2019-09-04 60 views
嚟到美食泛濫既葵廣當然要掃街試下不同的美食😁去到3樓的呢間布丁燒本身我就唔特別中意食甜品既不過女朋友強烈要求要食迫於無奈試一試🤦🏻‍♂️店內有凍同熱可以選擇我地選擇左新鮮出爐既焙茶味入口不會太甜首先出來既係布丁的味道🍮口感有d似蛋糕其後流出茶味的。。唔知係醬定乜🍵整個口腔即時被茶味充滿解左食甜品果種膩的感覺平衡做得非常好平時不愛吃甜的我都忍不住吃多兩口38蚊一個布丁可能有d貴不過味道絕對可以令你覺得值行開葵廣的你記得去試一試😋
嚟到美食泛濫既葵廣

我地選擇左新鮮出爐既焙茶味

入口不會太甜
首先出來既係布丁的味道🍮
口感有d似蛋糕
其後流出茶味的。。唔知係醬定乜🍵
整個口腔即時被茶味充滿

行開葵廣的你
記得去試一試😋

焙茶味布丁燒
2019-09-04
$38 (Tea)
焙茶味布丁燒
  • 焙茶布丁燒
2019-09-02 77 views
葵廣出名多好嘢食,特別係最頂果層。次次經過呢間布丁燒,門口都會好多人聚集。不過之前覺得價錢有少少貴,所以一直冇試過,不過見到咁多人推介,就一於今日買嚟試吓啦。鋪頭嘅裝修好靚,門口畫左好多唔同嘅畫,好適合打卡。而啲布丁燒就放晒喺雪櫃度,任君選擇。每個都整得好精緻,而且面頭畫嘅圖案都好靚。本身見到呢個回魂布丁燒好似好吸引,但係最後都係揀咗雲呢拿布丁燒。一食落去嗰種雲呢拿味好香,同個布丁燒好夾。本來我以為布丁燒係同布丁同一樣嘢,食落先知有分別嫁。不過我唔知點樣形容,布丁燒係好味同特別好多。你哋想知有咩分別,就要自己黎試吓啦。雖然價錢感覺上係有少少貴,不過係值回票價。我下次經過都會再買黎食啊。原來呢間布丁燒仲會接謝師宴,或者百日宴嘅單,遲啲辭職果陣買散水餅都會黎呢間呀。

2019-08-31 47 views
呦呦鹿鳴布丁燒,呢個名幾吸引。布丁就大部份人都會食過啦,但布丁燒就未必啦。最特別嘅伙呢間小鋪會有極多不同口味嘅布丁,凍嘅熱嘅又有。入面有幾個口味都幾特別,有關烘培茶類嘅味道,有椰香味,抹茶味,傳統焦糖味,甚至有應該係季節限定嘅口味、有豆腐味等。我買咗兩個布丁,一凍一熱,分別係椰香味同埋一個叫earl grey嘅味道。椰香味布丁嘅甜,我覺得比傳統焦糖口味嘅布丁好,唔會太漏。再加上椰香嘅感覺幾令人上癮,食完一啖再一啖。另外earl grey嘅味道就好似日式烘培茶嘅味道,少少苦,好香,應該係唔少人都鍾意嘅。

2019-08-29 41 views
放假又遇上討厭的下雨天,唯有與👦🏻先生在商場流連,順便叫佢陪我食心思思左一排既布丁燒😚.呦呦鹿鳴既布丁燒其實我地唔係第一次食,但因為佢隔一排又會推出下新口味,所以總係會引到我一再encore。.今日都同樣糾結左好耐焙茶定椰爺,最後都揀左椰爺👴🏼🥥🔸椰爺布丁燒 $38面層係布丁,下面蛋糕,中間仲有真.椰肉!🤩最喜歡佢既布丁滑溜,而且加埋清甜既椰肉同埋蛋糕,口感好豐富! 加上呦呦鹿鳴既布丁燒既甜度總係好剛好唔會過甜,就算食曬整個都唔會過膩!😙店員好有禮貌,亦都俾我慢慢影完先再幫我地反個布丁燒出黎食。另外就係好喜歡小店既畫牆同埋個打卡位,影出黎好靚✨
今日都同樣糾結左好耐焙茶定椰爺,最後都揀左椰爺👴🏼🥥

