2021-10-28 202 views
琴日去完葵廣shopping,本身諗住去掃街,但行到咁攰梗係揾餐廳坐低抖下,行行下就經過見到呢間舖頭都幾多人食,又有酸菜魚可以叫,因為疫情都好耐冇返大陸食酸菜魚,然後之前喺葵芳返工嘅時候食過呢度嘅午餐都唔錯,就決定食佢。酸菜魚 配薯粉 評分: 9/10酸菜魚個湯底好飲,辣度啱啱好,用黎送飯一流,魚塊好嫩滑,薯粉又彈牙,仲幾多配料。點餐嘅時候姐姐推薦我地叫酸菜魚配薯粉夠二人食,但唔知係咪我地太肚餓,都唔太夠食,所以又叫咗支藍妹啤酒。

酸菜魚 配薯粉 評分: 9/10

2021-10-28 219 views
已經第二次尼食喇因為依家外表平凡嘅少少店舖無論係小炒定係主打菜酸菜魚同埋waitress熱情度 都很出色先講吓酸菜魚 冇咗上次嚟食嘅菊花碎望落少咗啲顏色 不過仍然係靚既吸引既湯底係好濃郁嘅魚湯熬製 不會太酸太麻導致蓋過左魚湯鮮甜湯好喝亦唔係流嘅 我哋兩個人都清晒成碗湯魚用海鱸魚 而且起咗骨手勢好好真係一條骨都食唔到 滋味又放心魚質爽滑鮮嫩 冇用粉乸完既感覺配菜有萵筍金菇芽菜粗薯粉 全部好林好入味另外叫咗避風塘茄子 絕頂出色之作做到外脆內軟 而且茄子顏色依然保持得好靚面頭嘅調味料啱啱好 好惹味飲品方面有果汁味梳打 又靚又好味一啲都唔馬虎 唔會太甜仲有爆爆珠
已經第二次尼食喇

面頭嘅調味料啱啱好 好惹味

飲品方面有果汁味梳打 又靚又好味
一啲都唔馬虎 唔會太甜仲有爆爆珠

2021-10-24 184 views
酸菜魚呢種近期好Hit嘅食物,今次帶媽媽嚟觀塘呢度試吓,呢間新開嘅餐廳環境好舒服,夠晒光猛,而且空間感夠大,午餐時段來到,等一陣就有位。肥牛酸辣粉$45午市套餐包埋飲品,非常抵食。肥牛份量好多,湯底亦都唔錯,唔多味精嘅感覺,另外呢種湯粉比較粗身,口感彈牙,煙靭好味。酸菜魚例牌$188 ,店家標明係用鱸魚做嘅,魚湯鮮甜好飲,我哋揀咗小辣,微微辣嘅味道剛剛好,更加帶出到魚湯濃郁嘅味道。湯底嘅香料非常豐富,令到味道嘅層次有好多重,令人印象難忘。鱸魚嘅肉質本身好滑,加上吸收埋魚湯嘅味道,呢一個果然係招牌菜,令人食過返尋味。我哋大家都非常滿意,而且覺得抵食,加上招呼周到,真係一百分。

肥牛酸辣粉

酸菜魚例牌

2021-10-18
Type of Meal
Lunch
2021-10-16 276 views
過去3個月平均每月都食2次,環境不是精緻裝修,小店經營,但總體上性價比高,已約定朋友下星期再食😂每次必食的酸菜魚,碟邊印著魚好吃湯更好喝,店員也會説先飲湯,味道很有腦海中酸菜魚的味道(個人喜歡中辣,更多了點香味)而且不多油,魚厚度ok又滑,重要係飲好多湯都唔會好口渴😋😋啫啫生菜煲,真係好香口,落單可叫乾身小小,會更香😬菠蘿咕嚕肉都好味,味道可以,還有點脆口,菠蘿有微燒過的,但不是現燒,唔好期望”熱辣辣”😆辣子雞,除了香辣味👍🏻,很重要的係唔會難找到雞丁,香口之餘也不會又乾又硬😂小炒皇,好香,味道也很好,都係一般會點的小菜👍🏻黃金涼瓜,外脆內軟,涼瓜切成厚厚一條,喜歡涼瓜的朋會覺得特別好食😋😍老實,總不是全部都合口味的🙈虎皮尖椒反很一般,毛血旺味道也太大落差(已直接同餐廳反映,但未有再試😅)

