2019-03-22 37 views
朋友聚餐,揀左呢間任飲任食打邊爐餐廳。餐廳好大間,晚上已坐滿哂人,我諗都唔會差得去邊😌先揀上湯底,叫個平時少見到既湯底:猴頭菇鯊魚骨湯🦈味道都幾濃味!猴頭菇好香。忘不了海鮮火鍋套餐,$298位,4個人以上仲送刺身拼盤,好扺食!刺身有三款食,都算鮮味,幾大塊,都唔差架!然後上左一盤放到好靚既海鮮火鍋拼盤 !哇!好誇張😻海鮮好新鮮,鮑魚仲郁緊, 仲有帶子, 蚌,海蜆, 海蝦🦐, 好豐富呀!龍蝦好大隻,每人有一邊食,好多膏,真係新鮮龍蝦黎,食落好鮮味,唔洗沾豉油都夠鮮!真係無講笑。啲海蝦都好彈牙,好爽口👍另外仲可以揀有4人份量既頂級安格斯牛頸脊或櫻花黑豚肉!份牛真係好靚,好肥美。食落去好重牛味又嫩肉。質素好好!櫻花黑豚肉食落好爽,同幾嫩!佢呢度既餃同丸都好好味,可惜無得再追加。瑤柱韮菜餃,蟹肉黑松露餃,水餃皇:三款都好足料好大粒,食落口感好豐富!芝士牛丸,蟹籽蝦丸, 鵝肝墨魚丸,都食到我地好滋味!炸魚皮炸響鈴🔔都好夠脆呀!火鍋材料仲有好多野可以無限追加:特別推薦既係既 豬潤,好正。佢係黃沙豬潤黎,食落好爽口又好夠潤味!質素好好,又大塊。芝士丸 夠哂多芝士!好濃味。窩荀好鮮甜解膩🤤🤤飲品仲有三
朋友聚餐,揀左呢間任飲任食打邊爐餐廳。
餐廳好大間,晚上已坐滿哂人,我諗都唔會差得去邊😌

刺身有三款食,都算鮮味,幾大塊,都唔差架!

然後上左一盤放到好靚既海鮮火鍋拼盤 !

哇!好誇張

啲海蝦都好彈牙,好爽口👍

另外仲可以揀有4人份量既頂級安格斯牛頸脊或櫻花黑豚肉!

份牛真係好靚,好肥美。食落去好重牛味又嫩肉。質素好好!

櫻花黑豚肉食落好爽,同幾嫩!

佢呢度既餃同丸都好好味,可惜無得再追加。

芝士牛丸,蟹籽蝦丸, 鵝肝墨魚丸,都食到我地好滋味!

炸魚皮炸響鈴🔔都好夠脆呀!

火鍋材料仲有好多野可以無限追加:

芝士丸 夠哂多芝士!好濃味。
窩荀好鮮甜解膩🤤🤤

飲品仲有三款任飲添呀!又幾好喎!

食到我地超級飽!
2019-03-20 316 views
一向都喜歡火鍋的我,最近經家人介紹下去到長沙灣喜點.鮮鍋粥底火鍋點心專門店,這是一間以湯底或粥底打邊爐的食店,配搭不同火鍋料,真的一年四季都合適吃。餐廳環境寬闊,設計簡約時尚,整潔明亮,枱與枱之間不擠迫,沒有壓迫感,坐在這裡吃火鍋感覺舒服。平日餐牌上的晚市套餐有三款,每位 $298、$258 及 $198,限時 2.5小時,套餐分別各有不同的主食,而配料的自選數量就各有不同,配料共有50款選擇,都幾多,很不錯。我們點了 忘不了海鮮火鍋套餐 $298 ,湯底有6款,我選擇猴頭菇鯊魚骨湯鍋,大大塊的材料,猴頭菇、鯊魚骨、菇菌、紅棗等,湯底鮮甜美味,我們未開始放火鍋料前已經飲了一碗,真的非常清甜,原汁原味,太好飲。醬芥小食每位$15,多款醬料可隨意配搭,自選適合自己口味。主菜材料有生猛龍蝦 (每位半隻)、貴妃蚌、紐西蘭蟶子皇、大蜆、生猛海蝦、黃金蜆。各款海鮮新鮮爽口,吃到有海水味,鮮甜美味。還有頂級安格斯牛頭脊、瑤柱韭菜餃、蟹肉黑松露餃、招牌水餃皇、法國鵝肝墨魚丸、瑞士芝士牛丸、蟹籽蝦丸、即炸響鈴、炸魚皮。安格斯牛頭脊肉質鮮嫩,牛味豐郁  ;  餡料滿滿的手工餃,材料新鮮  ;  各款特色丸

