2014-01-05 722 views
真材實料既魚肉燒賣,完全係將成粒無彈性既魚肉放入舊黃色既皮入面,唔值得好食,值得一讚係佢地無點落麵粉,食落係鮮魚肉味,而肥肉都唔覺得好多係入面,可以講係粒健康燒賣。但係識煮野黎講,覺得幾唔抵食($20/8)
2013-12-11 572 views
聽說呢度有霸氣魚肉燒賣,未買之前,都諗唔到有幾霸氣,因為本身呢樣野就係平野最平6蚊可能有10粒但係呢度係20蚊8粒,30蚊12粒,貴價魚肉燒賣之皇仲唔係你咁霸氣買1打回家和姐姐開心SHARE放一粒入口,感覺上真係完全唔同,因為呢度既魚肉很彈牙,好似食緊粒包住燒賣皮既魚蛋咁,同時魚肉味會重一點點,是另一種風味唔係話6蚊10粒都唔好食,因為6蚊10粒O個D係溝左麵粉之類,變到好好趙,都唔錯但係呢度就真係似魚肉,感覺更真實

最平6蚊可能有10粒

但係呢度係
20蚊8粒,30蚊12粒,貴價魚肉燒賣之皇仲唔係你

咁霸氣買1打回家和姐姐開心SHARE

但係呢度就真係似魚肉,感覺更真實
2013-11-08
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$15 (Dinner)
2013-11-11 278 views
前一天看過<香港美食100強>後便來這間<呂仔記>試試看!上OPENRICE看才知道原來這店開14:00可能需要些時間包燒賣吧~一份燒賣有8粒$20不便宜呢~是否真的如電視般賣得那麼好吃那麼彈牙呢~豉油已經幫你加了燒賣一粒比平時的大粒小小可是咬下去的質地像潮州魚蛋但不是十分彈牙而且豉油有點油~不過吃得出魚肉的鮮味真材實料是真的~吃過這之後會愛上了燒賣嗎?我想應該不會但也不會討厭它不過燒賣狂便一定要試試看了可是我還是愛吃麵粉較多的彈牙煙un燒賣~
前一天看過<香港美食100強>後便來這間<呂仔記>試試看!

上OPENRICE看才知道原來這店開14:00

可能需要些時間包燒賣吧~

一份燒賣有8粒$20
不便宜呢~

是否真的如電視般賣得那麼好吃那麼彈牙呢~

豉油已經幫你加了

燒賣一粒比平時的大粒小小

可是咬下去的質地像潮州魚蛋

但不是十分彈牙

而且豉油有點油~

不過吃得出魚肉的鮮味

真材實料是真的~

吃過這之後會愛上了燒賣嗎?我想應該不會但也不會討厭它

不過燒賣狂便一定要試試看了

可是我還是愛吃麵粉較多的彈牙煙un燒賣~
2013-11-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)
2013-09-17 391 views
筲箕灣東大街是港島東的一個搵食聖地, 當中食物選擇不少, 然而其實街邊小食類的食物選擇也多。有雞蛋仔, 有印尼沙嗲, 更有這家燒賣碗仔翅。呂仔記, 在東大街頭燈光火著,  人流甚多。不論是堂食一或是外賣的人也不少。來了一碟燒賣。魚肉燒賣本來就無多少技術, 蒸熟後吃得可口, 最重要是不要放得太耐, 令燒賣淋到死死的, 而最後的靈魂就是在醬酒之中。醬酒不可以太過死鹹無味的, 生抽亦無豆香及綿厚感, 也許老抽會好一點。當然最好還是又深色又香的醬油加上點點桂林辣椒酒吧!!碗仔翅, 質感過稠, 冬菇絲切得太細, 少了應有的嚼勁。木耳好一點, 有爽口的咬牙感覺, 可是比較少。它的良伴, 當然是麻油, 醋及胡椒粉, 可是如果餐廳能提供辣菜甫的話, 效果會更好。我個人認為這裡最好的, 還是這個椰汁。椰子味道十足, 加入冰塊同打, 入口冰涼透心。口感如奶般順滑, 口中椰子味道流轉, 有濃濃的椰香。當大熱天時, 這個是消暑的關鍵所在。雖說街坊小食並不能稱得上什麼特別美饌, 但有時不用大費周章的吃吃, 已可滿足。
2013-06-08 168 views
很多朋友都說這裡的燒賣好吃,上上星期的一個下午跑去那裡,買了一份燒賣堂食,個人意見如下:1:我是食路邊燒賣、粉菓長大的,這裡的燒賣肉只可以說是一般的結實,我是吃不出有任何的魚味出來。2:我吃這份燒賣是半冷不熱 3:豉油的靈魂沒有了,只是一般再一般的甜豉油;完全沒有小時候吃到那桶帶豬油香味的甜豉油。4:也不見有那連油帶渣的辣椒醬為佐料。這是一碟既貴價(8粒要20就)又沒有兒時味道的小食,決不會幫襯第二次。