🔸椰爺布丁燒 $38

2019-08-23 1741 views
今日,到葵芳逛街,經過這間呦呦鹿鳴布丁燒,看見人群聚集,原來布丁燒剛出爐,十分吸引,於是買了兩個試試。布丁有冷熱之分,熱布丁今天有四款口味:雲呢拿,咖啡,清甜豆腐和baileys。冷布丁則有: 茉莉花茶,雲呢拿,抹茶,椰子,朱古力和提拉米蘇。我們選了冷熱各一,試試分別。冷布丁,我們選了招牌椰爺口味,店員幫我們把布丁反轉倒出來,最上面為焦糖,叫下面是布丁,底層是輕芝士蛋糕,布丁吃落很滑,甜度剛好,與軟綿綿的輕芝士蛋糕很夾,椰爺口味更加入粒粒椰子肉,增加口感,十分美味。熱布丁,我們選的是豆腐味,因為剛出爐,所以非常燙口,而且未成形,所以不能倒出來,所以與冷布丁相反,最上面是芝士蛋糕,芝士蛋糕上印上呦呦鹿鳴的招牌,十分漂亮,看著都不捨得吃,熱布丁比冷布丁更滑溜,像在吃燉蛋,豆腐味較清淡,有點像吃豆腐花的感覺。我覺得冷熱各有特色,都值得一試。雖然價格不便宜,但吃過真的想再吃,和超級市場買的不一樣,就是更新鮮更美味。看見別人都是半打半打包裝好,買回家和家人朋友分享亦可,散水餅又一選擇。

布丁有冷熱之分,熱布丁今天有四款口味:
雲呢拿,咖啡,清甜豆腐和baileys。
冷布丁則有:
茉莉花茶,雲呢拿,抹茶,椰子,朱古力和提拉米蘇。
我們選了冷熱各一,試試分別

冷布丁,我們選了
招牌椰爺口味,店員幫我們把布丁反轉倒出來,
最上面
為焦糖,叫下面是
布丁,底層

熱布丁,我們選的是
豆腐味,因為剛出爐,所以非常燙口

2019-08-04
$38 (Tea)
2019-08-19 68 views
這天放工跟朋友走到葵芳廣場行街買衫,走了一段時間就肚餓了,打算掃街。走到3樓TOP世界內有很多不同食店,其中吸引我眼球的就是這間布丁燒。門面的小鹿我覺得好可愛,側邊還有手寫的味道牌子。未走到廚窗就聞到陣陣香氣,原來是剛剛焗起的布丁燒。共有5種味道,我和朋友選了凍的椰爺和抹茶布丁燒。椰爺布丁燒抹茶布丁燒我們發現店鋪有幅打咭牆是他們精心設計的,我們就往這裡打個靚咭。布丁燒震動相當有回彈力,切開後裏面分2層,味道很立體。椰爺布丁燒甜度適中椰香味又特出又清新。抹茶味非常濃郁,是女生最愛。

