2022-04-28 333 views
2022 • 4 • 24 ❤️友義氣 (1)酸菜魚( 標準版 )HKD 188酸菜魚有兩個大細,呢到係標準版,兩個人食加兩個白飯己經好夠。如果3-4個人,建議叫個HKD 298嘅加大版。一開始打算叫多個小菜試下,但見隔離上嘅酸菜魚,即刻要問問係加大定係標準😂酸菜魚食過好多間,主角當然係魚,而第二主角會係酸菜嘅酸或調配嘅辣味。但呢到係 --- 湯!唔多油嘅酸菜魚都食過,但係都唔太會飲湯,呢到係真係會願意飲。第一,佢唔油。第二,飲落佢係有魚味嘅,估計係用剩下嘅魚骨煲嘅,叫碗飯做湯飯都唔錯。本身都怕有味精,但食完後都唔會話好口乾。但每個人嘅接受程度都唔同,如果本身都唔食得口味重嘅朋友,都係建議少飲。同行朋友係食生蒜後就好易會覺得口涸嘅人,但都接受到。主角魚片話係選用海鱸魚,用咩魚真係唔識分,但魚片處理得唔錯,食落好滑嫩,冇淡水魚嘅泥腥味,重要係---冇骨!而且份量十足!炒咗嘅芝麻及炸過嘅炸蒜提升咗魚片嘅香鮮味,真係值得建議試下。而呢到配菜有金針菇、萵筍、芽菜同寬扁薯粉。另外仲叫咗兩杯飲品。大檸樂 HKD 22荔枝梳打 HKD 22底到有啲甜甜地嘅爆球當日訂咗7:30嘅枱,去到座無虛席,入到去
2022 • 4 • 24 ❤️

大檸樂

荔枝梳打 HKD 22
荔枝梳打

底到有啲甜甜地嘅爆球

當日訂咗7:30嘅枱,去到座無虛席,入到去感覺敞亮整潔,似新式茶餐廳咁,坐落都舒服。但可能係剛剛開始做返晚市,覺得上菜有啲慢,差唔多等咗20分鐘。但因為食落得確唔錯,所以覺得等得都算抵。

酸菜魚
友義氣一直bookmark收藏早兩日見出開去就搵埋朋友黎食個正lunch未入去係門口見咁多款就流曬口水荷包縮水啦又😂😂不過值得就唔緊要🤤鬼叫我為食咩酸菜魚份量多到個盤大到😂😂😂唔係碗啊喂係盤🫢😆😆見到都好興奮帶多個朋友黎真係開心食 三個人食都得😂酸度可以再高啲 因為朋友係好呷得酸不過我就已經覺得夠曬味道最緊要料夠多又有香同辣魚肉我要左生魚 有得揀架你地魚肉好嫩滑,唔使咬 🫢老人小朋友都岩食咕嚕肉係我出面食飯必點酸酸甜甜送飯一流因為我出出面食好少食飯既同埋啲菠蘿記得唔好忽視係鮮甜架唔係簡單裝飾點綴!要食埋啊干炒大腸一定要岩曬,鐘意食大腸既人另外既係腐竹,超脆口啲汁入味到 蘸埋吸入汁口感味道好吸引豐富 詞窮既我形容唔到另外午市價錢都係$60 有找 質素係性價比超高水準如果我樓下有間我肯定日日叫外賣😚😚😚
友義氣一直bookmark收藏