醬芥小食每位$15,多款醬料可隨意配搭,自選適合自己口味。

還有頂級安格斯牛頭脊、瑤柱韭菜餃、蟹肉黑松露餃、招牌水餃皇、法國鵝肝墨魚丸、瑞士芝士牛丸、蟹籽蝦丸、即炸響鈴、炸魚皮。安格斯牛頭脊肉質鮮嫩,牛味豐郁  ;  餡料滿滿的手工餃,材料新鮮  ;  各款特色丸類,與別不同,爽口美味  ;  炸響鈴和炸魚皮,放入湯燙一燙即可食用,香脆可口。

這個套餐包 50 款火鍋料無限追加,我們點了鯇魚腩、滑牛肉、豬潤、雲吞、手工牛丸、魚皮餃、淮山、竹笙、冬瓜、豆腐、蔬菜等,食材新鮮,肉質甜美,非常不錯。

免費贈飲 : 竹蔗茅根水、有機豆漿。竹蔗茅根水味道少少甜,滋潤順喉,清熱解渴  ;  濃濃豆味的有機豆漿,香甜可口。

2019-03-19
Dinner
放工行過見到呢間火鍋店有個「忘不了海鮮火鍋套餐」,俾個名吸引左停低望下,$298一個人有龍蝦同5款海鮮,重有50幾款野食任點任食,豆漿竹蔗水任飲,唔洗收加一添!不過醬料小食收$15,但都少過加一個數。於是約左fiancé放工過黎試下佢有幾忘不了😂😂一去安排我地坐四人卡位,好闊落。waiter問我地要咩湯底,幫我地落左先,同埋落埋海鮮拼盤同8樣無得任點既炸魚皮、響鈴、3款餃同3款丸既拼盤。揀左印度椰子雞湯,個湯一黎到就已聞到好香既椰子味,原來個雞係另上,要自己淆湯🤣可能佢地唔想煲定啲雞搞到鞋晒。個湯好甜超正!湯本身落左竹笙,索晒啲湯勁入味!嘩!!海鮮拼盤陣容好勁!!望到都覺得好正!未食影相都影到好興奮!有龍蝦、鮑魚、蜆、蝦、帶子同蚌。龍蝦🦞、鮑魚同帶子好鮮甜我地怕蚌唔熟搞到overcooked左好晒野添😭蜆有啲失望,因為有沙。蝦就普普通通。個8款野到左!嘩!擺得好靚,個排場真係無得輸!好精緻咁放係啲樓梯度🤣🤣墨丸入面有少少鵝肝,唔好鵝乾既我地都覺得幾好食,墨丸夠彈牙。蝦丸未淥已經見到成粒都係蝦,又係好彈牙!芝士牛丸一咬爆芝士,辣親個咀🤭好濃芝士味,牛丸亦都好彈牙。響鈴同炸魚皮都好脆,淥兩
龍蝦🦞、鮑魚同帶子好鮮甜
我地怕蚌唔熟搞到overcooked左好晒野添😭蜆有啲失望,因為有沙。蝦就普普通通。個8款野到左!嘩!擺得好靚,個排場真係無得輸!好精緻咁放係啲樓梯度🤣🤣墨丸入面有少少鵝肝,唔好鵝乾既我地都覺得幾好食,墨丸夠彈牙。蝦丸未淥已經見到成粒都係蝦,又係好彈牙!芝士牛丸一咬爆芝士,辣親個咀🤭好濃芝士味,牛丸亦都好彈牙。響鈴同炸魚皮都好脆,淥兩秒即食,唔係太耐就淋bad bad。水餃似雲吞多啲,不過都好多蝦勁彈牙。瑤柱韮菜餃有啲瑤柱食落無咁單調,不過略鹹。蟹肉黑松露餃就無黑松露味,食落似蟹粉小籠包味,水餃既外表,小籠包既味道😂好得意!
安格斯牛頸脊勁淋,牛味幾濃,好食!任叫個啲野食叫左啲平時少啲食到既野:萵筍、淮山、脆肉鯇魚腩、竹笙(開頭唔知湯底有埋,不過唔嫌多因為索湯超正!encore左一次添呀)、花膠、冬瓜同凍豆腐。凍豆腐係繼竹笙最索湯🤣萵筍好嫩無渣。准山好粉。花膠大大舊不過係好似平日粟米魚肚羹啲魚肚咁。