門面的小鹿我覺得好可愛,側邊還有手寫的味道牌子。

未走到廚窗就聞到陣陣香氣,原來是剛剛焗起的布丁燒。

共有5種味道,我和朋友選了凍的椰爺和抹茶布丁燒。

抹茶布丁燒

布丁燒震動相當有回彈力,切開後裏面分2層,味道很立體。

椰爺布丁燒甜度適中椰香味又特出又清新。

抹茶味非常濃郁,是女生最愛。

行經葵芳廣場,男朋友話一直好想試呢一間布丁燒。由於店舖位置有啲難搵,結果我哋搵咗一輪先至搵到呢間鋪頭。去到店舖,店主話椰爺布丁燒啱啱新鮮出爐,我哋就二話不說買一份嚟試吓,店員就以純熟嘅手勢將布丁到落隻碟度俾我哋食,而我地即刻聞到一陣濃郁既椰青味,食落去仲有椰青肉,瞬間椰青味響個口到爆發整體布丁燒做得好滑嫩,上層既焦糖有少少苦澀,同蛋、椰青同蛋糕完美融合,果然不負我哋嘅期望,好值得推介呢間用心小店,下次想試埋其他口味!

椰爺布丁燒
最近因爲各種因素都減少左出街玩既心情, 不過朋友總需要見的~ 人都需要休息舒緩下既~ 所以趁星期日約埋朋友一齊去掃街先~呢間的布丁燒一直都想試好耐~ 一黎到梗係趁冇咁多人黎打下卡先😆 畫得好靚啊❤️望住咁多種味道,我發現自己選擇困難症發作🤣🤣🤣就係我思考緊新登場既榴槤味定週末限定既豆腐味既時候,Baileys就新鮮出爐喇⋯ 然後根據女人變幻無常的特性,我決定試Baileys...... 始終,凍既版本容易試到,但新鮮出爐既就機會會少啲嘛😤最尾我揀左Baileys, 同行的朋友(在款我強烈要求下)揀左榴槤味店長話,熱食要就咁食,係凍食先要倒個布丁出黎 老實講,之前未試過食熱既, 呢個Baileys食落,比較清甜,有淡淡的酒味,唔會醉既😆口感有點特別,有少少似食雙皮奶咁,好嫩滑~芝士蛋糕同布丁加埋焦糖個味道好夾,唔會覺得太甜甜到漏,啱晒我呢啲太甜驚肥太淡嫌冇味既又要叫啲特別口味黎試既扮晒野港女😂而我朋友果個_,我都(搶)食左啖。(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 好香,一入口感覺滿口都係榴槤的香味,超正❤️呢啲正野要閉眼享受~(個賤格朋友仲要食完向我呵左啖榴槤氣😒真係吖,我都係搶左佢幾啖布丁食咋😝)凍食同熱
最近因爲各種因素都減少左出街玩既心情,
不過朋友總需要見的~
人都需要休息舒緩下既~
所以趁星期日約埋朋友一齊去掃街先~

呢間的布丁燒一直都想試好耐~

一黎到梗係趁冇咁多人黎打下卡先😆
畫得好靚啊❤️

望住咁多種味道,我發現自己選擇困難症發作🤣🤣🤣

始終,凍既版本容易試到,但新鮮出爐既就機會會少啲嘛😤

店長話,熱食要就咁食,係凍食先要倒個布丁出黎
老實講,之前未試過食熱既,
呢個Baileys食落,比較清甜,有淡淡的酒味,唔會醉既😆

凍食同熱食果然真係兩種唔同風格

各有千秋 熱食就有啲似食緊燉蛋咁
凍食就層次感會比較突出啲咁

Ps:下次再去食我心思思想試既豆腐味,睇下有冇驚喜先💪🏻
2019-08-11
$38 (Lunch)
  • 榴槤味布丁燒
2019-08-15 61 views
暑期快到尾聲,今日又到葵涌廣場搵食,閒日人流都不少,今次想再試其他口味的呦呦鹿鳴布丁布丁燒😋這家甜品櫃一向吸睛,加上牆上有店家呦呦鹿鳴圖案,影相打卡位,店內有不少口味,今日遇到限定口味茉莉花茶#茉莉花茶布丁燒 $38蛋糕下面有滑溜布丁,反轉去食,聞落有淡淡茉莉花香,吃著有清新花茶香,清甜清香,喜愛花茶的我,一試愛上😍#椰爺布丁燒 $38美味焗蛋糕印有中秋節款式印模,非常可愛,反轉進食,聞落有椰香,布丁非常滑溜,椰味香甜,凍食好清新😋果然無令我失望,下次要試晒所有口味😆

