Restaurant: 品樂冰室
Info:

2024-11-17 128 views
唔食兩餸飯又唔想煮,簡單想飽肚又想幫襯下小店嘅話係美孚都真係無乜選擇。哩間都食過幾次,外賣有九折又可以whatsapp落單都方便。當然算唔上超班,但絕對水平以上,住係附近係幾好既選擇。多數都食午餐,個喇沙較出色不過係跟米線唔係摻摻。個卡邦尼汁都有煙肉味,幾香,好多茶記都冇乜味。肉餅幾屋企feel。整體感覺唔重手,幾健康。可能因為咁,所以炒嘢好似差D,試過炒牛河,係差D,又未到唔得,不過都係食番是日精選穩陣。

• 喇沙
2024-10-27 69 views
為街坊提供美食的餐廳,葱油雞扒飯,葱油整得好惹味,很好下飯,雞扒煎得很香脆,雞扒亦整得很入味,中式例湯亦好好味,沒有味精的老火湯,檸檬水用嘅檸檬亦很靚,沒有苦澀味,是一間用心製作嘅餐廳。
2024-09-23 164 views
品樂招牌豬扒~田園有機蕃茄湯稻旺鳥冬~~~$56~~~豬扒煮得啱啱好,蕃茄湯足料有蕃茄碎~~~品樂海鮮 濃喇沙湯伴米線 配春卷(2件)~~~$65~~~喇沙湯香濃🥰,海鮮亦都夠足料~~~舖頭離美孚地鐵站出口算近,位置尚算方便~~~下次嚟開附近都會再幫襯😊~~~

品樂招牌豬扒~田園有機蕃茄湯稻旺鳥冬~~~
$56~~~
豬扒煮得啱啱好,蕃茄湯足料有蕃茄碎~~~

品樂海鮮 濃喇沙湯伴米線 配春卷(2件)~~~
$65~~~
喇沙湯香濃🥰,海鮮亦都夠足料~~~

舖頭離美孚地鐵站出口算近,位置尚算方便~~~

下次嚟開附近都會再幫襯😊~~~

2024-09-18
$70 (Dinner)
呢間茶記「品樂冰室」喺美孚開咗好一段日子,曾經食過一次下午茶,不過,印象一般般,但聽 啲街坊老死話佢啲嘢幾唔錯,咁都隔咗好一段日子,再嚟試試佢哋嘅早餐睇吓喺點。今早就趁天氣唔錯同老婆嚟食個早餐之後,帶佢挑戰下由美孚上馬騮山,再行到去城門,落番大窩口離開,全程用咗3個幾鐘,都算快。由於餐廳地方唔大,所以,平時經過都已經見佢哋早市好鬼旺,今次就好啲,客都唔少,不過,就未爆滿。咁依家疫情都過晒氣,搭枱就變返常態。茶記早餐,不外乎嗰幾款啦,不過,呢度嘅粉麵餐都幾抵食,一大碗粉麵之外,仲有埋多士、腸仔、炒蛋之類,都喺40零蚊左右。另外,有啲外賣單張拎,就順手落張貼埋出嚟俾大家參考吓。仿鮑魚絲火腿通粉 $40老婆話食清少少,就揀仿鮑絲再揀配餐肉、炒蛋,份量好足,至少成片多士,唔喺得嗰1/2,通粉滿滿,仿鮑魚絲、火腿絲亦俾好多。港式清雞湯,啲通粉又煮得啱啱好,餐肉又唔喺平價貨,絕對交租功課,喺塊多士烘得未夠,搽牛油亦都hea咗啲,不過,俾到丹麥多士,又加番佢分。特濃沙嗲牛肉公仔麵 $42嚟茶餐廳食沙嗲牛麵都喺少少情意結,佢哋啲牛質素確喺幾高,而且,又大大件,無碎濕濕,嫩滑有肉香,兼且算多牛肉;個沙嗲
另外,有啲外賣單張拎,就順手落張貼埋出嚟俾大家參考吓。
仿鮑魚絲火腿通粉 $40

