2024-07-03 392 views
光顧這家小店已有3次第1次吃懷舊狗仔粉,魚蛋彈牙,魷魚爽滑,豬紅有咬口,狗仔粉坊間少見,可以一試。第2次吃煎手打墨魚餅飯,即點即製,需時等待,墨魚肉彈牙有咬感,葱油汁配飯是prefect match 第3次吃自家製韭菜餃河粉,韭菜餃沒預期中的驚豔,由於是下午茶餐,份量較少,只得3隻餃。反而河粉質地軟滑,長時間浸泡在湯裏也不會變冧。小店服務態度頗不錯,唯位於較偏離人流旺的地方,希望有更多街坊知道這間小店。
光顧這家小店已有3次
  • 懷舊狗仔粉
  • 煎手打墨魚餅飯
2024-07-02 437 views
今日又嚟食車仔麵,點餐時突然發現車仔麵加咗價,由$42三個餸變成$46三個餸,估唔到開張幾個月咁快就加價,不過$46都仲算係ok嘅價錢。但係當我點完餸之後發現我嘅三餸車仔麵變咗$54,原來我點嘅牛肚和冬菇都要另加$4,望真啲個餐牌,原來宜家好多餸要另加$4。唔想吃一碗突然貴咗$12嘅車仔麵,最後唯有改叫其他餸啦!

新餐牌
新餐牌
2024-06-25 412 views
返工每日都經過,由於朝早未開舖都冇為意有間麵館響度!今晚又難得有機會食自己,見三個食評都like,一於去馬🍜! 本以為呢個位置偏僻唔多人!原來唔係😳!到門口已經見到坐滿晒. 要個服務員讓個位俾我☺️。一坐低就有個飯類餐牌. 嘩!「大碗滑蛋叉燒飯」「台南肉燥飯」…全部係我至愛😍🥹。可惜我目標係車仔麵。响我心目中,理想嘅車仔麵離唔開幾樣主打. 係食神中提到嘅豬大腸/蘿白/咖喱魚蛋.我就點咗以上三款加份豬手,而比較特別嘅係佢有狗仔粉俾你揀. 咁就試試再加埋咖喱汁!我走咗蔥睇落去賣相唔係咁好😅!食落竟然有驚起😊當中比較出色係蘿白夠腍夠甜入味又冇渣,咖喱魚蛋係些粉大粒嗰隻入曬咖喱味又彈牙!豬腸/豬手都好食不過較普通!到埋單連枝豆漿都只係60蚊,性價比計,我覺得好食抵食…👍🏻👍🏻下次要試吓佢啲飯類套餐
2024-06-25
  • 咖喱魚蛋
  • 蘿蔔
2024-06-09 408 views
6月8日(星期六)中午搵緊美孚有乜好食,於是去open rice一看,開咗間新店食車仔麵,見食評都不錯就去一試。外賣2碗1)豬手、豬大腸、牛脷+米線配沙嗲湯豬手太淋,但另外兩款入味大件,不是細件到好似餸頭餸尾,但湯底沒有沙爹味,略為遜色。米線不夠滑。2)豬軟骨、牛筋、墨魚頭+粗麵配沙嗲湯豬軟骨啲肉好韌,根本吞不下。牛筋味道和軟硬度剛好,墨魚頭都好鮮味,粗麵與一般車仔麵一樣。於堂食每碗$42,外賣+$2, 點解,因為有生菜數條,另外還送辣菜脯,不愧和車仔麵十分夾。原來佢哋都有碟頭飯,男士如食車仔麵不夠飽,都有多一個選擇。美孚居民不妨先打電話或whatsapp落單,可以唔使等,下次一定試下佢哋啲飯。
1)豬手、豬大腸、牛脷+米線配沙嗲湯
2)豬軟骨、牛筋、墨魚頭+粗麵配沙嗲湯

原來佢哋都有碟頭飯,男士如食車仔麵不夠飽,都有多一個選擇。

2024-06-08
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$44 (Lunch)
2024-06-05 346 views
美孚之前得一檔外賣嘅車仔麵,近期品樂麵館開張後食咗幾次,試咗唔同嘅餸:牛肚、孖筋、韭菜餃、墨魚頭、蘿蔔等都好味。試過沙嗲汁同腩汁,都好味。菜譜辣辣地跟狗仔粉一齊食正😋價錢非常合理,三餸車仔麵$42(我有時仲食唔晒要扣底減麵嘅份量),午餐嘅時候送一碟細細碟嘅蠔油生菜,加罐可樂$6,午餐仲平過茶餐廳👍自己平日好少係OpenRice寫食評,今次希望幫佢宣傳吓(佢嘅位置比較偏僻,喺荔灣道Pizza Hut過啲),等佢做得住,咁喺美孚就繼續有車仔麵食

牛肚紅腸蘿蔔狗仔粉(沙嗲汁)
冬菇魚腐蘿蔔米粉(腩汁)
豬手墨魚頭蘿蔔狗仔粉(沙嗲汁)
菜譜
2024-06-05
$48 (Lunch)
牛肚紅腸蘿蔔狗仔粉(沙嗲汁)
冬菇魚腐蘿蔔米粉(腩汁)
豬手墨魚頭蘿蔔狗仔粉(沙嗲汁)
菜譜
2024-05-28 314 views
第一次幫襯, 點咗三個餸牛丸,牛舌, 墨魚頭配九仔粉加辣汁, 幾好味, 特別個湯底應冇味精,食完冇頸渴的個感覺, 點餐還可以用qr code或叫人唔單, 比較追上時代,見到下午茶的餐牌 32 蚊個餐,真係好少見, 下次真係要試下我
2024-05-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
今日晏晝食下午茶,因為時間已經唔早,所以想有啲輕食,諗起想食麵,美孚區嘅選擇其實都算多。但車仔麵就得一間啱啱醒起原來有一間新開嘅車仔麵,於是乎特登行去睇吓。因為係原有嘅茶餐廳分店,所以喺原有茶餐廳門口張貼咗告示,我哋沿着告示一直行到街尾就搵到呢間車仔麵店。可能因為新開嘅關係,同埋地點有啲唔就腳,所以入邊一個客人都冇,我叫咗一個外賣係簡單嘅三餸麵拎走埋單$44,價錢合理。好快就得拎走。返到屋企一開覺得好有誠意,因為有一世碗嘅蒜蓉菜甫冇問自動擺咗喺入邊,車仔麵有菜譜真係好開心!我叫咗貢丸滷水雞翼牛肚狗仔粉,我覺得每樣餸都好好味,尤其是喺公園非常之彈牙出色拍得住另外一間連鎖車仔麵店x年~個湯亦都好夠味我特登飲咗幾啖,試吓會唔會過咗一陣好口渴,又唔會喎!我覺得呢間車仔麵非常唔錯,一定會有下一次!希望下次小店可以收八達通唔係淨係收現金啦~

自動附送菜甫
TakeAway