啫啫生菜煲,真係好香口,落單可叫乾身小小,會更香😬
小炒皇,好香,味道也很好,都係一般會點的小菜👍🏻

老實,總不是全部都合口味的🙈

• 辣子雞
  • 黃金涼瓜
2021-10-11 201 views
今日去葵芳行街,行到下午茶時間,又要去買六合彩,梗係要去買左先,對面就系恆景商場 ,入去睇下有咩食,見到有間食酸菜魚,門口有果姐姐話下午茶有八五折,就入去試下,佢話酸菜魚好味,我地就叫左一碟酸菜魚,一碟口水雞可跟飯或米線,我地要左飯,酸菜魚D魚好滑,又多配料,口水雞醬汁香辣好味。
2021-10-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
2021-09-30 201 views
餐牌上已經好清楚見到酸菜魚係店嘅推介!見到果圖好多辣椒🌶️花椒八角等等配料,一見到都頭皮發麻,食得辣嘅人值得去一試!酸菜魚(細)$188因為本身男朋友唔食得辣,咁唯有叫唔辣,本身對呢個魚都唔抱期望,因為唔辣可能冇辣咁入味。點知試飲一啖果湯,唔辣都一樣好入味,酸菜味較多,飲完啲湯都冇好口渴要成晚飲水,魚片好滑而且冇骨,唔識挑魚骨嘅人可以嘗試,入面仲有萵苣,芽菜同薯粉,非常好味😋四季豆炒牛肉醬汁配搭都相當唔錯,牛肉唔會炒太老,呢個餸值得食。
酸菜魚(細)$188
四季豆炒牛肉
醬汁配搭都相當唔錯,牛肉唔會炒太老,呢個餸值得食。
2021-09-27 147 views
鑑於對上一次有不愉快經歷,其實本身都唔係好想再去間食,但友人鍾意食,唯有俾多次機會試試佢,睇下冷氣有無改善!今次去到兩部冷氣都開哂,環境比較涼爽,今次食得比較開心,唔使邊流汗邊食普通size嘅酸菜魚-呢間嘅酸菜魚係幾好味,魚塊數量幾多,配菜份量少!但今次個酸菜魚湯底比較酸😖另一個餸係:友義氣小炒皇$98-個菜係微辣,有腰果、魷魚等嘅配菜,配飯食一流幾開胃八珍豆腐煲-八珍豆腐煲入面有幾種配菜:豆腐、豬肚、雞肉、雞髀菇、蘑菇等(忘了)-調味適中,份量都唔少,幾好味,餸飯一流整體而言,今次食物質素同環境都唔錯,如果唔係冇冷氣嘅話下次都會再幫襯

普通size嘅酸菜魚

另一個餸係:
友義氣小炒皇$98
-個菜係微辣,有腰果、魷魚等嘅配菜,配飯食一流
幾開胃

八珍豆腐煲
-調味適中,份量都唔少,幾好味,餸飯一流

• 友義氣酸菜魚
*酸菜魚.特選海鱸魚 🌶🐟$188勁大盤有勁大嚿嘅魚肉、大量酸菜、萵筍仲有分唔同嘅辣度 🌶有BB辣、小辣、中辣、大辣我呢啲懦夫梗係食BB辣啦我覺得都已經好夠味條利仲有麻痹嘅感覺恰到好處仲要舊魚肉都真係好大嚿!兩個人食都覺得誇張!*水煮牛肉 🌶🐮(包飯)我覺得自己真係痴咗線咁橫掂都坐入去咁咪叫碗最紅嘅試下係有幾辣囉我呢個攞夫聽咗餐廳嘅姐姐侍應講已經調好咗個味道適合香港人食咁我梗係食到落肚啦!不過呢一個麻痹同埋辣嘅程度就高咗好多牛肉厚切!入味!嫩滑大大塊!*草莓乳酸 🍓*菠蘿梳打 🍍 食辣嘢唔飲凍嘢啫係大鑊呢兩杯都酸酸甜甜咁解辣就真係唔錯

*酸菜魚.特選海鱸魚 🌶🐟
$188勁大盤
有勁大嚿嘅魚肉、大量酸菜、萵筍
仲有分唔同嘅辣度 🌶
有BB辣、小辣、中辣、大辣
我呢啲懦夫梗係食BB辣啦
我覺得都已經好夠味
條利仲有麻痹嘅感覺
恰到好處

仲要舊魚肉都真係好大嚿!
兩個人食都覺得誇張!

*水煮牛肉 🌶🐮(包飯)
我覺得自己真係痴咗線咁
橫掂都坐入去咁咪叫碗最紅嘅試下係有幾辣囉
我呢個攞夫聽咗餐廳嘅姐姐侍應講已經調好咗個味道適合香港人食
咁我梗係食到落肚啦!
不過呢一個麻痹同埋辣嘅程度就高咗好多
牛肉厚切!入味!嫩滑大大塊!

