2023-11-04 752 views
午餐叫左個咕嚕肉飯,肉絲炒麵個咕嚕肉完全唔合格,勁似我係大陸火鍋店叫個啲水準脆係無錯呀,但個粉醬勁厚,入面夾住一粒下欄肥豬肉仲要五香肉丁都大粒過佢得個汁叫可以,但成舊粉真係食完想嘔粒肉又肉又唔好味午餐姐,唔係比啲咁既肉我掛?麻辣派對好食100倍
午餐叫左個咕嚕肉飯,肉絲炒麵
個咕嚕肉完全唔合格,
勁似我係大陸火鍋店叫個啲水準
脆係無錯呀,但個粉醬勁厚,
入面夾住一粒下欄肥豬肉
仲要五香肉丁都大粒過佢
得個汁叫可以,但成舊粉真係食完想嘔
粒肉又肉又唔好味
午餐姐,唔係比啲咁既肉我掛?
麻辣派對好食100倍

2023-09-25 780 views
我已經上過去食好多次🤩💗感覺老板好有人情味,Feel到好用心整啲菜式出黎,各個員工服務態度都非常好,而且啲野都好好味🤤仲陸陸續續帶左唔同嘅人上去幫襯🤓酸菜魚無骨 好滑 味道好🤩之前已經成日系度叫咕嚕肉已經覺得好好味🤙🏻🤙🏻然後老闆推薦試埋冰鎮 所以今次食埋果然無得彈真心要寫番個好評 一定會Keep住幫襯🥰
我已經上過去食好多次🤩💗
感覺老板好有人情味,
Feel到好用心整啲菜式出黎,
各個員工服務態度都非常好,
而且啲野都好好味🤤

果然無得彈

真心要寫番個好評 一定會Keep住幫襯🥰
2023-09-18
2023-09-24 508 views
食物質素好一般,但係上菜速度就真係世界級咁慢。 無滿座既情況下,竟然叫咗一道菜過咗一個鐘都仲未上到嚟仲要唔係熱辣辣,非常失望😮‍💨 叫左酸菜魚,避風塘茄子,冰梅欖角排骨粒同個菜。味道真係一般。
食物質素好一般,但係上菜速度就真係世界級咁慢。
無滿座既情況下,竟然叫咗一道菜過咗一個鐘都仲未上到嚟
仲要唔係熱辣辣,非常失望😮‍💨
這間川菜店是我第二次到訪了🫡是我認為香港最美味的酸菜魚頭三位🉐️🍽️二人套餐($438)二人套餐可以選擇一個主食、一個小食、一個小菜、兩碗白飯/紅薯粉、兩杯特色飲品🥤食物份量簡直是挑戰肚皮🫣主菜選擇了招牌菜酸菜魚✨上菜時,店員立即叫我們先嚐一嚐他們的湯底,因為是他們自家淆製的🧑‍🍳嚐了一口,入口覺得很夠酸,並帶有一點辣味,喝了不會覺得有味精及口乾,果然是非常不錯👍 魚肉則入味鮮嫩,份量亦很多,唯一挑剔的地方是這次比較多魚骨🥹湯中同時加入金菇、寬薯粉等配料,非常足料😍但這間店的酸菜魚是沒有酸菜的,所以有點兒失望呢🫣小食點了四川口水雞🐔口水雞共有5-6件,雞肉煮熟後保持著濕潤的口感,配搭辣椒油辣味十足🌶️上面灑上蔥花、白芝麻等作為點綴,增加了口感的豐富度,是不錯的開胃菜💫小菜是沙拉骨🍖沙拉骨的分量驚人‼️只有兩人食真的吃不完。上面佈滿了沙律醬,本身沙拉骨已經充滿甜味,再配搭沙律醬覺得有點膩😬這款食物不推介~值得一讚是店員叔叔姨姨都很有禮貌,進食期間會不斷問我們覺得食物如何,並且很熱情🤣是可以Encore的四川店!❤️

🍽️二人套餐($438)