仿鮑魚絲火腿通粉
仿鮑魚絲火腿通粉
特濃沙嗲牛肉公仔麵 $42

嚟茶餐廳食沙嗲牛麵都喺少少情意結,佢哋啲牛質素確喺幾高,而且,又大大件,無碎濕濕,嫩滑有肉香,兼且算多牛肉;個沙嗲汁夠香濃惹味,絕對充滿港式情懷,麵條煮得彈牙,而我就配芝士腸炒滑蛋,前者就普通咗啲,反而後者就炒得幾滑,仲食得出有少少奶香,至於丹麥多士就肯定比一般多士好食啦,多份牛油香,就算唔搽牛油都OK。
特濃沙嗲牛肉公仔麵
特濃沙嗲牛肉公仔麵
熱奶茶、熱檸水

呢個喺我哋兩公婆嘅標準餐飲,晌茶記飲熱奶茶一向都無乜點衰。茶色幾夠,有光澤,茶味香濃,滑度都OK;老婆一向都講健康,清清地熱檸水就最好不過。
熱奶茶、熱檸水
今次再嚟「品樂」,感覺喺好咗好多。之後,食到飽飽,行轉中長途山既郁動吓,又幫助消化,難得天氣又幾舒服
$41 (Breakfast)
2024-04-06 391 views
這天點了海鮮喇沙米線和鹹蛋蒸肉餅配米飯,每款食物也送無味精老火湯和熱飲。老火湯味道比較清淡,不過因為是沒加味精的,喝得健康。海鮮喇沙米線先送上,先試湯頭,很辣,我是愛辣之人,也覺得真的辣了一點點。這海鮮米線的食材很豐富,有蝦、青口、魷魚和蟹柳各兩件,還有炸豆腐4件,各款食材的質感都很不錯,美中不足的是米線煮得過軟,不夠爽口彈牙。海鮮米線還附有兩件春卷,皮脆,內饀滾燙熱辣,可惜沒有酸甜醬作伴,否則會更好吃。鹹蛋肉餅飯的鹹蛋切成條狀,賣相特別,肉餅味道比較清淡,肉質也不夠鬆軟,比較一般。
老火湯味道比較清淡,不過因為是沒加味精的,喝得健康。
2023-06-17 756 views
叫咗一碟時菜排骨飯雪味勁重,味道好似啱啱解凍完一樣,排骨直頭冇味,芡汁不知所謂,本來都唔想浪費食物,最終忍唔住食兩啖起身走人,唔建議大家去幫襯呢間舖,由開張幫襯過一次,到半年後再幫襯一次水準一樣冇變………..

2023-05-20 641 views
早幾日收工喺屋企附近食晚餐,見呢間品樂冰室經常都好多人食,未試過就走入去試下睇完個餐牌本來想食海南雞飯,點知佢哋油飯賣哂得番白飯,於是乎我就改叫咗個老街微辣炒貴刁試下另外加咗杯凍檸檬水,凍檸檬水糖水落得太多,我喜歡偏甜嘅都覺得甜咗少少。老街微辣炒貴刁賣相還可以,味道一般般,完全唔辣。也許可能係我食得辣吧?埋單一共六十七蚊。整體味道價錢店員服務都算正常。不難食但亦唔係好食。只係一般。不過回家後不久,我就肚唔舒服,肚瀉我全日就喺公司十二點多食過午餐,自己煮的,一直到夜晚八點幾先再食嘢,點解會食完晚餐肚瀉,自己衡量吧

老街微辣炒貴刁
2023-05-01
Type of Meal
Dinner
2023-05-01 449 views
美孚一直是美食沙漠。但最近遇上這個茶餐廳,裝修光猛,環境乾淨,食物選擇也多,試過一日幫襯三次早餐腿蛋治,餐蛋治,足料美味!熱奶茶可以吧法蘭西多士炸得啱啱好,中間夾住粗粒花生醬,正咖喱炒飯炒得好香,好惹味,份量都足!非常滿意,請繼續保持水準😋