*草莓乳酸 🍓

*菠蘿梳打 🍍

食辣嘢唔飲凍嘢啫係大鑊
呢兩杯都酸酸甜甜咁
解辣就真係唔錯
2021-09-22 205 views
同朋友去party room玩,睇外賣app竟然發現有酸菜魚。本身都無咩期待,諗住過下口癮就算,點知超出想像好味。外賣到,我地叫左個A套,共$442,有走地鹽焗雞半隻,京蔥尖椒牛肉,尖椒皮蛋。首先,我見佢地將魚肉同湯分開,我估佢地驚浸淋d魚肉,抵讚。雖然係外賣但魚肉份量都唔少,嘩!啖啖魚肉,好滑,無骨,配埋裡面芽菜,酸菜,萵筍,金針菇,寬粉,簡直絕配。我個朋友好鐘意佢地個湯,話個湯酸酸辣辣岩岩好。京蔥尖椒牛肉,夠鑊氣,用料足,少少辣,配飯一流。走地鹽焗雞,肉質夠滑,鹹鹹香香,味道唔錯。尖椒皮蛋,味道不錯。

本身都無咩期待,諗住過下口癮就算,點知超出想像好味。

首先,我見佢地將魚肉同湯分開,我估佢地驚浸淋d魚肉,抵讚。

雖然係外賣但魚肉份量都唔少,

我個朋友好鐘意佢地個湯,話個湯酸酸辣辣岩岩好。

京蔥尖椒牛肉,夠鑊氣,用料足,少少辣,配飯一流。

走地鹽焗雞,肉質夠滑,鹹鹹香香,味道唔錯。

尖椒皮蛋,味道不錯。
Delivery
  • 京蔥尖椒牛肉
2021-09-15 180 views
喺公司附近搵到間好餐廳係食川、粵菜, 食過之後真心想推介......1.酸菜魚酸辣度好ok, 叫左個細size, 但魚份量都好多,魚肉又夠滑,最重要飲完佢d湯唔會好口渴, 唔覺得重味精2.水煮牛味道夠刺激,但又唔會辣到令你好辛苦,牛肉好嫩滑3.黃金苦瓜依個一食難忘,咸旦黃完全包圍住成舊苦瓜,炸得好香脆,但又唔油膩4. 手拍青瓜正常味道,但賣$18碟,份量算多,好抵食5.羅漢齋炒面看似簡單,但味道唔錯,生麵炸脆,面頭淋上醬汁,醬汁好夠味。
1.酸菜魚
2.水煮牛
味道夠刺激,但又唔會辣到令你好辛苦,牛肉好嫩滑
3.黃金苦瓜
4. 手拍青瓜
正常味道,但賣$18碟,份量
算多,好抵食
5.羅漢齋炒面
看似簡單,但味道唔錯,生麵炸脆,面頭淋上醬汁,醬汁好夠味。
$120 (Lunch)
  • 友義氣酸菜魚
一間喺葵涌恒景商場既小店好似係新開既 就同嗜辣朋友入去試吓佢嘅招牌酸菜魚必須點啦上枱嘅時候好靚 有菊花做襯托有啲似大陸隻碟寫住魚好吃湯更好喝 成為店舖特色首先先喝一碗湯 的確比起好多酸菜魚做得出色我哋嗌小辣 佢既麻都幾重 鮮味十足鱸魚亦煮得很出色 我是極怕腥人士平時都唔食魚皮 呢個我食到之餘仲覺得好味魚肉冇乜骨 嫩滑鮮味配料方面有金菇萵筍豆芽 都是基本款亦配有紅薯寛粉 煮得好夠林 唔會食橡筋咁另外叫咗個干扁四季豆 欖菜份量十足炒出來夠乾身 超級惹味大檸茶真係好大杯哈哈!青檸梳打唔太甜不錯!
一間喺葵涌恒景商場既小店

配料方面有金菇萵筍豆芽 都是基本款

亦配有紅薯寛粉 煮得好夠林 唔會食橡筋咁

另外叫咗個干扁四季豆 欖菜份量十足
炒出來夠乾身 超級惹味

大檸茶真係好大杯哈哈!
青檸梳打唔太甜不錯!
2021-09-09 137 views
今日你都尼道葵芳吃酸菜魚...一入去嘅感覺店員你比到一種好親切既感覺我我地叫嘢食嘅時候店員都好熱情咁解釋俾我聽酸菜魚唔同嘅酸菜魚辣度...入面黎仲有啲牙菜啦萵筍...仲有粉今次仲叫左佢哋嘅出名小菜有義氣黃金蝦食落去唔會話太油膩...蝦很新鮮值得一試今次你仲嗌左兩杯飲品...大檸樂同埋鮮青檸梳打..呢兩杯飲品好大杯...今次尼到吃酸菜魚有別既感覺...麻辣嘅感覺...不是每個地吃到...直得再吃一餐
今日你都尼道葵芳吃酸菜魚...
一入去嘅感覺店員你比到一種好親切既感覺我
我地叫嘢食嘅時候店員都好熱情咁解釋俾
我聽酸菜魚唔同嘅酸菜魚辣度...入面黎仲有啲牙菜啦
萵筍...仲有粉