小食點了四川口水雞🐔

小菜是沙拉骨🍖
沙拉骨的分量驚人‼️只有兩人食真的吃不完。

2023-09-21
$250 (Dinner)
  • 招牌酸菜魚
2023-08-21 473 views
午餐經美團叫外賣,點左水煮魚,跟餐有碗薯粉,加左份惹味虎皮椒,打開發現薯粉係熱辣辣,水煮魚同虎皮椒只係微暖,魚份量唔多,魚唔算滑,薯粉味精亦唔少,食完幾口渴,一試無妨
2023-08-20
Delivery
$93.4 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
2023-07-17 436 views
抵食啲叫2️⃣人餐➕兩樣小菜套餐主食-酸菜魚🐟我以為辣到食唔到酸味🥵原來係根本無落酸菜…撈極都無拎咗兜酸菜俾我哋套餐小菜-避風塘軟殼蟹🦀等得耐⌛️但夠脆重味 無油立立太熱氣嘅感覺套餐小食-川味口水雞🐓肉質好嚡無特別 散叫小菜-黃金雞軟骨🏆必食👍🏼好出色加返分 唔滯又夠味食唔停散叫小菜-欖菜肉鬆四季豆🫒好味鹹鹹地岩送飯🍚大檸茶2個share飲都夠 竟然無Asahi🍺結論: 炸物好食過酸菜魚😂魚滑 唔油 但無酸菜錯晒
抵食啲叫2️⃣人餐➕兩樣小菜
大檸茶2個share飲都夠 竟然無Asahi🍺
結論: 炸物好食過酸菜魚😂魚滑 唔油 但無酸菜錯晒
  • 炸雞軟骨
2023-07-15 248 views
全部都大大份🤭 又勁熱辣辣~ 店員有禮貌又熱心落單上菜👍🏻電話/WhatsApp訂座有9折 記得訂座呀😝.|酸菜魚 標準 $238魚係海鱸魚 嫩滑唔腥👍🏻 標準份量有超多魚 兩個人其實食個酸菜魚同兩碗飯就應該夠哂飽! 我地揀左小辣 但都覺得幾辣.. 唔食得辣而想有啲辣味過過癮 可能要問下有無微辣/bb辣先得🫢唯一美中不足就係湯底味道單調啲 少左啲咸鮮味同層次 但整體都係性價比高既酸菜魚😋.|黃金鮮魷 $118起哂沙既咸蛋黃好濃味好香😝 仲炒到出哂黃油 超邪惡☺️ 炸皮唔厚但魷魚肉較細 所以比例上都係皮多過肉.. 雖然炸皮係滿滿咸蛋黃 撈飯一流! 但都想魷魚肉多啲呀~.|珍寶大檸茶 $26|白飯 $13
全部都大大份🤭 又勁熱辣辣~ 店員有禮貌又熱心落單上菜👍🏻
起哂沙既咸蛋黃好濃味好香😝 仲炒到出哂黃油 超邪惡☺️
|珍寶大檸茶 $26
|白飯 $13
2023-07-13 202 views
今日去咗銅鑼灣行街由於遲起身,出到去銅鑼灣都兩點之前有朋友推介去呢間友義氣食食過返尋味,會再幫襯下午茶時段2pm-5:30pm有85折飲品(熱飲免費,凍飲汽水+$3)上到去見到大多數卡位都滿座得返大枱有位,上到去自己搵位坐見到得一個職員落單+上菜叫咗水煮魚配紅薯粉辣度職員冇問 我有自己提岀要少少辣嚟到份量都多同好食水煮魚入面有萵苣、金菇、芽菜個紅薯粉分開上,本身個湯都有味但不是水煮魚個味所以我將d薯粉浸返落水煮魚個湯咁食會正d👍🏻🤓
今日去咗銅鑼灣行街
由於遲起身,出到去銅鑼灣都兩點
之前有朋友推介去呢間友義氣食
食過返尋味,會再幫襯
下午茶時段2pm-5:30pm有85折
飲品(熱飲免費,凍飲汽水+$3)
上到去見到大多數卡位都滿座
得返大枱有位,上到去自己搵位坐
見到得一個職員落單+上菜
叫咗水煮魚配紅薯粉
辣度職員冇問
我有自己提岀要少少辣
嚟到份量都多同好食
水煮魚入面有萵苣、金菇、芽菜
個紅薯粉分開上,本身個湯都有味
但不是水煮魚個味
所以我將d薯粉浸返落水煮魚個湯
咁食會正d👍🏻🤓
水煮魚配紅薯粉
2023-07-11
$52 (Tea)
水煮魚配紅薯粉
  • 水煮魚
2023-06-25 196 views
酸菜魚(標準)$238餐廳名都有得你叫 上到嚟梗係要食招牌酸菜魚啦 我同朋友都驚會好辣所以叫咗小辣 嚟到啲魚都幾大塊 唔會好散 少少辣 越食越想食 唔錯😋冰鎮咕嚕肉 $168好耐無食過冰鎮咕嚕肉真係成碟冰上 出邊個啲係求其比一碗仔冰就當係 呢到仲要係咁大碟咁多冰 喺出邊食過咁多次呢一個係最掂 一啲都唔hea你 而且每舊咕嚕肉都大大啖唔係肥豬肉嚟嘅 荔枝乳酸 $26正常既 唔會話好甜 諗得到嘅味道珍寶大檸茶 $26相比底下呢杯就抵好多 夠大杯食辣嘢嘅時候又夠解渴🤩
酸菜魚(標準)$238

冰鎮咕嚕肉 $168

荔枝乳酸 $26
正常既 唔會話好甜 諗得到嘅味道

珍寶大檸茶 $26
相比底下呢杯就抵好多 夠大杯食辣嘢嘅時候又夠解渴🤩
2023-06-08 285 views
發現左金百利呢間川菜午市都幾抵食, 平均都係五六十蚊包埋熱飲唔洗加一👏🏻Lunch時間都唔洗等, 座位都寬闊上餐又快, 除左有川菜亦有港式可以揀。水煮魚配飯 $58套餐可以免費轉米線/紅薯粉, 選擇左白飯, 覺得D湯汁撈飯一流🤤魚肉都有好多塊而且又冇骨, 配料有木耳、金菇同豆芽。雖然望落成碗好紅🌶️但唔會太辣可以接受到。味道好香麻辣味, 夠惹味撈飯食一流。老壇酸菜肥牛配飯 $58同樣可免費轉米線/紅薯粉, 都係選擇左白飯。肥牛數量好幾多🥓配料有金菇同豆芽, 呢碟味道冇水煮咁香同惹味, 湯汁既味道酸味夠出, 所以比較清淡D。餐飲叫左熱奶茶☕️估唔到都幾好飲, 茶味好濃。

水煮魚配飯 $58

老壇酸菜肥牛配飯 $58

餐飲叫左熱奶茶☕️估唔到都幾好飲, 茶味好濃。
Type of Meal
Lunch
2023-06-06 180 views
中意食咕嚕肉既朋友一定明白好驚食到中伏咕嚕肉既感覺😢好多時候都會食到外皮唔脆/太厚/太硬,肉質難咬等等既問題,對於咕嚕肉黎講,唔脆既話無論個汁幾出色都系敗筆之作。但係呢間餐廳既咕嚕肉食左咁多次,都依然保持水準🙌🏻系令人回味既咕嚕肉~鮮果咕嚕肉飯|$61凍檸茶|+$3餐廳標榜所有小菜都系即叫即整,而咕嚕肉既外皮每次叫都系香脆既,唔似一早炸定。鮮果用既菠蘿系新鮮菠蘿,醬汁酸味突出,而且均勻裹滿咕嚕肉。選肉口感食落似裡脊肉,少量油脂感,容易咬開。~下午茶時段有85折~
鮮果咕嚕肉

鮮果咕嚕肉飯|$61
凍檸茶|+$3
~下午茶時段有85折~
2023-05-20 130 views
超多油,超鹹,叫左芥蘭煲,鹹魚豆腐煲,啲油多到離晒譜,餸飯都覺得超級鹹個阿叔待應服務極差!態度極差!又唔講小菜要另加白飯,叫左芥蘭煮淋啲講明就老人家,又唔想寫,話琳唔好食!😤😤😤