早餐腿蛋治,餐蛋治,足料美味!
熱奶茶可以吧
法蘭西多士炸得啱啱好,中間夾住粗粒花生醬,正

咖喱炒飯炒得好香,好惹味,份量都足!
非常滿意,請繼續保持水準😋
野食正正常常,住附近見佢新開咪試下,食過4次,有3次食食下要我轉位,頭2次都忍到,今次忍吾到係因為落單時已經被員工吾好既態度搞到心情吾好,叫極無人。有人果時落落下單又吾見人,之後番番黎又落多次。無果樣野又一早吾講,又吾耐煩咁走開左,跟住又落過單......呢家野d 態度真心差,諗住拿拿林食完走(前後13分鐘),最慘杯啡未飲晒,又叫我轉位.........我就終於忍吾住大爆個員工,轉左2次啦wo.又轉?...之後佢地道歉果d 我吾細說了。總知美孚咁多間餐廳,呢間試過就算......態度十分差,人流安排又亂,
亂,

2023-03-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$38 (Breakfast)
2023-03-12 284 views
本人覺得美孚都算係美食沙漠,人氣高至滄浪亭,低至一啲又難食又dirty嘅舖頭。要揾好食嘅真係唔多,今日試下品樂嘅早餐先,我睇住佢開,見佢愈來愈多人,有買過外賣,今次第一次堂食。早餐選擇算多,而且炒蛋幾好食又有蛋香,多士係丹麥多士,幾好食有誠意。另外嘅蕃茄牛腩粒米線,就無咁岀色,因為湯淡,米線量比較少。而杯飲品就唔夠味,友人嘅咖啡亦表示麻麻地。啲位放到比較密,所以想食都係外賣舒服啲。

2023-03-11 1180 views
「品樂」開咗好一段日子架喇,但作為美孚街坊真喺未幫襯過,其實有諗過去食次早餐,不過有街坊老友話佢啲質素跟上手嘅西餐廳都差不多,咁佢嘅定價又唔喺話特別優惠,所以,就無乜誘因去試。最近同啲老友行完山,終點落返美孚,見客人唔多咁就不如入去試試下午茶,衰極都叫做成本低啲。 睇門面,一片主色調喺湖水藍,又加啲仿磚牆,諗住有啲文青感,但入到去,其實裏面裝修好簡約,基本上牆身都無話掛啲乜;由於本身個舖位唔大,加上做盡生意,啲枱自然拍得密密麻麻,亦喺之前疫情仲有番咁上下,而一直無幫襯嘅原因之一。 而餐具放晌枱側抽櫃,調味料就放晌枱面,基本茶記設定。 下午茶套餐,細細張餐牌,底面兩頁,都喺見慣見熟嘅款式,無咩驚喜嘢。我哋4個人,1個叫餐蛋治,3個叫菠蘿油,皆因見佢標示菠蘿油喺推介。 餐蛋治餐 $30朋友嘅餐蛋治睇落做得唔錯喎,啲炒蛋望上去都幾厚身,佢就話炒得嫩滑,啲餐肉亦唔喺平價貨,連嘢飲收30蚊,算喺幾好架喇。 菠蘿油餐 $25圖文不附就預咗,其實,我哋落單嘅時候都唔喺好多人,都唔知點解我哋3個嘅菠蘿油都烘到燶,個皮亦有少少乾同硬,呢個扣分比較多;至於片牛油唔算話好大片,亦唔叫厚,OK咁啦。 熱奶茶嚟
。
,亦喺之前疫情仲有番咁上下,而一直無幫襯嘅原因之一。
而餐具放晌枱側抽櫃,調味料就放晌枱面,基本茶記設定。
餐蛋治餐 $30

