製大枱、3張細枱

又係懷舊風嘅摺枱同摺櫈

廚房位有啲細,但裝修都講究㗎

食物選擇都好簡單,而且價錢喺大坑來計算好平
研究咗陣,嗌咗泰式手撕雞米線
泰式手撕雞米線

餐具依然好有舊香港風味
筷子印咗萬壽無疆
碗係藍底白點嘅通花碗
米線嘅湯清甜、米線彈牙
雞肉去皮去得幾乾淨,撈埋泰式辣醬就好惹味
好味!
2018-09-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
泰式手撕雞米線
2018-06-24 547 views
喺大坑呢頭其實都唔少嘢食,我同另一半喺人哋ig見到呢間小店新開嘅,又係我哋最中意嘅酸辣粉,所以開喺一個都幾吊腳嘅位都想去試試。我地由天后地鐵站行過去都要十分鐘先到,舖仔細細好彩仲有位姐!店內裝修係走懷舊路線,睇得出係好用心佈置,仲要播埋N年前啲港產警察片。點餐係喺過膠餐牌上圈你點嘅菜。我同另一半都點酸辣粉、青檸梳打,同一個麻辣手撕雞。酸辣粉我哋叫左牛柏葉、午餐肉、鮮腐皮,另一半嗰碗都係,佢仲叫左娃娃菜添。碗粉其實湯底唔算好出色,酸辣都有但唔係好香好惹味嘅湯。鮮腐皮好滑,係起其實某啲米線店嗰啲似膠質嘅腐皮好食得多。麻辣手撕雞都唔錯👍🏻個汁夠香。我見到有人點炸雞扒,好大塊好神似唔錯喎。不過由於小店新開,店員落單、埋單有點混亂,佢哋好似係家人朋友夾份開做埋樓面,所以唔似做開飲食。而且用那張過膠餐牌點餐有個問題係,店員要再寫單,點解唔印落單紙呢?另一半嗰碗漏左娃娃菜,野飲都係漏左要開聲追佢先有。值得讚的是店員忙都好有禮貌,希望佢地多啲經驗之後會有進步啦。

2018-06-06 555 views
飯堂這名字,感覺是價錢和菜式都應該很親民。叫價一百一十多外賣兩碗麵,物價高漲我明白的,而且這裡不竟是大坑。清湯手撕雞米線。清湯有些像雪菜的味,味道就淡淡的,也嚐不出是什麼,但對我來說這味道真的麻麻地。這米線本身是有彈性和幼一點的,很爽滑,煮的時間剛好。雞絲就雞絲,不是很嚡但也不滑嫩,味道也一般雞味道沒特別的。酸辣紅薯粉加配水魷和娃娃菜。酸和辣味淡如水,整碗湯像加了一大瓶水般。零味精不等於無味,何況大家不如再認真看看研究報告吧。紅薯粉煮得久了點,都軟扒扒。水魷本身就沒什麼味道可言,沒有異味就是了,口感也是正常爽彈的。娃娃菜切成細條,本希望吸點湯,但這湯的話就沒話了。物有所值我真的願意付高價,但這價這質素,店鋪不能只有裝潢有型有格吧,希望店主認真思考吧。

大坑- 一個眾所周知隱藏好多美食店嘅地方,仲有一講就會諗起舞火龍。不過仲有一樣野係外來人每次黎到都會感受到嘅人情味,你一定會見到每一間鋪同鋪仲有人同人佢地嘅鄰里關係係超好,佢地打烊後會拎晒櫈仔成咋圍埋啤酒下吹水,7-11嘅姐姐好似每個光顧嘅人都叫得出名~ 關係甘好難怪每間鋪都水準良好,因為心情好煮嘅野食自然會更用心,因為係一份愛。話說前排探朋友見到一度鐵閘噴上左超吸睛嘅招財喵喵,已經忍唔住影相,今次再去發現旁邊開左間新嘅小餐廳,飾橫好有特色帶住濃濃嘅舊時香港味道!係QT細個會見到阿嫲用嘅雙喜牡丹花枱布😍 舊時嘅通花木門,香港買少見少嘅霓虹光管字招牌!一切都通通吸引住QT行入鋪內!但最吸引我嘅係一陣好香嘅食物味噌!原來餐廳主打酸辣粉仲有牛肉褲帶麵!初次光顧QT當然叫主打野食啦,但一個人食唔到兩大碗麵,只好先試酸辣粉再加兩個小食~ 下次再黎就試埋佢地撚手牛肉褲帶麵💪🏻💪🏻💪🏻薯粉佢地有一向大家食開嘅圓條型,但依道多一款闊薯粉選擇,如果你係薯粉愛好野或者特愛煙un口感就更要點佢地嘅闊薯粉!QT加左豬大腸、豆卜、牛丸!碗酸辣粉望落同平時食開個d樣子好似差唔多,但一入口QT就知道整碗粉上至湯頭下

舊時嘅通花木門,香港買少見少嘅霓虹光管字招牌!

薯粉佢地有一向大家食開嘅圓條型,但依道多一款闊薯粉選擇,如果你係薯粉愛好野或者特愛煙un口感就更要點佢地嘅闊薯粉!QT加左豬大腸、豆卜、牛丸!碗酸辣粉望落同平時食開個d樣子好似差唔多,但一入口QT就知道整碗粉上至湯頭下至餸菜 ,連d配料花生酸菜個d都係MSG Free !!! 零味精!零味精!零味精!因為重要所以QT講三次😂!食到嘅食物原料互相交融而帶出嘅原味、鮮香👍🏻 老闆娘話佢地連辣油呀、花生呀~~~通通都買最好嘅自己煮、湯頭係每日用多個小時餚煮成!無錯由入口第一啖會愛上!

另外QT都點左佢地嘅「蒜泥白肉」同「麻辣手撕雞」!
有別於外邊嘅蒜泥白肉,依度嘅帶清新感,蒜泥唔係單單紅油,而係炒煮過,微帶一點回甜絕無油膩感,再配合埋青瓜薄片一齊進食👍🏻👍🏻👍🏻 佢地嘅白肉雖然唔係薄切,但同薄片青瓜一齊進食反而帶出咗口感上嘅層次😌
「麻辣手撕雞」, 肉嫩一絲絲最互係有埋雞皮!甘代表著堅住原飯雞手撕而唔係手撕雞胸肉~ 平時食個d為平成平只買冰鮮雞胸撕個d,又鞋又唔滑嫩!依度嘅堅滑嫩👍🏻👍🏻👍🏻 辣係夠嘅但QT覺得麻多少少更正!

總括黎講,食得出嘅用心經營,選貨良好!而且貴精不貴多好多都新鮮日日煮為保食物新鮮好味!出餐如果人多要等得耐dd因為人手有限而且係即煮關係,緊記要耐心等食好西呀😘

提提大家餐廳真係好好feel影相打卡,不過大家就算想影相都要睇睇會唔會影響到其他在場嘅客人,細細間位數唔多唔好為左影相打卡人多時阻到人做生意呢😌

真心好味!推介!!下次QT一定要食到牛肉褲帶麵😍同其他野~

2018-05-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 酸辣粉(闊薯粉)
  • 手撕雞
  • 蒜泥香肉