2023-03-24 1313 views
去銅鑼灣行街,突然想食酸菜魚,見到金百利廣場有人派傳單,就去左樓上嘅「友義氣‧酸菜魚」~😏原來唔止酸菜魚,仲有其他招牌菜如水煮魚、小龍蝦、毛血旺,另有其他川式小食及小菜,如口水雞、辣子雞、紅糖糍粑等。兩個人以上可以考慮下叫套餐,因為套餐抵食啲!二人套餐$438起,包一款小食、一款小菜、一款招牌菜、兩杯梳打或乳酸、兩碗白飯或紅薯粉,可以一次過試晒呢到嘅招牌菜。☺️我地兩個人叫左個套餐,仲另外加左個川菜必食嘅紅糖糍粑。川味口水雞例牌份量都幾足,仲比左雞翼位我地,雞件肉質厚實,淋上秘製醬汁,夠晒香辣惹味!😋⭐️推薦❗友義氣酸菜魚(標準原價$238)採用海鱸魚🐟,肉質結實得黎,又嫩滑,多肉少骨,啱晒我地呢啲唔識吐骨😂。湯果然名副其實好惹味,酸辣鮮香,配菜仲有大豆芽菜和寬粉,份量足料!最欣賞嘅寬粉係正宗火鍋粉,口感超煙韌!👍🏻我地兩個都揀左紅薯粉,配酸菜魚perfect match!避風塘軟殼蟹(原價$115)即叫即炸,上枱新鮮熱辣脆卜卜!😎雖然軟殼蟹唔係好大隻,不過就滲透出香濃嘅辣椒🌶️香,惹味可口!☺️飲品分別叫左草莓🍓乳酸和荔枝梳打,解辣或清都清味蕾都不錯。紅糖糍粑份量都幾多,外層炸得金黃香脆,
去銅鑼灣行街,突然想食酸菜魚,

原來唔止酸菜魚,
仲有其他招牌菜如水煮魚、小龍蝦、毛血旺,
另有其他川式小食及小菜,如口水雞、辣子雞、紅糖糍粑等。
兩個人以上可以考慮下叫套餐,因為套餐抵食啲!
二人套餐$438起,
可以一次過試晒呢到嘅招牌菜。☺️

我地兩個人叫左個套餐,仲另外加左個川菜必食嘅紅糖糍粑。

川味口水雞
例牌份量都幾足,仲比左雞翼位我地,
雞件肉質厚實,淋上秘製醬汁,夠晒香辣惹味!😋
川味口水雞

⭐️推薦❗友義氣酸菜魚(標準原價$238)
友義氣酸菜魚

湯果然名副其實好惹味,酸辣鮮香,
配菜仲有大豆芽菜和寬粉,份量足料!
最欣賞嘅寬粉係正宗火鍋粉,口感超煙韌!👍🏻
友義氣酸菜魚

我地兩個都揀左紅薯粉,配酸菜魚perfect match!
紅薯粉

避風塘軟殼蟹(原價$115)
即叫即炸,上枱新鮮熱辣脆卜卜!😎
避風塘軟殼蟹

飲品分別叫左草莓🍓乳酸和荔枝梳打,解辣或清都清味蕾都不錯。
草莓乳酸
荔枝梳打

紅糖糍粑份量都幾多,
外層炸得金黃香脆,內裏煙韌~蘸上黑糖醬吃好滋味。

紅糖糍粑
Type of Meal
Dinner
紅糖糍粑
2023-03-21 278 views
今日同朋友喺銅鑼灣都食一個酸菜魚二人餐,友義氣2人餐幾多幾抵食,幾款菜式簡到岩為止,指尖皮蛋開胃小食,惹味香辣,皮蛋嫩滑滑。金沙雞軟骨質感起沙好有質感,口感又爽又脆,味道濃郁入味又唔會太油膩,幾正。有義氣酸菜魚可選辣度麻度,味道麻辣鮮香,濃郁入味!酸麻程度比例剛好,魚湯帶鮮香又惹味,鱸魚片大大片入口就溶開,配料有芽菜,酸菜,粉皮煙煙靭靭好吸味。整體係好高質既酸菜魚。大檸樂超大版本,用上大大杯啤酒杯,非常抵飲。

指尖皮蛋開胃小食,惹味香辣,皮蛋嫩滑滑。

大檸樂超大版本,用上大大杯啤酒杯,非常抵飲。
2023-03-21 146 views
今日同朋友去左銅鑼灣,話說大家都想食川菜,所以就搵左間質素好似都唔錯既酸菜魚試下——————🐽 二人餐(酸菜魚、口水雞、友義氣小炒王)望下餐牌選擇都幾多,唔想諗之下就叫左個2人餐,貪佢有齊我想食既野✨口水雞好滑,唔會過熟鞋口,口水雞醬好香,唔會太辣,感覺幾清新小炒王好足料!蝦乾蝦肉都好鮮味,個醬都好香岩岩好唔會太咸而酸菜魚份量好多!d魚肉厚厚一片,唔會一夾起就散曬🙆🏻‍♂️口感都好滑👍🏻個魚湯底都好鮮味,撈飯一流!

——————

🐽 二人餐(酸菜魚、口水雞、友義氣小炒王)

小炒王好足料!蝦乾蝦肉都好鮮味,個醬都好香岩岩好唔會太咸