餐蛋治餐
菠蘿油餐 $25

菠蘿油餐
菠蘿油
熱奶茶

嚟到茶記,熱奶茶都喺小弟自我嘅心水之選,呢度嘅奶茶飲落真喺唔差,你都見色澤沉實,入口有茶香,茶、奶嘅比例亦啱啱好,幾啱小弟嘅口味。
熱奶茶
見個菠蘿油喺推介,可惜,揀咗錯,揀三文治仲好。另外,服務一環正如街坊老友所講,喺有少少亂,感覺啲店員好似仲未好熟啲流程咁,我哋落4杯飲品都會搞亂晒。
$25 (Tea)
2023-02-12 229 views
落餐叫寫野冇人理。本打算食早餐,撘正前少少入座,店員只顧收餐牌,不顧客人落單,到11:30就輕言淡語一句「落常餐」。雖然一樣嘅食物不同嘅價錢,但本身已經早過cut off time幾分鐘被同一位店員按排坐底,理應知道客人早早就想落餐而且是因等侯而過時。但店員竟然攞個電話show 時間出嚟話時段已過。雖然店舖忙,但有時間收餐牌卻沒時間落單,真讓人不愉快😮‍💨 餐廳剛開業不久,已經從開業光顧一段時間,初時感覺不錯,宜家感覺退步,同埋款式亦不多。相比一般茶餐廳,大部分菜式均不包括在內。 環境方面比較迫,煩忙時間通常要搭枱、外賣亦要外面等侯。
2023-01-20 242 views
平時見好多人排隊,充滿期待,放假去食咗一個下午茶,下午茶都唔平,要40幾蚊一個,點咗個沙嗲炒河同埋豬扒炒公仔麵,份量唔算多,不過好鹹,期望越大,失望越大,唔會再幫襯
期望越大,失望越大,唔會再幫襯
2022-10-05 469 views
這家店新開不久,終於有機會嘗試。 點了常餐試試,feel到佢嘅心機。1. 除正常的沙爹牛公仔麵,佢仲有一啲較特別嘅選項:例如手撕雞火腿通粉、蔥油雞米粉2. 上到嚟個蛋係金黃色嘅滑蛋,有蛋味3. 午餐肉係脆嘅 👍🏻 4. 方包係丹麥方包,都係熱同埋香脆嘅 5. 唔知咩原因,仲有個例湯, $48食到好飽 所謂嘅心機,就係將一啲微細嘅地方就好 。這一條街有三家類似的餐廳,尤其另外兩家是大財團的,要勝出,不容易。 keep住呢啲心機 👍🏻臨走嘅時候,再見到有個店員好細心咁樣撳住道門幫一個婆婆行出餐廳,呢啲就係細心的服務
這家店新開不久,終於有機會嘗試。

點了常餐試試,feel到佢嘅心機。

2. 上到嚟個蛋係金黃色嘅滑蛋,有蛋味
3. 午餐肉係脆嘅 👍🏻
4. 方包係丹麥方包,都係熱同埋香脆嘅
5. 唔知咩原因,仲有個例湯, $48食到好飽

所謂嘅心機,就係將一啲微細嘅地方就好 。

2022-10-05
$48 (Dinner)
2022-07-28 659 views
今日試下新開張既品樂冰室。入面好多人,座位有啲迫,個書包大少少都會撞到人。食左1號常餐$48特濃沙嗲牛肉麵 配 炒滑蛋+丹麥多士+腸仔個麵份量正常,值得讚既係佢既沙爹味幾濃,叫做特濃沙爹真係無錯。牛肉都ok軟硬程度剛剛好,個麵唔錯!好中意個丹麥多士好脆好好味腸仔煎得ok,炒滑蛋好大份,都ok。凍檸茶超大杯,良心店啊!!!大熱天時見到咁大杯凍飲真係加好多分整體黎講食物份量好足,味道都唔錯,店員都好好人,係迫左少少。以下係餐牌:

食左1號常餐$48
特濃沙嗲牛肉麵 配 炒滑蛋+丹麥多士+腸仔
特濃沙嗲牛肉麵

炒滑蛋+丹麥多士+腸仔

好中意個丹麥多士好脆好好味
腸仔煎得ok,炒滑蛋好大份,都ok。
凍檸茶

以下係餐牌: