2017-12-29
這麽近,那麼遠,呢間吉祥茶樓真係可以用"無雷公咁遠"去形容,我揸車接兩個朋友,一個係天水圍西鐵站,一個係洪水橋輕鐵站,接完兩個人,再繼續再開車都仲要揸多接近十五分鐘先到達,而且並非一帆風順的,因為 google map 都多次未能指示正確路線,好彩最終都搵到,但我相信睇緊呢篇文章的你(外區),都未必輕易找到。 年紀大左,負擔亦隨之增加,良朋共聚,約腳食野已經不如年輕時那麼容易,你有你既生活,我有我既忙碌,要約齊人確係難過返印度。 難得今日太平紳仕心情靚,取得“行街紙”,梗係竭盡所能,出來伸展一下啦。 排骨飯+可樂樽菊花茶,原來呢間茶樓最最最出名就係"蒸 排骨飯",幾乎每一台客都必點。 排骨飯,我啱食,蒸得恰到好處,肉汁在蒸時沿著飯粒滲透,令每一粒飯都充分油香。 菊花茶稍甜,但良朋共聚係暢談時,又會變得好好飲了。
我揸車接兩個朋友,一個係天水圍西鐵站,一個係洪水橋輕鐵站,
菊花茶稍甜,但良朋共聚係暢談時,又會變得好好飲了。