脆肉鯇魚腩有啲鞋唔知係咪又淥得太耐。
食完呢round我地再叫多一啲野,encore左竹笙同萵筍,再叫左滑牛肉、金菇、芝心丸同薑汁皮蛋貢丸。
薑汁皮蛋貢丸未見過,就試下,出奇地幾好食,似酸薑皮蛋味,食完咁多野,食返啲酸味既野無咁漏。芝心丸我就唔太鍾意外層,但入面芝心就好味。我比較鍾意外面橙色一點點個隻芝心丸。
野飲有三款:豆漿、竹蔗茅根水同杞子圓肉菊花蜜。全部都唔算好甜,特別菊蜜最低糖。一jar jar自己去雪櫃拎,非常好!影左五十幾張相,有啲野食post唔到,下面呢jar係菊蜜。
整體都係抵食,可以再encore!下次想試佢粥底火鍋🤣🤤🤤🤤服務都好好,佢地keep住幫我地倒左個兜啲垃圾,又主動幫我地加湯,好細心!
2019-03-10 44 views
最近朋友介紹有一間粥底火鍋,平時我地食火鍋食得多,粥底來做火鍋也少食,所以今次去了這間喜點粥底火鍋,地方大又坐得舒服,每一次海鮮也不一樣,因為視乎個日最新鮮海鮮是什麼,今日有肉蟹好鮮味,還有一大條多寶魚肉質好彈牙,雖然唔係任食,但係食物好充足,最後會調配粥底非常入味。
2019-03-05
2019-03-10 44 views
3月仲涼涼地🌝一行5人食海鮮粥底火鍋先! 知道粥底火鍋熱潮🙋所以早一日book位💃相對週五八點半食飯時間座無虛席!如 walk in 都有位!環境上個人裝修都光鮮整潔好座!就是地磚上就要小心跣親,好似好多油係地😣5人叫奄仔蟹粥底火鍋餐🤔海鮮數量不平均怎能叫五人套餐呢🙆回覆我們是無數量!個人感覺有些敷衍!海鮮上都新鮮好味👍👍配菜8款有代改進🍜丸類口感太彈無原未😩餃類灣仔記嘢😩豚肉超簿無肉味🐷鴨血超簿無咸味🦃其次好味豬潤🐽厚切質感好有醃製入味🌿 蔬菜類不過不失☘🍺🍻🏺飲品上有兩款 免費添加竹蔗茅根水及豆漿🤔自行雪櫃取🔥不冰凍就真係差啲🍺唯有自費叫些冰凍啤酒先🍻入場開始時間只得3個侍應氣來氣喘地開位!人手上要加些💃所以不要有什麼服務給你!最好自便最後粥底就一般都係用料南瓜芋頭 菜脯油渣芫茜蔥 但唔洗咁偏小🔥🤔今餐真係來過下口引!試新嘢!如果現在火鍋店 競爭下真的有待改善🙆最怕太多什麼加費服務! 斷章取義拉上補下😣😣😣
5人叫奄仔蟹粥底火鍋餐🤔海鮮數量不平均
配菜8款有代改進🍜丸類口感太彈無原未😩餃類灣仔記嘢😩
海鮮套餐
2019-03-04 58 views
平時我已經係一個粥底火鍋嘅狂熱粉絲今次呢間雖然唔係連鎖但係我見咁多人話好食梗係要試吓其實佢價錢真係同其他差唔多 不過好在佢包嘢飲任飲 而且唔係汽水而係豆漿食物方面佢啲海鮮係真係好新鮮 好耐都未試過拎住啲識郁嘅海鮮影相而且呢度仲有得食龍蝦 🦞其他通常都係得蜆同埋鮑魚 不過如果叫另一個餐都有得食蟹中間佢俾你揀幾種配料 其實講真我真係飽到痴咗線 所以建議大家如果食唔晒就唔好叫咁多先因為佢今餐嗰條多寶魚真係好靚但係食唔到個粥底同其他一樣都會落豬油渣等等所以記得一定要食
平時我已經係一個粥底火鍋嘅狂熱粉絲