#茉莉花茶布丁燒 $38

#椰爺布丁燒 $38

果然無令我失望,下次要試晒所有口味😆
2019-08-14
$38 (Lunch)
  • 椰爺布丁燒
一女一男的年輕老闆,完全感受到她們對布丁燒的熱情,郎郎上口地介紹不同口味,更談到當中遇到的困難,改善方法,還細心聆聽客人的建議,聽說還會繼續開發新口味喔,對甜品控來說很是興奮。. (熱)椰子 椰香味香而清爽,香滑布丁中有椰子肉,增加了口感,甜度剛好,不甜膩,從來沒有聽說過,布丁燒有熱食,今天是開眼界了,先說說它的厲害吧,一盤剛做好的熱布丁,放在櫃上放涼,好像茶餐廳的酥皮蛋撻一樣。以前吃的布丁燒一定是冷的,想不到還有熱的,就挑戰一下吧,熱的跟冷的有一些分別,不用把布丁燒整個番轉,便可以立刻享用,而因為芝士餅底在上面,可以欣賞到漂亮的圖畫。當然,放涼20分鐘後,放進雪櫃冷藏,很快就變成冷布丁燒。 . (冷)雲呢嗱 把布丁燒整個番轉後,立即看到雲呢嗱籽已經佈滿布丁部分,可嘗到新鮮雲呢嗱味道,真材實料。頂部的焦糖甜而不搶fu,芝士蛋糕比較濕潤。 . (冷)貓山皇榴槤 榴槤布丁與其他款式同價,令人驚喜。一拿出來就聞到香濃的榴槤味。原來是用了貓山皇,可謂不惜工本⋯榴槤肉已打拌在布丁裡面,口感滑嫩的布丁加上濃濃的榴槤味,味覺與嗅覺同樣滿足。如果店家在銅鑼灣擺popup store大家一定要留意,

(熱)椰子

(冷)雲呢嗱
(冷)貓山皇榴槤
榴槤布丁與其他款式同價,令人驚喜。一拿出來就聞到香濃的榴槤味。原來是用了貓山皇,可謂不惜工本⋯榴槤肉已打拌在布丁裡面,口感滑嫩的布丁加上濃濃的榴槤味,味覺與嗅覺同樣滿足。如果店家在銅鑼灣擺popup store大家一定要留意,因為會推出榴槤蓉布丁燒!好期待!

2019-08-11 32 views
我一直都很喜歡椰子汁。椰子的東西。但是我沒想過原來椰子也可以做布丁,創意十足。而且布丁內有椰子肉完全加分。Earl grey 就是低糖口味這正正是減肥的女士必吃。不太甜吃一點點也沒關係,我相信沒有任何一位女士可以抗拒甜品。而且是這。。。。這麼好吃的布丁。這裡有一幅人手畫的黑板。超級美,最適合各位美少女,小仙女打卡裝B。這就最適合不過了。店員服務態度很心,也很細心。我個人難而決定哪種口味比較好吃。因我都很好吃。

我一直都很喜歡椰子汁。
椰子的東西。
但是我沒想過原來椰子也可以做布丁,
創意十足。
而且布丁內有椰子肉完全加分。

Earl grey 就是低糖口味
這正正是減肥的女士必吃。
不太甜吃一點點也沒關係,
我相信沒有任何一位女士可以抗拒甜品
而且是這。。。。這麼好吃的布丁。
[環境]
這裡有一幅人手畫的黑板。
超級美,最適合各位美少女,小仙女打卡裝B。
這就最適合不過了。
[服務]
店員服務態度很心,也很細心。
我個人難而決定哪種口味比較好吃。因我都很好吃。