2:我吃這份燒賣是半冷不熱

4:也不見有那連油帶渣的辣椒醬為佐料。

Other Info. : 很多朋友都說這裡的燒賣好吃,上上星期的一個下午跑去那裡,買了一份燒賣堂食,個人意見如下: 1:我是食路邊燒賣、粉菓長大的,這裡的燒賣肉只可以說是一般的結實,我是吃不出有任何的魚味出來。 2:我吃這份燒賣是半冷不熱 :( 3:豉油的靈魂沒有了,只是一般再一般的甜豉油;完全沒有小時候吃到那桶帶豬油香味的甜豉油。 4:也不見有那連油帶渣的辣椒醬為佐料。 這是一碟既貴價(8粒要20就)又沒有兒時味道的小食,決不會幫襯第二次。
2013-05-20
2013-01-20 177 views
The ratings for this restaurant are quite evenly distributed so far.There are about 12X reviews and around 40 reviews for good, average and poor.I came here because of the fish shaomai.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★fish shaomai:The shape of these fish shaomai are irregular compared to the machine made ones.It was nice that these shaomai did not have grounded bones in it.The fish taste was not as strong as I expected because there is one in Sai Kung that has a stronger fish taste but they have bones in

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
fish shaomai:
The fish taste was not as strong as I expected because there is one in Sai Kung that has a stronger fish taste but they have bones in it.
The taste of MSG in these fish shaomai was light which was good.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Other Info. : ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $20 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] No [b]Yummy factor:[/b] ok [b]MSG levels:[/b] None [b]Napkins provided:[/b] no [b]English Menu:[/b] no ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-01-17 361 views
見到餐牌寫著$20/8粒燒賣,實在有點貴,當鴻福堂也只賣$10/8粒,樓下辦館也只是$5/6粒,我實在想不到什麼理由要吃!不過說是自家製作的出品,店中貼出報章寫到是用黃鱔做的,就買一客分吃吧!這店的黃鱔燒賣比一般吃的麵粉燒賣為大, 每粒接近一吋,問了要不要加點辣就給我們裝好一份!一口咬下略帶嚼勁而富彈性,也吃到魚肉和點點魚味,著實令我十分意外,與一般的麵粉燒賣,實在相差太多了 !適時見到2位嬸嬸在包燒賣,問準後拍下她們工作的樣子,是價真價實的手做燒賣!吃前我認為貴,但當見到她們包燒賣,也吃到成品後,我認為十分值得吃!----晚飯後與友人再次到訪吃甜湯,一行8人又點一份,大家都吃得滿意!甜湯也十分抵食,腐竹白果和綠豆沙只是($15/碗),也做得不俗,腐竹白果煲得十分杰身,而我吃的綠豆沙煲得也夠火喉,用來清熱氣,倒也不錯!最要留意的是服務,因為唔休做,實在是一臉不志在的樣子-_- 下次,要到訪王子推介的石硤尾南山村即做燒賣一試才成! PS.有魚湯底麵食,不知是不是用鱔骨呢?
----

最要留意的是服務,因為唔休做,實在是一臉不志在的樣子-_-

下次,要到訪王子推介的石硤尾南山村即做燒賣一試才成!