今次呢間雖然唔係連鎖但係我見咁多人話好食梗係要試吓

因為佢今餐嗰條多寶魚真係好靚但係食唔到

個粥底同其他一樣都會落豬油渣等等所以記得一定要食
2019-03-04 46 views
今次嚟到長沙灣食粥底火鍋 , 有勁多海鮮,生猛波士頓龍蝦,貴妃蚌,鮑魚仲有好多幾新鮮 (7分) 肥牛同餃子都好正(7分),款式尚可,服務唔錯👍,人均約$258喜點.鮮鍋粥底火鍋點心專門店地址: 長沙灣青山道155-181號天悅廣場地下CA7-CA8號舖

喜點.鮮鍋粥底火鍋點心專門店
2019-02-20 80 views
前排凍冰冰試左個粥底火鍋個牛肉好味到不得了海鮮都好新鮮每枱仲可以點多八款火鍋配料一個人$258 有龍蝦半隻如果想食奄仔蟹就$198仲有任飲竹蔗水同豆漿不失為一個火鍋選擇個粥底超甜 有濃濃的海鮮味😋😋😋😋*Nuts 同醬料另計 無加一
前排凍冰冰
*Nuts 同醬料另計 無加一
  • 頂級肥牛
  • 日本黑豚肉
2019-02-16 79 views
平日返工係這店的對面等車,經常見到有很多老人家去飲茶,便一直想來試,今日終於去了。蠔皇叉燒包,賣相不好,包又細細隻,但咬入口卻是熱騰騰,很久沒有吃過熱騰騰的包了,一般酒樓嘅包送到上枱只是暖暖的,所以對這包非常有好感。香荽牛肉腸冇香荽嘅!?腸粉夠軟滑,牛肉都好有牛肉味,味道不錯,如果有香荽會更好。黑椒金錢肚蒸得太稔。蠔皇蒸鳳爪蒸得好稔,但味道較淡。早上食客不多,容易搵位,但侍應要叫先會幫你執拾枱面,地下好多垃圾,感到衛生不太好。早上有孖寶優惠,但也不是很平,其他酒樓有更平的孖寶。這店試一次飲早茶就夠了。反而我想去試它嘅火鍋。