酸度可以再高啲 因為朋友係好呷得酸
不過我就已經覺得夠曬味道
最緊要料夠多又有香同辣
魚肉我要左生魚 有得揀架你地
魚肉好嫩滑,唔使咬 🫢老人小朋友都岩食

咕嚕肉係我出面食飯必點
酸酸甜甜送飯一流
因為我出出面食好少食飯既
同埋啲菠蘿記得唔好忽視
係鮮甜架唔係簡單裝飾點綴!要食埋啊

干炒大腸一定要岩曬,鐘意食大腸既人
另外既係腐竹,超脆口
啲汁入味到 蘸埋吸入汁
口感味道好吸引豐富 詞窮既我形容唔到
另外午市價錢都係$60 有找
質素係性價比超高水準
如果我樓下有間
我肯定日日叫外賣😚😚😚
2022-03-29 251 views
酸菜魚真係食幾多次都唔會嫌多👻朋友再推介一間😈湯底好出色既友義氣酸菜魚😎個湯比佢講到眉飛色舞咁決定去試一試🧏🏻‍♀️♡ 酸菜魚($188)「魚好吃湯更好喝」連上菜隻碗都咁寫📝一黎當然要試一試個湯底先湯底酸辣岩岩好係我鍾意既麻辣中帶酸勁🌶上面既芝麻加添左陣香氣入口無油膩感☺️係幾高質既👍🏻海鱸魚魚肉份量係巨多🐟肉質滑嫩無細骨 · 唔會一夾就散除左魚肉仲有萵筍|金菇|紅薯粉一份兩個人食 · 絕對食得好過癮🤤♡ 鮮果咕嚕肉($88)每件都大大舊炸到外層香脆✨肉排帶少少脂肪 ·口感一流👍🏻甜酸味道調得岩岩最愛就係燒菠蘿🍍夠哂香甜♡ 特大凍檸茶($22)超大杯既凍檸茶兩隻手都握唔哂個杯口檸檬夠哂多 · 飲完一杯真係要搵廁所♡ 新鮮青檸梳打($22)夠哂清爽💦用黎轉一轉口味一流✨༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ小小總結:酸菜魚個湯真係無得彈一份酸菜魚夠兩個人食有餘強力大家要點碗白飯🍚撈湯食一流😎
酸菜魚真係食幾多次都唔會嫌多👻
朋友再推介一間😈
湯底好出色既友義氣酸菜魚😎
個湯比佢講到眉飛色舞咁
決定去試一試🧏🏻‍♀️

♡ 酸菜魚($188)
「魚好吃湯更好喝」
連上菜隻碗都咁寫📝

海鱸魚魚肉份量係巨多🐟
肉質滑嫩無細骨 · 唔會一夾就散

除左魚肉仲有萵筍|金菇|紅薯粉
一份兩個人食 · 絕對食得好過癮🤤

♡ 鮮果咕嚕肉($88)
每件都大大舊
炸到外層香脆✨
肉排帶少少脂肪 ·口感一流👍🏻
甜酸味道調得岩岩
最愛就係燒菠蘿🍍夠哂香甜

♡ 特大凍檸茶($22)
超大杯既凍檸茶
兩隻手都握唔哂個杯口
檸檬夠哂多 · 飲完一杯真係要搵廁所

♡ 新鮮青檸梳打($22)
夠哂清爽💦
一份酸菜魚夠兩個人食有餘
強力大家要點碗白飯🍚
撈湯食一流😎
2022-03-07 199 views
我哋真係冇諗過喺街坊商場,都有質素咁高嘅酸菜魚同埋咕嚕肉!今日同鍾意食辣嘅朋友特登嚟食餐好,估唔到個酸菜魚唔單止魚湯味道香濃,魚肉仲好滑口,份量十分之足,非常開胃惹味,啱晒用嚟送飯係辣得嚟想繼續不停食嘅感覺但最令人驚喜嘅估唔到係個咕嚕肉!個皮唔厚之餘,仲係好脆好爽口,肉質彈牙多汁,加埋佢用新鮮菠蘿,真係色香味俱全,睇得出兼且食得出廚師嘅心思同水準。最後加埋薑檸樂,同埋熱奶茶,我同朋友都覺得不枉此行。相信好快我哋會encore 呢間平民美食餐廳
我哋真係冇諗過喺街坊商場,都有質素咁高嘅酸菜魚同埋咕嚕肉!

