2024-09-28 29 views
今日因為工作原因,係廈村附近做野有幸黎到呢間叫吉祥茶樓既茶餐廳食飯,行一層樓梯上一層有好多位,冷氣又夠凍,而我今次叫咗芙蓉蛋飯,個飯一黎到嚇親我,個蛋大到同個碟一樣大,咬落又夠脆,味道夠,有哂驚喜。
2018-12-13 1824 views
今朝踩住單車去試下,叫左個排骨飯,連茶30大洋,門口呀婆開左茶比我,咁之後同呀婆講左兩次要個排骨飯,我系坐出面,當時我叫野呀婆有望住我,等左好耐,入面個外傭同個中年女人應該話我要叫野,我故系咁,因為系入面,睇到聽唔到,跟手佢出黎問,攞野比我時我笑笑口講話,仲以為無人理我添,佢即時話,你自己入黎叫呀,你系出面鬼睇到咁多呀⋯⋯頂你啊,我叫野果d系咪你茶樓既人?你有規矩唔緊要,我接受唔到我唔黎姐,問題系我唔知啊⋯⋯如果你睇唔到咁多,你可以叫我坐入去,無問題,又要做生意又面濃濃,想點?之後有個西人入去,即時笑笑口,你系咪情緒管理有問題定系睇唔起我呢d耐不耐先黎一次半次既人?
2018-10-16 1138 views
工作中午餐,同事帶我去呢間名字懷舊,店面懷舊嘅茶樓,懷舊feel難免殘舊,餐具都要洗過先放心,餐牌都係茶餐廳嘅菜式,好快點好,即叫即製!西芹雞柳飯($52)賣相簡單,飯餸分開,白飯鬆軟,西芹爽脆無渣,雞柳比得多,半肥瘦唔嚡幾滑無雪味!獻汁杰身,味道唔太鹹ok熱檸水(跟飯)玻璃杯,水超熱,檸檬🍋比得多,酸味清爽!幾好同事食:魚香茄子炆米($52)蒸水蛋飯($52)熱檸蜜(跟飯)食物幾好,店員勤快,有人情味,話說我哋嘅熱檸水原來已加咗糖,咁我同同事都係走糖人,但都來咗,我哋細細聲講緊嘅時候,其中一個店員見我哋啲表情動作(因為佢距離遠,一定係聽唔到)即刻過來問我哋係唔係唔要糖,取走再換比我哋!好窩心,因為主動,唔係我哋開聲而係佢留意啲客人動態而估到!加晒分!無單據只需行去收銀比錢人情味懷舊茶樓
工作中午餐,同事帶我去呢間名字懷舊,
西芹雞柳
白飯

第一杯有糖
第二杯無糖

熱檸水(跟飯)玻璃杯,水超熱,檸檬🍋比得多,酸味清爽!幾好

同事食:
魚香茄子炆米

魚香茄子炆米($52)
蒸蛋

蒸水蛋飯($52)
熱檸蜜

熱檸蜜(跟飯)

人情味懷舊茶樓
2018-10-15
$52 (Lunch)
西芹雞柳
白飯
第二杯無糖
2017-12-29 1012 views
這麽近,那麼遠,呢間吉祥茶樓真係可以用"無雷公咁遠"去形容,我揸車接兩個朋友,一個係天水圍西鐵站,一個係洪水橋輕鐵站,接完兩個人,再繼續再開車都仲要揸多接近十五分鐘先到達,而且並非一帆風順的,因為 google map 都多次未能指示正確路線,好彩最終都搵到,但我相信睇緊呢篇文章的你(外區),都未必輕易找到。 年紀大左,負擔亦隨之增加,良朋共聚,約腳食野已經不如年輕時那麼容易,你有你既生活,我有我既忙碌,要約齊人確係難過返印度。 難得今日太平紳仕心情靚,取得“行街紙”,梗係竭盡所能,出來伸展一下啦。 排骨飯+可樂樽菊花茶,原來呢間茶樓最最最出名就係"蒸 排骨飯",幾乎每一台客都必點。 排骨飯,我啱食,蒸得恰到好處,肉汁在蒸時沿著飯粒滲透,令每一粒飯都充分油香。 菊花茶稍甜,但良朋共聚係暢談時,又會變得好好飲了。
我揸車接兩個朋友,一個係天水圍西鐵站,一個係洪水橋輕鐵站,

菊花茶稍甜,但良朋共聚係暢談時,又會變得好好飲了。
$40 (Breakfast)