黑椒金錢肚蒸得太稔。

蠔皇蒸鳳爪蒸得好稔,但味道較淡。

早上有孖寶優惠,但也不是很平,其他酒樓有更平的孖寶。
這店試一次飲早茶就夠了。反而我想去試它嘅火鍋

2019-02-16
$38 (Breakfast)
2019-02-12 78 views
打邊爐一係就任食無質素,一係就貴夾唔飽,今次試呢間喜點絕對有驚喜,兩個餐二揀一,呢個時期食蟹唔會差,一行四人決定先試奄仔蟹,下次先食龍蝦!兩個半鐘以為有D趕,原來時間啱啱好,由頭食到尾唔急又唔趕,海鮮絕對新鮮,鮑魚洗頭好乾淨又夠大隻,其他食材都好靚仔,牛豬既色澤都好得,味道又絕對唔係揸流灘,重點係主角奄仔蟹,夠鮮味又夠斤兩,美中不足係一位半隻(我貪心),食到尾加埋白粥吸收精華,既罪惡又感到無咁heavy,四個麻甩食完十分滿足!
2019-02-11
$250 (Dinner)
  • 彈牙墨魚滑
  • 奄仔蟹
  • 海鮮拼盤
  • 日本黑豚肉
  • 竹笙
  • 頂級肥牛
  • 多寶魚
2019-02-11 63 views
$198 +1 食粥底火鍋,好抵。 好多唔同種類的海鮮,例如:蟹,魚,蝦,蜆等等,海鮮好新鮮。另外,每人可選2款配料。配料都好有態度,唔會比垃圾你又有飲品任飲,2.5小時,但閒日無咩客人,我地坐左3.5小時,老闆/服務員都依然好有禮貌。
2019-02-05 42 views
呢日幾位老友約食飯聚下舊,有人就提議去呢間粥底火鍋店食。去到餐廳,呢間真係幾旺場,睇黎都有啲保證!我地要咗蟹果個餐,入面包既海鮮都幾多下,另外,佢野飲方面有有機豆漿同竹蔗水提供,值得一讚! 佢仲有張卡提醒大家每樣野食要煮幾耐,幾貼心。講下佢主打既海鮮先,首先佢包既海鮮種類多,再加上自選材料,絕對滿足!佢食材都好新鮮乾淨,唔錯!食到最後,先至用火鍋既湯底煮至粥,個粥係用飯黎整,所以個質地係似潮州粥咁,不過食落又幾好食。
呢日幾位老友約食飯聚下舊,有人就提議去呢間粥底火鍋店食。

2019-01-27 71 views
好抵食、好抵食、好抵食!每位二百幾套餐已經有齊龍蝦、大蜆、聖子、帶子、貴妃蚌等,再加肥牛以及其他火鍋配料,真係超低食。肥牛不是頂級但ok 的。海鮮全部遊水貨,新鮮,肉質爽口、鮮嫩多汁。低!
好抵食、好抵食、好抵食!
肥牛不是頂級但ok 的。
海鮮全部遊水貨,新鮮,肉質爽口、鮮嫩多汁。

低!
2019-01-23 80 views
今晚同老佛爺來試這間粥底火鍋,沒有訂坐,walk in 要等了約半小時,有訂枱的客也要稍等,內裏環境算大,都算快。提供两款套餐,有25x元,和19x元,我們選了19x的來試吓。每款套餐有基本海鮮盛盤和肥牛,可再選八樣配料。更可用優惠價追加魚生海鮮等美食。食材相當新鮮,先用粥水作湯底,配料的精華會去晒粥底度,到最後可叫待應加粥胆和蔥花菜頭等配料滾起窩粥,十分鮮甜。全晚會有冰凍豆漿和竹䉀水任飲。二人行,埋單結算460元,人均消費230元,算係物有所值。

更可用優惠價追加魚生海鮮等美食。

全晚會有冰凍豆漿和竹䉀水任飲。

二人行,埋單結算460元,人均消費230元,算係物有所值。

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
2019-01-22 72 views
平時食開其他粥底火鍋都好難book位仲要限時段 呢間冇特別分時段可以比較容易訂枱👍🏻而且地點都好容易搵到 附近都好多食肆 下次可以再嚟食!食物方面 海鮮擺盤好靚🦞 龍蝦真係有膏! 聖子鮑魚都好大舊 又夠爽口😋 仲有好大條多寶魚 多到食唔哂🤣另外仲有8種配料可以簡 全部都幾新鮮 但係真係多到食唔哂 建議大家食哂海鮮先叫因為最後個粥先係重點 芋頭同南瓜🎃一絕 同埋店家好細心 知道有啲人會走青所以分開比蔥同芫荽我哋 仲有記住落豬油渣好正同埋最好就係有豆漿同竹蔗茅根任飲 有誠意服務方面 侍應都好有心會經常提我地先燙海鮮 又會提我地熟左食得 好好人埋單其實最後都係260到 性價比超高

而且地點都好容易搵到 附近都好多食肆 下次可以再嚟食!

同埋最好就係有豆漿同竹蔗茅根任飲 有誠意

埋單其實最後都係260到 性價比超高
2019-01-14
$260 (Dinner)