係辣得嚟想繼續不停食嘅感覺

夜晚冇得堂食唯有外賣啦🤷🏼‍♀️見到屋企附近有酸菜魚食,就去左買黎試下。標準酸菜魚 HK$188酸菜魚係ok既,d魚好滑,湯底偏辣多過酸,但依家天寒地凍食呢煲酸菜魚真係即刻暖哂。配菜份量都正常,有芽菜、金菇、雲耳、萵芛,但整體黎講唔算有驚喜。佢除左有酸菜魚,仲有小菜同燒味。叫左咕嚕肉(HK$88)佢係比埋一條菠蘿比你,菠蘿勁甜勁多水,好好食。咕嚕肉ok,冇咩大驚喜,正常,唔可以話好好食,不過佢係真炸過d肉,食落口有少少脆口既,肉質似豬頸肉多過梅排肉。午餐-水煮魚飯HK$58水煮魚還好,酸菜魚好食啲,魚片依然好滑,幾好食。不過個白飯唔得,硬同埋未煮熟咁。雙拼燒味飯-叉燒拼燒鵝 HK$55真係可一不可再,份量少都算,薄切叉燒,骨頭燒鵝,冇味,唔好食,個白飯都係唔得,一樣係硬同未煮熟咁。所以黎呢間食酸菜魚一樣好了,其他不了。

標準酸菜魚 HK$188
標準酸菜魚

佢除左有酸菜魚,仲有小菜同燒味。
咕嚕肉

午餐-水煮魚飯HK$58
水煮魚

雙拼燒味飯-叉燒拼燒鵝 HK$55
燒鵝叉燒雙拼飯

所以黎呢間食酸菜魚一樣好了,其他不了。
標準酸菜魚
2022-02-18 172 views
👧🏻😋👅🍽✨友義氣 (九龍灣得寶商場) 超足料抵食酸菜魚😋-❤️酸菜魚, 小炒, 燒味, 炒粉麵乜都齊❤️地方超闊落, 除左卡位, 仲全部都梳化凳❤️另有$48-$58 Lunch set送野飲幾抵食-🌶🍲🐠老壇酸菜魚 $188✨超驚喜$188標準size, 但勁多魚肉, 魚好滑好滑✨灑左勁多芝麻係面好香, 加上個香麻香濃郁, 好鮮甜 (揀左微辣, 都OK, 但辣椒浸浸下越黎越辣最後要老公包底😂)✨面頭鋪滿炸蒜同花椒, 臨尾再淋油超香✨除左勁量魚肉, 仲有彈牙粗薯粉, 萵苣, 芽菜等等, 好足料-🍍🐖 鮮果咕嚕肉 $88✨賣相超正! 燒到焦焦地既菠蘿切好做side dish, 勁甜! 仲有沙律菜添, 完全唔似去中式餐廳食野, 似fusion菜😂✨咕嚕肉半肥瘦好鬼正! 仲熱辣辣, 汁多濃味送飯一流, 午市仲跟埋白飯, 抵食😋-🥭芒果乳酸 $22🥤🥤荔枝梳打 $22🍓✨通常餐廳係得梳打, 乳酸幾特別, 比梳打多左D奶味; 同芒果幾夾, 最緊要幫我解辣😂✨荔枝梳打就係常見既荔枝syrup溝soda 😂 但兩杯都有爆珠好味😍-全日免加一服務費
👧🏻😋👅🍽✨
友義氣 (九龍灣得寶商場)
超足料抵食酸菜魚😋
❤️酸菜魚, 小炒, 燒味, 炒粉麵乜都齊
❤️地方超闊落, 除左卡位, 仲全部都梳化凳
❤️另有$48-$58 Lunch set送野飲幾抵食
🌶🍲🐠
老壇酸菜魚 $188
✨超驚喜$188標準size, 但勁多魚肉, 魚好滑好滑
✨面頭鋪滿炸蒜同花椒, 臨尾再淋油超香