PS.有魚湯底麵食,不知是不是用鱔骨呢?
2012-11-06 85 views
是晚媽媽不煮飯, 又開OT夜放, 於是去東大街食D野燒烤檔好多人, 龍躉河裝修完仲多人, 諗起電視介紹過自家製拆魚肉包燒賣, 於是就試下18蚊得8粒, 係好貴, 不過真係好好食, 好有魚味, 彈牙可是, 平時食慣麵粉球的, 都唔試一次就好了加個車仔麵, 可惜, 唔好食, 畢竟西灣河那2檔太出色了啦
是晚媽媽不煮飯, 又開OT夜放, 於是去東大街食D野

燒烤檔好多人, 龍躉河裝修完仲多人,

諗起電視介紹過自家製拆魚肉包燒賣, 於是就試下

可是, 平時食慣麵粉球的, 都唔試一次就好了

加個車仔麵, 可惜, 唔好食, 畢竟西灣河那2檔太出色了啦
2012-10-10
2012-08-23 70 views
其实是冲着那里名气去的咯,去到人也不多,坐下以后就要了一个腐竹白果。先不说腐竹白果怎么样,那个点单的小姐态度就超差的非常不爽。再说说这道甜品,味道还不错啦公正来说,不过他家的腐竹白果和其他地方的不太一样,超稠的,有点像核桃糊那种感觉了,所以吃起来比较饱,不太适合做饭后甜品。而且白果超少!!!就半个????也可能是我那天太不走运啦,这也很难说的。吃完觉得性价比不高,也对不起他的名气啊,还是比不上附近的那家翠苑的甜品,虽然那家也是态度麻麻,但是料足好吃~
先不说腐竹白果怎么样,那个点单的小姐态度就超差的
非常不爽。

也可能是我那天太不走运啦,这也很难说的。

2012-08-16
2012-08-07 68 views
今日經過買外賣返去食叫左生菜魚肉同喳咋叫完見到個檔口''不''緊野個阿叔隔離有隻老鼠驚;S生菜魚肉$19.比起平時貴好多 個湯底奶白色;但D魚肉好難食;冇味;咬落去都唔知食緊D咩另外喳咋$15..幾好味.幾香芋頭好小下次考慮下幫唔幫襯衛生好差!!!
今日經過買外賣返去食

芋頭好小

下次考慮下幫唔幫襯

衛生好差!!!
TakeAway
食完恆河,再到這間電視介紹過用新鮮黃鱔打成的魚肉燒賣再食過,甫進店便看見大大小小的明星到訪嘗食宣傳品,店子裝修很街坊簡約,沒有冷氣,衛生情況一般,店員禮貌及服務均很一般。因其時燒賣蒸緊要稍等,在門口座著被風閘的風口吹得頭痛,還是進內坐坐舒適一點。$16 / 8粒燒賣價格高昂,味道像披著燒賣皮的魚蛋,燒賣中間有一粒魚肉,類似八爪魚丸的咬口,個人還是吃慣一般燒賣的口味。如果路經此地,作為特色小吃,可以一試,但不吸引再光顧了。
店內貼滿明星宣傳品
味道一般似食緊魚蛋
2012-05-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
店內貼滿明星宣傳品
2012-04-09 33 views
睇完憶蓮演唱會,來到東大街,見很多店舖已關門,只有這間仲繼續營業,所以便來這裏醫肚。食物:碗仔翅足料,味道偏甜少少。生菜魚肉也足料,很香胡椒粉味,但味精太重,吃完會口渴。服務:上菜快,街坊式服務,OK。價錢:十幾元一碗,都唔平。

服務:上菜快,街坊式服務,OK。

價錢:十幾元一碗,都唔平。
2012-02-14
  • 碗仔翅,生菜魚肉
一年前仍住喺東大街時,同太太都會成日幫襯「呂仔記」,但後來某原因而家少咗幫襯。並唔係再唔喺東大街住,小弟外父外母大人都係住嗰便幾十年,外母仲識個「事頭婆」添,其實喺搬之前巳開始少幫襯佢啦。先讚讚佢,佢嘅自製魚肉燒賣的確好味,除咗啲皮厚咗啲外,加辣椒油熱刺刺放入口,全只燒賣均全魚肉製,魚肉鮮及辣油香;嘩真係食唔停口碗仔翅製作都好用心,湯底食得出用雞湯煲嘅,有頗濃雞味,而且間中食到雞骨碎添。用料亦足,有冬菇絲、雞絲、素魚翅;啖啖料,佢同燒賣係我至愛食完整多杯鮮椰汁或者腐竹意米糖水就滿足哂佢嘅魚肉湯湯底亦好認真,奶白色,真係魚湯嚟,好鮮甜;係唔知點解啲魚肉就無咩魚味....奇怪我少幫襯咗,係由於換咗企檔阿叔,以前負責車仔麵、碗仔翅及魚肉湯嘅矮叔叔一年前走咗,而家嗰個好鬼「那喳」佢自從嚟做之後,個檔就污糟邋遢不堪...濕淰淰不堪...隻手永遠都油淋淋不堪...每次翅就天一半地一半,當碗边掛住翅汁時,佢就用隻油淋淋嘅手隨手攞起放喺檔頭塊污糟邋遢嘅布抹隻碗嘩...登時咩食慾都無哂......我仲見過佢揸條水喉向檔頭射水,當時我企喺佢檔前買緊燒賣,親眼見啲水混咗啲食物殘渣沖入啲魚湯湯底及
先讚讚佢