2019-08-04 50 views
係葵廣掃完一輪野食野飲,當然要食埋甜品先滿足!布丁燒就岩岩好,細細個又唔會太膩。呦呦布丁燒每隔一段時間就會有新口味,今日仲發現居然有榴連!榴連怪應該好開心🤣不過我同男友都唔食榴連,就與佢無緣喇。其實好幾個味我都想試,係我仲選擇困難緊時,男友已經迅速揀好要茉莉花茶味,於是就聽佢講試依款。茉莉花茶布丁燒食落去有布丁一如既往既滑同奶香,而茉莉花味就慢慢係口入面再滲出來,搞到我地忍唔住一啖接一啖咁食,勁快ko左!🤣🤣下次再黎就試下豆腐味,應該都會好清新!順帶一提,每次黎都會覺得店主畫既畫同餐牌都好靚,真係好有心機😍😍

2019-08-03 138 views
葵涌廣場創新美食多,這家布丁燒小店就是其中一間, 不時推出限定新口味布丁燒,全人手製作, 所以每個布丁燒與蛋糕比例各有不同,凍食或熱食均可 (個人就鍾意凍食) 。🍮Baileys 布丁燒 如果堂食, 老闆會即場額外加幾滴Baileys 朱古力酒上布丁燒面, 增加酒香, 布甸細滑,焦糖香,布丁與cheesecake 比例7:3, 好完美。🍮豆腐布丁燒豆腐味每兩星期先出一次,食落好fresh,布丁燒與cake比例5:5, 布丁較挺身, 食落較實。

🍮Baileys 布丁燒

🍮豆腐布丁燒

• Baileys布丁燒
2019-08-02 31 views
成日都會黎葵廣,貪佢多小食揀。咁多小食相比之下,甜品就冇咁多。所以每次都會心思思想食布丁燒。布丁夠滑,蛋糕綿滑,真係幾match食過原味,咖啡,Baileys, 茶味。最鍾意都係咖啡同Baileys 。咖啡味夠香濃,Baileys 味好出。2隻味我都好鍾意。次次都諗住試新味,但次次都買返呢2隻味食既時候,咖啡汁流出黎,真係超好味因為次次都會買走食,所以冇影到個倒出黎個樣。呢個真係會keep住encore

布丁夠滑,蛋糕綿滑,真係幾match
食既時候,咖啡汁流出黎,真係超好味

因為次次都會買走食,所以冇影到個倒出黎個樣。

呢個真係會keep住encore

2019-07-22 73 views
🍮🍮甜品系列💕▫️餐廳:呦呦鹿鳴布丁燒▫️地點:葵涌廣場三樓🤪葵廣▫️營業時間⏰:mon-sun 1:00pm-10:00pm▫️價錢:~$38—美味:🍮🍮🍮環境:🍮🍮🍮(冇得堂食,但打卡牆好靚🥰)價錢:💰💰💰—葵涌廣場,簡稱:葵廣,係眾所周知既平民美食天堂🍮🥛🧁🌰🍰🍥🎂🍜🍲🍱,包你可以由晨早食到夜晚。鐘意食布丁🍮而又想打卡既可以試吓呦呦鹿鳴布丁燒,佢地有好多種口味,👧🏻就覺得抺茶好食過咖啡味🤤雖然布丁黎講有少貴,但係食一兩次都唔錯🍮🤭。最好係同friend👭👭一齊食,因為個布丁既醬都幾飽肚。
🍮🍮甜品系列💕
▫️餐廳:呦呦鹿鳴布丁燒
▫️地點:葵涌廣場三樓🤪葵廣
▫️營業時間⏰:
mon-sun 1:00pm-10:00pm
▫️價錢:~$38

美味:🍮🍮🍮
環境:🍮🍮🍮(冇得堂食,但打卡牆好靚🥰)
價錢:💰💰💰