🍍🐖
鮮果咕嚕肉 $88

🥭芒果乳酸 $22🥤
🥤荔枝梳打 $22🍓

全日免加一服務費
2022-02-15 95 views
食過呢間酸菜魚既其他分店真係覺得好好食!今日去開九龍灣諗起呢到有分店 就二話不說帶朋友去!除左酸菜魚 其實仲有好多餸🥳酸菜魚一上菜已經覺得好吸引😎食落完全停唔到!一啖駁一啖🤩酸得黎又夠曬味🤗叫左小辣好惹味!朋友唔太食得辣岀曬汗都覺得好正同埋佢個啲係鮮味 唔覺得太過濃太過多味精😆魚湯完全係好岀色!然後啲魚好新鮮!口感好好!好滑!食完覺得靚左下面舖左薯粉吸曬啲湯!🤪另外我地再加底要夠碗薯粉💕飲住啲湯食真係好正!大推介!我地再另加小炒皇!超有好有鑊氣!好香口!有銀魚仔菜蒲絲腰果!成個組合都好好食!芒果沙冰同荔枝乳酪解渴好正!
食過呢間酸菜魚既其他分店真係覺得好好食!
今日去開九龍灣諗起呢到有分店 就二話不說帶朋友去!

除左酸菜魚 其實仲有好多餸🥳

酸菜魚一上菜已經覺得好吸引😎
食落完全停唔到!一啖駁一啖🤩酸得黎又夠曬味🤗
叫左小辣好惹味!朋友唔太食得辣岀曬汗都覺得好正
然後啲魚好新鮮!口感好好!好滑!食完覺得靚左
下面舖左薯粉吸曬啲湯!🤪

另外我地再加底要夠碗薯粉💕
飲住啲湯食真係好正!大推介!

我地再另加小炒皇!
超有好有鑊氣!好香口!有銀魚仔菜蒲絲腰果!
成個組合都好好食!

芒果沙冰同荔枝乳酪解渴好正!

2022-02-14 78 views
朋友話九龍灣都可以食到好食嘅酸菜魚,依間舖頭響德寶商場開咗冇幾耐,今日就等我試試佢店舖嘢食選擇都多㗎,有幾版都係炒小菜,但今日都係食晏晝,唔食咁多了。叫左一個微辣嘅酸菜魚,一碟咕嚕肉,兩杯手拍有皮老姜煲檸檬可樂。好大碟酸菜魚,我同朋友兩個人返,入面有好多魚,而且酸味啱啱好,配埋佢啲酸菜,好好食。魚質亦都非常之滑,又唔腥!🥰🥰 留意番,微辣都有啲辣!入面有金菇、薯粉,荀😍😍😍好正咕嚕肉成日覺得咕嚕肉唔好食就係因為喺酒樓食嗰啲都係好酸又唔脆。但係呢間咕嚕肉外皮好脆,配上酸汁,好味呀。佢成碟賣相都做得好好,可以呃like😛😛😛有皮老姜煲檸檬可樂飲番啲老餅嘅嘢,煲姜檸檬可樂都幾正,而且我都真係好多年冇飲過😂😂😂懷舊一下

咕嚕肉

有皮老姜煲檸檬可樂

2022-02-11 85 views
今日唔知食乜,喺戶戶送見到新餐廳就係呢間酸菜魚,一於試試佢。外賣黎到溫度仲keep到熱辣辣,而且包裝非常有心思,喺蓋中間再隔一層,避免湯汁倒瀉,非常貼心。外賣依然keep到擺盆咁靚,外送員亦應記一功講返味道,酸味同辣味幾平衡,幾惹味,個人口味可以再麻d,湯底有薯粉,芽菜,酸菜,非常惹味,魚肉夠滑,再入味d會更佳。咕嚕肉炸粉唔會太厚,味道酸甜可口,菠蘿好甜,餸白飯一流。其他兩個菜平平無奇,白飯略嫌過硬,未煲熟嘅感覺,唔知係咪生意好煲唔設飯🌚