食完整多杯鮮椰汁或者腐竹意米糖水就滿足哂

嘩...登時咩食慾都無哂......我仲見過佢揸條水喉向檔頭射水,當時我企喺佢檔前買緊燒賣,親眼見啲水混咗啲食物殘渣沖入啲魚湯湯底及車仔麵湯度...
咁「那喳」,唔通老細唔知嘅?
而且越食越貴,好似我以上食一食就三十幾四十銀喇

衛生方面,食店來說是絕對重要,請有關人士強加留意及改善
Other Info. : 編緝先生,我呢篇食評全為我所見,且並無任何挑釁字句,為何一直不獲批核?
  • 碗仔翅
  • 魚肉燒賣、椰汁
2011-11-03 34 views
記得大半年前吃過這裡的喳咋..當時覺得幾好味, 豆又多, 芋頭粒又粉..今天再吃..豆明顯少了許多, 西米連影都沒有..芋頭有些粉有些生水.., 水稀稀的一碗糖水..合格也很勉強..又少一個選擇了....$14 一碗細既 + $1 外賣費..另外粉果最低消費係2隻 @$4.5/隻幾大隻, 皮很厚, 配料跟慣常吃的不一樣,沒有芹菜, 蔥花, 有粉葛, 白蘿蔔, 花生, 銀魚仔, 蝦皮..由於有後2者味濃的配料, 不用加醬油已經夠味..我還是喜歡傳統有芹菜的那種...

今天再吃..豆明顯少了許多, 西米連影都沒有..

芋頭有些粉有些生水.., 水稀稀的一碗糖水..
合格也很勉強..
又少一個選擇了....

$14 一碗細既 + $1 外賣費..

另外粉果最低消費係2隻 @$4.5/隻
幾大隻, 皮很厚, 配料跟慣常吃的不一樣,
沒有芹菜, 蔥花,
有粉葛, 白蘿蔔, 花生, 銀魚仔, 蝦皮..
由於有後2者味濃的配料, 不用加醬油已經夠味..
我還是喜歡傳統有芹菜的那種...
花生亦多
銀魚仔
有很多蝦皮.
粉果size 很大
料明顯少了很多
2011-11-03
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$24 (Lunch)
粉果size 很大
有很多蝦皮.
銀魚仔
花生亦多
2011-10-31 42 views
吃完華星, 見呂仔記開了..一直未有機會試試她的碗仔翅, 便打算外賣一碗回家與c6 共享..堂食 @$14外賣要 $19, 阿姐話外賣size 大碗些..再加魚肉燒賣 - 8pcs $18嘩..咁就 $37....真是有點貴..碗仔翅...有冬菇絲, 木耳絲, 假翅, 雞肉, 火腿..除了冬菇絲, 其他配料不算多..至於魚肉燒賣...魚味及質素當然比便利店賣的濃 +好..但價錢是接近 2.5倍..以上食物, 吃的時候又唔覺很味精..可惜吃完 1/2 hr 後, 覺得極度口渴...要狂飲水...
吃完華星, 見呂仔記開了..

堂食 @$14
外賣要 $19, 阿姐話外賣size 大碗些..
再加魚肉燒賣 - 8pcs $18

嘩..咁就 $37....真是有點貴..

碗仔翅...有冬菇絲, 木耳絲, 假翅, 雞肉, 火腿..
除了冬菇絲, 其他配料不算多..

至於魚肉燒賣...魚味及質素當然比便利店賣的濃 +好..
但價錢是接近 2.5倍..

以上食物, 吃的時候又唔覺很味精..
2011-10-30
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$37 (Tea)