2021-09-07 156 views
平時係社交平台 有follow 開酸菜魚群組見到啲group 友介紹所以自己又嚟試吓啲裝修同餐具都好特別招牌酸菜魚group 友真係冇介紹錯呀超好食啲魚又滑個湯又好飲好食到小妹仲食咗兩碗白飯😂真係好好食,好過我平時食過果啲舖頭鮮菠蘿咕嚕肉小妹第一次食有一大件新鮮菠蘿配搭既咕嚕肉真心好食侍應姐姐好好人推介我哋試吓呢個草莓梳打同埋青檸梳打味道好好啱啱可以中和到啲辣味兩個人食到捧住個肚埋單都只係$320
平時係社交平台 有follow 開酸菜魚群組
埋單都只係$320
青檸梳打/草莓梳打
  • 鮮果咕嚕肉
2021-08-30 95 views
四點半經過找食,但過了下午茶時段,沒有優惠,不過都係五十元,不貴啊!飯餸分開,一碗濃湯,內有豬肉片、雲耳、白菜仔。我覺得肉片份量屬正常,滑滑的,不會鞋,也不覺得雪藏味。白菜散的,而且不多,雲耳廖廖可數。老實說,湯清但不淡,嚐了幾口都不錯,因怕飽,不然成碗飯倒落去當湯飯食,應該不錯。但上述配料就淡淡的,或許是煮好落湯而成吧!連一碗滿滿的白飯,還有一大杯凍飲,算抵了。愛清淡的,可一試,但不叫得特別推介。呢段時間非常靜,環境真的幾舒適。店員態度算正常,呢頭多間店的店員服務態度是一般而矣。
2021-08-30
$50 (Lunch)
2021-08-30 1517 views
最近戒口成功,老公話比D獎勵帶我去食酸菜魚。原來佢話之前工作屋苑食過一次,好味到記到而家!友義氣•酸菜魚位於葵芳邨附近,與地鐵站有一段距離。不過只要係美食幾眺遠都無問題。店舖雖然細小,但打理整齊乾淨。除咗主打酸菜魚,仲有其他一般廣東小菜。唔駛諗,必叫一定係酸菜魚啦!一上枱非常吸睛,明明叫小辣但都比佢D辣椒嚇親。店員解釋所有辣椒都經炸過,辣度會減半。果然係我可接受範圍,見到碟上的字句一次要飲多幾啖湯啦。想話友義氣的酸菜魚湯真係好有衝擊性!!那種麻痺過引感覺非文字能夠形容!除咗鱸魚,仲有酸菜,豆芽,金菇。最開心底下的紅薯粉吸收晒酸菜魚湯的精華,真心正叫咗個雞絲粉皮黎餸辣,粉皮夠凍夠滑。若然雞絲份量再多D就更好 XD鮮果咕嚕肉係老公叫的。仲想話佢點解叫D咁普通的餸。但一上枱我就明白了。明顯在擺盤設計上花了心絲,菠蘿厚切勁大粒。仲有約火槍燒過,更為香甜。超級有驚喜而咕嚕肉本身是用豬柳的位置,完全無骨無肥肉。真心推薦友義氣雖然位置唔太方便,但日後如果諗超酸菜魚我都必定會再黎探佢。

友義氣•酸菜魚位於葵芳邨附近,與地鐵站有一段距離。
不過只要係美食幾眺遠都無問題。

店舖雖然細小,但打理整齊乾淨。
除咗主打酸菜魚,仲有其他一般廣東小菜。

唔駛諗,必叫一定係酸菜魚啦!
一上枱非常吸睛,明明叫小辣但都比佢D辣椒嚇親。
店員解釋所有辣椒都經炸過,辣度會減半。

果然係我可接受範圍,見到碟上的字句一次要飲多幾啖湯啦。

想話友義氣的酸菜魚湯真係好有衝擊性!!
那種麻痺過引感覺非文字能夠形容!

除咗鱸魚,仲有酸菜,豆芽,金菇。
最開心底下的紅薯粉吸收晒酸菜魚湯的精華,真心正

雞絲粉皮

叫咗個雞絲粉皮黎餸辣,粉皮夠凍夠滑。
若然雞絲份量再多D就更好 XD
鮮果咕嚕肉
鮮果咕嚕肉係老公叫的。仲想話佢點解叫D咁普通的餸。
但一上枱我就明白了。

明顯在擺盤設計上花了心絲,菠蘿厚切勁大粒。
仲有約火槍燒過,更為香甜。超級有驚喜

鮮果咕嚕肉

而咕嚕肉本身是用豬柳的位置,完全無骨無肥肉。
真心推薦

2021-08-25
$200 (Dinner)
雞絲粉皮