外賣依然keep到擺盆咁靚,外送員亦應記一功

咕嚕肉炸粉唔會太厚,味道酸甜可口,菠蘿好甜,餸白飯一流。

Delivery
呢間餐廳開咗冇耐,好似都幾多辣嘢食,吸引咗我入去食lunch🤣入面環境都幾企理,都係中式餐廳裝修為主😌一睇menu就比呢個老壇酸菜肥牛米線 ($58)吸引咗🥰我本身都好鍾意食酸菜類嘅嘢~仲要配肥牛真係好正!食落口佢唔算太辣,對我嚟講可以辣多少少🤣酸菜味都濃,而且配料幾多,酸菜芽菜花生呢啲一啲都唔孤寒,肥牛都唔少~雖然唔係啲牛味好濃嘅肥牛,但食落都好滿足🤤而且抵讚嘅係米線好滑又唔會過淋,好味😆湯都飲咗唔少🤣lunch set就包埋嘢飲架喇~得寶嚟講,有呢個質素真係算好好😆一定會再encore呀!

老壇酸菜肥牛米線

得寶嚟講,有呢個質素真係算好好😆一定會再encore呀!
2022-01-11
$58 (Lunch)
老壇酸菜肥牛米線
#跟住我食唔中伏 .午市都要食好啲!見到屋企附近新開咗間餐廳😍即刻試下先![招牌酸菜魚]標準size份量都好多🤩碗邊大大隻字寫住:「魚好吃湯更好喝」,所以上桌一於先喝一口湯,果真好味😋唔係味精,飲完一啲都唔口喝!👍🏻因為心心都要食所以走辣少麻,但都堅好食👍🏻再試埋啲魚,肉質好滑唔易散!而且份量好多好掋食🥰(無記錯好似$188).淨係食魚邊夠喉😋另外再點咗個[鮮果咕嚕肉]外脆肉嫩 #勁好味 ,酸酸甜甜啖啖肉,而且啲肉條狀方便夾食幾細心心心仲嗌咗杯爆爆珠乳酸,大大杯勁滿足🤣.#聽晚決定再外賣番屋企食

#跟住我食唔中伏
午市都要食好啲!見到屋企附近新開咗間餐廳😍即刻試下先!
[招牌酸菜魚]標準size份量都好多🤩
唔係味精,飲完一啲都唔口喝!👍🏻
因為心心都要食所以走辣少麻,但都堅好食👍🏻
淨係食魚邊夠喉😋另外再點咗個[鮮果咕嚕肉]
心心仲嗌咗杯爆爆珠乳酸,大大杯勁滿足🤣
#聽晚決定再外賣番屋企食
2022-01-07 1155 views
是日同HONEY去開得寶買野,見到哩間新開左的友義氣•酸菜魚(小炒打冷) 食酸菜魚都咁義氣,哈哈就同HONEY去食佢有幾咁友義氣XDDD因為最後一日的堂食晚市,店舖都好多人,等左半個鐘先有枱~~一坐下,職員真系好有禮貌,問拿野同下單都唔該前唔該後,真的難得,真的給職員一個讚~~同HONEY點左倨老壇酸菜魚(標準) ,鮮果咕嚕肉,飲品就點左個大檸樂同埋荔枝梳打,大檸樂荔枝梳打大檸樂一上來,真的大檸樂哈哈,同HONEY飲都飲唔曬,另外荔枝梳打都唔錯,有D爆珠,老壇酸菜魚(標準) 老壇酸菜魚分別都會有(標準) 同埋(特大)因為兩個人,所以點左老壇酸菜魚(標準) ,哩個老壇酸菜魚(標準) 真的給我想像中多好多份量,仍地出的酸菜魚當中,用的是海鱸魚,魚的份量都唔少,食極都有。魚質好滑身又無咩骨,真的啖啖肉,海鱸魚加上酸菜湯底,真的愈食愈上癮。另外還有其他食材,有酸菜、大豆芽、寬粉、金菇、菊花絲和萵筍,另外有埋花椒粒,忍唔住同HONEY叫左白飯去加埋湯食~~真的好正~~鮮果咕嚕肉鮮果咕嚕肉系有新鮮的菠蘿,咕嚕肉炸得香脆又好食,加埋燒過的新鮮的菠蘿,真的好有驚喜,哩度的食物真的唔錯,加上職員好貼心的
是日同HONEY去開得寶買野,
見到哩間新開左的友義氣•酸菜魚(小炒打冷)

食酸菜魚都咁義氣,哈哈
就同HONEY去食佢有幾咁友義氣XDDD
因為最後一日的堂食晚市,店舖都好多人,等左半個鐘先有枱~~
一坐下,職員真系好有禮貌,問拿野同下單都唔該前唔該後,
真的難得,真的給職員一個讚~~
同HONEY點左倨

大檸樂

荔枝梳打

老壇酸菜魚(標準)
老壇酸菜魚分別都會有(標準) 同埋(特大)
忍唔住同HONEY叫左白飯去加埋湯食~~真的好正~~

鮮果咕嚕肉

哩度的食物真的唔錯,加上職員好貼心的服務,系多人時會比較繁忙D,
下次再來試下佢的水煮魚先~~~
2022-01-06
Type of Meal
Dinner
  • 老壇酸菜魚(標準),
  • 鮮果咕嚕肉,
2022-01-04 178 views
秋冬就想食D又熱又辣既野暖下身😁今晚同朋友黎左呢間新開既中菜,非常有驚喜!!👏7點左右黎到唔駛等位,keep住不停有食客入黎,個場雖然唔細但瞬間全場爆滿😂我哋叫咗個標準size招牌酸菜魚,鮮果咕嚕肉,兩個飯,菠蘿乳酸,檸樂煲薑😎酸菜魚一黎到見到個樣就知掂!完全同返大陸食既一樣😍即刻試左啖湯,味道偏酸左啲,但隔多陣再飲啲辣滲左落個湯底度,混合左花椒既麻,辣椒既辣同酸菜既惹味,簡直完美!!🤤🤤店家用上海鱸魚,肉質鮮甜肥美,完全零腥味,超級嫰滑!!😍😍 薯粉芽菜索晒個湯好好食🤤咕嚕肉新鮮熱辣,炸粉夠薄👍 肉質偏肥所以一啲都唔鞋口,酸甜味適中,令人愈食愈開胃😋好似愈黎愈少係市面既餐廳見到檸樂煲薑呢樣野,俾我發現到當然要懷緬下😁好羨慕九龍灣得寶附近既街坊可以咁方便就食到如此高質既酸菜魚同咁有鑊氣既小炒😍 相信呢間餐廳將會成為我同呢個朋友約食飯既口袋名單首選❤️😆
秋冬就想食D又熱又辣既野暖下身😁
今晚同朋友黎左呢間新開既中菜,非常有驚喜!!👏

酸菜魚一黎到見到個樣就知掂!完全同返大陸食既一樣😍
酸菜魚 (微辣,標準份量)

店家用上海鱸魚,肉質鮮甜肥美,完全零腥味,超級嫰滑!!😍😍
薯粉芽菜索晒個湯好好食🤤
鮮果咕嚕肉

咕嚕肉新鮮熱辣,炸粉夠薄👍
鮮果咕嚕肉

肉質偏肥所以一啲都唔鞋口,酸甜味適中,令人愈食愈開胃😋
檸樂煲薑

相信呢間餐廳將會成為我同呢個朋友約食飯既口袋名單首選❤️😆
菠蘿乳酸,檸樂煲薑
2022-01-03
檸樂煲薑
  • 咕嚕肉
  • 酸菜魚
2022-01-02 174 views
得寶e間友義氣新開,見OpenRice有得book,所以book位試下,book左8點,7半早到左侍應話冇得早入,吾緊要,都明白,甘係商場行下先,7點55分再返去話book左8點,佢都係叫我地係出面等,企左陣冇動靜,又見有第2個侍應出左黎,於是再同佢講多次book左位。。。終於有人執枱比我地入,但第一個侍應大叫左聲"都話執緊枱",都feel到佢幾躁底😂佢有比熱水但我地枱冇比杯。。。叫左酸菜魚,吾夠熱,有d魚有細骨,薯粉有d冇散開一舊,入面有好多芽菜,酸菜,有金菇, 萵筍, 味道冇另一間分店甘好食。。。咸魚雞粒豆腐煲: 下面有個我以為係爐但原來只係個架,冇火熱住佢的,味道ok ge, 豆腐冇我想像中咁滑飲品: 大檸樂總括嚟講食物同服務態度都好一般, 勝在冇茶錢又唔使加一,第2間分店可能會好d...
佢有比熱水但我地枱冇比杯。。。

鹹魚雞粒豆腐煲

飲品: 大檸樂

2022-01-02
Type of Meal
Dinner
2022-01-01 144 views
💪🏼💪🏼《友義氣》[@sofood_sogood_sochill]⬅️喜歡及支持請follow🤗剛剛過了Lunch午市時段,以為會冇人爭飯食,但行經得寶商場1⃣️樓1⃣️間叫友義氣·酸菜魚菜館門口,又見裡𥚃外外都仲好多人喎😱!發生咩事?走入去八吓先!原來餐廳🍴喺下午2⃣️半之後,埋單仲有85折呀😱!入到去張張枱都有人坐緊,今日係閒日,都咁爆,等小編查探吓佢哋有咩出名嘢食先🤩!🐙🦑🦖🦐🦑🦐🦑🦐🦖🦎🦀🐢🐍♣️ 老壇酸菜魚(標準) HK$188🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟😱超級大大盤!一出場已經蒜香滿溢👍🏻!初初呀大人仲以為店員比錯咗加大碼比我哋,細問之下原來咁大盤都只係屬標準Size乍😂🤣!友義氣的酸菜魚用的是海鱸魚!成盤有無數海鱸魚🐟片浸浴式咁出場。魚質爽口得嚟好滑溜!啖啖肉,海鱸魚🐟吸盡酸菜魚湯🥣精華!味道鮮甜濃厚。除咗海鱸魚🐟之外,盤中還有其他美味嘅食材,如酸菜🥬、大豆芽、寬粉、金菇、菊花和萵筍等等,非常豐富😋👍🏻!♣️ 鮮果咕嚕肉🐷 HK$88🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟友義氣嘅咕嚕肉🐷有別於坊間部份餐廳🍴用普通🐷豬肉製作。佢用嘅係爽口彈牙嘅豬頸肉😙做心,所以入口唔癡牙唔會有肉渣😍,爽彈之外還帶脆香😋😝
💪🏼💪🏼
《友義氣》

🐙🦑🦖🦐🦑🦐🦑🦐🦖🦎🦀🐢🐍

♣️ 老壇酸菜魚(標準) HK$188

♣️ 鮮果咕嚕肉🐷 HK$88
🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟
友義氣嘅咕嚕肉🐷有別於坊間部份餐廳🍴用普通🐷豬肉製作。佢用嘅係爽口彈牙嘅豬頸肉😙做心,所以入口唔癡牙唔會有肉渣😍,爽彈之外還帶脆香😋😝,甜酸汁調教得剛剛到位😌👍🏻,味道超夾🤩🥳!

真心要比個Like比負責伴碟嘅燒菠蘿🍍!佢用新鮮菠蘿🍍切件連菠蘿🍍皮上碟,入口🍍超多汁💦,鮮酸中又帶甜😋👍🏻,感覺好Fresh👍🏻!廚師做呢度菜好有誠意🥳👍🏻!

♣️ 大檸樂 HK$22
♣️ 手拍有皮老姜煲檸樂 HK$22
🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟
真係好大大大大大大杯大檸樂🍋🤣!除咗可樂同冰🧊之外,還有7⃣️大片厚切檸檬🍋!超級正😍🥰!

姜帶皮者特別驅寒!喺呢個寒風飄飄嘅季節,1⃣️杯帶皮嘅老姜煲檸樂,一飲暖入心🥰。

🐙🦑🦖🦐🦑🦐🦑🦐🦖🦎🦀🐢🐍

……………….ShopInfo……………..
🦑 友義氣·酸菜魚
🐙 九龍灣牛頭角道3號得寶商場1樓R2號舖

#SofoodSogoodsochill #友義氣 #九龍灣美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood